ODLUKA
O PRIHVATANJU PREDLOGA ZA PROMENU STATUTA GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 3/2011 i 5/2011 - ispr.)

I Prihvata se Predlog Gradskog veća za promenu Statuta grada Kragujevca.

II Obrazuje se Komisija za promenu Statuta grada Kragujevca (u daljem tekstu: Komisija) u sastavu:

1. predsednik Skupštine grada Kragujevca - predsednik Komisije;

2. Ivica Samailović, predstavnik - odborničke grupe "Veroljub Stevanović - Verko G17 Plus i Zajedno za Kragujevac" - član Komisije;

3. Zorica Sorak, predstavnik odborničke grupe "Za evropsku Srbiju" - član Komisije;

4. Branko Savić, predstavnik odborničke grupe "Srpska napredna stranka" - član Komisije;

5. Dragan Žikić, predstavnik odborničke grupe "Srpska radikalna stranka" - član Komisije;

6. Gordana Ilić, predstavnik odborničke grupe "Socijalistička partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvena Srbija" - član Komisije;

7. Stanišić Vesna, diplomirani pravnik - sekretar Komisije.

Prvu konstitutivnu sednicu Komisije, saziva predsednik Komisije.

Sekretar Komisije obavlja stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Komisije i učestvuje u radu Komisije bez prava odlučivanja.

III Komisija se obrazuje sa zadatkom, da izradi Nacrt statuta o izmeni i dopuni Statuta grada Kragujevca, da sprovede javnu raspravu o Nacrtu statuta o izmeni i dopuni Statuta grada Kragujevca u trajanju od 10 dana, kao i da po sprovođenju javne rasprave, u roku od najmanje sedam dana, utvrdi Nacrt statuta o izmeni i dopuni Statuta grada Kragujevca.

IV Komisija odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova. Komisija će u radu koristiti pečat Skupštine grada Kragujevca.

V Predlog iz poglavlja I ove odluke je sastavni deo ove odluke.

VI Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

*   *   *

Gradsko veće, na osnovu člana 78. Statuta grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", br. 18/08 i 10/09) podnosi:

PREDLOG ZA PROMENU STATUTA GRADA KRAGUJEVCA

Gradsko veće, predlaže Skupštini grada Kragujevca, izmenu odredaba Statuta grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", br. 18/08 i 10/09) kojima je utvrđen broj članova Gradskog veća, u smislu povećanja broja članova, do članom 45. stav 6. Zakona o lokalnoj samoupravi ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 129/07) određenog broja.

Gradsko veće u tom smislu predlaže da se izvrši izmena u članu 36. Statuta grada Kragujevca ("Službeni list grada Kragujevca", br. 18/08 i 10/09) tako što bi se u stavu 1. broj: ''10'', zamenio brojem: ''11'', a u stavu 7. bi se dodala nova alineja 11. koja bi glasila: "međunarodnu saradnju".

Obrazloženje

Razlog za podnošenje predloga za promenu Statuta grada Kragujevca, sadržan je u stvaranju uslova da se izvrši izbor još jednog člana Gradskog veća, koji bi bio zadužen za oblast međunarodne saradnje, obzirom da je saradnja grada Kragujevca sa jedinicama lokalne samouprave drugih država veoma razvijena, da grad Kragujevac ima svog predstavnika u kancelariji Češke regije u Briselu, kao i da će grad Kragujevac ovoj oblasti u narednom periodu posvetiti naročitu pažnju, kako bi se prezentacijom Grada, njegovih privrednih, turističkih, kulturnih, obrazovnih, sportskih i drugih potencijala radilo na uspostavljanju saradnje grada Kragujevca sa gradovima i opštinama drugih država, a što bi doprinelo njegovom daljem razvoju i svrstavanju u kategoriju velikih, savremenih i jakih centara u ovoj regiji.

Za predstavnika predlagača na sednici Skupštine grada Kragujevca, određen je sekretar Gradskog veća g-din Zlatko Milić.