PRAVILNIK
O BLIŽIM USLOVIMA, KRITERIJUMIMA, NAČINU I POSTUPKU ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA NAKNADU TROŠKOVA ZA VANTELESNU OPLODNJU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 11/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom se uređuju bliži uslovi, kriterijumi, način i postupak za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju.

Član 2

Pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju može da ostvari žena za uslugu koja se pruža putem Kliničkog centra Vojvodine - Klinike za ginekologiju i akušerstvo, Novi Sad (u daljem tekstu: GAK).

Pravo iz stava 1. ovog člana može da ostvari žena koja je prethodno bez uspeha imala dva pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, a u momentu donošenja odluke Komisije za vantelesnu oplodnju GAK-a (u daljem tekstu: Komisija) o ispunjenosti uslova za uključivanje u proces vantelesne oplodnje nije navršila 40 godina života.

Pravo iz stava 1. ovog člana može da ostvari i žena starija od 40 godina, koja u momentu donošenja odluke Komisije o ispunjenosti uslova za uključivanje u proces vantelesne oplodnje nije navršila 44 godine života.

II KRITERIJUMI ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Član 3

Pravo na naknadu troškova vantelesne oplodnje žena može da ostvari prema sledećim kriterijumima:

1. da ima prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada u poslednjih godinu dana,

2. da ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: RZZO),

3. da je, i pored odgovarajućeg lečenja, konstatovana neplodnost, i to, kako kod žena koje nisu rađale (primarni sterilitet), tako i kod žena koje su rađale ali nemaju živo dete, ili imaju jedno dete, a nemaju uslova da prirodnim putem dobiju drugo dete (sekundarni sterilitet),

4. da je, po odluci Komisije, žena uključena u postupak vantelesne oplodnje.

Član 4

Pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju može se ostvariti za jedan pokušaj vantelesne oplodnje.

III NAČIN I POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA NAKNADU TROŠKOVA ZA VANTELESNU OPLODNJU

Član 5

Zahtev za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju podnosi se Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu (u daljem tekstu: Gradska uprava), a putem pisarnice Gradske uprave za opšte poslove, Novi Sad, Trg slobode 1.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosilac zahteva prilaže:

- fotokopiju lične karte,

- fotokopiju overene zdravstvene knjižnice,

- važeću potvrdu Komisije o ispunjenosti uslova iz člana 3. tačka 4. ovog pravilnika,

- predračun za troškove vantelesne oplodnje, izdat od GAK-a, koji obuhvata i troškove lečenja i neophodnih lekova,

- ukoliko nema navršenih 40 godina: potvrdu RZZO da su obavljena dva pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 6

Sredstva za naknadu troškova za vantelesnu oplodnju iz budžeta Grada Novog Sada prenose se GAK-u, na osnovu rešenja o priznavanju prava na naknadu troškova koje donosi Gradska uprava, prema predračunu iz člana 5. alineja četiri, i konačnom obračunu, koji dostavlja GAK Gradskoj upravi, za svakog korisnika pojedinačno, nakon obavljenog postupka vantelesne oplodnje.

Sredstva iz stava 1. ovog člana prenose se prema mogućnostima budžeta Grada Novog Sada, a po redosledu podnošenja zahteva, s tim da prioritet ima žena koja u tekućoj godini navršava 44 godine života.

IV ZAVRŠNA ODREDBA

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".