PRAVILNIK

O POSTUPKU AKTIVIRANJA I VRAĆANJA SREDSTAVA NAMENSKOG DEPOZITA, ODNOSNO BANKARSKE GARANCIJE

("Sl. glasnik RS", br. 16/2011)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje postupak aktiviranja sredstava namenskog depozita, odnosno bankarske garancije i vraćanja sredstava namenskog depozita, odnosno bankarske garancije iz čl. 39, 61. i 74. Zakona o igrama na sreću ("Službeni glasnik RS", br. 84/04, 85/05 - dr. zakon i 95/10 - u daljem tekstu: Zakon), koja služe kao sredstvo obezbeđenja plaćanja obaveza po osnovu javnih prihoda i isplate dobitaka igračima.

Član 2

U slučaju da se protiv priređivača, odnosno odgovornog lica u pravnom licu - priređivaču pokrene postupak za prekršaje iz člana 98. stav 1. tač. 1), 5), 19), 20), 21), 32), 37), 38), 40), 41) i 51) Zakona, uplaćeni depozit, odnosno aktivirana bankarska garancija iz čl. 39, 61. i 74. Zakona postaju prihod budžeta Republike Srbije, na osnovu naloga ministra finansija.

Član 3

Postupak aktiviranja sredstava namenskog depozita, odnosno bankarske garancije iz člana 1. ovog pravilnika pokreće Ministarstvo finansija, na predlog Uprave za igre na sreću, kao organa uprave u sastavu Ministarstva finansija, i to kod poslovne banke kod koje je deponovan namenski depozit ili koja je izdala bankarsku garanciju, na osnovu zahteva za prenos sredstava namenskog depozita, odnosno zahteva za aktiviranje bankarske garancije, potpisanog i overenog od strane ministra finansija.

Član 4

Sredstva ostvarena prenosom sredstava namenskog depozita ili aktiviranjem bankarske garancije iz člana 1. ovog pravilnika prihod su budžeta Republike Srbije.

Član 5

Ako priređivač, odnosno odgovorno lice u pravnom licu, bude oslobođen odgovornosti za prekršaj, sredstva koja su postala prihod budžeta Republike Srbije vraćaju se.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".