UPUTSTVO
O NAČINU OBRAČUNA I PLAĆANJU NAKNADE ZA UNAPREĐENJE VAZDUŠNOG SAOBRAĆAJA

("Sl. glasnik RS", br. 17/2011)

1. Predmet uputstva. Ovim uputstvom se bliže određuje način obračuna i plaćanje naknada za unapređenje vazdušnog saobraćaja koje se, posredstvom operatera aerodroma, plaćaju Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (u daljem tekstu: Direktorat), i to:

1) naknada koju plaćaju putnici u javnom avio-prevozu u odlasku (u daljem tekstu: DCV putnička naknada), i

2) naknada koju plaćaju korisnici vazduhoplova po toni prevezene pošte i robe u avio-prevozu u odlasku (u daljem tekstu: DCV robna naknada).

2. Izuzeća od plaćanja naknade. DCV putnička naknada se ne naplaćuje za:

1) tranzitne putnike;

2) putnike sa kartama koje se izdaju bez naknade (servis karte ID 00);

3) decu do dve godine (INF).

DCV robna naknada se ne naplaćuje za:

1) tranzitnu poštu/robu;

2) poštu/robu oslobođenu od plaćanja usluga prevoza.

3. Izveštaji o broju putnika u javnom avio-prevozu u odlasku. Operater aerodroma dostavlja Direktoratu izveštaje o broju putnika u javnom avio-prevozu u odlasku sa aerodroma, po pojedinačnom avio-prevoziocu, na način da se na posebnim obrascima izveštaja odvojeno prikazuju putnici:

1) avio-prevozilaca kojima naplatu svih usluga operater aerodroma vrši periodično na osnovu ugovora;

2) avio-prevozilaca kojima operater aerodroma usluge naplaćuje za svaki let pojedinačno.

Izveštaji iz stava 1. ove tačke sadrže prikaz prevezenih putnika u javnom avio-prevozu u odlasku, po kategorijama:

1) putnici sa početnim polazištem sa tog aerodroma;

2) putnici u transferu na tom aerodromu;

3) putnici u tranzitu na tom aerodromu;

4) putnici sa kartama koje se izdaju bez naknade (servis karte ID 00);

5) deca do dve godine (INF).

4. Izveštaji o prevezenoj pošti/robi u avio-prevozu u odlasku. Operater aerodroma dostavlja Direktoratu podatke o prevezenoj pošti/robi u avio-prevozu u odlasku (stvarna težina u kilogramima), po pojedinačnom avio-prevoziocu (korisniku vazduhoplova), na način da se na posebnim obrascima izveštaja odvojeno prikazuje pošta/roba:

1) avio-prevozilaca (korisnika vazduhoplova) kojima naplatu svih usluga operater aerodroma vrši periodično, na osnovu ugovora;

2) avio-prevozilaca (korisnika vazduhoplova) kojima operater aerodroma usluge naplaćuje za svaki let pojedinačno.

Izveštaji iz stava 1. ove tačke sadrže prikaz prevezene pošte/robe u odlasku, po kategorijama:

1) pošta/roba sa početnim polazištem sa tog aerodroma;

2) pošta/roba u transferu preko tog aerodroma;

3) pošta/roba u tranzitu preko tog aerodroma;

4) pošta/roba oslobođena od plaćanja usluga prevoza.

5. Sadržaj i izgled obrazaca izveštaja. Sadržaj i izgled obrazaca izveštaja iz tač. 3. i 4. ovog uputstva, kao i instrukcije za njihovo popunjavanje i dostavljanje, utvrđuje direktor Direktorata i oni se objavljuju na internet stranici Direktorata www.cad.gov.rs.

6. Obračunski period i dostava obrazaca izveštaja. Izveštaji iz tač. 3. i 4. ovog uputstva Direktoratu se dostavljaju dnevno elektronskim putem i isti predstavljaju osnov za izradu mesečnog izveštaja.

Pisani mesečni izveštaj za ceo obračunski period koji obuhvata kalendarski mesec, potpisan od strane odgovornog lica operatera aerodroma, se dostavlja Direktoratu najkasnije u roku od sedam dana od dana isteka obračunskog perioda.

7. Validne knjigovodstvene isprave za DCV putničku i DCV robnu naknadu. Na osnovu mesečnih izveštaja iz tač. 3. i 4. ovog uputstva Direktorat ispostavlja avio-prevoziocima (korisnicima vazduhoplova), odnosno operaterima aerodroma, validnu knjigovodstvenu ispravu (u daljem tekstu: račun) za DCV putničku, odnosno za DCV robnu naknadu, radi uplate obračunatog iznosa naknade.

Domaćim avio-prevoziocima (korisnicima vazduhoplova) i operaterima aerodroma DCV putnička i DCV robna naknada u računu se preračunavaju u dinare po srednjem kursu Narodne banke Srbije, dok se stranim avio-prevoziocima (korisnicima vazduhoplova) ista obračunava u evrima (EUR) na dan izdavanja računa.

8. Uplata DCV putničke i DCV robne naknade. Na osnovu izdatih računa domaći avio-prevozioci (korisnici vazduhoplova) i operateri aerodroma uplaćuju DCV putničke i DCV robne naknade u dinarima na tekući račun Direktorata, dok strani avio-prevozioci (korisnici vazduhoplova) uplaćuju DCV putničke i DCV robne naknade u evrima (EUR) na devizni račun, po instrukcijama za plaćanje Direktorata navedenim u dostavljenom računu, u roku od osam dana od dana dostave.

DCV putnička i DCV robna naknada su neoporezivi i ne predstavljaju prihod avio-prevozioca (korisnika vazduhoplova), odnosno operatera aerodroma, već stavku koju avio-prevozioci (korisnici vazduhoplova), odnosno operateri aerodroma, naplaćuju u svoje ime, a za račun Direktorata, koji je organizovan u pravnoj formi javne agencije i u skladu sa odredbama Zakona o vazdušnom saobraćaju ("Službeni glasnik RS", br. 73/10) obavlja poverene poslove državne uprave.

Smatra se da je Direktorat primio uplatu danom prispeća dugovanog iznosa na dinarski, odnosno devizni račun naveden u instrukcijama za plaćanje.

Prilikom plaćanja avio-prevozioci (korisnici vazduhoplova) i operateri aerodroma koriste kompletne instrukcije za plaćanje i u nalogu za plaćanje navode broj računa koja je osnov uplate.

9. Umanjenje zaduženja za DCV putničku i DCV robnu naknadu. Ukoliko postoji bilo kakav osnov za umanjenje zaduženja iz računa, a koji nije usaglašen sa Direktoratom, avio-prevozioci (korisnici vazduhoplova), odnosno operateri aerodroma, su u obavezi da plate celokupno zaduženje iz računa, a o spornom delu treba da u pisanoj formi obaveste Direktorat najkasnije sa danom plaćanja zaduženja iz računa, kako bi se izvršilo usaglašavanje po tom osnovu u roku od 15 dana od prijema obaveštenja.

Ukoliko se ustanovi da postoji osnov za umanjenje zaduženja Direktorat će izdati knjižno odobrenje u korist dužnika, koje će biti uzeto u obzir prilikom obračuna zaduženja za naredni period.

10. Neplaćanje ili docnja u plaćanju. U slučaju neplaćanja dospelih DCV putničkih i DCV robnih naknada, Direktorat zadržava sva prava da svoje dospelo, a nenaplaćeno potraživanje naplati sudskim putem u skladu sa važećim propisima.

Direktorat ima pravo da, u slučaju docnje u plaćanju, zaračunava zakonsku zateznu kamatu, za svaki dan kašnjenja u plaćanju, po stopi koja je propisana zakonskim propisima Republike Srbije i o tome putem kamatnih listova obavesti dužnike u roku od osam dana od dana nastanka obaveze.

11. Stupanje na snagu. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".