PLAN

ZDRAVSTVENE ZAŠTITE IZ OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA U REPUBLICI SRBIJI ZA 2011. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 20/2011)

 

UVOD

Osnovni cilj donošenja Plana zdravstvene zaštite u oblasti obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2011. godinu je da se obezbedi što potpunija realizacija prava i potreba osiguranih lica po nivoima zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, u okviru raspoloživih kapaciteta zdravstvene službe i opredeljenih finansijskih sredstava, a prema utvrđenim prioritetima za sprovođenje zdravstvene zaštite.

Plan zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja stanovništva u Republici Srbiji za 2011. godinu polazi od dostignutog nivoa razvoja zdravstvene zaštite i ostvarivanja prava i zdravstvenih potreba stanovništva-osiguranih lica u prethodnom periodu i opredeljenja i ciljeva zdravstvene politike Republike Srbije (Zdravstvena politika, vizija sistema zdravstvene zaštite u Republici Srbiji, strategija i akcioni plan reforme sistema zdravstvene zaštite u Republici Srbiji 2003. godine) i posebnih Strategija u oblasti unapređenja zdravlja i zdravstvene zaštite stanovništva (Strategija razvoja mladih u Republici Srbiji, Strategija razvoja zaštite mentalnog zdravlja, Strategija za prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti Republike Srbije; Strategija kontrole duvana, Strategija za smanjenje siromaštva, Strategija javnog zdravlja Republike Srbije, Strategija za palijativno zbrinjavanje i druge) i započetih aktivnosti na primeni Nacionalnih Programa (Nacionalni program "Srbija protiv raka", Nacionalni program prevencije i rane detekcije tipa 2 dijabetesa, Nacionalni program za prevenciju raka dojke).

Osnov za izradu Plana zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja predstavlja član 54. Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Plan zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja Republike Srbije se bazira na rezultatima i pokazateljima ostvarivanja zdravstvene zaštite u Republici Srbiji i na nivou okruga u odnosu na dostignute ciljeve u unapređenju, zaštiti i očuvanju zdravlja i obuhvaćenosti stanovništva preventivnim merama zdravstvene zaštite, kao i pokazateljima rada zdravstvenih ustanova iz Plana mreže zdravstvenih ustanova, koji su praćeni u okviru analiza i izveštaja Instituta za javno zdravlje Srbije i drugih zdravstvenih ustanova i organizacija (Analiza planiranog i ostvarenog obima i sadržaja prava osiguranih lica na primarnu zdravstvenu zaštitu u Republici Srbiji u 2009. godini, Analiza planiranog i ostvarenog obima i sadržaja prava osiguranih lica na stacionarnu zdravstvenu zaštitu u Republici Srbiji u 2009. godini, Analiza razvoja zdravstvene zaštite, Analiza zdravstvenog stanja stanovništva Republike Srbije, Izveštaj o unapređenju kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama Republike Srbije u 2009. godini, Izveštaj o realizaciji Programa zdravstvene zaštite stanovništva od zaraznih bolesti u 2009. godini na teritoriji Republike Srbije, Izveštaj o zaraznim bolestima u 2009. godini na teritoriji Republike Srbije i drugi).

Dokumentacionu statističku osnovu za izradu Plana zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2011. godinu, a prema stručno-metodološkom uputstvu za pripremu i izradu Plana zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i drugim stručno-metodološkim uputstvima, čine:

- podaci i izveštaji zdravstvenih ustanova u Republici Srbiji u okviru zvanične zdravstvene statistike (Zakon o evidencijama u oblasti zdravstva i Zakon o radu zdravstvenih ustanova) o korišćenju zdravstvene zaštite osiguranika, o oboljevanju i zdravstvenom stanju stanovništva Republike Srbije, kao i podaci iz planskih tabela o fakturisanoj realizaciji usluga i izveštaja o radu zdravstvenih ustanova u okviru godišnjih izveštaja za 2009. godinu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje;

- posebna istraživanja zdravstvenog stanja stanovništva, rizika po zdravlje u okviru stilova i ponašanja u vezi zdravlja, uslova životne i radne sredine i pokazatelja kvaliteta rada zdravstvenih ustanova;

- podaci Republičkog zavoda za statistiku Republike Srbije iz demografske i vitalne statistike (procena broja i strukture stanovništva po polu i starosti i najznačajnijim populacionim i vulnerabilnim grupama i kategorijama, od 30. juna 2009. godine, vitalnim i demografskim kretanjima i starenju populacije;

- podaci Ministarstva prosvete i obrazovanja o upisanoj školskoj deci i omladini u osnovne i srednje škole i o broju studenata i drugi dostupni podaci, predstavljaju osnovu za planiranje potreba osiguranih lica.

Planom zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Republici Srbiji za 2011. godinu utvrđuju se i planiraju:

1) zdravstvene potrebe osiguranih lica Republike Srbije u pogledu vrste i obima;

2) prioriteti za sprovođenje zdravstvene zaštite osiguranih lica;

3) mere zdravstvene zaštite i zdravstvene usluge za realizaciju zdravstvenih potreba osiguranih lica po nivoima zdravstvene zaštite;

4) kapaciteti zdravstvene službe u realizaciji planiranih zdravstvenih potreba osiguranih lica.

U Prilogu Plana zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Republici Srbiji za 2011. godinu je Predlog plana zdravstvenih usluga iz obaveznog zdravstvenog osiguranja na nivou okruga u Republici Srbiji.

1. ZDRAVSTVENE POTREBE OSIGURANIH LICA NA PODRUČJU REPUBLIKE SRBIJE

Zdravstvene potrebe osiguranih lica na području Republike Srbije, na osnovu demografskih, vitalnih kretanja i procene zdravstvenog stanja i korišćenja zdravstvene zaštite u prethodnom periodu, utvrđuju se i planiraju sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje, u skladu sa pravima stanovništva na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, po oblastima i nivoima zdravstvene zaštite i zdravstvene delatnosti i u okviru raspoloživih kapaciteta zdravstvene službe (u okviru Plana mreže zdravstvenih ustanova i u određenim ustanovama van plana mreže).

Zdravstvene potrebe osiguranih lica na području AP Kosovo i Metohija na primarnom nivou zdravstvene zaštite u oblasti preventivne zdravstvene zaštite, u oblasti dijagnostike, lečenja i rehabilitacije i na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite u oblasti stacionarnog lečenja i specijalističko konsultativnih i dijagnostičkih usluga i u oblasti javnog zdravlja planiraju se u skladu sa pravima osiguranika iz obaveznog zdravstvenog osiguranja (Pravilnik o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i o participaciji, "Službeni glasnik RS", broj 11/2010), u odnosu na nivo realizacija potreba i korišćenje zdravstvene zaštite i zdravstvenih usluga u prethodnom periodu, kao i u okviru raspoloživih kapaciteta zdravstvene službe na području AP Kosovo i Metohija za realizaciju utvrđenih zdravstvenih potreba.

Na nivou primarne zdravstvene zaštite planira se za realizaciju najveći deo zdravstvenih potreba i kod većine stanovništva (85 do 90%), dok se kod 10 do 15% od ukupno stanovništva-osiguranih lica zdravstvene potrebe planiraju u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, u okviru hospitalizacije i polikliničke zaštite.

Zdravstvene potrebe u oblasti preventivne zdravstvene zaštite, takođe se u najvećem obimu planiraju na primarnom nivou zdravstvene zaštite (u oblasti promocije zdravlja i zdravstveno-vaspitnog rada unapređenja, zaštite i očuvanje zdravlja; sprečavanja oboljenja i poremećaja i blagovremenog otkrivanja bolesti u ranoj i početnoj fazi u okviru stručno utvrđenih i propisanih standarda zdravstvene zaštite), a u manjem obimu, i na sekundarnom i tercijarnom nivou bolničke zdravstvene zaštite (potrebe u zdravstvenoj zaštiti trudnica, porodilja i novorođenčadi).

Zdravstvene potrebe u slučaju bolesti i povrede planiraju se na svim nivoima zdravstvene zaštite, u odnosu na registrovana oboljenja, trend kretanja morbiditeta i korišćenje zdravstvene zaštite. Ove potrebe se odnose na realizaciju pregleda, dijagnostičkih, terapijskih i drugih zdravstvenih usluga, ali i u okviru preduzimanja opštih higijensko-epidemioloških i drugih na preventivnih mera u individualnim slučajevima i u slučajevima masovnog oboljevanja.

Vrsta, struktura i obim zdravstvenih potreba i nivo zdravstvene zaštite za realizaciju istih, zavise od zdravstvenih potencijala i vulnerabilnosti stanovništva i populacionih grupa, njihove opterećenosti bolestima, samoprocene zdravstvenog stanja i od karakteristika oboljenja (težine i složenosti oboljenja i stanja, akutnosti ili hronične prirode oboljenja, masovnost, infektivnost oboljenja, letalitet od određenih bolesti).

Na planiranje vrste i obima zdravstvenih potreba u oblasti korišćenja zdravstvene zaštite i zdravstvenih usluga, značajni su uticaji raznih faktora u okviru životne i društvene sredine (nivo obrazovanja, kulture, običaji i navike), dostupnost zdravstvene službe i raspoloživi zdravstveni kapaciteti u odnosu na organizaciju i rad zdravstvene službe i obezbeđenost medicinske opreme i kadra, participacija osiguranih lica, opredeljenja zdravstvenog sistema u odnosu na razvoj primarne zdravstvene zaštite (izabrani lekar, "kapitacija"), dostupnost i nivoi obaveznog zdravstvenog osiguranja i mogućnost ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

1.1. Zdravstvene potrebe na primarnom nivou zdravstvene zaštite

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti stanovništva za 2011. godinu planiraju se zdravstvene potrebe i ciljevi:

- u oblasti unapređenja, kontrole, očuvanja i zaštite zdravlja od rizika na radnom mestu, u životnoj sredini i u socijalnom okruženju;

- u oblasti ranog i blagovremenog otkrivanja oboljenja i poremećaja;

- u slučaju bolesti i povrede.

Zdravstvene potrebe u okviru preventivne zdravstvene zaštite u okviru mera, pregleda i usluga po vrsti, sadržaju i obimu, planiraju po populacionim i vulnerabilnim grupama, zavisno od nivoa realizacije u prethodnom periodu, od obuhvaćenosti istim merama i ostvarivanja planiranih ciljeva u oblasti unapređenja i zaštite zdravlja.

Potrebe u okviru pregleda i zdravstvenih usluga, u slučaju bolesti i povrede, planiraju se takođe po populacionim i vulnerabilnim grupama ili na ukupno stanovništvo i u obimu zavisno od zahteva i korišćenja istih usluga u prethodnom periodu i u odnosu na registrovani i trend kretanja morbiditeta.

1.1.1. Vrsta, struktura i obim planiranih zdravstvenih potreba

Zdravstvene potrebe u oblasti zdravstvene zaštite u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja planiraju se:

- za sva osigurana lica, zavisno od pola i starosti (oko 7.320.807 - osiguranih lica, 3.560.048 muškarci i 3.760.759 žene) u oblasti zdravstveno-vaspitnog rada, zaštite od zaraznih bolesti, opštih higijensko-epidemioloških i drugih mera na unapređenju i zaštiti zdravlja i u oblasti dijagnostike i lečenja;

- za ciljne populacione i vulnerabilne grupe u oblasti preventivnih pregleda i pregleda radi dijagnostike i lečenja u obimu i prema vrsti u skladu sa Pravilnikom o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja ("Službeni glasnik RS", broj 11/2010).

1.1.2. Zdravstvene potrebe populacionih i vulnerabilnih grupa stanovništva

Kod male i predškolske dece starosti od 0-6 godina planiraju se zdravstvene potrebe:

1. U oblasti preventivne zdravstvene zaštite, preventivnih pregleda i preventivnih usluga, odnosno:

- sistematski pregled novorođenčadi, sistematski pregled odojčadi u 3, 6, 9 i 12 mesecu života i kontrolni pregledi odojčadi, pred vakcinaciju (2. meseca do 1 godine), sistematski pregledi kod male dece u drugoj i četvrtoj godini života i kontrolni pregledi u trećoj i petoj godini života; sistematski pregled kod predškolske dece, pred polazak u školu;

- preventivni pregledi specijalističkih službi ORL i oftalmološke službe i fizijatrijski pregled dece pred polazak u školu u okviru opšteg sistematskog pregleda ovog uzrasta;

- posete patronažne sestre novorođenčetu, odojčetu i odojčetu sa posebnim potrebama i malom detetu u uzrastu od 1 do 2 godine i detetu do 4 godine starosti;

- obavezna aktivna imunizacija dece određenog uzrasta (novorođenčadi, odojčadi, male i predškolske dece), obavezna imunizacija dece eksponirane određenim zaraznim bolestima i aktivna imunizacija po kliničkim indikacijama u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima ("Službeni glasnik RS", broj 11/06).

2. Potrebe u slučaju bolesti i povrede utvrđuju se na osnovu registrovanih dijagnoza oboljenja i stanja i korišćenja zdravstvene zaštite radi dijagnostike stanja i lečenja.

U 2009. godini registrovano oko 2.868.551 oboljenja, odnosno oko 5.481,04 oboljenja na 1000 dece predškolskog uzrasta. Za ove potrebe planira se prosečno 8 pregleda lekara godišnje po predškolskom detetu. Najčešći razlozi korišćenja zdravstvene zaštite su akutne bolesti respiratornog sistema (akutni faringit i akutni tonzilit, infekcije gornjih disajnih puteva, akutni bronhitis i bronhiolitis i druge).

Kod školske dece i omladine i studenata planiraju se potrebe:

1. U oblasti preventivne zdravstvene zaštite:

- preventivni sistematski pregledi za sve učenike osnovne i srednje škole neparnih razreda i kontrolni pregledi po potrebi za sve učenike osnovne i srednje škole parnih razreda;

- sistematski pregled kod studenata u prvoj i trećoj godini studija i kontrolni pregledi po potrebi;

2. Potrebe školske dece i omladine u slučaju bolesti i povrede, planiraju se u okviru prosečno godišnje oko 4 pregleda lekara po školskom detetu i drugih zdravstvenih usluga radi utvrđivanja dijagnoze i lečenja. Najčešći razlozi korišćenja zdravstvene zaštite u ovom uzrastu su bolesti respiratornog sistema.

U 2009. godini registrovano ukupno oko 2.655.773 oboljenja, odnosno oko 2.553,83 oboljenja na 1000 dece školskog uzrasta, od 7 do 19. godina. Najčešće registrovane bolesti su akutne bolesti respiratornog sistema (akutni faringit i akutni tonzilit, infekcije gornjih disajnih puteva, druge virusne bolesti, akutni bronhitis i bronhiolitis i druge), druge specifične, nespecifične i višestruke povrede i druge bolesti.

Kod žena starijih od 15 godina u vezi generativnih funkcija i stanja planiraju se potrebe:

1. U oblasti preventivne zdravstvene zaštite trudnica, porodilja i žena generativnog doba u vezi planiranja porodice:

- najmanje dva preventivna pregleda u vezi planiranja porodice tokom godine, obuhvat do 20% žena 15-49 godina;

- preventivni pregledi kod trudnica u toku trajanja cele trudnoće (broj pregleda najmanje u okviru prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja), uz obuhvat do 90% trudnica u prvom trimestru trudnoće; veći obuhvat pregledima trudnica sa rizičnom trudnoćom (procena oko 20% trudnica sa rizičnom trudnoćom), a prema potrebi i proceni lekara;

- posete patronažne sestre trudnici u toku trudnoće, trudnici sa rizičnom trudnoćom više poseta, prema potrebi;

- kod porodilja preventivni prvi i kontrolni pregled, nakon 6 nedelja, odnosno nakon 6 meseci posle porođaja;

- posete patronažne sestre babinjari sa novorođenčetom u obimu prema Pravilniku;

2. Preventivni ginekološki, kontrolni i ciljani pregledi u okviru blagovremenog otkrivanja oboljenja i poremećaja u obimu u okviru prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i prema proceni lekara.

S obzirom na raspoložive kapacitete zdravstvene službe (kadar, edukacija i medicinska oprema i aparati) potrebe se planiraju kod najmanje 20% žena starijih od 15 godina u okviru preventivnih ginekoloških pregleda; ciljani (klinički pregled) kod najmanje 20% žena starosti iznad 40 godina na rano otkrivanje raka dojke, a za žene starosti iznad 45 - 69 i više godina obavezna mamografija svake druge godine, prema indikacijama i na osnovu procene lekara; skrining za rano otkrivanje raka grlića materice kod najmanje 20% žena starosti od 25 do 69 i više godina;

3. Potrebe žena starijih od 15 godina u slučaju bolesti i povrede a u vezi trudnoće, porodiljstva i drugih stanja u periodu generativne funkcije i u postgenerativnom periodu, planiraju se u okviru najmanje 1 pregleda lekara godišnje radi utvrđivanja dijagnoze i lečenja po osobi starijoj od 15 godina.

Najčešće registrovane bolesti ili stanja i razlozi obraćanja lekaru su "zdravstvene usluge radi pregleda i ispitivanja", druga zapaljenja ženskih karličnih organa, poremećaji menstruacije, preporođajni pregled i druge kontrole trudnoće, zapaljenje materice, klomakterična bolest i drugi.

U 2009. godini registrovano ukupno oko 1.275.489 oboljenja, odnosno oko 395,10 oboljenja na 1000 žena starijih od 15 godina.

Kod odraslih lica, starijih od 19 godina planiraju se potrebe:1. U oblasti preventivne zdravstvene zaštite, u okviru blagovremenog otkrivanja i sprečavanja određenih rizika za oboljevanje od hroničnih masovnih bolesti i drugih oboljenja, posebno malignih oboljenja:

- preventivni sistematski pregledi i usluge kod najmanje 20% osoba starosti od 19 do 34 godine i 20% osoba sa 35 i više godina;

- ciljani pregled na rano otkrivanje karcinoma debelog creva kod najmanje 30% osoba sa 50 i više godina;

- patronažne posete kod najmanje 30% osoba starijih od 65 godina i posete obolelim licima i porodici obolelih prema uputu lekara doma zdravlja;

- obavezna aktivna imunizacija protiv tetanusa lica određenog uzrasta, obavezna imunizacija lica eksponiranih određenim zaraznim bolestima i aktivna imunizacija po kliničkim indikacijama u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima ("Službeni glasnik RS", broj 11/06).

2. U slučaju bolesti i povrede radi utvrđivanja dijagnoze i lečenja planiraju se potrebe u okviru prosečno 5 pregleda lekara godišnje po odrasloj osobi starijoj od 19 godina.

Najčešća oboljenja, ili stanja i razlozi obraćanja lekaru kao razlog korišćenja zdravstvene zaštite u oblasti pregleda, dijagnostike i lečenja su, prema registrovanim dijagnozama u primarnoj zdravstvenoj zaštiti odraslih: primarna arterijska hipertenzija, akutne bolesti respiratornog sistema od kojih je akutni faringit i akutni tonzilit, druga oboljenja leđa, "zdravstvene usluge radi pregleda i ispitivanja", infekcije gornjih disajnih puteva, upala mokraćne bešike, druge specifične, nespecifične i višestruke povrede, neurotski, stresogeni i somatoforni poremećaji i druge bolesti stanja.

U 2009. godini registrovano ukupno oko 8.446.042 oboljenja u službi opšte medicine i oko 1.230.828 oboljenja u službi medicine rada.

Potrebe u oblasti preventivne zdravstvene zaštite za napred navedene populacione i vulnerabilne grupe i kategorije pod većim rizikom za oboljevanje planiraju se u većem obimu u odnosu na realizaciju u 2009. godini, sa ciljem da se dostigne obim u okviru prava prema Pravilniku i obezbedi veći obuhvat od realizovanog u prethodnim godinama: u zdravstvenoj zaštiti male dece uzrasta u drugoj, trećoj, četvrtoj i petoj godini života; u zdravstvenoj zaštiti žena u vezi planiranja porodice, trudnica u prvom trimestru trudnoće, porodilja u okviru prvih i kontrolnih pregleda nakon 6 nedelja i 6 meseci posle porođaja, u oblasti ranog otkrivanja oboljenja i malignih oboljenja debelog creva kod odraslih, za oba pola, iznad 50 godina, kod žena u starosnoj grupi 25 do 69 i iznad 45 godina u oblasti ranog otkrivanja raka grlića materice, odnosno raka dojke.

Potrebe u oblasti stomatološke zdravstvene zaštite kod dece od 0-6 godina, školske dece i omladine, kod porodilja, trudnica i sveg odraslog stanovništva starijeg od 19 godina, podrazumevaju sve vrste stomatoloških usluga iz sadržaja obavezne stomatološke zaštite, kao dela obaveznog zdravstvenog osiguranja.

1.1.3. Potrebe osiguranih lica u slučaju bolesti i povrede

Potrebe osiguranih lica u slučaju bolesti i povrede odnose se na sve kategorije stanovništva, a u okviru pojedinih populacionih grupa registrovane su i potrebe u odnosu na određena oboljenja od većeg sociomedicinskog značaja ili utvrđenih kao prioritetni zdravstveni problem na određenom području.

Potrebe se planiraju u okviru očekivanih zahteva i na osnovu korišćenja u prethodnoj godini.

U zdravstvenoj zaštiti starijih stanovnika, iznad 65 i više godina, povećane su potrebe u okviru obuhvata merama kućnog lečenja i medicinske nege, medicinske i fizikalne rehabilitacije, potrebe obolelih od određenih bolesti i za palijativnom negom u svim okruzima i u Republici Srbiji u celini.

Potrebe osiguranih lica u slučaju obolevanja od akutnih zaraznih bolesti

Potrebe za zdravstvenom zaštitom osiguranih lica u vezi obolevanja od akutnih zaraznih bolesti zavise od kretanja akutnih zaraznih bolesti i tendencije u kretanju broja obolelih po godinama.

Na teritoriji Republike Srbije u 2009. godini prijavljeno je ukupno 431.666 lica obolelih od zaraznih bolesti, sa incidencijom od 5872,83 na 100.000 stanovnika, što je najveća vrednost u periodu od poslednjih pet godina. Najveće učešće u ukupnom obolevanju (93,5%) beleži grupa respiratornih zaraznih bolesti a najčešća zarazna oboljenja pripadaju grupi streptokoknih bolesti.

Od posledica akutnih zaraznih bolesti u 2009. godini umrlo je 245 lica (stopa mortaliteta od 3,32/100.000 stanovnika). Vodeći uzroci smrti od zaraznih bolesti su bili grip (ukupno je umrlo 52 lica), tuberkuloza (51 lice), septikemija (47 lica), smrtni ishodi povezani sa bolestima HIV- a (25 lica) i pneumonije (22 lica). Kretanje zaraznih bolesti (70 zaraznih bolesti se obavezno prijavljuju) prati se na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Službeni glasnik RS", broj 125/04, član 14) i Pravilnika o prijavljivanju zaraznih bolesti i drugih slučajeva utvrđenih Zakonom o zdravstvenoj zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Službeni glasnik RS", broj 98/05, član 21).

Potrebe u vezi oboljevanja od tuberkuloze planiraju se zavisno od broja obolelih lica od tuberkuloze, novoregistrovanih slučajeva i broja recidiva i eksponiranih lica iz kontakta sa obolelim. Potrebe se planiraju u okviru preventivne zdravstvene zaštite i u oblasti dijagnostike i lečenja obolelih prema posebnom planu i protokolu.

Registrovana incidenca tuberkuloze u 2009. godini od 22,17 obolelih na 100.000 stanovnika ukazuje da je dostignut osnovni cilj projekta "Kontrola tuberkuloze u Srbiji kroz sprovođenje DOTS strategije (stopa incidence ispod 25/100.000).

Potrebe osiguranih lica u slučaju obolevanja od masovnih nezaraznih oboljenja

Potrebe obolelih od dijabeta, malignih bolesti i akutnih koronarnih bolesti i drugih masovnih nezaraznih oboljenja na teritoriji Republike Srbije u odnosu na vrstu i obim mera zdravstvene zaštite (mere promocije, preventivni pregledi, kontrolni pregledi, u oblasti dijagnostike, lečenja i rehabilitacije) zavise od broja i starosne strukture obolelih, ukupno registrovanih i novoregistrovanih, njihovog opšteg zdravstvenog stanja i tendencije u kretanju ovih oboljenja u populaciji.

Potrebe se planiraju se u okviru posebnog programa i u okviru Strategije za prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti Republike Srbije. Najveći deo potreba, zbog težine oboljenja, planira se za realizaciju na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite. Preventivna zdravstvena zaštita od rizika oboljevanja, uključujući i promociju zdravlja, preusmeravaće deo zdravstvenih potreba za realizaciju na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

Na osnovu podataka iz populacionih registara (stanje u 2009. godini na području Republike Srbije) i drugih izvora je sledeće stanje obolelih:

a) Maligne bolesti

Prema petogodišnjoj prevalenci procenjen je broj obolelih od malignih bolesti, oko 90.000 osoba (izvor podataka: Međunarodna asocijacija registara za rak u Lionu, a na osnovu podataka Registra za rak Republike Srbije-IZJZ Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut").

Ukupan broj novoobolelih osoba u Republici Srbiji u 2009. godini je 33.721, uzrasta od 0 do 75 i više godina; u uzrastu od 0 do 19 godina oko 259 osoba oba pola.

U strukturi obolelih i dalje kod muškaraca dominiraju maligni tumori bronha i pluća (4.383 novoobolele osobe), maligni tumori debelog creva i rektuma (2.878 novoobolele osobe) i maligni tumori prostate (1894 novoobolele osobe).

Kod žena najveći broj novoobolelih je od malignih tumora dojke (4289 osoba), malignih tumora debelog creva i rektuma (1.650 osoba) i grlića materice (1.364 osoba).

b) Šećerna bolest

Prema IDF-u (International Diabetes Federation) Diabetes Atlas, 4 edicija, podaci za Srbiju su sledeći:

Procena je da 613.400 osoba uzrasta 20-79. godina imaju šećernu bolest (336.400 muškaraca i 277.000 žena).

Po starosnim grupama: od 20-39 godina ukupno 67.600 osoba; od 45-59 godina ukupno 221.700 osoba; od 60 - 79 godina 324.100 osoba.

Procenjena prevalencija dijabetesa u Republici Srbiji prema ovom izvoru podataka je 8,6%. Prema istim procenama 30.670 dece uzrasta od 0-14 godina ima dijagnozu dijabetesa tipa 1.

Ukupan broj novoobolelih u Republici Srbiji u 2009. godini od oboljenja Tip 1 je 862 osoba, a od Tip 2 šećerne bolesti ukupan broj novoobolelih je 15.621 osoba. U uzrastu od 0 do 19 godina oboljenje tip 1 ima 274 osobe, a tip 2 ima 12 osoba oba pola.

v) Akutni koronarni sindrom

Ukupan broj obolelih osoba od akutnog koronarnog sindroma u Republici Srbiji u 2009. godini je 22.280 (uzrasta od 0 do 75 i više godina), od kojih je u uzrastu od 0 do 19 godina obolelo 16 osoba oba pola.

Potrebe u slučaju bolesti i povreda lica u okviru korišćenja zdravstvene zaštite i zdravstvenih usluga:

- u oblasti hitne medicinske pomoći, u slučajevima akutnih stanja i pogoršanja hroničnih bolesti i recidiva, u oblasti saobraćajnog traumatizma, raznih akcidenata u radnoj organizaciji i u životnoj sredini i drugih situacija, očekuju se potrebe i zahtevi za oko 1/3 slučajeva u ukupnom stanovništvu, u okviru korišćenja zdravstvene zaštite;

- u oblasti kućnog lečenja i nege očekuju se potrebe u većem obimu od registrovanog korišćenja u 2009. godini (lečeno oko 214.000 lica, oko 3% stanovnika, odnosno kod skoro svakog trećeg odraslog stanovnika, sa prosečno oko 3 pregleda lekara po pacijentu), zbog starenja stanovništva, produženja životnog veka i povećanje broja veoma starih lica, kao i zbog porasta učešća hroničnih degenerativnih oboljenja u patologiji stanovništva, posledica povreda i drugih razloga;

- u oblasti dijagnostike (rendgen, ultrazvučne, laboratorijske i druge dijagnostike) i specijalističko-konsultativnih pregleda za utvrđivanje oboljenja i patoloških stanja zavise od procene izabranog lekara za upućivanje na dijagnostiku i konsultativne preglede, zahteva obolelih i drugih lica za korišćenjem usluga zdravstvene zaštite i od obezbeđenosti kapaciteta zdravstvenih službi u domovima zdravlja i zavodima u ovim delatnostima.

Očekuje se, s obzirom na patologiju stanovništva i korišćenje usluga dijagnostike u 2009. godini (Analiza planiranog i i ostvarenog obima i sadržaja prava osiguranih lica na primarnu zdravstvenu zaštitu u Republici Srbiji u 2009. godini) i druge pokazatelje, sledeći obim potreba u ovim oblastima:

- korišćenje rendgen dijagnostike očekuje se kod oko 10% osiguranika sa prosečno do 2 usluge po korisniku; ultrazvučne dijagnostike kod oko 8% osiguranika sa prosečno 1 usluga po korisniku;

- laboratorijske dijagnostike: hematološke analize oko 48% osiguranika; biohemijske analize oko 42% osiguranika i analize pregleda urina oko 25% osiguranika, sa prosečno po pacijentu oko 6 hematoloških, 7 biohemijskih i prosečno oko 4 analize urina;

- korišćenje specijalističko-konsultativnih lekarskih očekuje se na nivou 2009. godine u Republici Srbiji, manje od 1 usluge u proseku po stanovniku (0,70 pregleda) kod lica koji su prethodno koristili primarnu zdravstvenu zaštitu, a po uputu izabranog lekara.

Najveći obim potreba se očekuje u oblasti interne medicine, u oblasti oftalmologije i otorinolaringologije i u oblasti zaštite mentalnog zdravlja (psihijatrija).

1.1.4. Potrebe u oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije

Pored potreba u preventivnoj zaštiti predškolske i školske dece u okviru sistematskih pregleda, planiraju se i potrebe u završnoj fazi lečenja i ranoj rehabilitaciji oboljenja. Obim ovih potreba se očekuju prema zahtevima i na nivou korišćenja u 2009. godini (oko 0,12 pregleda lekara po stanovniku) i prosečno do 10 terapijsko-rehabilitacionih usluga na 1 lekarski pregled u ovoj oblasti.

1.1.5. Potrebe u oblasti dijalize

Potrebe u oblasti dijalize (na osnovu ažurirane baze podataka pacijenata koji se leče dijalizom u Republici Srbiji za 2010. godinu), odnose se na ukupno 4460 pacijenta, koji se dijaliziraju u 48 zdravstvenih ustanova-dijaliznih centara (od toga 3989 pacijenata u zdravstvenim ustanovama i 471 pacijenata u kućnim uslovima, koji se leče peritoneumskim programom).

Procenjuje se da će se broj pacijenata koji ostvaruju lečenje dijalizom na teret zdravstvenog osiguranja u Srbiji u 2011. godini povećati sa sledstvenim povećanjem broja dijaliznih postupaka na osnovu procenjenog trenda oboljevanja od hronične bubrežne insuficijencije (2,5% na godišnjem nivou).

1.2. Zdravstvene potrebe na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite

Zdravstvene potrebe na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite planiraju se na osnovu korišćenja bolničke zdravstvene zaštite i u okviru registrovanog bolničkog morbiditeta.

Najčešći razlozi hospitalizacije lica, u odnosu na grupe bolesti prema MKB-10, su bolesti sistema krvotoka, tumori, bolesti sistema za varenje, sistema za disanje i bolesti mokraćno-polnog sistema i grupa registrovanih stanja "trudnoća, rađanje i babinje".

U okviru navedenih grupa registrovanih oboljenja i stanja prema MKB-10, u prvih deset najčešćih pojedinačnih bolesti po redosledu spadaju: spontani porođaj kod jednoplodne trudnoće; šećerna bolest, insulinozavistan oblik; stezanje u grudima; infarkt mozga; preponska kila; povišen krvni pritisak, nepoznatog porekla; druga hronična opstruktivna bolest pluća; zloćudni tumor dojke; šećerna bolest, insulinonezavisan oblik i zloćudni tumor dušnika i pluća.

Na sekundarnom i tercijernom nivou zdravstvene zaštite se realizuju zdravstvene potrebe, koje zbog složenosti oboljenja, povreda i zbog prirode stanja, ugroženosti vitalnih funkcija zahtevaju specijalizovanu i visoko specijalizovanu dijagnostiku i specijalističko konsultativne preglede i usluge, terapijske intervencije i rehabilitaciju u stacionarnim uslovima.

Potrebe za hospitalizacijom u Republici Srbiji očekuju se kod oko 14% stanovnika (oko 1.087.000 hospitalizovanih lica) i to:

- najveći udeo (do 90%) u okviru ukupnih potreba za hospitalizacijom imaju zdravstvene potrebe u okviru zbrinjavanja, nege, lečenja i rehabilitacije zdravlja obolelih i povređenih;

- manji deo zdravstvenih potreba je u vezi sa određenim fiziološkim stanjima (trudnoća, porođaj) koja zahtevaju obaveznu hospitalizaciju i kao standard zdravstvene zaštite se realizuju u stacionarnim kapacitetima.

Potrebe u oblasti složenih hirurških dijagnostičko-terapeutskih i rehabilitacionih intervencija i procedura u oblasti kardiologije i kardiohirurgije, ortopedije, oftalmologije i drugih grana medicine, koje se obezbeđuju na sekundarnom i na tercijarnom nivou (u najvećem obimu).

Vrsta i struktura i obim potreba se procenjuju na osnovu evidencije o izvršenim istim intervencijama, kao i na osnovu Liste čekanja, uspostavljene metodologijom praćenja u svim zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji u navedenim oblastima od 2007. godine.

Potrebe hospitalizovanih lica (1.087.517 lica) u okviru zdravstvenih usluga (operacije, druge terapijske intervencije, specijalističko-konsultativni pregledi lekara, dijagnostičke usluge, fizioterapeutske i druge usluge rehabilitacije) očekuju se na nivou korišćenja u 2009. godini, odnosno:

- obezbeđenje operacije kod oko 38% hospitalizovanih lica (oko 412.000 operacija);

- obezbeđenje specijalističko-konsultativnih pregleda u okviru oko 880.400 pregleda;

- laboratorijska dijagnostika za sva hospitalizovana lica, sa prosečnim obuhvatom 3 puta u toku hospitalizacije (oko 3.091.932 pacijenata-korisnika), pregledana prosečno oko 3 uzorka i prosečno oko 12 analiza (ukupno hematoloških, biohemijskih i analize urina) po pacijentu korisniku;

- rendgen dijagnostika kod 64%, ultrazvučna dijagnostika kod oko 55% hospitalizovanih lica;

- dopler dijagnostika kod 12%, skener dijagnostika kod 11% i magnetna rezonanca kod oko 1% hospitalizovanih lica;

- usluge fizikalne medicine i rehabilitacije kod 15% hospitalizovanih bolesnika, prosečno oko 9 usluga po bolesniku;

- ukupne dijagnostičke usluge (spirometrija, kolonoskopija, bronhoskopija i druge), prosečno oko 7 usluga i oko 11 terapijskih usluga po hospitalizovanom bolesniku.

Potrebe u zdravstvenim uslugama za "ambulantne bolesnike" upućenih sa primarnog nivoa zdravstvene zaštite u specijalističko-dijagnostičke službe, odnosno poliklinike stacionarnih ustanova, procenjene su u odnosu na ukupno stanovništvo, prema korišćenju u 2009. godini i očekuju se u sledećem obimu:

- u okviru 12.292.593 specijalističko-konsultativnih pregleda;

- u laboratorijskoj dijagnostici, očekuje se korišćenje usluga laboratorije kod oko 30% stanovnika kao ambulantnih pacijenata (2.219.303 ambulantnih pacijenata) i po pacijentu korisniku oko 3 pregledana uzorka i oko 10 ukupno hematoloških, biohemijskih i analiza urina;

- u rendgen dijagnostici kod oko 19% stanovnika; u ultrazvučnoj dijagnostici kod oko 14% stanovnika.

Za složenim dijagnostičkim uslugama:

- dopler dijagnostika kod oko 3% stanovnika, sa prosečno 2 usluge po korisniku;

- skener kod oko 3% stanovnika, sa prosečno oko 2 usluge po korisniku;

- magnetna rezonanca kod manje od 1% stanovnika, sa prosečno oko 1,5 usluga po korisniku;

- usluge fizikalne medicine i rehabilitacije kod oko 7% stanovnika i prosečno oko 2 usluge po stanovniku.

2. PRIORITETI ZA SPROVOĐENJE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE OSIGURANIH LICA

Prioriteti za sprovođenje zdravstvene zaštite stanovništva na području Republike Srbije iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Republici Srbije planiraju se s obzirom na vulnerabilnost populacije, izloženosti rizicima za oboljevanje i njihova učestalost, težinu i složenost oboljenja i stanja i druge karakteristike (akutnost, hroničnost, masovnost, infektivnost oboljenja, letalitet od određenih bolesti), raspoložive i opredeljene kadrovske, finansijske i druge kapacitete u zdravstvenoj zaštititi.

Prioriteti se utvrđuju se na primarnom, sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, po oblastima zdravstvene zaštite i kategorijama stanovništva.

2.1. Prioriteti na primarnom nivou zdravstvene zaštite

Prioriteti su:

- zdravstvena zaštita vulnerabilnih kategorija (dece od 0 do 6 godina, školske dece i omladine, trudnice, porodilje) sa potpunim obuhvatom preventivnim merama i uslugama zdravstvene zaštite i lečenje prema potrebi;

- promocija zdravlja i zdravih stilova života i zdravstveno-vaspitni rad sa vulnerabilnim i drugim kategorijama osiguranika, radi zaštite od bolesti i izloženosti većim rizicima po zdravlje;

- rano i blagovremeno otkrivanje malignih bolesti kroz ciljane i kontrolne preglede kod populacionih grupa, određenog starosnog doba i pola, sa većim naslednim i stečenim rizikom po zdravlje i za oboljevanje.

Prioriteti će se, uz procenu rizika od strane lekara i potrebnog obuhvata odnositi na određene starosne grupe i prema polu (žene starosti iznad 40 godina i u vezi ranog otkrivanja raka dojke; žene u starosnom dobu od 25 do 69 i više godina u vezi ranog otkrivanja raka grlića materice; odrasla lica oba pola starosti iznad 50 godina u vezi rizika od oboljevanja od raka debelog creva);

- blagovremena dijagnostika rizika za oboljevanje (rizici gojaznosti, hipertenzije, u okviru ponašanja - zloupotrebe duvana, alkohola, droge i drugih psihoaktivnih supstanci, fizička neaktivnost, nasilje i drugo), istraživanja pojedinačnih rizika kroz neposrednu zdravstvenu zaštitu pojedinaca i grupa i masovnosti rizika u okviru sistematskih i preventivnih pregleda određenih starosnih grupa (19-34 godine i starijih od 35 godina) u cilju ranog otkrivanja obolelih od hroničnih masovnih nezaraznih bolesti;

- zdravstvena zaštita obolelih od malignih bolesti, šećerne bolesti, kardiovaskularnih bolesti i drugih bolesti većeg socio-medicinskog značaja prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, prema posebnim programima, koji uključuju preventivnu zdravstvenu zaštitu i lečenje i rehabilitaciju na primarnom nivou;

- preventivna zdravstvena zaštita stanovništva od zaraznih bolesti i odgovarajuća zdravstvena zaštita obolelih sa ciljem održavanja statusa zemlje bez poliomijelitisa i difterije, eliminacije autohtonih morbila, prevencije kongenitalne rubela infekcije i kontrole kongenitalnog rubela sindroma, eliminacije tetanusa novorođenčadi, kontrole drugih bolesti koje se mogu prevenirati vakcinacijom (pertusis, parotitis), kao i hepatitisa B, tuberkuloze, bakterijskih meningitisa i bolesti koje se prenose polnim putem.

U stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti stanovništva prioriteti su preventivna stomatološka zaštita iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za decu uzrasta od 0-6 i 7-14 godina i obavezna primena metoda interceptivne stomatologije u cilju rane dijagnostike oboljevanja.

2.2. Prioriteti na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite

Prioriteti su:

- kontrola i zaštita zdravlja trudnica, porodilja i novorođenčadi;

- zdravstvena zaštita obolele dece i omladine;

- dijagnostika i lečenje obolelih prema posebnim programima i protokolima za lečenje: obolelih od akutnih zaraznih bolesti, zdravstvena zaštita od tuberkuloze, obolelih od malignih bolesti, obolelih od šećerne bolesti; obolelih od kardiovaskularnih oboljenja (akutni infarkt miokarda, šloga i hipertenzije);

- dijagnostika i lečenje hronične bubrežne insuficijencije; dijaliza obolelih od hronične bubrežne insuficijencije;

- dijagnostika i lečenje obolelih lica i od drugih bolesti većeg socio-medicinskog značaja prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

3. PLANIRANJE MERA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE I ZDRAVSTVENIH USLUGA ZA REALIZACIJU ZDRAVSTVENIH POTREBA OSIGURANIH LICA

Plan zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za područje Republike Srbije objedinjava zdravstvene usluge u oblasti preventivnih mera zdravstvene zaštite i zdravstvene usluge u oblasti dijagnostike, lečenja i rehabilitacije na nivou primarne zdravstvene zaštite i potrebe u oblasti bolničke zdravstvene zaštite (na nivou sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite) u oblasti dijagnostike, lečenja i rehabilitacije za hospitalizovana lica i za ambulantne pacijente u okviru poliklinika bolničkih zdravstvenih ustanova.

Zdravstvene potrebe osiguranih lica za 2011. godinu, planiraju se za realizaciju u zdravstvenim ustanovama i službama u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (dom zdravlja, zavodi) i u zdravstvenim ustanovama sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite (bolnica, klinika, institut, kliničko-bolnički centar, klinički centar) u oblasti sledećih prava na zdravstvenu zaštitu iz člana 34-45. Zakona o zdravstvenom osiguranju:

- mere prevencije i ranog otkrivanja bolesti;

- pregledi i lečenja u vezi sa trudnoćom, porođajem i postnatalnim periodom;

- pregledi i lečenja u slučaju bolesti i povreda;

- pregledi i lečenja bolesti usta i zuba;

- medicinske rehabilitacije u slučaju bolesti i povreda;

- obezbeđenje i korišćenje lekova i medicinskih sredstava;

- obezbeđenje i korišćenje proteza, ortoza i drugih pomagala za kretanje stajanje i sedenje, pomagala za vid, sluh i govor, stomatološke nadoknade, kao i druga medicinsko-tehnička pomagala.

Vrsta i struktura i obim mera i usluga u oblasti zdravstvene zaštite, u okviru napred navedenih prava u neposrednoj zdravstvenoj zaštiti iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, planiraju se u skladu sa potrebama osiguranih lica i stručnom doktrinom i Pravilnikom o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja ("Službeni glasnik RS", broj 11/2010).

Preventivne mere i usluge se planiraju po populacionim grupama i za vulnerabilne kategorije i grupe, u većini slučajeva u obimu najmanje prema utvrđenim pravima Pravilnikom o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Preventivne mere se planiraju i u okviru određenog obuhvata osiguranika (broj obuhvaćenih lica u okviru ukupne populacije i populacione grupe u%), zavisno od ostvarenja i dostignutog nivoa u prethodnom periodu i u odnosu na cilj koji treba dostići u 2011. godini, a u okviru prava osiguranika i u skladu sa kapacitetima zdravstvene službe.

Usluge lečenja i dijagnostike i medicinske rehabilitacije u slučaju bolesti i povreda planiraju se zavisno od zahteva i korišćenja u prethodnom periodu.

3.1. Planiranje mera i zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

Preventivne mere i usluge lečenja i dijagnostike i medicinske rehabilitacije na primarnom nivou zdravstvene zaštite planiraju se po populacionim grupama i za vulnerabilne kategorije i grupe i u okviru timova sa izabranim lekarom u domovima zdravlja i zavodima (zavod za zdravstvenu zaštitu radnika, za zdravstvenu zaštitu studenata, zavod za stomatologiju, zavod za plućne bolesti i tuberkulozu, zavod za kožno-venerične bolesti, zavod za hitnu medicinsku pomoć) i po oblastima zdravstvene zaštite.

3.1.1. Primarna zdravstvena zaštita populacionih i vulnerabilnih kategorija stanovništva

a) Zdravstvena zaštita dece 0-6 godina

U oblasti preventivne zdravstvene zaštite dece uzrasta od 0-6 godina, prema utvrđenoj metodologiji i prema obimu prava iz Pravilnika (tabela 1), planira se:

- ukupno oko 1.207.224 preventivnih pregleda i usluga, uz potpuni obuhvat novorođenčeta, odojčeta, malog deteta određene starosti i predškolskog deteta pred upis u školu, sistematskim i kontrolnim pregledima i drugim pregledima i zdravstvenim uslugama, uključujući i vakcinaciju;

- u oblasti polivalentne patronažne zaštite planira se i 363.389 posete patronažne sestre novorođenčetu (i porodilji), 129.779 poseta odojčetu i 32.182 posete odojčetu pod rizikom; 67.085 poseta malom detetu u uzrastu 1 do 2 godine i 70.700 poseta malom detetu od 4 godine.

Preventivne preglede i usluge za decu 0-6 godina obezbeđuju pedijatrijska služba doma zdravlja, polivalentna patronaža, laboratorijska služba u oblasti dijagnostike i specijalističke službe (ORL, oftalmologija i fizikalna medicina i rehabilitacija), koje su organizovane u domovima zdravlja i zavodima, kao preventivne preglede u okviru opštih sistematskih i preventivnih pregleda kod sve dece pred polazak u školu.

U zdravstvenoj zaštiti dece 0-6 godina planira se u slučaju oboljenja i povreda i oko 4.524.597 pregleda lekara radi lečenja i oko 1.919.488 dijagnostičko-terapijskih usluga.

b) Zdravstvena zaštita školske dece i omladine

U preventivnoj zdravstvenoj zaštiti školske dece i omladine (tabela 2) planira se:

- potpuni obuhvat učenika određenih razreda osnovne i srednje škole sistematskim, odnosno kontrolnim pregledima prema indikacijama i obuhvat dece i omladine od 15 do 19 godina koja ne nastavljaju školovanje i druge preventivne zdravstvene usluge prema Pravilniku, u okviru 911.948 preventivnih pregleda i usluga, koje sprovode službe za zdravstvenu zaštitu školske dece, dijagnostičke službe, specijalističko-konsultativna služba ORL i druge službe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti školske dece i omladine;

- u slučaju oboljenja i povreda od strane izabranog lekara planira se 4.033.084 lekarskih pregleda i 1.086.753 dijagnostičko-terapijskih usluga.

v) Zdravstvena zaštita studenata

U preventivnoj zdravstvenoj zaštiti studenata u okviru obuhvata do 95% studenata prve i treće godine studija planira se oko 66.605 preventivnih pregleda i usluga.

U slučaju oboljenja i povreda kod studenata se planira i oko 146.835 lekarskih pregleda radi lečenja i oko 303.905 dijagnostičko-terapijskih usluga.

g) Zdravstvena zaštita odraslih lica

U preventivnoj zdravstvenoj zaštiti odraslih lica, starosti iznad 19 godina, planira se (tabela 4) ukupno 3.684.053 preventivnih pregleda u cilju blagovremenog otkrivanja oboljenja i posebno malignih oboljenja:

- za lica starosti 19-35 godina planira se 387.042 sistematskih pregleda;

- za lica starija od 35 godina 1.301.200 sistematskih pregleda;

- 1.487.758 ciljanih pregleda na rak debelog creva kod starijih od 50 godina;

- poseta patronažne sestre planira se kod lica starosti 65 i više godina, oko 333.815 poseta.

U slučaju oboljenja i povreda planira se i oko 26.833.716 lekarskih pregleda radi lečenja i 14.288.425 dijagnostičko-terapijskih usluga.

Zdravstvenu zaštitu odraslih lica u oblasti preventive i lečenja obezbeđuju službe opšte medicine i medicine rada.

d) Zdravstvena zaštita žena

U preventivnoj zdravstvenoj zaštiti žena u svim domovima zdravlja i zavodima, prema utvrđenoj metodologiji i prema obimu prava iz Pravilnika, planiraju se preventivne mere, pregledi i usluge (tabela 3) i to:

- u vezi sa planiranjem porodice, uz obuhvat do 20% žena starosti 15-49 godina i partnera, planira se oko 358. 840 preventivna pregleda i usluge;

- u vezi sa trudnoćom ukupno 655.054 preventivna pregleda i usluge, sa akcentom na što potpuniji obuhvat trudnica u prvom trimestru trudnoće;

- u vezi zdravstvene zaštite porodilja i u postnatalnom periodu planira se oko 132.616 pregleda, prvi pregled u prvih 6 nedelja posle porođaja sa obuhvatom od 90% porodilja i obuhvat svih porodilja kontrolnim pregledom nakon 6 meseci posle porođaja;

- u oblasti ranog otkrivanja oboljenja i malignih oboljenja dojke i grlića materice planira se ukupno oko 1.974.468 preventivnih pregleda i usluga: oko 646.897 preventivnih ginekoloških pregleda kod žena starijih od 15 godina u okviru ranog otkrivanja oboljenja; oko 462.643 ciljanih pregleda na rak grlića materice kod starosne grupe žena od 25 do 69 godina i 546.283 ciljanih kliničkih pregleda na rak dojke kod žena starosti iznad 40 godina i ukupno 318.645 mamografskih pregleda.

Mamografija u blagovremenom otkrivanju malignih oboljenja dojke planira se, kod najmanje 20% žena u dobnoj grupi 45-69 godina prema proceni rizika od strane svog izabranog lekara-ginekologa, zavisno od raspoloživih kapaciteta opreme i aparata za mamografiju na nivou primarne zdravstvene zaštite i obezbeđenog i edukovanog kadra.

Posete patronažne sestre u vezi preventivne zaštite planiraju se: kod porodilje sa novorođenčetom, 363.389 poseta; kod trudnica 61.064 poseta; ukupno 22.607 poseta trudnici pod rizikom.

U zdravstvenoj zaštiti žena u slučaju oboljenja i povreda planira se ukupno 1.386.124 lekarskih pregleda radi lečenja i 1.620.689 dijagnostičko-terapijskih usluga.

U preventivnoj stomatološkoj zaštiti dece i omladine, trudnica i porodilja planiraju se preventivne mere (stomatološki, sistematski i kontrolni pregledi). Obim preventivnih mera - usluga iznosi 1 pregled u godini, tj. školskoj godini ili fiziološkom stanju kod porodilja i trudnica, dok se obimi dijagnostičkih i terapijskih usluga moraju usklađivati sa obimom odgovarajućih, istoimenih a fakturisanih usluga iz prethodne godine.

U ostaloj stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti za potrebe Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje potrebno je planirati 4.800.762 usluge, koje u opadajućem nizu, a na osnovu broja realizovanih u prethodnoj godini izgledaju ovako: najviše planirati endodontskih usluga, potom pregleda radi lečenja, urgentnih usluga i ortodontskih, hirurških, usluga vezanih za lečenja parodoncijuma i najmanje usluga za zbrinjavanje i izradu protetskih nadoknada (tabela 8).

Preventivne mere i usluge u zdravstvenoj zaštiti i ostalog stanovništva, kao opšte (u odnosu na celokupnu populaciju) i specifične (u odnosu na određene vulnerabilne kategorije i grupe) u oblasti zdravstveno vaspitnog rada, higijensko-epidemiološke zaštite, poseta patronažne sestre, u oblasti obaveznih imunizacija, imunizacije lica po ekspoziciji i sa kliničkim indikacijama i druge) imaju za cilj unapređenje zdravlja, razvijanje pozitivnih stilova u okviru ponašanja u životu i radu u vezi sa zdravljem, doprinosi zaštiti i očuvanju zdravlja i sprečavanju određenih oboljenja.

Zdravstveno vaspitni rad, u okviru aktuelnih sadržaja i prema zdravstvenim potrebama, planira se (tabela 5) posebno u zdravstvenoj zaštiti dece 0 do 6 godina, školske dece i omladine, studenata, trudnica, porodilja, starih lica, kao vulnerabilnih grupa, u okviru polivalentne patronaže, u zdravstvenoj zaštiti odraslih, u stomatološkoj zaštiti i u drugim oblastima primarne zdravstvene zaštite.

Planira se ukupno oko 1.943.043 zdravstveno vaspitnih usluga u okviru individualnog rada i 379.593 usluga grupnog rada sa navedenim kategorijama osiguranika.

Posete patronažne sestre sa sadržajem iz preventivne zaštite (tabela 6) planiraju se prema utvrđenoj metodologiji, za trudnice, porodilje, novorođenče, odojče i odojče pod rizikom, malo i školsko dete, stara lica iznad 65 godina, ukupno za navedene vulnerabilne kategorije oko 1.081.394 poseta i za obolela lica od određenih bolesti i njihovim porodicama, ukupno 350.068 poseta.

U preventivnoj zdravstvenoj zaštiti od akutnih zaraznih bolesti, prema potrebi za populacione, vulnerabilne (deca 0-6 godina, školska deca i omladina, trudnice, stara lica i drugi) i druge grupe, u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima ("Službeni glasnik RS", broj 11/06) planiraju se (tabela 7):

- obavezna aktivna imunizacija određenih uzrasta dece i omladine sa obuhvatom od najmanje 95% lica određenog uzrasta i potrebne količine vakcina, izražene u dozama;

("Službeni glasnik RS", br obavezna imunizacija lica eksponiranih određenim zaraznim bolestima, na osnovu procene i korišćenja u prethodnoj godini i potrebne količine vakcina i imunobioloških preparata; i

- aktivna imunizacija lica po kliničkim indikacijama i potrebne količine vakcina.

Preventivni pregledi specijalističko konsultativnih službi planiraju se za decu pred polazak u školu i za omladinu i kao druge vulnerabilne kategorije i u preventivnoj zdravstvenoj zaštiti od tuberkuloze i drugih plućnih oboljenja. U specijalističkim delatnostima, otorinolaringologije, oftalmologije i pneumoftiziologije planira se ukupno oko 196.608 preventivnih pregleda.

U oblasti fizikalne medicine planira se oko 70.624 preventivna pregleda.

3.1.2. Primarna zdravstvena zaštita osiguranika u vezi određenih oboljenja

U okviru primarne zdravstvene zaštite osiguranika u slučaju oboljenja i povreda, planiraju se opšte preventivne mere, preventivni pregledi i usluge i dijagnostičko-terapijske usluge u oblasti lečenja i rehabilitacije, zavisno od zdravstvenog stanja, medicinskih indikacija i stručno-metodoloških i doktrinarnih stavova i prema zahtevu i potrebi u sledećim oblastima:

a) Hitna medicinska pomoć

Ukazivanje hitne medicinske pomoći (tabela br 9) u okviru terapijskih, dijagnostičkih usluga, pregleda i intervencije lekara i drugih medicinskih radnika planira se na mestu povređivanja i razboljevanja: ukupno oko 616.321 pregleda lekara i pružanja 173.451 dijagnostičko-terapijskih usluga.

U zdravstvenim ustanovama planira se oko 1.455.999 lekarskih pregleda i oko 2.294.116 dijagnostičko-terapijskih usluga. Delatnost sprovode zavodi za hitnu medicinsku pomoć, službe hitne medicinske pomoći u domovima zdravlja.

Planiraju se i usluge sanitetskog prevoza za pacijenate na dijalizi i ostale pacijente (oko 15.023.374 usluge).

b) Kućno lečenje i medicinska nega

U okviru organizovane službe za kućno lečenje i medicinsku negu planira se oko 572.201 lekarskih pregleda i 2.096.084 dijagnostičko-terapijskih usluga (tabela 10).

Palijativno zbrinjavanje u domovima zdravlja i zavodima, zavisno od kapaciteta službe i potreba obolelih, planiraju se u okviru ukupnog broja usluga tima za palijativno zbrinjavanje, 274.936 usluga za potrebe oko 35.036 pacijenata.

v) Dijagnostika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

Usluge dijagnostike u zdravstvenoj zaštiti obolelih i povređenih lica planiraju se (tabela 11 i 12) u domovima zdravlja i zavodima, zavisno od zahteva i očekivanog korišćenja i na bazi predloga planiranih zdravstvenih usluga u zdravstvenim ustanovama dostavljenih od strane instituta i zavoda za javno zdravlje za područje okruga i to:

- oko 33.901.965 laboratorijskih analiza (8.437.193 biohemijskih, 18.537.401 hematoloških, 6.764.146 analiza urina i 163.225 analiza stolice),

- 1.213.952 usluga rendgen (od toga 1.139.804 rendgen grafija) i oko 626.465 usluga ultrazvučne dijagnostike.

g) Specijalističko-konsultativna delatnost

U domovima zdravlja i zavodima u kojima je specijalističko-konsultativna delatnost organizovana, u okviru zahteva korisnika, po uputu lekara kao izabranih lekara osiguranika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i na osnovu korišćenje usluga u prethodnoj godini, planira se ukupno oko 4.312.111 specijalističko-konsultativnih pregleda lekara i 3.825.067 dijagnostičko-terapijskih usluga (tabela 13) i to u: pneumoftiziologiji, internoj medicini, ORL, oftalmologiji, neuropsihijatriji, medicini sporta i drugim granama medicine.

d) Fizikalna medicina i rehabilitacija

U oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u domovima zdravlja i zavodima koji imaju organizovanu ovu delatnost i službu, planiraju se (tabela 14), za potrebe osiguranika:

- Osim preventivnih pregleda dece pred polazak u školu i za omladinu i kao druge vulnerabilne kategorije i oko 604.429 pregleda lekara radi dijagnostike oboljenja i lečenja i oko 7.068.741 fizioterapeutskih usluga za obolele i povređene, radi nastavka lečenja i rehabilitacije.

đ) Lekovi i medicinska sredstva i medicinsko-tehnička pomagala

Planiraju se na primarnom nivou na osnovu realizacije u prethodnom periodu. Apoteke planiraju nabavku lekova, medicinskih sredstava i potrošnog materijala u skladu sa planovima potreba: apoteke planiraju broj gotovih lekova na recept na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i broj izrađenih magistralnih lekova na osnovu plana potreba.

Propisivanje lekova i medicinsko tehničkih pomagala sprovode izabrani lekari primarne zdravstvene zaštite u skladu sa stručno-medicinskom doktrinom i u okviru propisa RZZO i propisa zdravstvene zaštite, prema Listi lekova i prema zaključenim odgovarajućim Ugovorima apoteka i Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

3.2. Planiranje zdravstvenih usluga na sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite

3.2.1. Bolnička zdravstvena zaštita

Zavisno od vrste, složenosti i težine oboljenja i povreda i patoloških stanja, akutne ili hronične prirode i drugih karakteristika obolela lica se upućuju u stacionarne zdravstvene ustanove radi hospitalizacije i pružanja odgovarajućih zdravstvenih usluga za ista lica ili radi konsultativnih lekarskih i dijagnostičkih pregleda u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti.

Plan potreba za smeštajem, negom i bolničkim lečenjem, kao osnovnih aktivnosti bolnica, iskazan je kroz očekivani broj korisnika-pacijenata na hospitalizaciji na sekundarnom i tercijarnom nivou i obim i strukturu usluga za hospitalizovane pacijente, a za ambulantne pacijente koji koriste polikliničku zdravstvenu zaštitu u stacionarnim zdravstvenim ustanovama kroz broj i strukturu zdravstvenih usluga.

Očekuje u Republici Srbiji, u okviru raspoloživih kapaciteta bolničkih postelja (37.365 postelja) da se hospitalizuje oko 1,087.517 lica, u okviru prosečne stope hospitalizacije od 148 bolnički lečenih lica na 1 000 stanovnika i sa daljom tendencijom snižavanja prosečne dužine lečenja (oko 9,6 dana u 2009.). Planira se oko 10.487.078 bolnička dana za hospitalizovana lica. Obim i struktura usluga za hospitalizovana lica se planiraju po nivoima bolničke zdravstvene zaštite i po tipu bolničkih zdravstvenih ustanova (tabela 15), kao i prosečna dužina lečenja.

Za planiranje zauzetosti bolničkih postelja, u okviru kapaciteta za ovu delatnost utvrđenih važećom Uredbom o Planu mreže zdravstvenih ustanova i posteljnih kapaciteta, koriste se sledeći bolnički standardi u zavisnosti od vrste i nivoa stacionarne zdravstvene ustanove:

A) za ustanove za kratkotrajnu hospitalizaciju prosečna dužina lečenja do 8,5 dana i prosečna dnevna zauzetost posteljnih kapaciteta od 70% do 80% na nivou Republike Srbije,

- Domovi zdravlja sa stacionarom - 80%;

- Opšte bolnice - 70%;

- Klinike - 80%;

- Instituti - 80%;

- Kliničkobolnički centri - 70%;

- Klinički centri 75%.

B) za ustanove za dugotrajnu hospitalizaciju prosečna dnevna zauzetost postelja od 85% i to:

- Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti - 80%;

- Specijalne bolnice za plućne bolesti - 75%;

- Specijalne bolnice za rehabilitaciju - 95%;

- Ostale specijalne bolnice - 80%.

U opštim bolnicama kao prvom referalnom sistemu, koje u okviru sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite obezbeđuju i pružaju specijalističko - konsultativnu zdravstvenu zaštitu i zbrinjavaju i leče akutna oboljenja, stanja i povrede (kratkotrajna hospitalizacija), potrebe su planirane za oko 515.072 hospitalizovanih pacijenata i u okviru utvrđenih standarda za dužinu lečenja do 8.5 dana.

Na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite, u specijalnim bolnicama, planira se dugotrajna hospitalizacija psihijatrijskih bolesnika, produženo bolničko lečenje obolelih od tuberkuloze i nespecifičnih plućnih bolesti, produženo bolničko lečenje obolelih od šećerne bolesti i drugih metaboličkih poremećaja i celokupan tretman medicinske rehabilitacije za hospitalizovane i ambulantne pacijente.

Na ovom nivou se očekuje oko 93.327 pacijenata i njihove potrebe se zadovoljavaju na nivou okruga i Republike. Prosečna dužina bolničkog lečenja i drugi bolnički standardi kao pokazatelji strukture i funkcionisanja ovog dela bolničkog sistema veoma se razlikuju po vrstama delatnosti i vrsti i strukturi hospitalizovanih bolesnika.

Na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite u stacionarnim zdravstvenim ustanovama planira se kratkotrajna hospitalizacija obolelih i povređenih lica i za pružanje visokospecijalizovanih usluga: klinike - 33.386 pacijenata, instituti - 100.931 pacijenata, kliničko-bolnički centri - 69.673 pacijenata, VMA - 17.874 pacijenata i klinički centri - 242.779 pacijenata.

U zdravstvenim ustanovama sa stacionarnim kapacitetima planiraju se ukupne usluge za hospitalizovana lica (tabela 16): oko 411.865 operacija, 880.376 specijalističko-konsultativnih pregleda, 43.134.200 usluga laboratorijske, 698.227 usluga rendgen i 596.211 usluga ultrazvučne dijagnostike, složene dijagnostičke usluge 125.982 dopler, 120.478 skener, 16.916 magnetna rezonanca, 11.434.888 terapijskih intervencija i 9.265.756 usluge fizikalne medicine i rehabilitacije.

U polikliničkoj zdravstvenoj zaštiti na sekundarnom i tercijarnom nivou bolničke zdravstvene zaštite planiraju se za ambulantne pacijente, tabela 16 i 16a):

- 12.292.593 specijalističko konsultativni pregledi;

- dijagnostičko-terapijske usluge: 28.481.354 laboratorijske usluge, 1.371.234 usluga rendgena, 1.008.334 usluga ultrazvučne dijagnostike i oko 11.678.476 usluga fizikalne i medicinske rehabilitacija;

- usluge složenih dijagnostičkih procedura dopler - 218.281, skener - 165.071 i korišćenje magnetna rezonance 45.854 usluga, i oko 2.783.926 terapijskih intervencija za ambulantne bolesnike.

Stacionarna zdravstvena ustanova obezbeđuje osiguranom licu lekove za vreme stacionarnog lečenja, lečenja u dnevnoj bolnici i u toku ambulantno-polikliničkog lečenja pod uslovom da je na otpusnoj listi utvrđena dalja terapija istim lekom, u skladu sa planom potreba.

Osiguranim licima se obezbeđuju medicinsko-tehnička pomagala (proteze, ortoze i druga pomagala za kretanje, stajanje i sedenje, pomagala za vid, sluh, govor, stomatološke nadoknade, kao i druga medicinsko-tehnička pomagala) potrebna za lečenje i rehabilitaciju u skladu sa opštim aktom Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje - Beograd i prema Planu RZZO - Beograd za 2011. godinu.

4. KAPACITETI ZDRAVSTVENE SLUŽBE ZA REALIZACIJU PLANA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE IZ OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA

Planirane mere zdravstvene zaštite i zdravstvene usluge u predlogu Plana zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, definisanih standarda i utvrđenog obima i sadržaja, realizovaće se u opredeljenim kapacitetima (kadar, postelje) za zdravstvenu zaštitu u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, Zakonom o zdravstvenom osiguranju ("Službeni glasnik RS", broj 107/05) i prema Uredbi o Planu mreže zdravstvenih ustanova ("Službeni glasnik RS", br. 42/06 i 119/07) i Uredbi o izmenama i dopunama Uredbe o Planu mreže zdravstvenih ustanova br. 84/08, 71/09, 85/09 i 24/10).

U skladu sa Pravilnikom o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe ("Službeni glasnik RS", broj 43/06), Pravilnikom o izmenama i dopunama Pravilnika o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe ("Službeni glasnik RS", broj 112/09), usvojenim standardima za izvršenje obima i kvaliteta planiranih mera zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i Pravilnikom o uslovima, kriterijumima i merilima za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga i za utvrđivanje naknade za njihov rad, Republički zavod za zdravstveno osiguranje i nadležne filijale RZZO ugovaraju sa zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže broj i strukturu zdravstvenih radnika i saradnika (broj lekara i medicinskih sestara) za realizaciju planova rada zdravstvenim ustanovama, kao osnove za sprovođenje Plana zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2011. godinu i za finansiranje zdravstvene zaštite.

5. FINANSIRANJE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE U OKVIRU PRAVA IZ OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA

Republički zavod za zdravstveno osiguranje Srbije će utvrditi potrebna finansijska sredstava za sprovođenje Plana zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Republici Srbiji za 2011. godinu, na osnovu planiranog obima i sadržaja mera zdravstvene zaštite, po nivoima zdravstvene zaštite i prema oblastima zdravstvene zaštite i na osnovu plana drugih aktivnosti i potreba osiguranih lica (lekovi, medicinsko-tehnička pomagala), kao i za zdravstvenu zaštitu osiguranika na područje AP Kosovo i Metohija, u skladu sa Pravilnikom o uslovima, kriterijumima i merilima za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga i za utvrđivanje naknade za rad za 2011. godinu.

Usvojeni Planovi rada zdravstvenih ustanova na području upravnog okruga predstavljaju osnovu za ugovaranje planirane zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja sa odgovarajućom filijalom RZZO.

Način sprovođenja i praćenje realizacije Plana zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja definisani su kroz metodologiju za planiranje zdravstvene zaštite Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje i metodologiju za finansiranje zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i nadležnosti Ministarstva zdravlja Republike Srbije, RZZO, instituta/zavoda za javno zdravlje i drugih zdravstvenih ustanova.

Zbirne tabele za teritoriju Republike Srbije po okruzima sa predlogom obima mera zdravstvene zaštite i zdravstvenih usluga u oblasti preventive, lečenja i rehabilitacije, kao sastavni deo Plana zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2011. godinu, date su prilogu.

Ovaj plan, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PLAN PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE DECE 0-6 G. U REPUBLICI SRBIJI ZA 2011. G.

Tabela 1

R. br.

OKRUG

Sistem. pregled novorođenčeta

Sistem. pregledi odojčeta

Ultrazvučni pregled (kukova) kod odojčeta u trećem mesecu

Kontro. pregledi odojčeta pred vakcinaciju

Sistem. Pregled dece u 2. god.

Kontro. pregled dece u 3. god.

Sistem. pregled dece u 4. god.

Kontrol. pregled dece u 5. god.

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

Ukupno za Severnobački

1.511

6.042

1.511

4.532

1.616

1.677

1.729

1.705

2

Ukupno za Srednjebanatski

1.635

6.540

1.635

4.905

1.589

1.537

1.551

1.583

3

Ukupno za Severnobanatski

1.219

4.875

1.219

3.657

1.171

1.219

1.263

1.315

4

Ukupno za Južnobanatski

2.597

10.389

2.597

7.792

2.711

2.651

2.776

2.953

5

Ukupno za Zapadnobački

1.455

5.822

1.455

4.366

1.498

1.615

1.675

1.720

6

Ukupno za Južnobački

6.337

25.346

6.337

19.010

5.815

5.833

5.941

5.891

7

Ukupno za Sremski

2.156

8.624

2.399

6.468

2.263

2.492

2.548

2.457

UKUPNO VOJVODINA

16.910

67.638

17.153

50.730

16.663

17.024

17.483

17.624

8

Ukupno za grad Beograd

16.599

65.168

16.292

48.876

16.357

16.674

17.015

17.083

9

Ukupno za Mačvanski

2.615

10.461

2.615

7.846

2.423

2.480

2.583

2.774

10

Ukupno za Kolubarski

1.380

5.540

1.385

4.140

1.375

1.451

1.526

1.552

11

Ukupno za Podunavski

1.603

6.411

1.603

4.808

1.518

1.619

1.693

1.798

12

Ukupno za Braničevski

1.416

5.666

1.416

4.249

1.337

1.311

1.486

1.558

13

Ukupno za Šumadijski

2.425

9.701

2.425

7.276

2.606

2.474

2.509

2.068

14

Ukupno za Pomoravski

1.650

6.726

1.682

5.045

1.607

1.692

1,755

1.784

15

Ukupno za Borski

937

3.747

937

2.810

969

1.108

1.259

1.289

16

Ukupno za Zaječarski

732

2.926

732

2.195

720

768

817

860

17

Ukupno za Zlatiborski

2.538

10.340

2.585

5.292

2.593

2.746

2.946

2.923

18

Ukupno za Moravički

1.764

7.056

1.764

5.292

1.860

1.913

1.936

1.974

19

Ukupno za Raški

3.377

13.509

3.377

10.132

3.780

3.924

4.062

3.902

20

Ukupno za Rasinski

1.877

7.509

1.877

5.632

1.778

1.816

1.890

1.913

21

Ukupno za Nišavski

5.130

12.038

4.617

18.678

2.969

3.032

3.291

3.167

22

Ukupno za Toplički

910

3.092

819

2.576

759

703

747

594

23

Ukupno za Pirotski

618

2.472

618

1.854

584

578

651

645

24

Ukupno za Jablanički

1.828

7.311

1.828

5.483

1.841

2.013

2.182

2.289

25

Ukupno za Pčinjski

2.243

8.884

2.221

6.663

2.426

2.468

2.656

2.801

UKUPNO CENTRALNA SRBIJA

49.642

188.556

48.793

148.847

47.502

48.770

51.004

50.974

UKUPNO REPUBLIKA SRBIJA

66.552

256.194

65.946

199.577

64.165

65.794

68.487

68.598

 

PLAN PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE DECE 0-6 G. U REPUBLICI SRBIJI ZA 2011. G.

Tabela 1

R. br.

OKRUG

Sistem. pregled dece pred polazak u školu (6/7 g.

ORL pregled deteta pred polazak u školu
(6/7 g.

Oftalmološki pregled deteta pred polazak u školu
(6/7 g.

Fizijatrijski pregled deteta pred polazak u školu
(6/7 g.

Ukupno preventivni pregledi lekara

Ukupno pregledi lekara radi dijagn. i lečenja

Ukupni pregledi lekara (preventiva i lečenje)

Ukupne dijagnostičko terapijske usluge

0

1

10

11

12

13

14

15

16

17

1

Ukupno za Severnobački

1.947

1.947

1.947

1.945

28.109

73.883

101.992

33.047

2

Ukupno za Srednjebanatski

1.862

1.862

1.862

1.862

28.423

92.473

120.896

48.938

3

Ukupno za Severnobanatski

1.571

1.571

1.571

1.571

22.222

58.639

80.861

27.249

4

Ukupno za Južnobanatski

3.561

3.561

3.561

3.561

48.710

115.650

164.360

53.820

5

Ukupno za Zapadnobački

1.895

1.895

1.895

1.895

27.186

25.693

52.879

47.962

6

Ukupno za Južnobački

6.387

6.387

6.387

3.195

102.866

333.484

436.350

104.980

7

Ukupno za Sremski

3.212

3.212

3.212

3.212

86.807

167.152

253.959

82.195

UKUPNO VOJVODINA

20.435

20.435

20.435

17.241

344.323

866.974

1.211.297

398.191

8

Ukupno za grad Beograd

16.445

16.445

16.445

16.445

279.844

980.561

1.260.405

325.759

9

Ukupno za Mačvanski

3.376

3.376

3.376

3.376

47.301

339.769

387.070

135.125

10

Ukupno za Kolubarski

1.829

1.829

1.829

1.829

25.665

72.540

98.205

25.360

11

Ukupno za Podunavski

2.151

2.151

2.151

2.151

29.657

140.123

169.780

80.267

12

Ukupno za Braničevski

2.026

2.026

2.026

2.026

26.543

99.823

126.366

27.429

13

Ukupno za Šumadijski

2.798

2.798

2.798

2.798

42.676

185.363

228.039

70.421

14

Ukupno za Pomoravski

2.070

2.070

2.070

2.070

30.221

117.500

147.721

72.400

15

Ukupno za Borski

1.413

1.413

1.413

1.413

18.708

74.654

93.362

18.237

16

Ukupno za Zaječarski

920

920

920

920

13.430

65.230

78.660

49.229

17

Ukupno za Zlatiborski

3.161

3.161

3.161

3.161

44.607

160.008

204.615

58.159

18

Ukupno za Moravički

2.109

2.109

2.109

2.109

31.995

126.476

158.471

32.038

19

Ukupno za Raški

4.030

4.030

4.030

4.030

62.182

182.149

244.331

104.559

20

Ukupno za Rasinski

2.220

2.220

2.220

2.220

33.172

141.304

174.476

45.781

21

Ukupno za Nišavski

5.086

5.086

5.086

5.086

73.225

201.584

274.809

108.663

22

Ukupno za Toplički

940

940

940

940

13.902

69.866

83.768

41.172

23

Ukupno za Pirotski

732

732

732

732

10.948

51.190

62.138

16.100

24

Ukupno za Jablanički

2.521

2.521

2.521

2.521

34.859

174.824

209.683

68.761

25

Ukupno za Pčinjski

3.401

3.401

3.401

3.401

43.966

474.659

518.625

241.837

UKUPNO CENTRALNA SRBIJA

57.228

57.228

57.228

57.228

862.901

3.657.623

4.520.524

1.521.297

UKUPNO REPUBLIKA SRBIJA

77.663

77.663

77.663

74.469

1.207.224

4.524.597

5.731.821

1.919.488

 

PLAN PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ŠKOLSKE DECE U REPUBLICI SRBIJI ZA 2011. G.

Tabela 2

R. br.

OKRUG

Sistematski pregled učenika I, III, V i VII r. osn škole

Oftalmološki pregled u VIIr. osnovne škole

Laboratorijski pregled (Hb, Er) u VIIr. osn škole

Kontrolni pregled učenika II, IV, VI i VIIIr. osnovne škole

Sistematski pregled učenika I i III raz. srednje škole

Kontrolni pregled učenika II i IVr. sred. Škole

Sistematski pregled dece od 15 do 19 godina koja ne nastavljaju školovanje

Ukupne preventivne mere i usluge planirane prema Pravilniku ....

Ukupni pregledi lekara radi lečenja

Ukupne dijagnostičko terapijske usluge

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

1

Ukupno za Severnobački

7.475

1.986

1.986

6.982

4.135

3.209

669

26.442

78.653

27.429

2

Ukupno za Srednjebanatski

7.277

1.904

1.904

6.965

3.690

3.713

104

25.557

107.181

34 300

3

Ukupno za Severnobanatski

5.725

1.527

1.527

5.600

2.885

2.616

914

20.794

71.971

22.027

4

Ukupno za Južnobanatski

11.560

357

3.106

10.963

5.270

4.540

1.582

37.378

142.695

37.800

5

Ukupno za Zapadnobački

7.054

1.906

1.906

6.690

4.171

4.059

0

25.786

80.579

51.978

6

Ukupno za Južnobački

23.893

0

0

22.405

11.369

10.223

0

67.890

362.318

61.427

7

Ukupno za Sremski

12.476

3.211

3.306

12.118

5.074

4.491

111

40.787

130.961

28.656

UKUPNO VOJVODINA

75.460

10.891

13.735

71.723

36.594

32.851

3.380

244.634

974.358

263.617

8

Ukupno za grad Beograd

60.243

15.691

15.691

61.386

34.374

30.417

1.548

219.350

925.065

161.167

9

Ukupno za Mačvanski

12.028

3.150

3.150

2.317

3.193

522

615

24.975

149.016

34.218

10

Ukupno za Kolubarski

6.246

1.688

1.688

5.994

3.081

2.578

0

21.275

75.070

16.360

11

Ukupno za Podunavski

8.159

2.183

2.183

3.293

3.835

600

0

20.253

110.019

49.050

12

Ukupno za Braničevski

7.128

1.852

1.852

2.830

2.852

464

0

16.978

121.305

22.554

13

Ukupno za Šumadijski

10.765

2.730

2.730

1.755

5.179

595

0

23.754

203.597

37.962

14

Ukupno za Pomoravski

8.451

2.105

2.105

8.392

4.233

3.830

0

29.116

131.050

45,100

15

Ukupno za Borski

4.688

1.269

1.269

4.591

1.928

1.814

0

15.559

94.001

18.688

16

Ukupno za Zaječarski

3.402

901

901

3.389

1.857

1.615

0

12.065

77.664

36.580

17

Ukupno za Zlatiborski

11.585

3.145

3.145

11.113

5.561

4.741

101

39.391

165.914

47.695

18

Ukupno za Moravički

5.933

2.157

2.157

7.623

4.109

3.766

146

25.891

111.611

43.918

19

Ukupno za Raški

14.667

3.776

3.776

13.729

6.638

5.720

0

48.306

118.883

51.449

20

Ukupno za Rasinski

6.975

2.495

2.495

8.566

4.433

4.095

3.528

32.587

134.935

28.900

21

Ukupno za Nišavski

11.542

2.885

2.885

12.508

8.227

6.207

0

44.254

220.772

97.262

22

Ukupno za Toplički

3.924

973

973

2.173

2.072

659

0

10.774

62.485

27.259

23

Ukupno za Pirotski

3.132

868

868

2.201

1.465

593

30

9.157

57.100

15.200

24

Ukupno za Jablanički

9.319

2.369

2.369

8.730

4.406

3.827

0

31.020

131.811

36.314

25

Ukupno za Pčinjski

11.111

2.843

2.843

10.346

4.910

4.291

6.264

42.608

168.428

53.460

UKUPNO CENTRALNA SRBIJA

199.298

53.080

53.080

170.936

102.353

76.335

12.232

667.314

3.058.726

823.136

UKUPNO REPUBLIKA SRBIJA

274.758

63.971

66.815

242.659

138.947

109.186

15.612

911.948

4.033.084

1.086.753

 

PLAN PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ŽENA U REPUBLICI SRBIJI ZA 2011. G.

Tabela 3

R. br.

OKRUG

Planiranje porodice (žene 15-49)

Pregledi trudnica

Pregledi babinjare

Ukupni pregledi

Prvi pregled trudnice u I trimestru

UZ pregled trudnice u I trimestru

Kontrolni pregled trudnice u II i III trimestru

Trudnice pod rizikom

UZ pregled u II i III trimestru

Ukupni pregledi nakon 6 nedelja

Ukupni pregledi nakon 6 meseci

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

Ukupno za Severnobački

9.289

1.449

1.449

6.440

1.127

4.830

1.449

1.610

2

Ukupno za Srednjebanatski

9.107

1.562

1.562

6.940

1.215

5.205

1.562

1.735

3

Ukupno za Severnobanatski

7.002

1.163

1.163

5.168

904

3.876

1.163

1.292

4

Ukupno za Južnobanatski

13.924

2.444

2.444

10.860

1.901

8.145

2.444

2.715

5

Ukupno za Zapadnobački

9.186

1.451

1.451

6.448

1.128

4.836

1.451

1.612

6

Ukupno za Južnobački

34.916

5.828

5.828

25.900

4.533

19.425

5.828

6.475

7

Ukupno za Sremski

15.606

2.426

2.426

10.784

1.887

8.088

2.426

2.696

UKUPNO VOJVODINA

99.030

16.322

16.322

72.540

12.695

54.405

16.322

18.135

8

Ukupno za grad Beograd

84.801

15.152

15.152

67.344

11.785

50.508

15.937

17.708

9

Ukupno za Mačvanski

14.399

2.421

2.421

10.760

1.883

8.070

2.421

2.690

10

Ukupno za Kolubarski

8.432

1.458

1.458

6 480

1.134

4.860

1.458

1.620

11

Ukupno za Podunavski

9.253

1.634

1.634

7.264

1.271

5.448

1.634

1.816

12

Ukupno za Braničevski

8.294

1.323

1.323

5.880

1.029

4.410

1.323

1.470

13

Ukupno za Šumadijski

13.932

2.336

2.336

10.384

1.817

7.788

2.336

2.596

14

Ukupno za Pomoravski

10.316

1.527

1.527

6.788

1.188

5.091

1.562

1.736

15

Ukupno za Borski

6.431

775

775

3.444

603

2.583

775

861

16

Ukupno za Zaječarski

4.840

607

607

2.696

472

2.022

607

674

17

Ukupno za Zlatiborski

13.713

2.468

2.468

10.968

1.919

8.226

2.468

2.742

18

Ukupno za Moravički

10.886

1.737

1.737

7.720

1.351

5.790

1.641

1.823

19

Ukupno za Raški

14.386

3.791

3.791

16.848

2.948

12.636

3.791

4.212

20

Ukupno za Rasinski

10.736

1.877

1.877

8.340

1.460

6.255

1.872

2.080

21

Ukupno za Nišavski

18.980

3.017

3.017

13.408

2.346

10.056

3.081

3.423

22

Ukupno za Toplički

4.071

886

886

3.936

689

2.952

863

959

23

Ukupno za Pirotski

5.075

545

545

2.420

424

1.815

545

605

24

Ukupno za Jablanički

10.306

1.838

1.838

8.168

1.429

6.126

1.838

2.042

25

Ukupno za Pčinjski

10.959

2.345

2.345

10.424

1.824

7.818

2.345

2.606

UKUPNO CENTRALNA SRBIJA

259.810

45.737

45.736

203.272

35.573

152.454

46.497

51.663

UKUPNO REPUBLIKA SRBIJA

358.840

62.058

62.058

275.812

48.267

206.859

62.818

69.798

 

PLAN PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ŽENA U REPUBLICI SRBIJI ZA 2011. G.

Tabela 3

R. br.

OKRUG

Preventivni ginekološki pregledi žena>15 godina

Ciljani pregledi žena (25-69 g.) radi ranog otkrivanja raka grlića materice

Ciljani pregledi žena radi ranog otkrivanja raka dojke

Ukupni pregledi lekara radi dijagnostike i lečenja

Ukupne dijagnostičko terapijske usluge

klinički pregledi žena iznad 40 g.

Mamografski pregledi žena 45-69 g.

0

1

10

11

12

13

14

15

1

Ukupno za Severnobački

17.406

12.581

16.382

10.306

17.770

30.470

2

Ukupno za Srednjebanatski

17.525

12.420

16.706

10.553

21.530

28.620

3

Ukupno za Severnobanatski

13.611

9.713

12.994

3.898

20.300

19 376

4

Ukupno za Južnobanatski

27.103

19.394

22.680

19.825

29.101

54.610

5

Ukupno za Zapadnobački

17.796

12.386

17.272

4.263

16.811

35.246

6

Ukupno za Južnobački

55.898

43.348

37.322

31.022

144.050

145.992

7

Ukupno za Sremski

25.891

21.005

11.714

3.514

45.935

64.727

UKUPNO VOJVODINA

175.231

130.847

135.070

83.381

295.497

379.041

8

Ukupno za grad Beograd

148.283

108.382

140.643

90.545

339.332

295.728

9

Ukupno za Mačvanski

27.678

19.386

15.800

4.740

51.900

58.300

10

Ukupno za Kolubarski

16.168

11.212

14.865

4.460

30.900

79.105

11

Ukupno za Podunavski

17.640

12.404

16.661

10.366

40.772

60.772

12

Ukupno za Braničevski

17.044

11.035

16.328

9.108

22.816

32.732

13

Ukupno za Šumadijski

25.961

18.739

22.466

10.743

77.134

94.201

14

Ukupno za Pomoravski

19.629

12.710

16.050

10.940

49.400

57.200

15

Ukupno za Borski

9.385

6.774

11.934

8.176

27.920

35.971

16

Ukupno za Zaječarski

8.869

5.973

10.635

6.593

22.999

15.684

17

Ukupno za Zlatiborski

26.006

18.091

24.430

7.640

51.037

100.130

18

Ukupno za Moravički

19.604

13.640

11.301

6.781

50.585

47.785

19

Ukupno za Raški

24.378

17.981

20.595

13.466

27.547

17.762

20

Ukupno za Rasinski

21.981

14.832

21.109

12.782

47.155

68.253

21

Ukupno za Nišavski

34.044

22.937

20.258

13.167

88.706

110.373

22

Ukupno za Toplički

8.532

5.533

9.328

3.964

26.620

24.889

23

Ukupno za Pirotski

8.702

5.827

8.664

4.903

15.500

23.400

24

Ukupno za Jablanički

19.572

13.354

18.344

7.482

61.305

53.136

25

Ukupno za Pčinjski

18.188

12.986

11.802

9.408

58.999

66.227

UKUPNO CENTRALNA SRBIJA

471.667

331.795

411.213

235.264

1.090.627

1.241.648

UKUPNO REPUBLIKA SRBIJA

646.897

462.643

546.283

318.645

1.386.124

1.620.689

 

PLAN PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ODRASLIH (OPŠTA MEDICINA I MEDICINA RADA) U REPUBLICI SRBIJI ZA 2011. G.

Tabela 4

R. br.

OKRUG

Sistematski pregled lica 19-34. g.

Sistematski pregled lica 35 i više godina

Ciljani pregledi na rano otkrivanje raka deb. creva lica starijih od 50 g.

Pregledi lekara radi lečenja

Ukupne dijagnostičko terapijske usluge

0

1

2

3

4

5

6

1

Ukupno za Severnobački

8.688

22.440

21.829

565.395

120.825

2

Ukupno za Srednjebanatski

7.706

11.802

13.250

920.065

676.747

3

Ukupno za Severnobanatski

6.492

37.506

51.273

525.820

218.910

4

Ukupno za Južnobanatski

12.624

35.332

34.365

215.168

89.200

5

Ukupno za Zapadnobački

8.350

23.786

23.427

769.802

452.182

6

Ukupno za Južnobački

28.629

69.305

64.502

2.129.219

829.481

7

Ukupno za Sremski

29.146

78.233

22.292

1.150.466

1.066.978

UKUPNO VOJVODINA

101.635

278.404

230.938

6.275.935

3.454.323

8

Ukupno za grad Beograd

135.892

549.314

761.563

6.100.172

2.051.346

9

Ukupno za Mačvanski

6.350

19.000

35.228

1.093.000

843.000

10

Ukupno za Kolubarski

7.077

28.866

21.929

540.190

359.560

11

Ukupno za Podunavski

8.277

23.550

23.365

746.623

442.938

12

Ukupno za Braničevski

7.259

22.714

23.370

642.810

451.659

13

Ukupno za Šumadijski

11.516

34.101

34.343

1.267.354

699.310

14

Ukupno za Pomoravski

8.479

26.121

26.984

870.000

534.900

15

Ukupno za Borski

5.427

16.429

16.641

511.427

352.880

16

Ukupno za Zaječarski

4.016

14.284

15.384

485.418

329.771

17

Ukupno za Zlatiborski

12.501

38.590

38.560

955.033

452.474

18

Ukupno za Moravički

9.048

26.109

26.102

836.089

430.037

19

Ukupno za Raški

13.764

30.831

28.971

865.014

653.037

20

Ukupno za Rasinski

10.061

29.776

30.542

1.028.987

665.492

21

Ukupno za Nišavski

19.744

47.863

48.168

1.804.370

1.069.553

22

Ukupno za Toplički

3.316

12.706

4.936

482.292

298.130

23

Ukupno za Pirotski

3.634

12.516

12.283

429.000

210.200

24

Ukupno za Jablanički

9.445

67.006

87.803

1.116.261

558.185

25

Ukupno za Pčinjski

9.601

23.020

20.648

783.741

431.630

UKUPNO CENTRALNA SRBIJA

285.407

1.022.796

1.256.820

20.557.781

10.834.102

UKUPNO REPUBLIKA SRBIJA

387.042

1.301.200

1.487.758

26.833.716

14.288.425

 

PLAN ZDRAVSTVENO-VASPITNOG RADA PO SLUŽBAMA U PZZ U REPUBLICI SRBIJI ZA 2011. G.

Tabela 5

R. br.

OKRUG

Zdravstvena zaštita dece predškolskog uzrasta

Zdravstvena zaštita školske dece i omladine

Zdravstvena zaštita studenata

Zdravstvena zaštita žena

Ukupno usluga - individualni zdravstveno-vaspitni rad

Ukupno usluga - grupni zdravstveno-vaspitni rad

Ukupno usluga - individualni zdravstveno-vaspitni rad

Ukupno usluga - grupni zdravstveno-vaspitni rad

Ukupno usluga - individualni zdravstveno-vaspitni rad

Ukupno usluga - grupni zdravstveno-vaspitni rad

Ukupno usluga - individualni zdravstveno-vaspitni rad

Ukupno usluga - grupni zdravstveno-vaspitni rad

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

Ukupno za Severnobački

950

950

1.850

1.170

0

0

1.340

170

2

Ukupno za Srednjebanatski

4.430

224

5.604

708

0

0

5.640

189

3

Ukupno za Severnobanatski

8.609

361

11.092

723

116

108

3.960

295

4

Ukupno za Južnobanatski

13.201

896

8.019

1.215

0

0

4.043

423

5

Ukupno za Zapadnobački

720

600

720

792

0

0

624

648

6

Ukupno za Južnobački

15.733

577

11.286

626

0

0

6.917

288

7

Ukupno za Sremski

17.499

1.643

13.884

1.533

0

0

14.682

901

UKUPNO VOJVODINA

61.142

5.251

52.455

6.767

116

108

37.206

2.914

8

Ukupno za grad Beograd

37.186

7.219

15.068

7.781

48

1

28.335

4.587

9

Ukupno za Mačvanski

1.120

795

1.030

1.145

0

0

1.075

735

10

Ukupno za Kolubarski

3.270

1.000

2.870

1.620

0

0

4.030

510

11

Ukupno za Podunavski

848

825

920

756

0

0

628

710

12

Ukupno za Braničevski

769

782

766

756

0

0

1.288

663

13

Ukupno za Šumadijski

16.413

1.982

14.437

1.253

0

0

10.630

814

14

Ukupno za Pomoravski

2.668

850

2.100

895

0

0

2.770

1.200

15

Ukupno za Borski

6.400

239

5.459

331

0

0

1.425

267

16

Ukupno za Zaječarski

26.177

94

29.555

680

0

0

8.896

2.454

17

Ukupno za Zlatiborski

2.323

504

2.306

690

0

0

2.584

309

18

Ukupno za Moravički

2.575

370

1.763

1.137

0

0

2.113

388

19

Ukupno za Raški

1.435

1.260

1.335

1.190

0

0

935

845

20

Ukupno za Rasinski

2.777

1.305

2.145

751

0

0

2.202

1.017

21

Ukupno za Nišavski

5.896

3.107

7.200

1.904

100

6

18.360

1.991

22

Ukupno za Toplički

2.424

806

1.785

769

0

0

3.542

1.112

23

Ukupno za Pirotski

480

540

480

528

0

0

432

504

24

Ukupno za Jablanički

1.185

1.096

1.007

1.029

0

0

761

1.002

25

Ukupno za Pčinjski

5.485

1.596

1.276

1.208

510

125

760

901

UKUPNO CENTRALNA SRBIJA

119.431

24.370

91.502

24.423

658

132

90.766

20.009

UKUPNO REPUBLIKA SRBIJA

180.573

29.621

143.957

31.190

774

240

127.972

22.923

 

PLAN ZDRAVSTVENO-VASPITNOG RADA PO SLUŽBAMA U PZZ U REPUBLICI SRBIJI ZA 2011.G.

Tabela 5

R. br.

OKRUG

Zdravstvena zaštita odraslih - opšta medicina

Zdravstvena zaštita odraslih - medicina rada

Stomatološka služba

Polivalentna patronažna služba

SVEGA usluga - individualni zdravstveno-vaspitni rad

SVEGA usluga - grupni zdravstveno-vaspitni rad

Ukupno usluga - individualni zdravstveno-vaspitni rad

Ukupno usluga - grupni zdravstveno-vaspitni rad

Ukupno usluga - individualni zdravstveno-vaspitni rad

Ukupno usluga - grupni zdravstveno-vaspitni rad

Ukupno usluga - individualni zdravstveno-vaspitni rad

Ukupno usluga - grupni zdravstveno-vaspitni rad

Ukupno usluga - individualni zdravstveno-vaspitni rad

Ukupno usluga - grupni zdravstveno-vaspitni rad

0

1

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

1

Ukupno za Severnobački

5.350

2.510

670

140

8.520

11.670

7.170

1.040

25.850

17.650

2

Ukupno za Srednjebanatski

29.271

493

 

 

5.562

203

8.150

4.056

58.657

5.873

3

Ukupno za Severnobanatski

43.472

3.881

2.896

198

20.535

0

0

0

90.680

5.566

4

Ukupno za Južnobanatski

60.557

2.301

3.263

316

23.197

879

31.888

5.968

144.168

11.998

5

Ukupno za Zapadnobački

4.944

3.852

 

 

2.160

1.692

9.840

4.920

19.008

12.504

6

Ukupno za Južnobački

37.227

544

1.500

0

37.950

1.145

20.156

1.060

130.769

4.240

7

Ukupno za Sremski

36.451

1.450

1.482

8

13.661

1.620

25.856

4.912

123.515

12.067

UKUPNO VOJVODINA

217.272

15.031

9.811

662

111.585

17.209

103.060

21.956

592.647

69.898

8

Ukupno za grad Beograd

219.587

20.844

13.038

380

115.417

762

0

0

428.679

41.574

9

Ukupno za Mačvanski

8.885

4.675

 

 

17.710

 

 

37.170

29.820

44.520

10

Ukupno za Kolubarski

25.210

3.265

 

 

15.955

 

 

 

51.335

6.395

11

Ukupno za Podunavski

3.882

2.518

130

128

2.066

1.190

11.132

5.644

19.606

11.771

12

Ukupno za Braničevski

3.498

3.152

741

777

1.382

1.008

9.829

4.930

18.273

12.068

13

Ukupno za Šumadijski

22.854

1.901

8.765

650

8.546

19

0

0

81.645

6.619

14

Ukupno za Pomoravski

4.350

2.470

1.820

765

1.718

876

9.820

5.040

25.246

12.096

15

Ukupno za Borski

9.953

909

5.685

373

6.511

1.644

5.156

1.284

40.589

5.047

16

Ukupno za Zaječarski

60.502

1.873

845

44

6.846

1.698

4.498

2.274

137.319

9.117

17

Ukupno za Zlatiborski

15.089

2.595

 

 

18.220

1.553

19.120

4.070

59.642

9.721

18

Ukupno za Moravički

35.096

2.661

2.876

347

0

25.140

8.356

4.574

52.779

34.617

19

Ukupno za Raški

6.005

4.885

0

0

3.150

2.375

11.190

5.670

24.050

16.225

20

Ukupno za Rasinski

83.965

1.001

0

0

24.900

2.440

3.020

3.210

119.009

9.724

21

Ukupno za Nišavski

28.045

4.428

3.710

56

43.324

5.475

14.915

5.919

117.740

22.824

22

Ukupno za Toplički

8.450

2.100

0

0

6.544

1.146

5.404

1.357

33.949

7.656

23

Ukupno za Pirotski

3.120

2.752

96

72

1.064

1.098

5.000

2.500

10.672

7.994

24

Ukupno za Jablanički

6.773

5.270

1.042

758

6.101

2.676

13.482

7.833

30.351

19.664

25

Ukupno za Pčinjski

11.544

4.831

2.916

775

34.281

16.619

12.920

6.008

69.692

32.063

UKUPNO CENTRALNA SRBIJA

556.808

72.130

41.664

5.125

313.735

65.719

133.842

97.483

1.350.396

309.695

UKUPNO REPUBLIKA SRBIJA

774.080

87.161

51.475

5.787

425.320

82.928

236.902

119.439

1.943.043

379.593

Sledeći