PRAVILNIK
O ODSTUPANJU OD ZAJEDNIČKIH OSNOVNIH STANDARDA OBEZBEĐIVANJA U CIVILNOM VAZDUHOPLOVSTVU

("Sl. glasnik RS", br. 19/2011)

Predmet ovog pravilnika

Član 1

1. Ovim pravilnikom utvrđuju se merila po kojima Republika Srbija može da odstupi od zajedničkih osnovnih standarda obezbeđivanja u civilnom vazduhoplovstvu i da usvoji alternativne mere obezbeđivanja koje omogućavaju odgovarajući nivo obezbeđivanja na osnovu procene rizika za Republiku Srbiju.

2. Ovim pravilnikom preuzima se, uz prilagođavanje pravu Republike Srbije, Uredba Komisije (EU) br. 1254/2009 od 18. decembra 2009. godine kojom se određuju merila na osnovu kojih države članice odstupaju od zajedničkih osnovnih standarda obezbeđivanja u civilnom vazduhoplovstvu i usvajaju druge alternativne mere obezbeđivanja.

3. Uredba Komisije (EU) br. 1254/2009 daje se u Prilogu ovog pravilnika.

Završna odredba

Član 2

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PRILOG

Uredba Komisije (EU) br. 1254/2009 od 18. decembra 2009. godine kojom se određuju merila na osnovu kojih države članice odstupaju od zajedničkih osnovnih standarda obezbeđivanja u civilnom vazduhoplovstvu i usvajaju druge alternativne mere obezbeđivanja

Član 1

Države članice mogu da odstupe od zajedničkih osnovnih standarda predviđenih u članu 4. stav 1. Uredbe (EZ) br. 300/2008 i usvoje druge alternativne mere obezbeđivanja koje omogućavaju odgovarajući nivo obezbeđivanja na podlozi lokalne procene rizika, na aerodromima i na obeleženom prostoru aerodroma na kojima je saobraćaj ograničen na jednu ili više sledećih kategorija:

1. vazduhoplove sa maksimalnom masom na poletanju manjom od 15.000 kg;

2. helikoptere;

3. letove državnih vazduhoplova;

4. letove u cilju gašenja požara;

5. medicinski prevoz, prevoz u slučaju vanredne situacije ili prevoz u slučaju traganja i spasavanja;

6. snimanje iz vazduha i ispitivanje u vazduhu;

7. pružanje usluga iz vazduha (aerial work);

8. letove u cilju isporuke humanitarne pomoći;

9. letove koje obavljaju avio-prevozioci, proizvođači vazduhoplova ili preduzeća za održavanje vazduhoplova, kojima se ne prevoze ni putnici i prtljag, niti roba i pošta;

10. letove vazduhoplovima sa maksimalnom masom na poletanju manjom od 45.000 kg, za prevoz osoblja i neplatežnih putnika ili robe u svrhu obavljanja kompanijskih poslova.

Član 2

Ova uredba stupa na snagu 20. dana od dana njegovog objavljivanja u "Službenom listu Evropske unije".

Ona se primenjuje od onog datuma koji je određen u pravilima za izvršenje usvojenim prema postupku iz člana 4. stav 3. Uredbe (EZ) br. 300/2008, ali najkasnije od 29. aprila 2010. godine.