PRAVILNIK
O MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA IZGRADNJOM OBJEKATA GRADSKE TOPLIFIKACIJE

("Sl. list grada Niša", br. 14/2011)

Član 1

Ovim Pravilnikom propisuju se merila za obračun naknade za uređivanje građevinskog zemljišta kroz izvođenje pripremnih radova, imovinsku pripremu, tehničku pripremu i izgradnju objekata gradske toplifikacije (u daljem tekstu: naknada za toplifikaciju).

Izgradnja objekata gradske toplifikacije vrši se prema srednjoročnim i godišnjim programima uređivanja koje donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave.

Član 2

Izrazi koji se koriste u ovom Pravilniku imaju značenja utvrđena Zakonom o energetici ("Službeni glasnik RS", br. 84/2004) i Odlukom o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom ("Službeni list Grada Niša", br. 77/2010).

Član 3

Obračun u skladu sa ovim Pravilnikom i ugovaranje naplate naknade vrši JP Direkcija za izgradnju grada Niša.

Član 4

Visina naknade se utvrđuje na osnovu odobrene instalisane snage unutrašnje toplotne instalacije objekta [kW] prikazane glavnim mašinskim projektom.

Visina naknade predstavlja učešće investitora u ukupnim troškovima izgradnje toplotnih izvora i toplovodne mreže.

Član 5

Troškovi izgradnje toplotnih izvora utvrđuju se na osnovu sadašnje vrednosti ukupno izgrađenih proizvodnih kapaciteta. Ovi troškovi se svode na jedinične tako što se ukupna vrednost izgrađenih toplotnih izvora podeli sa ukupno instalisanim kapacitetom toplotnih izvora.

Troškovi izgradnje toplovodne mreže utvrđuju se na osnovu sadašnje vrednosti ukupno izgrađene toplovodne mreže, a oni uključuju: troškove za cevi, armaturu, fitinge (spojnice, reduciri, kolena, T-komadi, završne kape za elektrofuziono spajanje, prelazni komadi i drugo), montažu, transport i pripremno-završne radove potrebne da se izgradi toplovodna mreža na koju se objekat priključuje. Ovi troškovi se svode na jedinične, tako što se ukupna vrednost toplovodne mreže podeli sa ukupnim kapacitetom korisnika sistema priključenih na toplovodnu mrežu.

Ukupni iznos osnovne jedinične naknade jednak je zbiru dela naknade za izgradnju toplotnih izvora i dela naknade za izgradnju toplovodne mreže.

Član 6

Način obračuna osnovne jedinične naknade za toplifikaciju:

OJNT =

(

TITI

)

+

(

TITM

)

[din/kW]

KTI

UKKS

OJNT - osnovna jedinična naknada za toplifikaciju [din/kW];

TITI - troškovi izgradnje toplotnih izvora [din];

KTI - kapacitet toplotnih izvora [kW];

TITM - troškovi izgradnje toplovodne mreže [din];

UKKS - ukupni kapacitet korisnika sistema priključenih na toplovodnu mrežu [kW].

Osnovna jedinična naknada za toplifikaciju na dan 01.01.2011. godine iznosi 11.500,00 din/kW.

Visina osnovne jedinične naknade utvrđene ovim Pravilnikom mesečno se usklađuje sa indeksom potrošačkih cena u Republici Srbiji, a na osnovu podataka republičkog Zavoda za statistiku.

Član 7

Naknada za toplifikaciju je naknada koju investitor objekta plaća i time stiče pravo priključenja tog objekta na distributivni sistem.

Naknada za toplifikaciju se obračunava tako što se osnovna jedinična naknada za toplifikacuju pomnoži sa instalisanim kapacitetom svih potrošača toplotne energije u objektu koji se priključuje na distributivni sistem grejanja, a izračunava se po sledećoj formuli:

NT = OJNT x (Q1i x K1 + Q2i x K2 + Q3i)

[din]

NT - naknada za toplifikaciju [din];

Q1i - ukupna instalisana snaga svih grejnih tela za grejanje prostorija objekta [kW];

Q2i - ukupna instalisana snaga predviđena za centralnu pripremu sanitarne tople vode sistemom daljinskog grejanja [kW];

Q3i - instalisana snaga ostalih potrošača toplotne energije [kW];

K1 - koeficijent korekcije ukupne instalisane snage svih grejnih tela za grejanje prostorija objekta;

K2 - koeficijent korekcije ukupne instalisane snage predviđene za centralnu pripremu sanitarne tople vode sistemom daljinskog grejanja;

Ukupna instalisana snaga svih grejnih tela za grejanje prostorija objekta Q1i koriguje se koeficijentom K1 u zavisnosti od specifičnog toplotnog opterećenja objekta qi.

Ukupna instalisana snaga predviđena za centralnu pripremu sanitarne tople vode sistemom daljinskog grejanja Q2i koriguje se koeficijentom K2.

Koeficijent korekcije ukupne instalisane snage svih grejnih tela za grejanje prostorija objekta u zavisnosti od specifičnog toplotnog opterećenja:

• K1 = 0,30 za specifično toplotno opterećenje ≤ 50 [W/m2],

• K1 = 0,60 za specifično toplotno opterećenje od 51-60 [W/m2],

• K1 = 0,70 za specifično toplotno opterećenje od 61-70 [W/m2],

• K1 = 0,80 za specifično toplotno opterećenje od 71-80 [W/m2],

• K1 = 0,90 za specifično toplotno opterećenje od 81-90 [W/m2],

• K1 = 1,00 za specifično toplotno opterećenje od 91-120 [W/m2],

• K1 = 1,20 za specifično toplotno opterećenje od 121-150 [W/m2],

• K1 = 1,50 za specifično toplotno opterećenje > 150 [W/m2].

Koeficijent korekcije ukupne instalisane snage predviđene za centralnu pripremu sanitarne tople vode sistemom daljinskog grejanja:

• K2 = 0,50

Specifično toplotno opterećenje objekta [W/m2] određuje se na osnovu ukupne instalisane snage svih grejnih tela namenjenih za grejanje prostorija objekta [W] i ukupne grejne površine objekta [m2]. Ove veličine su date glavnim mašinskim projektom.

qi =  

Q1i

 [W/m2]

A

qi - specifično toplotno opterećenje [W/m2];

Q1i - ukupna instalisana snaga svih grejnih tela namenjenih za grejanje prostorija objekta [W];

A - ukupna grejna površina objekta [m2].

Član 8

Za objekte koji poseduju Građevinsku dozvolu izdatu pre 01.01.2006. godine koeficijent korekcije ukupne instalisane snage svih grejnih tela za grejanje prostorija objekta iznosi:

• K1 = 0,70

Član 9

Konačan obračun naknade za toplifikaciju izvršiće se prema projektu izvedenog stanja, odnosno konačno instalisanom kapacitetu, a pre podnošenja zahteva za izdavanje odobrenja za upotrebu objekta.

Izmirenje obaveze po konačnom obračunu, uslov je za izdavanje upotrebne dozvole.

Kontrola usklađenosti projektne dokumentacije sa instalisanim kapacitetom proverava se u postupku tehničkog prijema objekta od strane tehničke komisije.

Ako u toku građenja objekta investitor odstupi od dokumentacije na osnovu koje je pribavio građevinsku dozvolu, odnosno odstupi od glavnog projekta na osnovu koga je prijavio početak izvođenja radova, dužan je da snosi troškove razlike u naknadi.

U slučaju iz stava 4. ovog člana investitor je dužan da dostavi građevinsku dozvolu po izmenjenoj dokumentaciji, odnosno izmenjen glavni projekat, sa potvrdom nadležnog organa o prijemu.

Član 10

Opšti uslovi u pogledu plaćanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta izgradnjom objekata gradske toplifikacije regulisani su Odlukom o merilima za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni list Grada Niša", br. 25/2010 i 51/2010).

Član 11

Donošenjem ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o utvrđivanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta izgradnjom objekata gradske toplifikacije ("Službeni list Grada Niša", broj 96/2010).

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom listu Grada Niša".