ZAKLJUČAK
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA ZA KREDITIRANJE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE U 2011. GODINI

("Sl. list grada Subotice", br. 5/2011)

Član 1

Ovim zaključkom utvrđuje se Program za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje u 2011. godini (u daljem tekstu: Program) koji je odštampan uz ovaj zaključak i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Program za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje odnosi se na poljoprivredna gazdinstva koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava (u daljem tekstu: Registar) i sprovode se prema Programu.

Član 3

Program sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Fond za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u Republici Srbiji, Budžetski fond za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na teritoriji Grada Subotice (u daljem tekstu: Fond) preko Službe za lokalni ekonomski razvoj, privredu i poljoprivredu i poslovna banka (u daljem tekstu: Banka) izabrana putem javnog poziva.

Međusobna prava i obaveze subjekata iz stava 1. ovog člana uređuju se ugovorom.

Član 4

Sredstva za sprovođenje Programa su:

1. opredeljena sredstva iz Budžeta grada Subotice u iznosu od 4.850.000 dinara,

2. očekivana sredstva podrške Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u iznosu od 4.850.000 dinara po Uredbi o utvrđivanju Programa mera za dugoročno kreditiranje poljoprivredne proizvodnje preko banaka u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave u 2010. i 2011. godini ("Službeni glasnik RS", br. 11/10) i

3. sopstveno učešće poslovnih banaka u kreditiranju iznosu od 9.700.000 dinara.

Član 5

Ovaj zaključak stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".

 

PROGRAM
ZA KREDITIRANJE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE U 2011. GODINI

I. Osnovni ciljevi

Program za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje u 2011. godini sprovodiće se tako što će se sredstva koristiti za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Kreditiranje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava po Programu sprovodiće se u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) i banke, a sredstva će se plasirati preko banke.

II. Planirani raspored sredstava

Sredstva za sprovođenje Programa su:

1. opredeljena sredstva iz Budžeta grada Subotice u iznosu od 4.850.000 dinara,

2. očekivana sredstva podrške Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u iznosu od 4.850.000 dinara po Uredbi o utvrđivanju Programa mera za dugoročno kreditiranje poljoprivredne proizvodnje preko banaka u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave u 2010. i 2011. godini ("Službeni glasnik RS", br. 11/10) i

3. sopstveno učešće banke u kreditiranju iznosu od 9.700.000 dinara.

Kreditna sredstva Fonda u 2011. godini mogu se koristiti za primarnu poljoprivrednu proizvodnju tako da se prilikom raspisivanja konkursa opredeljuje da će se 50% od ukupnih sredstava dodeliti fizičkim licima, a 50% od ukupnih sredstava pravnim licima.

Ukoliko po raspisanom konkursu iznos sredstava po podnetim prijavama fizičkih lica ne dostiže 50% od ukupnih sredstava, preostala sredstva se mogu preusmeriti pravnim licima.

Ukoliko po raspisanom konkursu iznos sredstava po podnetim prijavama pravnih lica ne dostiže 50% od ukupnih sredstava, preostala sredstva se mogu preusmeriti fizičkim licima.

Kreditiranje u oblasti prerade poljoprivrednih proizvoda vršiće se samo fizičkim licima.

Sredstva za sprovođenje Programa namenjena su:

1. za opremu i mašine za proizvodnju voća i vinove loze - u iznosu od 6.000.000 dinara, odloženi rok vraćanja glavnice je 12 meseci, rok otplate kredita je 5 godina u tromesečnim anuitetima;

2. za opremu i mašine za proizvodnju mleka i mesa - u iznosu od 9.000.000 dinara odloženi rok vraćanja glavnice je 12 meseci, rok otplate kredita je 4 godine u tromesečnim anuitetima i

3. za proširenje ekonomskih aktivnosti na selu - mali preradni pogoni - u iznosu od 4.400.000 dinara odloženi rok vraćanja glavnice je 12 meseci, rok otplate kredita je 4 godine u tromesečnim anuitetima.

Ukoliko nakon realizacije sredstava po podnetim prijavama po raspisanom konkursu za jednu vrstu namene preostane deo sredstava isti će se preusmeriti, po potrebi, za drugu namenu.

III. Korišćenje sredstava

Krediti se odobravaju fizičkim i pravnim licima upisanim u Registar, a na osnovu Programa Fonda.

Privremeni nosioci poljoprivrednih gazdinstava nemaju pravo podnošenja zahteva za kredit.

Banka u saradnji sa Ministarstvom i Fondom odobrava ostvarivanje sredstava iz Programa, administrira i kontroliše plasmane sredstava iz ovog poglavlja.

Zahtev za odobrenje sredstava iz Programa podnosi korisnik kredita preko banke koja odobrava dugoročni kredit.

Dugoročni krediti odobravaće se pod sledećim uslovima:

1.) rok otplate glavnice kredita je od tri do pet godina posle isteka grejs perioda.

Rokovi otplate kredita detaljnije se uređuju ugovorom o kreditu;

2.) odloženi rok vraćanja glavnice iznosi do 12 meseci;

3.) efektivna kamatna stopa za deo kredita koji finansira Ministarstvo i Grad je 0% na godišnjem nivou.

Na 50% sredstava banke efektivna kamatna stopa određuje se skladu sa aktima poslovne politike banke, a maksimalno šestomesečni EURIBOR + 10% na godišnjem nivou ili 13,5% na godišnjem nivou, u zavisnosti od toga koja je stopa veća;

4.) banka određuje kreditnu sposobnost klijenta;

5.) naplata kredita - banka vrši naplatu celokupnog kredita u skladu sa planovima otplate koji čini sastavni deo ugovora o kreditu, s tim što sredstva Ministarstva banka uplaćuje na poseban račun Ministarstva - Fonda (840-1305721-19), a sredstva Grada uplaćuje na poseban račun Grada - Fonda broj 840-2214741-17 podsticajna sredstva za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na teritoriji Grada Subotice.

6.) primena valutne klauzule - utvrđivanje iznosa kredita i otplatnih anuiteta/rata u evrima sa obavezom korisnika da dospele anuitete/rate plaća u dinarskoj protivvrednosti po srednjem zvaničnom kursu Narodne banke Srbije koji važi na dan plaćanja;

7.) otplata kredita vrši se u mesečnim, tromesečnim, šestomesečnim, devetomesečnim ili godišnjim anuitetima/ratama izraženim u evrima prema planu otplate koji se prilaže uz ugovor o kreditu i čini njegov sastavni deo, uplatom dinarske protivvrednosti svake rate obračunate po srednjem zvaničnom kursu Narodne banke Srbije koji važi na dan plaćanja, u roku od pet dana od isteka dospeća rate.

Prevremena otplata kredita nije dozvoljena godinu dana od puštanja kredita u tečaj.

Dozvoljena je delimična prevremena otplata kredita, u srazmernom iznosu otplate duga prema Gradu, banci i Ministarstvu.

8.) najmanji iznos sredstava po kreditu je 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem zvaničnom kursu Narodne banke Srbije, a najveći iznos sredstava po kreditu je fizičkim licima 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem zvaničnom kursu Narodne banke Srbije, a najveći iznos sredstava po kreditu je pravnim licima 30.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem zvaničnom kursu Narodne banke Srbije.

9.) sredstva obezbeđenja kredita - za obezbeđenje naplate dospelih potraživanja po ugovoru o kreditu, korisnik kredita je dužan da u korist Ministarstva, Grada i banke, zasnuje i preda instrumente obezbeđenja i naplate potraživanja, u skladu sa poslovnom politikom banke, pri čemu se hipoteka prvog reda na nepokretnostima u vlasništvu korisnika kredita ili drugog lica zasnovana na osnovu ugovora i hipotekarne izjave overene kod suda uzima u srazmeri 1:1,2 (odnos ukupnog iznosa kredita sa redovnom kamatom, prema tržišnoj vrednosti stvari, koju procenjuje nadležna poreska uprava ili sudski veštak odgovarajuće struke). Ukoliko realni instrumenti obezbeđenja prevazilaze po vrednosti navedenu srazmeru, isti će se prihvatiti ukoliko je ponuđen od strane korisnika kredita;

10.) puštanje kredita u tečaj - od strane banke, nakon dostavljanja saglasnosti Ministarstva i Fonda vrši se na osnovu profakture pribavljene od prodavca u korist računa prodavca, naznačenog u profakturi po odobrenju kredita.

Dugoročni kredit ne može ostvariti:

1) privremeni nosilac poljoprivrednog gazdinstva;

2) registrovano poljoprivredno gazdinstvo u pasivnom statusu.

Poljoprivredno gazdinstvo korisnika kredita koji ne bude redovno izmirivalo obaveze po odobrenom kreditu staviće se u pasivan status od strane Ministarstva.

11.) konkursi Fonda objavljuje se u lokalnim sredstvima javnog informisanja, kao i na oglasnoj tabli Fonda.