PRAVILNIK
O USLOVIMA ZA NEKOMERCIJALNO KRETANJE KUĆNIH LJUBIMACA ZA KOJE NIJE POTREBNO REŠENJE ZA UVOZ I TRANZIT, KAO I O IZGLEDU I SADRŽINI OBRASCA UVERENJA (SERTIFIKATA) ZA TE POŠILJKE

("Sl. glasnik RS", br. 11/2011)

1. Uvodne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca za koje nije potrebno rešenje za uvoz i tranzit, kao i izgled i sadržina obrasca uverenja (sertifikata) za te pošiljke.

Član 2

Odredbe ovog pravilnika odnose se na sledeće vrste kućnih ljubimaca, i to na:

1) pse i mačke;

2) krznašice;

3) ostale životinje, i to:

(1) beskičmenjake, izuzev pčela i rakova,

(2) ukrasne tropske ribice,

(3) vodozemce,

(4) sve vrste ptica, izuzev živine,

(5) gmizavce,

(6) sisare (glodari i domaći kunići).

Član 3

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca jeste svako premeštanje do pet kućnih ljubimaca koji nisu namenjeni za prodaju ili drugi vid prenosa trećim licima, a koje podrazumeva premeštanje kućnih ljubimaca, odnosno njihovo unošenje, tranzit, iznošenje ili ponovno unošenje na područje Republike Srbije, u pratnji vlasnika ili drugog odgovornog lica koje je ovlašćeno od strane vlasnika;

2) pasoš jeste svaki dokument koji prati određene vrste životinja, a na osnovu koga se omogućava identifikacija životinja;

3) uverenje (sertifikat) jeste međunarodna veterinarska potvrda koja prati životinju u međunarodnom prometu.

2. Uslovi za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca za koje nije potrebno rešenje za uvoz i tranzit

Član 4

Nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca za koje nije potrebno rešenje za uvoz i tranzit može se vršiti u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo, ako su ispunjeni uslovi koji su propisani ovim pravilnikom, a za kućne ljubimce iz člana 2. tač. 1) i 2) ovog pravilnika i pod uslovom da se unose iz zemalja sa povoljnom epizootiološkom situacijom u vezi sa besnilom.

Lista zemlja sa povoljnom epizootiološkom situacijom u vezi sa besnilom data je u Prilogu 1 - Lista zemalja sa povoljnom epizootiološkom situacijom u vezi sa besnilom, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (u daljem tekstu: Prilog 1).

a) Uslovi za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca koji se unose iz zemalja članica Evropske unije

Član 5

Za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca iz člana 2. tač. 1) i 2) ovog pravilnika sa područja zemalja navedenih u delu A i B Priloga 1, treba da budu ispunjeni sledeći uslovi:

1) da su kućni ljubimci trajno obeleženi na propisan način;

2) da kućne ljubimce prati pasoš izdat od strane ovlašćenog veterinara određene zemlje, kojim se potvrđuje:

(1) da je kućni ljubimac vakcinisan ili revakcinisan protiv besnila registrovanom inaktivisanom vakcinom koja sadrži najmanje jednu antigensku jedinicu po dozi (WHO standard) i koja je urađena u skladu sa uputstvom proizvođača vakcine, u slučaju da se radi o kućnom ljubimcu starijem od tri meseca;

(2) da je protekao 21 dan od dana vakcinacije, u slučaju prve vakcinacije protiv besnila;

(3) da je kućni ljubimac od rođenja boravio na istom mestu i nije bio u kontaktu sa divljim životinjama koje su mogle biti izložene infekciji ili se kreće u pratnji majke od koje je još uvek zavisan, u slučaju da se radi o kućnim ljubimcima koji su mlađi od tri meseca i nisu vakcinisani.

Član 6

Prilikom iznošenja kućnih ljubimaca iz člana 2. tačka 1) ovog pravilnika iz Republike Srbije na područje zemalja navedenih u delu A i B Priloga 1, treba da budu ispunjeni sledeći uslovi:

1) da su kućni ljubimci trajno obeleženi u skladu sa propisom kojim se uređuje obeležavanje životinja;

2) da kućne ljubimce prati uverenje (sertifikat) izdato od strane ovlašćenog organa i pasoš izdat od strane ovlašćenog veterinara, kojim se potvrđuje:

(1) da je kućni ljubimac vakcinisan ili revakcinisan protiv besnila registrovanom inaktivisanom vakcinom koja sadrži najmanje jednu antigensku jedinicu po dozi (WHO standard) i koja je urađena u skladu sa uputstvom proizvođača vakcine, u slučaju da se radi o životinji starijoj od tri meseca,

(2) da je kućni ljubimac bio podvrgnut testiranju seruma krvi na visinu titra specifičnih neutralizirajućih antitela protiv virusa besnila, i to sa graničnim titrom od najmanje 0,5 IU/ml u laboratoriji koja je ovlašćena od strane Evropske unije, najmanje 30 dana posle vakcinacije i tri meseca pre iznošenja, s tim što se testiranje seruma krvi ne mora ponavljati za životinje koje su posle prethodne titracije bile redovno revakcinisane u intervalima određenim u uputstvu proizvođača vakcine.

Kućni ljubimci koji su mlađi od tri meseca ne mogu se iznositi dok ne dostignu starost koja je propisana za vakcinisanje, kao i ako posle vakcinisanja nisu bili podvrgnuti testiranju seruma krvi na visinu titra specifičnih neutralizirajućih antitela na virus besnila, osim ako nadležni organ zemalja navedenih u delu A i B Priloga 1 ne odredi drugačije.

b) Uslovi za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca koji se unose sa područja zemalja navedenih u delu C Priloga 1, kao i iz zemalja koje nisu navedene u Prilogu 1

Član 7

Za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca iz člana 2. tač. 1) i 2) ovog pravilnika sa područja zemalja navedenih u delu C Priloga 1, kao i iz zemalja koje nisu navedene u Prilogu 1, treba da budu ispunjeni sledeći uslovi:

1) da su kućni ljubimci trajno obeleženi na propisan način;

2) da kućne ljubimce prati uverenje (sertifikat) izdato od strane ovlašćenog organa određene zemlje, kojim se, u slučaju da se radi o kućnom ljubimcu starijem od tri meseca, potvrđuje da je vakcinisan ili revakcinisan protiv besnila registrovanom inaktivisanom vakcinom koja sadrži najmanje jednu antigensku jedinicu po dozi (WHO standard) i koja je urađena u skladu sa uputstvom proizvođača vakcine.

Pored uslova iz stava 1. ovog člana, u slučaju da se kućni ljubimci unose iz zemalja koje nisu navedene u Prilogu 1, nekomercijalno kretanje tih kućnih ljubimaca se može vršiti pod uslovom da su bili podvrgnuti testiranju seruma krvi na visinu titra specifičnih neutralizirajućih antitela protiv virusa besnila, i to sa graničnim titrom od najmanje 0,5 IU/ml u laboratoriji koja je ovlašćena od strane Evropske unije, najmanje 30 dana posle vakcinacije i tri meseca pre iznošenja, s tim što se testiranje seruma krvi ne mora ponavljati za kućne ljubimce koji su posle prethodne titracije bili redovno revakcinisani u intervalima određenim u uputstvu proizvođača vakcine, a u slučaju da se radi o ponovnom unošenju kućnih ljubimaca, činjenica o testiranju seruma krvi potvrđuje se pasošem.

Ako je u zemljama navedenim u delu C Priloga 1 povoljna epizootiološka situacija u vezi sa besnilom, iz tih zemalja se može vršiti unošenje kućnih ljubimaca koji su mlađi od tri meseca.

v) Uslovi koji se odnose na kretanje ostalih životinja

Član 8

Za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca iz člana 2. tačka 3) ovog pravilnika potrebno je da te kućne ljubimce prati uverenje (sertifikat) kojim se potvrđuje da su ispunjeni veterinarsko-sanitarni uslovi za njihovo nekomercijalno kretanje.

3. Izgled i sadržina obrasca uverenja (sertifikata) za kućne ljubimce

Član 9

Izgled i sadržina obrasca uverenja (sertifikata) za kućne ljubimce iz člana 2. tač. 1) i 2) ovog pravilnika dat je u Prilogu 2 - Veterinarsko uverenje za nekomercijalno kretanje pasa, mačaka i krznašica prilikom ulaska u Republiku Srbiju, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Izgled i sadržina obrasca uverenja (sertifikata) za ptice dat je u Prilogu 3 - Veterinarsko uverenje za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca - ptica, prilikom ulaska u Republiku Srbiju, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Izgled i sadržina obrasca uverenja (sertifikata) za kućne ljubimce iz člana 2. tačka 3) ovog pravilnika, izuzev ptica, dat je u Prilogu 4 - Veterinarsko uverenje za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca: beskičmenjaci (izuzev pčela i rakova), ukrasne tropske ribice, vodozemci, gmizavci i sisari (glodari i domaći kunići) prilikom ulaska u Republiku Srbiju, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

4. Završna odredba

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

LISTA ZEMALJA SA POVOLJNOM SITUACIJOM U VEZI SA BESNILOM

(u skladu sa Uredbom EC/998/2003 Evropske zajednice)

Deo A

IE Irska

MT Malta

SE Švedska

UK Ujedinjeno Kraljevstvo

Deo B

Odeljak 1.

1) DK Danska, uključujući GL Grenland i FO Farska ostrva

2) ES Španija, uključujući Balearska ostrva, Kanarska ostrva, Ceuta i Melila

3) FR Francuska, uključujući GF Francusku Gvajanu, GP Gvadalupu, MQ Martinik i RE Reunion

4) GI Gibraltar

5) PT Portugal, uključujući Azorska ostrva i Madeira ostrva

6) Države članice EU koje nisu navedene u Glavi I. i tačkama 1), 2), 3) i 5) ovog odeljka

Odeljak 2.

AD Andora

CH Švajcarska

HR Hrvatska

IS Island

LI Lihtenštajn

MC Monako

NO Norveška

SM San Marino

VA Vatikan

Deo C

Spisak zemalja naveden u ovom delu sadrži zemlje koje su dokazale svoj status u odnosu na besnilo, u skladu sa posebnim postupkom Evropske komisije:

AC Uskršnja ostrva

AE Ujedinjeni Arapski Emirati

AG Antigva i Barbuda

AN Holandski Antili

AR Argentina

AU Australija

AW Aruba

BA Bosna i Hercegovina

BB Barbados

BH Bahrein

BM Bermuda

BY Belorusija

CA Kanada

CL Čile

FJ Fidži

FK Folklandska ostrva

HK Hong Kong

JM Jamajka

JP Japan

KN Sveti Kristofer i Nevis

KY Kajmanska ostrva

LC Santa Lucija

MS Montsterat

MU Mauricijus

MX Meksiko

MY Malezija

NC Nova Kaledonija

NZ Novi Zeland

PF Francuska Polinezija

VC Sent Pjer i Mikeleon

RU Ruska Federacija

SG Singapur

SH Sent Helena

TT Trinidad i Tobago

TW Tajvan

US SAD

VC Sent Vinsent i Grenadini

VG Britanska Devičanska Ostrva

VU Vanuatu

WF Valis i Futuna

YT Majot

Lista zemalja sa povoljnom epizotološkom situacijom u vezi sa besnilom redovno se usaglašava sa propisima Evropske unije kojima se reguliše ova materija.

 

Prilog 2

VETERINARSKO UVERENJE ZA NEKOMERCIJALNO KRETANJE PASA, MAČAKA I KRZNAŠICA PRILIKOM ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU

GRB/EMBLEM

VETERINARY CERTIFICATE
VETERINARSKO UVERENJE

for domestic dogs, cats and ferrets entering the Republic of Serbia for non-commercial movements
za nekomercijalno kretanje domaćih pasa, mačaka i krznašica prilikom ulaska u Republiku Srbiju

COUNTRY of dispatch of the animal:
ZEMLJA otpremanja životinje: _______________
Serial number of the Certificate:/Serijski broj uverenja:

I. OWNER/RESPONSIBLE PERSON ACCOMPANYING THE ANIMAL / VLASNIK/OSOBA ODGOVORNA ZA ŽIVOTINJU

First name: / Ime:

Surname: / Prezime:

Address: / Adresa:

Postcode: / Poštanski broj:

City: / Grad:

Country: / Zemlja:

Telephone: / Telefon:

 

II. DESCRIPTION OF THE ANIMAL / OPIS ŽIVOTINJE

Species: / Vrsta:

Breed: / Rasa:

Sex: / Pol:

Date of birth: / Datum rođenja:

Coat (color and type): / Krzno (boja i tip):

 

III. IDENTIFICATION OF THE ANIMAL / IDENTIFIKACIJA ŽIVOTINJE

Microchip number: / Broj mikročipa:

Location of microchip: / Mesto mikročipa:

Date of microchipping: / Datum mikročipovanja:

Tattoo number: / Tetovir broj:

Date of tattooing: / Datum tetoviranja:

 

IV. VACCINATION AGAINST RABIES / VAKCINACIJA PROTIV BESNILA

Manufacturer and name of vaccine: / Proizvođač i naziv vakcine:

Batch number: / Broj serije:

Vaccination date: / Datum vakcinacije:

Valid until: / Važi do:

 

V. RABIES SEROLOGICAL TEST (when required) / SEROLOŠKI TEST NA BESNILO (kada se zahteva)

I have seen an official record of the result of a serological test for the animal, carried out on a sample, taken on (dd/mm/yyyy), and tested in an EU-approved laboratory, which states that the rabies neutralizing antibody titre was equal to or greater than 0,5 IU/ml. / Ja sam video zvanične rezultate serološkog testa, dobijene na uzorku _______________, testiranom u laboratoriji, ovlašćenoj od strane EU i koji potvrđuju da je titar neutralizujućih antitela isti ili veći od 0,5 IU/ml.

 

OFFICIAL VETERINARIAN OR VETERINARIAN AUTHORISED BY COMPETENT AUTHORITY (in the letter case, the competent authority must endorse the certificate)/ NADLEŽNI VETERINAR ILI VETERINAR OVLAŠĆEN OD STRANE NADLEŽNOG ORGANA (u poslednjem slučaju, nadležni organ mora potvrditi uverenje)

First name: / Ime:

Surname: / Prezime:

Address: /Adresa:

Signature, date and stamp: / Potpis, datum i pečat:

Postcode: / Poštanski broj:

City: / Grad:

Country: / Zemlja:

Telephone: / Telefon:

(*) Delete as applicable / Obrisati po potrebi

 

ENDORSEMENT BY THE COMPETENT AUTHORITY (not necessary when the certificate is signed by an official veterinarian)
ODOBRENJE NADLEŽNOG ORGANA (nije neophodno, kada uverenje potpisuje nadležni veterinar)
 


Date and stamp:

Datum i pečat:
 

 

NOTES FOR GUIDANCE / UPUTSTVO

1.

Identification of the animal (tattoo or microchip) must have been verified before any entries are made on the certificate.
Identifikacija životinje (tetovaža ili mikročip) se mora proveriti pre popunjavanja uverenja.

2.

The rabies vaccine used must be an inactivated vaccine produced in accordance with OIE standards.
Vakcina protiv besnila mora biti inaktivisana i proizvedena u saglasnosti sa OIE standardima.

3.

The certificate is valid for four months after signature by the oficial veterinarian or endorsement by the competent authority, or until the date of expiry of the vaccination shown in Part IV, whichever is earlier.
Uverenje je validno četiri meseca nakon potpisivanja od strane veterinarskog inspektora ili odobrenja nadležnog organa ili do isteka vakcinacije, prikazane u delu IV, koji god datum da je skoriji.

4.

This certificate must be accompanied by supporting documentation, or a certified copy thereof, including the identification details of the animal concerned, vaccination details and the result of the serological test.
Ovo uverenje mora pratiti dodatne dokumentacije ili njihova overena kopija, uključujući i identifikacione podatke o životinji, vakcinaciji i rezultatima serološkog testa.

TERMS OF USE / USLOVI PRIMENE

(a)

Entry in the Republic of Serbia / Ulazak u Republiku Srbiju

 

(1)

From country's from list / Iz zemalja sa liste
Parts I, II, III i IV must be completed).
Treba popuniti delove I, II, III i IV

 

(2)

From others country's / Iz ostalih zemalja
Parts I, II, III, IV i V must be completed. The sample, referred to in Part V must have been taken more than three months before the entry.
Moraju biti popunjeni delovi I, II, III, IV i V. Uzorci, navedeni u delu V moraju biti uzeti najmanje tri meseca pre transporta.

 

Prilog 3

VETERINARSKO UVERENJE ZA NEKOMERCIJALNO KRETANJE KUĆNIH LJUBIMACA - PTICA, PRILIKOM ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU

 

Prilog 4

VETERINARSKO UVERENJE ZA NEKOMERCIJALNO KRETANJE KUĆNIH LJUBIMACA: BESKIČMENJACI (IZUZEV PČELA I RAKOVA), UKRASNE TROPSKE RIBICE, VODOZEMCI, GMIZAVCI I SISARI (GLODARI I DOMAĆI KUNIĆI) PRILIKOM ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU

EMBLEM/ GRB

VETERINARY CERTIFICATE FOR PETS: INVERTEBRATES (WITH THE EXCEPTION OF BEES AND CRUSTACEANS), ORNAMENTAL TROPICAL FISHES, AMPHIBIANS, REPTILES, RODENTS AND DOMESTIC RABBITS ENTERING THE REPUBLIC OF SERBIA FOR NON-COMMERCIAL MOVEMENT
VETERINARSKO UVERENJE ZA NEKOMERCIJALNO KRETANJE KUĆNIH LJUBIMACA: BESKIČMENJACI (izuzev pčela i rakova); UKRASNE TROPSKE RIBICE, VODOZEMCI, GMIZAVCI I SISARI (glodari i domaći kunići) PRILIKOM ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU
 

1. Country of origin / Zemlja porekla

2.1./ Certificate reference number / Broj veterinarskog uverenja

2.2 CITES No. (where applicable)/ CITES br. (ako je potrebno)
 

A. ORIGIN OF THE ANIMALS / POREKLO ŽIVOTINJA
 

3. Consignor name and address / Ime i adresa pošiljaoca
 

4. Means of transport / Vrsta prevoznog sredstva
 

B. INTENDED DESTINATION / MESTO ODREDIŠTA
 

5. Final destination name and address / Ime i adresa krajnjeg odredišta
 

C. IDENTIFICATION OF THE ANIMALS / IDENTIFIKACIJA ŽIVOTINJA
 

 

 

6. Species / Vrsta životinja

7. Sex / Pol

8. Age / Starost

9. / Individual identification number / serial mark(1)/
Pojedinačna identifikacija/serijska oznaka(1)

6.1
 

 

 

 

 

6.2
 

 

 

 

 

6.3
 

 

 

 

 

6.4
 

 

 

 

 

6.5
 

 

 

 

 

 

D. HEALTH INFORMATION / PODACI O ZDRAVLJU
 

I. / I, the undersigned official veterinarian, certify that during the examination, within 5 days from dispatch, the animals described above have been in a siutable state of health and have not shown any clinical sign of diseases these species are susceptible to./ Ja, dole potpisani ovlašćeni veterinar potvrđujem da su u vreme pregleda, u okviru 5 dana od otpreme, gore navedene životinje bile u odgovarajućem zdravstvenom stanju i nisu pokazivale nikakve kliničke znake bolesti na koje su te vrste osetljive.

E. VALIDITY / VAŽENJE
 

10. This certificate is valid for 4 months./Ovaj veterinarski sertifikat važi 4 meseca.

11. Date and place/Datum i mesto

 

 

12. Name, signature and stamp of the official veterinarian(2) / Ime, potpis i pečat ovlašćenog veterinara

(1) /Individual identification number has to be registered wherever applicable except in case of small animals where common identification number is applicable./ Individualna identifikacija moba biti upisna gde god je to primenljivo osim u slučajevima malih životinja gde je moguća zajednička identifikacija.

(2) Signature and stamp colour shall be in a different colour from the print colour./Potpis i pečat moraju biti različite boje od boje štampanog teksta.