REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA BEOGRADA ZA 2011. GODINU

("Sl. list grada Beograda", br. 3/2011)

1. Utvrđuje se Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2011. godinu, ostvarenih od naknade za zagađivanje životne sredine, naknade za zagađivanje područja od posebnog državnog interesa, naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine i drugih sredstava u skladu sa zakonom, za realizaciju planova, programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine na teritoriji Beograda, u periodu januar - decembar 2011. godine.

2. Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2011. godinu je u prilogu ovog rešenja i čini njegov sastavni deo.

3. Na Predlog programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2011. godinu, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije dalo je saglasnost broj 401-00-146/2011 od 1. februara 2011. godine.

4. Ovo rešenje objaviće se u "Službenom listu grada Beograda".

 

PROGRAM
KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE GRADA BEOGRADA ZA 2011. GODINU

I

Ovim programom utvrđuje se obim, raspodela i korišćenje sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2011. godinu namenjenih za realizaciju planova, programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti zaštite i unapređenja životne sredine na teritoriji Beograda u periodu januar - decembar 2011. godine.

Sredstva Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2011. godinu planirana su Odlukom o budžetu grada Beograda za 2011. godinu ("Službeni list grada Beograda", broj 45/10), u okviru razdela 09 - Sekretarijat za zaštitu životne sredine, glava 09.1 - Budžetski fond za zaštitu životne sredine, izvor finansiranja 01 - prihodi iz budžeta, funkcija: 530 - Smanjenje zagađenosti; 540 Zaštita biljnog i životinjskog sveta i krajolika i 550 Zaštita životne sredine - istraživanje i razvoj, u iznosu od 784.093.000,00 dinara.

II

Sredstva iz tačke I ovog programa koristiće se u skladu sa bližom namenom utvrđenom Finansijskim planom prihoda i rashoda Sekretarijata za zaštitu životne sredine za 2011. godinu, za finansiranje:

Red.
br.

Namena
Aktivnost /naziv plana, programa ili projekta

Planiran
iznos

1.

Usluge javnog zdravstva - inspekcija i analiza

Realizacija programa kontrole, praćenja i ocenjivanja stanja činilaca životne sredine - nastavak monitoringa, i to:
1. Kontrola kvaliteta vazduha od stacionarnih izvora - lokalna mreža od 27 (23+4) mernih stanica i mernih mesta za stacionarne izvore,
2. Kontrola kvaliteta vazduha od motornih vozila - 16 mernih mesta za pokretne izvore,
3. Kontrola kvaliteta izvorske vode javnih česama - iz 30 javnih česama u gradu i prigradskim naseljima,
4. Kontrola kvaliteta površinskih voda - (Save, Dunava, Kolubare, kanala Galovica i 20 drugih manjih vodotoka, kanala, retenzija),
5. Kontrola kvaliteta vode na kupalištu "Savsko jezero"- četiri merna mesta,
6. Kontrola kvaliteta vode na kupalištu "Lido",
7. Kontrola kvaliteta vode na podavalskim akumulacijama,
8. Merenje nivoa komunalne buke za dan i noć na 35 mernih mesta,
9. Praćenje zagađenosti zemljišta u zonama izvorišta i pored saobraćajnica na 40 lokaliteta,
10. Povremena ciljana merenja u životnoj sredini, po ukazanoj potrebi i po zahtevu inspekcije (indikativna merenja)

57.700.000,00

2.

Usluge očuvanja životne sredine

Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Realizaciju Programa sistematskog ispitivanja nivoa radioaktivnosti u životnoj sredini (vazduh, padavine, voda za piće, rečna voda, zemljište, namirnice, stočna hrana i dr),
2. Merenje UV zračenja,
3. Povremeno ciljano ispitivanje prisustva radona u objektima predškolskih i školskih ustanova, građevinskom materijalu i dr.

11.752.000,00

3.

Usluge održavanja nacionalnih parkova i prirodnih površina

1. Realizacija aktivnosti na upravljanju zaštićenim prirodnim dobrima i to:
- Program upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima - pojedinačna stabla
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Grupa stabala hrasta lužnjaka kod Jozića kolibe"
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Tri hrasta lužnjaka - Bare"- Program upravljanja zaštićenim područjem "Akademski park"
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Pionirski park"
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Banjička šuma"
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Veliko ratno ostrvo"
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Kosmaj"
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Avala"
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Miljakovačka šuma"
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Arboretum Šumarskog fakulteta"
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Šuma Košutnjak"
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Zvezdarska šuma"
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Zabran"
- Program upravljanja zaštićenim područjem "Stanište gljive na Adi Ciganliji"
2. Plan pošumljavanja Beograda
Plan pošumljavanja područja Beograda obuhvata aktivnost na izradi dokumenata u cilju podizanja kvaliteta životne sredine i sprovođenje aktivnosti na pošumljavanju neobraslih površina. Na taj način se rešavaju problemi koji se javljaju kao posledica sadašnjeg neodgovarajućeg korišćenja zemljišta. Povezivanjem postojećih šumskih kompleksa novim šumama, vetrozaštitnim pojasevima i zelenim koridorima obezbeđuje se dobro povezano zelenilo u gradu sa šumskim kompleksima i omogućava se da na posredan način opštekorisne funkcije šuma imaju uticaj na uže gradsko jezgro i obezbede zdraviju životnu sredinu.
3. Programi i projekti ozelenjavanja Beograda
Implementacija Plana zelenih površina Beograda kroz prioritetne projekte obnavljanja devastiranih javnih zelenih površina i drvoreda, podizanje novih zelenih površina i drvoreda i njihove realizacije. Održivo upravljanje javnim zelenilom je jedan od ciljeva ovog programa. Programi i projekti će se odvijati kontinuirano kroz obnovavljenje uništenih i podizanje novih zelenih površina.
4. Katastar zelenila Beograda i stalno ažuriranje podataka - GIS-a - Projekat započet 2009. godine sa ciljem uspostavljanja registra atributa zelenila na odabranoj teritorijalnoj celini (područje Zemuna i Novog Beograda) - inicijalno uspostavljanje sistema, kao modela za dalji razvoj i postepeno uključivanje drugih područja do potpunog projektovanog stanja, u prostornom i u funkcionalnom smislu.
5. Studija očuvanja prirodnih šumskih ekosistema i njihove restauracije u neposrednom priobalju vodotoka Save i Dunava na području Beograda u cilju valorizacije ambijentalnih vrednosti i izletničko-rekreacionih funkcija - Završetak prve faze istraživanja ekoloških i mikroklimatskih uslova i promena u priobalju, pojave i razvoja šumske vegetacije, reljefnih karakteristika šumskog zemljišta u forlandu reka, hidrografsko-hidroloških i hidrogeoloških odlika terena, zemljišta, staništa i vegetacija priobalja i druga faza projekta koja će obuhvatiti obradu dobijenih rezultata istraživanja sa predlogom mera i izradom elaborata.
6. Valorizacija privatnih šuma - Privatne šume na teriroriji grada Beograda zauzimaju značajne površine ali su sa stručnog aspekta nedefinisane, odnosno nedovoljno istražene. Za potrebe povećanja površina pod šumama i unapređenja kvaliteta životne sredine, neophodno je izvršiti valorizaciju privatnih šuma kako bi se na osnovu utvrđenog stanja odredio obim i metode pošumljavanja i privatne šume uključile u planove i programe pošumljavanja.
7. Program genetičke konzervacije šumskih vrsta Velikog ratnog ostrva - Imajući u vidu da šumsko drveće i žbunje čini stanište za retke i ugrožene vrste ptica neophodno je definisati strategiju njihove konzervacije sa ciljem zaštite celokupnog biodiverziteta ostrva. Strateški pristup očuvanju i unapređenju je jedini siguran način obezbeđenja visokog stepena adaptabilnosti ekosistema ovog ostrva kao odgovora na izazove globalnih klimatskih promena.
8. Izrada Plana generalne regulacije sistema zelenih površina Beograda Koncepcija i organizacija sistema zelenih površina, koja je postavljena u prethodnim generalnim planovima, u GP Beograda 2021. je podržana i proširena. Ostvarenje brojnih funkcija sistema zelenih površina zahteva strateški i planski jasno definisana opredeljenja i prostore, i to na novoformiranoj informacionoj osnovi (GIS biotopa Beograda), kao i drugim ažurnim podlogama. Predmetni plan uradiće se saglasno zakonima i propisima za izradu ove vrste dokumenta. Nacrt plana biće urađen i predat u proceduru stručne kontrole u skladu sa rokom definisnim u odluci o izradi plana.
9. Izrada studija o proglašenju zaštite novih prirodnih dobara - predela očuvanih prirodno-istorijskih vrednosti, predela izuzetnih odlika, spomenika prirode i drugih za čiju izradu je zakonom određen Zavod za zaštitu prirode Srbije, a prema prioritetima koje određuje grad. Planirana je izrada studija zaštite Zvezdarske šume, Lipovičke šume, šume Kovilovo, Bojčinske šume, staništa gljiva na Adi Ciganliji i dr. kao i pristupanje istraživanju i izradi studije za područje forlanda na levoj obali Dunava.

298.331.000,00

4.

Usluge po ugovoru

Planirane aktivnosti odnose se na:
1. usluge štampanja Ekološkog biltena sa novogodišnjim kalendarom,
2. monografija o Velikom ratnom ostrvu,
3. uređivanje i štampanje Godišnje publikacije "Kvalitet životne sredine u Beogradu" za 2010. godinu sa prevođenjem na engleski jezik
4. materijali za potrebe obrazovanja o životnoj sredini
5. zemunsko-bežanijski lesni odsek - štampanje monografije
6. kontinuirano informisanje javnosti o stanju i kvalitetu životne sredine, sprovođenju programa i planova (akcionih i sanacionih), u slučaju udesa, aktivnostima u upravljanju otpadom, izdatim dozvolama, preduzetim merama i dr. kao i održavanju web sajta
7. usluge propagande i promocije prirodnih vrednosti i zaštićenih područja, planova, programa i projekata i drugih aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine
8. obeležavanje značajnih datuma i jubileja
9. ostale stručne usluge
10. ugostiteljske usluge

30.198.000,00

5.

Usluge očuvanja životne sredine

Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Izrada Programa zaštite životne sredine na teritoriji Beograda - strateški dokument u ovoj oblasti kojim će se definisati prioriteti za naredni period u skladu sa Nacionalnim programom, Strategijom održivog razvoja Republike Srbije i svojim interesima i specifičnostima, odnosno Strategijom razvoja Beograda kako bi se obezbedila usklađenost politike zaštite životne sredine sa drugim sektorskim politikama.
2. Lokalni plan upravljanja otpadom na teritoriji Beograda i programi, projekti i planovi upravljanja otpadom izrađuje se u skladu sa obavezama utvrđenim zakonom. Lokalni plan upravljanja otpadom donosi Skupština grada Beograda za period od 10 godina, a razmatra ga svakih pet godina. U izradu ovog plana uključen je i organ nadležan za komunalne poslove, kao i drugi relevantni organi, preduzeća, stručne i druge institucije Grada. Izrada Lokalnog plana upravljanja otpadom započeta je u 2010. godini, a njegov završetak i usvajanje se planira u 2011. godini.
Dugoročno, Lokalnim planom se definišu ciljevi upravljanja otpadom na teritoriji Beograda, uspostavlja sistem i ostvaruje hijerarhija u upravljanju otpadom (smanjenje količina nastalog otpada, ponovno korišćenje i reciklaža, iskorišćenje korisnih svojstava otpada u energetske svrhe ili kompostiranje, odlaganje ako ne postoji drugo odgovarajuće rešenje) u skladu sa Nacionalnom strategijom upravljanja otpadom.
Planovi, programi i projekti za implementaciju Lokalnog plana upravljanja otpadom, a koji se odnose na industrijski otpad ili posebne tokove otpada, kao i za određivanje lokacija postrojenja za skladištenje, tretman i odlaganje otpada, uključujući transfer stanice, obezbeđenje, izgradnju i opremanje centara za reciklažu, sakupljanje kabastog i drugog komunalnog otpada koji se ne može odlagati u kontejnere i dr.
3. Istraživački, inovacioni i razvojni projekti u oblasti reciklaže i pomoć privrednim subjektima u zbrinjavanju otpada
Razvoj novih tehnologija reciklaže otpadne plastike uz dobijanje proizvoda koji imaju komercijalnu vrednost - hemijsko razlaganje (depolimerizacija) PET-a, polietilena, polipropilena i drugo.
Drugi projekti koji se odnose na razvoj kompozitnih materijala na bazi recikliranih polimernih materijala i drugih recikliranih materijala koji se mogu i upotrebiti u ove svrhe.
- pomoć u zbrinjavanju zaostalog otpada u različitim privrednim subjektima i otpada nastalog pri udesima, - pomoć različitim privrednim subjektima u zbrinjavanju i upravljanju otpadom pri uvođenju čistije proizvodnje, - upravljanje polimernim (plastičnim) otpadom i ambalažnim otpadom,
- izrada različitih projekata koji se odnose na reciklažu otpada koji će poslužiti kao prototip projekta za razvoj malih preduzeća,
- drugi projekti razvoja različitih oblika reciklaže, odnosno ponovne upotrebe reciklabilnih materijala u cilju promovisanja reciklaže, racionalnog korišćenja resursa i energije i zaštite životne sredine.
4. Izrada Lokalnog registra izvora zagađivanja životne sredine na teritoriji Beograda - nastavak I faze i II faza
- Lokalni registar izvora zagađivanja životne sredine - pripremna faza, prikupljanje i sistematizovanje podataka o industrijskim i drugim subjektima čije delatnosti utiču na životnu sredinu (lokacije i prostorni raspored, vrsta delatnosti i vrsta emisija i uticaja na vazduh, vodu, zemljište) u cilju uspostavljanja i vođenja lokalnog registra izvora zagađivanja, kvalifikaciju i kvantifikaciju promena i preduzimanja mera zaštite u skladu sa zakonom.
5. Izrada Programa zaštite prirode - Program zaštite prirode je osnovni dokument zaštite prirode i prirodnih vrednosti koji se donosi u skladu sa Nacionalnom strategijom za period od deset godina. Ovim programom se određuju dugoročni ciljevi i smernice očuvanja prirode i prirodnih vrednosti. Zasniva se na izveštaju o stanju prirode, a sadrži: smernice za očuvanje biološke, geološke i predeone raznovrsnosti, očuvanje zaštićenih područja, ekološki značajnih područja i ekoloških koridora, smernice za istraživanje i praćenje stanja u prirodi, za uključivanje zaštite prirode u druge sektore, posebno u izradu dokumenata prostornog uređenja i planova upravljanja prirodnim resursima, akcione planove za njegovo sprovođenje i dr.
6. Plan kvaliteta vazduha u Beogradu - Plan kvaliteta vazduha u zonama i aglomeracijama u kojima je vazduh treće kategorije, odnosno kada zagađenje vazduha prevazilazi efekte mera koje se preduzimaju i kada je ugrožen kapacitet životne sredine ili postoji stalno zagađenje vazduha na određenom prostoru, izrađuje se radi postizanja utvrđene granične vrednosti ili odgovarajuće ciljne vrednosti. Zakonom o zaštiti vazduha utvrđena je obaveza jedinice lokalne samouprave da, na osnovu ocene stanja kvaliteta vazduha, izradi Plan kvaliteta vazduha.
7. Ažuriranje i inoviranje Katastra vodnih pojava i objekata na teritoriji Beograda sa izradom digitalne karte i baze podataka - druga faza - "Katastar vodnih objekata na teritoriji Beograda južno od Dunava i Save" je izradila Beogradska istraživačka stanica - Odeljenje za zaštitu i unapređenje životne sredine 1990. godine - pre 20 godina. Ovo je strateški dokument koji se ne može koristiti bez ažuriranja i prilagođavanja savremenim potrebama i tehnikama. Sekretarijat u trogodišnjem periodu planira ažuriranje i proveru tačnosti podataka iz postojećeg katastra, kao i uvođenje i obradu novih pojava. Unos podataka vršiće se izradom digitalne karte područja analize sa pratećom bazom podataka.
8. Izrada projekta "Kvalitativne karakteristike resursa mineralnih voda na teritoriji grada Beograda sa predlogom mera njihovog očuvanja i racionalnijeg korišćenja" - prva faza. Na užoj i široj teritoriji Beograda postoji veliki broj pojava mineralnih voda (Višnjička banja, naselje Braće Jerković, Skadarlija, Ovča i dr) koje koristi veliki broj stanovnika grada. Ti izvori se ne kontrolišu redovno tako da nema podataka o osnovnim hemijskim i mikrobiloškim karakteristikama. Dosadašnje ispitivanje ovih pojava nije bilo sistematsko, tako da će se novim ispitivanjima posebno utvrđivati njihov balneloški potencijal sa mogućnošću višenamenskog korišćenja. Planirana su i posebna ispitivanja mikroelemenata i fiziološki aktivnih supstanci. Cilj ovog projekta je da se izvrši evaluacija jednog od potencijala u budućoj turističkoj ponudi Beograda, kao i povećanja terapeutskih i rekreativnih funkcija za stanovnike glavnog grada.
9. Izrada projekta akustičkog zoniranja teritorije grada Beograda - Zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini utvrđena je obaveza jedinice lokalne samouprave da odredi akustičke zone u kojima se može zabraniti ili ograničiti upotreba izvora buke, odnosno obavljanje delatnosti i drugih aktivnosti koje prouzrokuju buku iznad propisanih graničnih vrednosti. Ova odluka se izrađuje na osnovu propisane metodologije za određivanja akustičkih zona.
U okviru projekta započetog 2010. godine razvijeni su osnovni principi zoniranja i biće izvršeno akustičko zoniranje jednog odabranog dela grada. Deo grada koji će biti obrađen izabraće se sa ciljem da se pokrije što veći broj različitih urbanističkih konfiguracija karakterističnih po prekomernoj buci koja potiče od saobraćaja i ugostiteljskih objekata.
10. Ažuriranje Mape hazarda i Info baze za upravljanje rizicima od hemijskih udesa na teritoriji Beograda - U okviru ažuriranja Mape hazarda i Info baze, a u cilju sprovođenja Plana zaštite od udesa potrebno je stvoriti uslove izvodljivosti plana (ažuriranje svih potrebnih relevantnih podataka, dalje snimanje stanja i usaglašavanje sa Zakonskom regulativnom u ovoj oblasti) kroz realizaciju Acionog plana. Akcioni plan obuhvata osnovne aktivnosti (zadatak i sadržaj zadatka), izvore finansiranja, subjekte realizacije i rokove za sve faze plana. Kao osnova za izradu Akcionog plana su korišćeni podaci iz Analize stanja u predmetnoj oblasti i obaveze učesnika prema aktualenoj regulativi koja tretira ovu materiju.
11. Izrada projekta Sadržaj mikroelemenata u zemljištu i krtolama čičoke na pepelištu TENT "A" kao pionirske vrste za stvaranje povoljnih uslova u cilju budućih pošumljavanja - Jedan od prioritetnih zahteva očuvanja i zaštite životne sredine je rekultivacija degradiranog zemljišta, uključujući i kontaminirane lokacije na kojima se odlaže pepeo iz procesa proizvodnje energije u termoelektrani. Dominantni negativni efekti deponije pepela su zatrovanost i zagađenost samog pepelišta i okoline; eolska erozija i zagađenost vodotokova, odnosno zagađenost zemlje, vode i vazduha. Sa aspekta zaštite životne sredine neophodno je, u najvećoj mogućoj meri, sanirati negativne efekte pepela. Na predloženim lokalitetima planirane su aktivnosti na osnovu čijih rezultata će biti predložena relevantna rešenja u funkciji rekultivacije deponije pepelišta.
12. Nastavak ispitivanja radioekološki zdravih sredina - nastavak projekta ispitivanja i određivanja radioekološki zdravih poljoprivrednih i drugih gazdinstava za proizvodnju hrane kojom se snabdevaju pijace i trgovinski centri. Projekat započet u 2007. godini na području gradskih opština Barajevo, Mladenovac, Sopot, Grocka, Surčin, Palilula, Voždovac i Zemun-Dobanovci. U 2011. godini istraživanje se nastavlja na području: Zemun-Batajnica, i industrijskih opština: Rakovica, Obrenovac i Lazarevac.
13. Ispitivanje sadržaja arsena i teških metala u mesu ribe kao pokazatelja zagađenja životne sredine - Meso ribe jedan je od pokazatelja zagađenja životne sredine i istraživanja u okviru ovog projekta odnosiće se na ispitivanje sadržaja arsena, olova, žive i kadmijuma u mesu i organima (jetra, bubrezi) odabranih predstavnika tri grupe riba (omnivora, karnivora, biljojeda) iz određenog broja veštačkih akumulacija iz okoline Beograda, kao i Save, odnosno Dunava. Uzorkovanje bi bilo vršeno na lokacijama pre ulaska ovih reka u Beograd, kao i na njihovom izlasku, a dalje bi pomoću statističke obrade podataka dobijali validne zaključke. Ova istraživanja trebalo bi da traju najmanje dve godine (2011. i 2012. godina).
14. Ispitivanje uticaja buke (vibracije, veštačkog osvetljenja i zagađenja) na faunu u urbanim i suburbanim područjima Beograda - Teritoriju grada Beograda pokrivaju područja na kojima žive divlje životinje (u populaciji ptica i sisara), domaće životinje i staništa retkih, ugroženih i zaštićenih vrsta ptica (zaštićene prirodna dobra), kao i zoološki vrt. U zavisnosti od lokaliteta, sve životinje su u manjoj ili većoj meri izložene uticaju određenih vrsta stresora karakterističnih za urbana, suburbana i ruralna područja, od kojih su buka, vibracije i veštačko osvetljenje, građevinski radovi zajednički za većinu lokaliteta, a posebno za lokalitete urbanih područja. Promena statusa dobrobiti životinja na određenim ekogeografskim lokalitetima, prvi je pokazatelj da je ugrožena dobrobit čoveka, tako da je cilj projekta da utvrdi uticaja buke (vibracije, veštačkog osvetljenja i zagađenja) na faunu u urbanim i suburbanim područjima Beograda.
15. Izrada jedinstvenog programa upravljanja resursima voda na administrativnom području Beograda - Plava regulativa - III faza - nastavak započetog strateškog programa upravljanja i zaštite voda koji se zasniva na principima i normativima Okvirne direktive o vodama Evropske unije (WFD - Water framework Directive EU2000/60/EC); projektne osnove za razvijanje ovog sistema urađene su u okviru I faze tokom 2009. godine; II faze tokom 2010. godine; u 2011. godini planiran je nastavak aktivnosti na daljoj obradi podataka i dokumentacije, razradi programskih osnova i organizaciji konsultacija i rasprava u stručnoj javnosti o predlozima iz projekta.
16. Izrada projekta "Postavljanje (biljnih) biofiltera u zonama velikog zagađenja na teritoriji grada Beograda" - Gradski biofilteri su prirodni prečišćivači zagađujućih i štetnih materija u gradskim uslovima. Biofilteri su veće zelene površine ili zelene površine u neposrednoj blizini izvora zagađenja, jer samo tada biljke imaju pravu ulogu prečišćivača. Za ubrzano i efikasno otklanjanje zagađujućih materija upotrebljavaju se vrste koje su otporne na gradske uslove.
17. Izrada Strategije plavo-zelenih koridora - Realizacijom predložene Strategije, Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda dobija dokument kojim se oblikuje rešenje za trajnu zaštitu plavo-zelenih prirodnih koridora, kao i povezivanje urbanih zona sa okolnim šumskim površinama, stvaranje rekreativne zone sa pešačkim, biciklističkim stazama i dečjim igralištima. Pored toga, stvara se model za zaštitu i povezivanje preostalih šumskih i vodenih površina na teritoriji grada, a građanima Beograda otvara atraktivan prostor, sa prirodnim, rekreativnim, duhovnim i estetskim vrednostima.
18. Izrada Studije za pripremu rešenja zaštite od buke - U 2010. godini započelo se sa izradom projekta kojim bi se u određenoj meri smanjilo ugrožavanje životne sredine bukom od saobraćaja, posebno u delu grada kroz koji prolaze regionalne ili magistralne saobraćajnice kao i na drugim područjima grada u kojima je registrovan povećan nivo buke.
19. Analiza stanja hidrobioloških parametara sistema jezera Pariguz i Rakina bara - Predložena studija obuhvatiće izradu i realizaciju programa za biološka i hidrološka istraživanja koja će nakon uspostavljenog monitoringa pokazati smanjenje zagađenja nakon izgradnje separatnog kanalizacionog sistema na odabranim lokacijama. Najpre će se uraditi analiza takozvanog nultog stanja - pre ikakvih intervencija na otklanjanju izvora zagađenja. Zatim će se nastaviti sa stalnim ispitivanjima kvaliteta bioloških i mikrobioloških parametara paralelno sa intervencijama na smanjenju zagađenja. Na kraju će se dati predlog programa za uređenje, održavanje i praćenje stanja na ovim lokalitetima.
20. Ostali programi i projekti upravljanja zaštitom i unapređenjem životne sredine - Planirane aktivnosti za koje nije definitivno utvrđen obim ili način izrade i realizacije, a odnose se na zaštitu prirodnih resursa i dobara (vazduh, voda, zemljište).
Planiraju se projekti uređenja javnih prostora i izrada projekata sanacije i rekultivacije neuređenih deponija (smetlišta) i drugih degradiranih i devastiranih prostora.

166.150.000,00

6.

Materijal

Planirana je:
Nabavka SRPS standarda i softvera za potrebe efikasnijeg rada sekretarijata i druge slične potrebe.

1.000.000,00

7.

Transferi ostalim nivoima vlasti

Planirane aktivnosti odnose se na:
1. Transferi na nivou Republike
Aktivnosti sekretarijata biće usmerene na transfere sredstava republičkim institucijama za reaalizaciju različitih projekata u oblasti životne sredine.
2. Transferi na nivou opština
Realizacija zajedničkih projekata zaštite i unapređenja životne sredine sa gradskim opštinama na uređenju takozvanih urbanih džepova na teritoriji svih gradskih opština. Za potrebe rešavanja zapuštenih urbanih delova grada Sekretarijat namerava da u zajedničkoj akciji, pre svega sa JKP "Zelenilo Beograd", ali i drugim javnim komunalnim preduzećima, opštinama i institucijama kao što su beogradski vrtići i škole sprovede veliku akciju ozelenjavanja Beograda i uređenja zapuštenih površina.
Transferi opštinama izvršiće se i za druge namenske projekte po prethodnom usaglašavanju prioriteta u saradnji sa Sekretarijatom.

37.500.000,00

8.

Ostale dotacije i transferi

1. Projekat izgradnje uređaja za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda na sve četiri lokacije u zaštićenom prirodnom dobru Avala - Izvršena je primopredaja radova i uređaja (opreme), po ugovoru zaključenom između Grada Beograda - Sekretarijata za zaštitu životne sredine i JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija". Kako sam projekat nije predvideo radove na uređenju terena u okolini uređaja koji su neophodni za njihovo redovno održavanje, niti za radove i mere obezbeđenja od neovlašćenih napada i oštećenja (ograda, osvetljenje, video nazor i druga potrebna oprema), neophodno je izvesti i dodatne radove na potpunoj zaštiti ovih objekata i uređaja.
2. Realizacija projekata rešavanja problema otpadnih voda (prioritetni separatni sistemi za komunalne otpadne vode na lokaciji jezera Pariguz i u Rakinoj bari - U 2011. godini pribaviće se dva projekta a planira se da se JKP BVK-u poveri na realizaciju izvođenje radova po ovim projektima. Na ova dva lokaliteta uz izgradnju dva kanalizaciona sistema mogu se rešiti veliki problemi sa zagađenim vodama. Usled nepostojanja kanalizacionih sistema na ovim lokacijama sve otpadne vode gravitaciono se slivaju u ove vodene akumulacije. Izgradnjom sistema na oba ova lokaliteta i uvođenjem sistema pumpi koji će prikupljene otpadne vode pumpati u izgrađenu kanalizacionu mrežu koja se nalazi relativno blizu rešio bi se proces stalnog zagađenja ovih akumulacija te bi tek nakon ovoga imalo smisla raditi sanaciju. Sanaciju je nepotrebno raditi sve dok postoji permanentno doticanje otpadnih voda ka ovim akumulacijama
3. Transferi za postavljanje uređaja i opreme koji koriste obnovljive izvore energije - Za potrebe promovisanja obnovljivih izvora energije planiraju se zajedničke aktivnosti sa drugim sekretarijatima Gradske uprave Grada Beograda sa ciljem postavljanja opreme koja koristi obnovljive izvore energije. Sekretarijat namerava da u zajedničkoj akciji sa, opštinama i institucijama sprovede na praktičnim primerima upotrebu obnovljivih izvora energije.
4. Ostali projekti zaštite i unapređenja životne sredine - Planiran je transfer sredstava za namensko rešavanje problema i realizaciju projekata zaštite i unapređenja životne sredine lokalnog i šireg značaja.

50.920.000,00

9.

Dotacije nevladinim organizacijama

Planirane aktivnosti odnose se na:
1. dotacije ostalim udruženjima građana - aktivnosti u okviru zakonom utvrđene obaveze grada Beograda da, u ostvarivanju sistema zaštite životne i u okviru svojih obaveza, podstiče, usmerava i obezbeđuje jačanje svesti o značaju zaštite životne sredine kroz sistem obrazovanja i vaspitanja, javnog informisanja i popularizacije zaštite životne sredine; planirane su aktivnosti usmerene na građane, grupe građana, njihova udruženja, profesionalne ili druge organizacije koje u oblasti zaštite životne sredine pripremaju, propagiraju i realizuju programe zaštite, afirmišu prava i interese u oblasti zaštite životne sredine, predlažu aktivnosti i mere zaštite, učestvuju u postupku donošenja odluka u skladu sa zakonom, doprinose ili neposredno rade na informisanju o životnoj sredini i uključivanju šire javnosti u očuvanje i zaštitu prirode i životne sredine.
2. javne konkurse za ekološke projekte NVO - planiran je nastavak saradnje sa nevladinim organizacijama kroz njihovo učešće u javnom konkursu za programe i projekte zaštite životne sredine, a prema utvrđenim i usvojenim kriterijumima; ovaj vid vaninstitucionalnog obrazovanja zasniva se na iskustvu iz ranijih javnih konkursa u kojima je civilni sektor pokazivao veliko interesovanje za dobijanje podrške i afirmaciju svojih programa i projekata; u 2011. godini će se dati prednost programima i projektima u oblasti uključivanja stanovništva u projekte oživljavanja i uređenja urbanih, blokovskih zelenih površina, priobalja kao i projekte obrazovanja o životnoj sredini.
3. izradu i realizaciju godišnjih programa rada Centra za obrazovanje - izrada i realizacija godišnjeg programa obrazovanja i obuke o pitanjima održivog razvoja i zaštite životne sredine.

52.500.000,00

10.

Zgrade i građevinski objekti

Planirane aktivnosti odnose se na:
1. izgradnju i postavljanje uređaja i objekata koji koriste obnovljive izvore energije - Izrada projekata korišćenja alternativnih izvora energije (solarno osvetljenje, toplotne pumpe i dr) - predviđeno je da se započne sa izradom projekata i podsticanjem korišćenja alternativnih izvora energije kojima se doprinosi zaštiti i očuvanju resursa, posebno neobnovljivih izvora energije; izbor projekta biće izvršen nakon analize i ocene najpovoljnijih efekata u pogledu uštede prirodnih izvora i održavanja projektovanog sistema.
2. izgradnju sistema za ventilaciju Terazijskog tunela - Projektna ideja formirana je u svrhu rešavanja dugogodišnjeg problema sa kvalitetom vazduha u ovom tunelu. U 2010. godini izrađen je projekat a u 2011. godini planira se izvođenje radova. Ventilacijom će se postići smanjenje nivoa zagađujućih materija u vazduhu u okolini tunela koje potiču od izduvnih gasova motornih vozila. Na ovaj način saniraće se jedna "crna tačka" beogradskog vazduha i poboljšati kvaliteta vazduha u gradu.
3. izgradnju zvučne barijere na odabranoj saobraćajnici - Na osnovu studije i projektne dokumentacije otpočeće se sa izgradnjom objekata - zvučnih barijera kojim bi se u određenoj meri smanjilo ugrožavanje životne sredine bukom od saobraćaja, posebno u delu grada kroz koji prolaze regionalne ili magistralne saobraćajnice.
4. izradu projekata rešavanja otpadnih voda - prioritetni separatni sistemi za komunalne otpadne vode u naseljima Beograda - Studija za definisanje potrebnih standarda i parametara za izradu projektne dokumentacije za kanalisanje i izbor tehnologija i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na odabranim lokacijama je realizovao Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu - Institut za hidrotehniku i vodno-ekološko inženjerstvo. Lokacije koje su razmatrane u studiji i koje će biti predmet projekata prečišćavanja otpadnih voda (prioritetni separatni sistemi za komunalne otpadne vode u naseljima Beograda) su:
- izvor i česma kod škole u selu Jajinci,
- prirodno jezero Rakina bara u Sremčici,
- veštačko jezero u Resniku,
- česme u selima Zuce i Beli potok.
Predloženi projekti obuhvatiće izbor koncepcije i metoda odvođenja ili prečišćavanja otpadnih voda iz različitih izvora, pre njihovog ispuštanja u otvorene tokove i kanalizacionu mrežu.
5. izradu projekata korišćenja obnovljivih izvora energije i povećanja energetske efikasnosti - predviđeno je da se se započne sa izradom projekata i podsticanjem korišćenja alternativnih izvora energije kojima se doprinosi zaštiti i očuvanju resursa, posebno neobnovljivih izvora energije; izbor projekta biće izvršen nakon analize i ocene najpovoljnijih efekata u pogledu uštede prirodnih izvora i održavanja projektovanog sistema.
6. izradu projekta zvučne zaštite u cilju smanjenja prostiranja nivoa zvuka sa bučnih prostora - prva faza - U prethodnom projektu realizovanom tokom 2010. godine analiziran je problem buke koja potiče sa splavova u kojima se koriste sistemi za ozvučavanje i izložena je metodologija za smanjenje nivoa buke u njihovom okruženju. Na osnovu tih rezultata u ovom projektu biće dizajniran sistem zaštite od buke na odabranom splavu ili grupi međusobno bliskih splavova. Splavovi za koje bi projektom bila tretirana zaštita od buke i zona grada koja bi se štitila biće određeni naknadnim dogovorima s predstavnicima Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Konkretan zadatak ovoga projekta je dizajn akustičke barijere na unapred odabranom delu obale, odnosno pored odabranog splava ili grupe splavova. Prva faza će biti izrada idejnog rešenja akustičke barijere. Izrada idejnog rešenja je značajna zbog toga što u njemu treba da budu rešeni, osim akustičkih zahteva, i svi estetski i urbanistički aspekti uklapanja barijere u okolinu.
Druga faza rada je izrada akustičkog projekta zaštitne barijere. U ovoj fazi bi se rešavali problemi materijalizacije i statičke stabilnosti usvojene forme barijere, kao i predmer radova. Akustički projekat će sadržati sve relevantne podatke na osnovu kojih neki ovlašćeni arhitektonski projektni biro može da napravi izvođački projekat po kome bi se pristupilo realizaciji barijere.
7. izradu projekata sanacije i remedijacije područja ugrožene životne sredine - Mnogi prostori Beograda su usled dugogodišnje devastacije i nedovoljne brige zapušteni. Iako uglavnom ne postoje podaci o stepenu zagađenja ono je evidentno. Potreba za saniranjem ovih prostora je neminovna kako bi i ove degradirane površine realizacijom projekata sanacije i remedijacije mogle ponovo da se koriste. Prva faza u namerama da ponovno koristimo degradirane površine su upravo projekti sanacije i remediacije koji bi nakon utvrđivanja stepena zagađenja zemljišta davali smernice za dalje aktivnosti.
8. izradu projekta izgradnje terminala za otpadne materije sa plovila na području Beograda - prva faza - istraživanje i izbor rešenja za bezbedno postupanja sa neopasnim i opasnim (čvrstim, tečnim) brodskim otpadom (preuzimanje, razvrstavanje, skladištenje, prečišćavanje, reciklaža ili iskorišćenje, odlaganje), odnosno izrada studijske i tehničke dokumentacije za izgradnju specijalizovanih terminala u zoni odvijanja vodnog saobraćaja, sa odgovarajućom opremom za upravljanje otpadom sa plovila. Značaj ovog projekta je u povećanju nivoa bezbednosti plovidbe, zaštiti voda Save i Dunava, zaštiti ljudi i životne sredine, kao i u nespornom interesu Beograda da zaštiti rečne vode od zagađivanja budući da se koriste i za vodosnabdevanje i navodnjavanje, zatim da osigura uslove za razvoj turizma i sportova na vodi i drugo.
9. izradu projekata sanacije javnih česama - Planirana je izrada projekata sanacije za odabrane dve ili tri javne česme. Kvalitet vode javnih česama sa izvorskom vodom uglavnom je konstantno loš. Kod nekih je to posledica zapuštenosti kaptaže koje su u većini slučajeva zastarele ili neadekvatne, a kod nekih je problem lokalno zagađenje.
10. izradu projekta Katastra septičkih jama na teritoriji Beograda - Nastavak izrade projekta koji je započet 2009. godine i nastavljen u 2010. godini za odabrana naselja koja nemaju kanalizacioni sistem; izradu Katastra prati istraživanje zagađenja tla i vode u cilju utvrđivanja ekološkog statusa naselja i pripremu plansko-projektnih osnova za izbor sistema odvođenja i prečišćavanja komunalnih otpadnih voda na tom području i smanjenja štetnih uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi; projekat je do sada obuhvatio delove naselja Kumodraž, Beli potok, Jajinci, Kotež, Ripanj i Ovču; vrši se kontinuirano praćenje njegove izrade radi detaljne analize dobijenih rezultata i planiranog nastavka projekta za delove još tri naselja na teritoriji grada Beograda; rezultati i zaključci dosadašnjih istraživanja biće osnov za pilot projekat bio-tehnološkog tretmana otpadnih voda septičih jama na izabranom području u suburbanim delovima Beograda.
11. izradu projekata u oblasti zaštite životne sredine - Ostali programi i projekti upravljanja zaštitom i unapređenjem životne sredine - planirane aktivnosti za koje nije definisan obim ili način izrade i realizacije zbog nedostatka podzakonskih propisa i kriterijuma ili za koje će se naknadno ustanoviti lista prioriteta za realizaciju.

50.000.000,00

11.

Mašine i oprema

Planirane aktivnosti odnose se na:
1. nabavku opreme za postavljanje obnovljivih izvora energije - nabavka potrebne opreme nove tzv "zelene tehnološke generacije", kao što su solarni paneli za javnu rasvetu, osvetljenje objekata ili druge potrebe, a predstavljaju aktivnu promociju mogućnosti korišćenja novih obnovljivih izvora energije i podstiču svest o potrebi očuvanja neobnovljivih izvora energije i životne sredine.
2. nabavku akustičke opreme sa priborom za detekciju i klasifikaciju pojedinačnih izvora zagađenja bukom - nabavka uređaja za potrebe efikasnog postupanja ovlašćenih lica u vršenju nadzora nad izvorima prekomerne buke.

28.042.000,00

III

Program korišćenja sredstava, u obimu iz tačke II ovog rešenja, zasniva se na procenjenim prihodima Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2011. godinu.

Neiskorišćena sredstva Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda iz 2010. godine rasporediće se u Budžetski fond za zaštitu životne sredine za 2011. godinu nakon usvajanja Odluke o završnom računu budžeta grada Beograda za 2010. godinu.

IV

Aktivnosti iz tačke II ovog programa izvršiće se u skladu sa važećim zakonskim i drugim propisima i aktima kojima je regulisana svaka pojedinačna aktivnost.

V

Isplatu sredstava za realizaciju aktivnosti iz ovog programa odobrava gradonačelnik grada Beograda posebnim zaključcima.

Obrazloženje

Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2011. godinu izrađen je na osnovu člana 100. st. 4. i 5. Zakona o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", br. 135/04, 36/09 i 72/09), a namena sredstava usklađena je sa Rešenjem o osnivanju Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda ("Službeni list grada Beograda", broj 61/09), odnosno Odlukom o budžetu grada Beograda za 2011. godinu ("Službeni list grada Beograda", broj 45/10) i Finansijskim planom prihoda i rashoda Sekretarijata za zaštitu životne sredine za 2011. godinu.

Planirane aktivnosti zasnivaju se na obavezama i odgovornostima grada Beograda, kao jedinice lokalne samouprave, koje su utvrđene zakonom i drugim propisima i aktima, a odnose se na: kontrolu, praćenje i ocenjivanje stanja činilaca životne sredine (monitoringa) i javno informisanje o stanju životne sredine; zaštitu i očuvanje prirode, biološke, geološke i predeone raznovrsnosti kao dela životne sredine, zaštitu prirodnih resursa i dobara, javnih i zaštićenih prirodnih dobara i područja, donošenje Plana zaštite prirode; utvrđivanje statusa i područja ugrožene životne sredine, određivanje prioriteta i režima sanacije i remedijacije za područje od lokalnog značaja; donošenje Programa zaštite životne sredine i akcionih i sanacionih planova i projekata za njegovu implementaciju; donošenje i sprovođenje Lokalnog plana upravljanja otpadom sa definisanim pojedinačnim programima upravljanja određenim vrstama otpada, smanjenjem količina, reciklažom i ponovnom upotrebom, iskorišćenjem vrednosti otpada, određivanjem lokacije postrojenja za upravljanje otpadom (sakupljanje, tretman, odlaganje), popisom i sanacijom smetlišta i dr; zaštitu vazduha od zagađivanja; zaštitu od buke i određivanje akustičkih zona; uspostavljanje Lokalnog registra izvora zagađivanja (vazduh, voda, zemljište); zaštitu od opasnih i štetnih materija, izradu i sprovođenje Plana zaštite od udesa; druge obaveze utvrđene programima i odlukama Skupštine grada Beograda i gradonačelnika grada Beograda; obrazovanje, javno informisanje i popularizaciju zaštite životne sredine, podsticanje, usmeravanje i jačanje svesti o značaju zaštite životne sredine.

Pojedine planirane aktivnosti zasnivaju se i na specifičnim interesima grada da se zaštite određene prirodne vrednosti i spreči njihovo dalje zagađenje ili uništenje (resursi voda, šuma, zemljišta, javnih zelenih površina), a pojedini projekti proizilaze iz nužne potrebe da se zaštite građani od štetnih emisija (vazduh, buka), obezbedi efikasno postupanje nadležnih inspekcijskih organa (oprema, uređaji), promovišu alternativni izvori energije i sl.

Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2011. godinu usklađen je sa Predlogom programa rada Sekretarijata za zaštitu životne sredine za 2011. godinu.

Imajući u vidu navedeno, predlaže se gradonačelniku grada Beograda da, na osnovu člana 100. st. 4. i 5. Zakona o zaštiti životne sredine ("Službeni glasnik RS", broj 135/04, 36/09 i 72/09), a u skladu sa čl. 64-67. Zakona o budžetskom sistemu ("Službeni glasnik RS", broj 54/09 i 73/10) i Rešenjem o osnivanju Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda ("Službeni list grada Beograda", broj 61/09), donese Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Beograda za 2011. godinu.