ODLUKA
O ZAŠTITI SPOMENIKA PRIRODE "IVANOVAČKA ADA"

("Sl. list grada Pančeva", br. 22/2009 i 4/2011)

Član 1

Rečna ada na Dunavu u blizini naselja Ivanova, stavlja se pod zaštitu kao spomenik prirode i svrstava u III kategoriju zaštite kao značajno prirodno dobro (u daljem tekstu: Spomenik prirode "Ivanovačka ada").

Član 2

Spomenik prirode "Ivanovačka ada" stavlja se pod zaštitu radi očuvanja malog ostatka nekadašnjih plavnih prirodnih šuma dunavskih ada, specifičnog sastava i strukture, koju čine populacije autotehnotih topola i vrba visokih estetskih i ekoloških vrednosti, a koje predstavljaju stanište subandemičnim i reliktnim vrstama flore (Rorippa sylvestris, vitalis vinifera L. subsp. syilvestris, Eryisimum sheiranthoides L.) i životinjskim vrstama zaštićenim kao prirodne retkosti (napr. orao belorepan, zelena žuna, vodomar), koje predstavljaju nacionalno i međunarodno zaštićene biljne i životinjske vrste.

Član 3

Spomenik prirode "Ivanovačka ada" nalazi se na teritoriji grada Pančeva, k.o. Ivanovo na k.p. br. 3767, ukupne površine 6,07 ha, u državnoj svojini.

Granice Spomenik prirode "Ivanovačka ada" poklapaju se sa granicama šumskih odseka 46 d 46 e, GJ "Donje Podunavlje", ŠG "Banat" Pančevo.

Oko Spomenika prirode "Ivanovačka ada" uspostavlja se zaštitna zona širine 50 m koja obuhvata prostor od ukupno 8,86 ha.

Opis granica Spomenika prirode "Ivanovačka ada", i njegove zaštitne zone sa grafičkim prikazom odštampan je uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Član 4

Na području Spomenika prirode "Ivanovačka ada" ustanovljava se režim zaštite II stepena kojim se

1) Zabranjuje:

1. obnova šumskih sastojina, osim grupimične obnove zamenom alohtonih vrsta drveća autohtonim;

2. neplanska seča i uništavanje autohtonih vrsta drveća i žbunja;

3. unošenje alohtonih biljnih i životinjskih vrsta;

4. šumski radovi, turističke, rekreativne i druge aktivnosti u periodu od 1. februara do 1. juna, osim po posebnim uslovima koje utvrdi organizacija nadležna za poslove zaštite prirode;

5. kampovanje i loženje vatre;

6. hidromeliorativni radovi osim po posebnim uslovima koje utvrdi organizacija nadležna za poslove zaštite prirode;

7. promena namene površine zemljišta;

8. izvođenje građevinskih i drugih radova kojima bi se narušila morfologija terena, uništavao biljni i životinjski svet ili na bilo koji drugi način narušio integritet zaštićenog prirodnog dobra;

9. deponovanje smeća i drugog otpadnog materijala na prostoru zaštićenog prirodnog dobra;

10. obavljanje drugih radova koji mogu negativno uticati na očuvanje prirodnih vrednosti.

2) Obezbeđuje:

1. izvođenje sanitarnih i uzgojnih radova na održavanju stabilnosti i zdravstvenog stanja šumskih zajednica po posebnim uslovima koje utvrdi organizacija nadležna za poslove zaštite prirode, a naročito: postepena zamena alohtonih vrsta drveća sadnicama autohtonih vrsta, karakterističnih za stanište, usmeravanje strukture i sukcesije vegetacije ka strukturi i sastavu karakterističnom za prirodnu/ potencijalnu vegetaciju područja, suzbijanje invazivnih vrsta primenom mehaničkih i selektivnom primenom hemijskih mera, upotreba selektivnih insekticida i fungicida u slučaju širenja patogena koji mogu da ugroze stabilnost i očuvanje zaštićenog prirodnog dobra;

2. očuvanje i unapređivanje populacija vrsta prirodnih retkosti i njihovih staništa;

3. obavljanje naučno-istraživačkih radova, kontrolisana edukacija i popularizacija.

U zaštitnoj zoni zabranjuje se: unošenje invazivnih biljnih vrsta, promena namene zemljišta, hidromeliorativni radovi osim po posebnim uslovima koje utvrdi organizacija nadležna za poslove zaštite prirode, odlaganje svih vrsta otpadnih materija i skladištenje opasnih materija, čista seča šumskih sastojina, odnosno zasada klonskih topola u istom uređajnom polurazdoblju u kojem se seče ostali deo šumskog odseka izvan zaštitne zone, sa najmanje 5 godina vremenskog intervala, šumski radovi, turističke, rekreativne i druge aktivnosti u periodu od 1. februara do 1. juna, na rastojanju manjem od 100 m od mesta gnežđenja orla belorepana.

Član 5

Spomenik prirode "Ivanovačka ada" poverava se na upravljanje Javnom preduzeću "Vojvodinašume" (u daljem tekstu: upravljač).

Upravljač je dužan da:

1. čuva zaštićeno prirodno dobro i sprovodi utvrđene mere i režim zaštite, odnosno propisane zabrane i pravila unutrašnjeg reda;

2. upravlja zaštićenim dobrom kao javnim dobrom;

3. obeležava zaštićeno prirodno dobro;

4. donosi program upravljanja (srednjoročni i godišnji) i izveštaj o njegovom izvršavanju, akt o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi i akt o visini naknade za korišćenje zaštićenog prirodnog dobra;

5. inicira donošenje odgovarajućih urbanističkih planova i drugih dokumenata kojima se uređuje organizacija prostora;

6. organizuje sprovođenje programa upravljanja, a posebno podstiče i prati izradu i primenu programa i projekata zaštite i unapređenja stanja zaštićenog dobra, naučnih istraživanja i obrazovanja, uređenja, očuvanja i prikazivanja vrednosti zaštićenog dobra;

7. prati stanje prirodnih vrednosti i njihove promene i

8. uspostavlja i razvija saradnju sa korisnicima zaštićenog dobra na čuvanju, održavanju i uređenju zaštićenog područja.

Član 6

Zaštita i razvoj Spomenika prirode "Ivanovačka ada" sprovodi se prema planu upravljanja koji se donosi kao srednjoročni dokument za period od pet godina.

Plan upravljanja iz stava 1. ovog člana sadrži naročito:

1. ciljeve zaštite i razvoja, uslove, mere, pogodnost i ograničenja za njihovo ostvarivanje;

2. prioritetne zadatke na čuvanju i održavanju zaštićenog prirodnog dobra, njegovom prikazivanju u naučne i obrazovne svrhe, razvoju turizma, održivom korišćenju i praćenju stanja prirodnih vrednosti, flore, faune, tipova staništa, kao i na očuvanju kvaliteta voda, vazduha i zemljišta;

3. vrstu i sadržaj dokumentacije za sprovođenje ciljeva i zadataka u vezi sa zaštitom, istraživanjima i obrazovanjem praćenjem stanja prirodnih i drugih vrednosti, prioritetne zadatke na prikazivanju vrednosti zaštićenog prirodnog dobra;

4. pregled potrebne planske, urbanističke i druge dokumentacije za sprovođenje uređivačkih i razvojnih ciljeva i zadataka, dinamiku i subjekte za njihovu realizaciju;

5. zadatke na uspostavljanju partnerskih odnosa s lokalnim stanovništvom i drugim korisnicima;

6. dinamiku i subjekte realizacije programskih zadataka i

7. sredstva potrebna za realizaciju programa upravljanja i način na koji će se ona obezbediti.

Na plan upravljanja iz stava 1. ovog člana, na koji je prethodno pribavljeno mišljenje nadležnog Zavoda za zaštitu prirode, saglasnost daje Gradsko veće grada Pančeva.

Plan upravljanja iz stava 1. ovog člana ostvaruje se godišnjim programima upravljanja koji se dostavljaju na saglasnost Gradskom veću grada Pančeva.

Izveštaj o ostvarivanju godišnjeg programa za prethodnu godinu i godišnji program upravljanja za narednu godinu, upravljač dostavlja Gradskom veću grada Pančeva do 15. decembra tekuće godine, a izveštaj o ostvarivanju plana upravljanja najkasnije 60 dana pre isteka perioda za koji je plan donet.

Član 7

Upravljač je dužan da obezbedi unutrašnji red i čuvarsku službu, u skladu sa aktom koji donosi uz saglasnost Gradske uprave grada Pančeva, Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Aktom iz stava 1. ovog člana utvrđuju se pravila za sprovođenje propisanog režima zaštite, a naročito: način i uslovi ponašanja posetilaca, vlasnika i korisnika nepokretnosti pri kretanju, boravku i obavljanju poslova na zaštićenom prirodnom dobru, uslovi zaštite prilikom obavljanja naučnih istraživanja i obrazovnih aktivnosti, kao i način čuvanja i održavanja zaštićenog prirodnog dobra.

Pravila određena aktom iz stava 1. ovog člana i druge neophodne informacije za sprovođenje režima zaštite, upravljač je dužan da javno oglasi i na pogodan način učini dostupnim posetiocima i korisnicima.

Član 8

Sredstva za zaštitu i razvoj Spomenika prirode "Ivanovačka ada" obezbeđuju se iz prihoda ostvarenih obavljanjem delatnosti upravljača, od naknade za korišćenje zaštićenog prirodnog dobra, iz budžeta Grada i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 9

Program upravljanja i godišnji program upravljanja Spomenikom prirode "Ivanovačka ada" Upravljač će doneti u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Do donošenja dokumenata iz stava 1. ovog člana upravljač će poslove i zaštite i razvoja obavljati prema privremenom programu upravljanja koji će doneti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, uz saglasnost Gradskog veća grada Pančeva.

Upravljač će u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke izvršiti identifikaciju granica zaštićenog prirodnog dobra na terenu i njihovo obeležavanje na propisani način.

Član 10

Planovi uređenja prostora, šumske, lovne, vodoprivredne, poljoprivredne i druge osnove i drugi programi koji obuhvataju zaštićeno prirodno dobro usaglasiće se sa prostornim planom Republike Srbije i programom upravljanja iz člana 6. ove odluke.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".

Napomene

Opis granica Spomenika prirode "Ivanovačka ada" i njegove zaštitne zone sa grafičkim prikazom, koji su sastavni deo ove odluke, nisu objavljeni u "Sl. listu grada Pančeva", br. 22/2009.