PRAVILNIK
O NAČINU, MERILIMA I KRITERIJUMIMA ZA IZBOR PROJEKATA I PROGRAMA U KULTURI KOJI SE SUFINANSIRAJU I FINANSIRAJU IZ BUDŽETA GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 3/2011)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju način, merila i kriterijumi za izbor projekata i programa u kulturi koji se sufunansiraju i finansiraju iz budžeta grada Pančeva (u daljem tekstu: su/finansiranje).

Član 2

Sufinansiranje projekata i programa u kulturi, kao i projekata i programa koji se odnose na istraživanja u kulturi (u daljem tekstu: projekat) vrši se na osnovu javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs) koji raspisuje gradonačelnik grada Pančeva.

Član 3

Konkurs se objavljuje na zvaničnom sajtu grada Pančeva, kao i u lokalnom nedeljnom listu "Pančevac" AD za novinsko-izdavačku delatnost.

Rok za podnošenje prijava na konkurs iz stava 1. ovog člana ne može biti kraći od 20 dana od dana objavljivanja.

Konkurs se raspisuje za svaku budžetsku godinu.

Član 4

O izboru projekata po raspisanom konkursu odlučuje gradonačelnik grada Pančeva na predlog Komisije za vrednovanje projekata i programa u oblasti kulture, a koju imenuje gradonačelnik grada Pančeva, posebnim aktom, svake kalendarske godine.

Komisiju iz stava 1. ovog člana čine predsednik i četiri člana koji se biraju iz reda stručnjaka u oblasti kulture.

Komisija iz stava 1. ovog člana može zatražiti od drugih stručnjaka mišljenje o podnetim predlozima projekata.

Član 5

Opšti kriterijumi za vrednovanje projekta su:

1) inovativnost ponuđenog projekta (nove ideje, tehnologije, mediji, itd.);

2) obezbeđivanje uslova za dostupnost kulturnih vrednosti građanima i omogućavanje njihovog masovnog korišćenja;

3) podsticanje raznolikosti kulturnih izraza;

4) promovisanje kulture grada Pančeva u Srbiji i svetu i njihova uključenost u međunarodne mreže i projekte;

5) podsticanje dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu i mlade u kulturi;

6) podsticanje kulturnog i umetničkog stvaralaštva osoba sa invaliditetom i dostupnost kulturnih sadržaja osobama sa invaliditetom;

7) obezbeđivanje uslova za ostvarivanje i zaštitu kulturnog identiteta nacionalnih manjina koje žive na teritoriji grada Pančeva;

8) primena novih tehnologija i umrežavanje;

9) da su u funkciji obeležavanja najznačajnijih jubileja u kulturi;

10) realan finansijski plan i različiti oblici finansiranja (koprodukcija, partnerstvo i slično);

11) održivost i dugoročnost projekta;

12) da je autor, odnosno organizator projekta izvršio svoje obaveze prema učesnicima u dosadašnjim projektima i opravdao dobijena sredstva iz budžeta grada Pančeva.

Projekti koji se su/finansiraju iz budžeta grada Pančeva moraju da ispunjavaju najmanje tri, od navedenih opštih kriterijuma.

Član 6

Merila za izbor projekata koji se su/finansiraju iz budžeta grada Pančeva su utvrđena u okviru ciljeva i mera datih u Strategiji kulturnog razvoja grada Pančeva od 2010. do 2015. godine, kao i u okviru godišnjih akcionih planova navedene strategije.

Član 7

Rezultati konkursa objavljuju se na sajtu grada Pančeva. Sa autorom izabranog projekta gradonačelnik grada Pančeva zaključuje ugovor o su/finansiranju projekta.

Član 8

Gradonačelnik grada Pančeva može zaključiti ugovor o su/finansiranju projekata u kulturi i bez konkursa, ako se radi o izuzetno značajnom projektu koji nije bilo moguće unapred planirati, ukoliko taj projekat ispunjava najmanje tri od kriterijuma utvrđenih u članu 5. ovog pravilnika, u skladu sa zakonom.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".