PROGRAM
KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU I UNAPREĐENJE ŽIVOTNE SREDINE GRADA NIŠA ZA 2011. GODINU

("Sl. list grada Niša", br. 8/2011)

1. Ovim Programom utvrđuje se namena i način korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, planiranih u budžetu Grada Niša za 2011. godinu.

2. Sredstva Fonda iz tačke 1. Ovog Programa u ukupnom iznosu od 134.920.000,00 dinara ostvariće se od naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine koja se naplaćuje po Odluci o naknadi za zaštitu i unapređenje Grada Niša, dela sredstava po osnovu naknade za zagađivanje životne sredine koja se naplaćuju po članu 85. Zakona o zaštiti životne sredine kao prihod budžeta Republike Srbije i vraćaju se lokalnoj samoupravi u visini od 40% i iz Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srbije, i to od:

- Prihodi iz budžeta u iznosu od

70.000.000,00 dinara i

- Neraspoređeni višak prihoda iz ranijih godina

38.000.000,00 dinara

- Sredstva Republike u iznosu od

26.920.000,00 dinara

3. Sredstva Fonda iz tačke 2. ovog Programa koristiće se namenski za finansiranje obaveza lokalne samouprave utvrđenih zakonima iz oblasti zaštite životne sredine; podsticajnih, preventivnih i sanacionih programa i projekata; programa i projekata praćenja stanja životne sredine (monitoring); programa zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara; naučnoistraživačkih programa i projekata, investicionih; edukativnih programa na jačanju svesti, informisanje i objavljivanje podataka o stanju životne sredine, kao i drugih aktivnosti od značaja za zaštitu životne sredine u gradu.

4. Neiskorišćena sredstva sa računa Budžetskog fonda na kraju tekuće godine prenose se u narednu godinu u skladu sa članom 67. Zakona o budžetskom sistemu ("Sl. glasnik RS" br. 54/2009), i čl. 10. Odluke o Budžetskom fondu za zaštitu životne sredine Grada Niša ("Službeni list Grada Niša", br. 76/2009).

Sredstva budžetskog fonda za zaštitu životne sredine koristiće se prema Programu korišćenja i to:

I Programi i Projekti praćenja stanja životne sredine (monitoring), na teritoriji Grada Niša - stalni i razvojni, u iznosu od

46.122.000,00 dinara.

 

U 2011. godini planira se realizacija zakonom utvrđenih obaveza grada u oblasti monitoringa, kao i drugih programa i projekata praćenja stanja životne sredine: u iznosu od

24.100.000,00 dinara.

- praćenje kvaliteta vazduha;

- praćenje nivoa komunalne buke;

- akustično zoniranje grada;

- praćenje kvaliteta površinskih voda;

- praćenje i prognoza aeropolena;

- praćenje kvaliteta zemljišta;

- praćenja aktivnosti radionuklida u zemljištu;

- merenja posebne namene i u vanrednim situacijama;

- merenja u životnoj sredini po ukazanoj potrebi i po zahtevu inspekcije;

- izrada katastra izvora nejonizujućeg zračenja i formiranje mapa elektromagnetno ugroženih područja;

- praćenje i izrada registra zagađivača otpadnih voda na teritoriji Grada Niša;

- projekat "Lokalnog registra izvora zagađivanja životne sredine početak druge faze;

- program sistematske deratizacije i dezinsekcije na teritoriji Grada Niša.

UKUPNO: 24.100.000,00 dinara.

Za realizaciju ovih programa potpisaće se ugovori sa ovlašćenim stručnim i naučnim organizacijama i ustanovama u skladu sa pozitivnim propisima.

Preostale obaveze za programe iz 2010. godine iznose 22.022.000,00 što je ukupno 46.122.000,00 dinara.

II Podsticajni, preventivni i sanacioni Programi i Projekti u iznosu od

84.498.000,00 dinara.

Projekti i Programi koji se odnose na:

- Projekte finansiranja i sufinasiranja održavanja javnih zelenih površina, formiranje novih, rekultivacija, uređenje i sanacija; (iznos od 10.908.525,53 prikazan je kao preostala obaveza iz 2010. godine);

- Zajedničke projekte zaštite i unapređenja životne sredine sa organima, organizacijama i opštinama;

- Sanaciju i rekultivaciju deponije "Bubanj" kao i unapređenje sistema upravljanja otpadom, reciklaže i zbrinjavanja otpada; (iznos od 33.000.000,00 dinara);

- Realizaciju projekta "Reciklažna dvorišta" u iznosu od 48.998.000,00 i to tako što se iz sredstava Republike obezbeđuju sredstva u iznosu od 26.920.000,00 dinara, a iz sredstava Budžetskog fonda 22.078.000,00 dinara;

- Praćenje kvaliteta vode seoskih vodovoda;

- Praćenje kvaliteta vode javnih česama;

- Praćenje zagađenja reke Nišave pesticidima;

- Učestvovanje u opremanju lokacija za seoske mini deponije i obezbeđivanje kontejnera ili druge opreme;

- Upravljanje obnovljivim izvorima energije;

- Izrada registra i mape potencijalnih izvora požara i tehnoloških eksplozija na teritoriji Grada Niša;

- Edukaciju i identifikaciju proizvođača ekološke i organske hrane, korisnika usluga JKP "Tržnica" Niš;

- Ostale preventivne i podsticajne programe i projekte, za čijom se realizacijom ukaže potreba.

Ovi programi i projekti biće realizovani u skladu sa rešenjima i obavezama proisteklim iz zakona i u saradnji sa drugim subjektima sistema zaštite životne sredine kao što su: gradske opštine, javna preduzeća, fakulteti, stručne organizacije i ustanove ili posebnog akta Gradonačelnika.

III Programi i projekti zaštite i razvoja zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji Grada Niša

1.000.000,00 dinara.

U 2011. godini razmatraće se programi ili projekti zaštite i razvoja zaštićenih dobara, vršiti nadzor nad realizacijom aktivnosti iz usvojenih Programa ili Projekata u skladu sa finansijskim mogućnostima, a na osnovu konkretnih projekata ponuđenih od strane upravljača zaštićenih dobara ili organizacija za zaštitu prirode.

- Promovisanje zaštićenih prirodnih dobara

- Održavanje spomenika prirode Uređenje spomen - parka "Bubanj"

- Očuvanje biodiverziteta

- Drugi projekti zaštite prirode

IV Investicioni Programi i Projekti od značaja za poboljšanje kvaliteta životne sredine na teritoriji Grada Niša

800.000,00 dinara.

- proširenje mreže parkova na teritoriji Grada Niša

- izrada projekata zvučne zaštite (zvučne barijere) na odabranim lokacijama

- finansiranje (sufinasiranje) u kupovini opreme za zaštitu životne sredine

- sufinansiranje saniranja kaptaža seoskih vodovoda

Ovi programi i projekti će se realizovati na osnovu iskazane potrebe subjekata ili na osnovu javnog konkursa ili posebnog akta Gradonačelnika.

V Programi i projekti nevladinog sektora iz oblasti zaštite životne sredine

1.000.000,00 dinara.

- Uređenje dvorišta predškolskih ustanova

- Promocija upravljanja otpadom

- Drugi projekti nevladinog sektora

Ovi programi će se realizovati na osnovu konkursa za nevladine organizacije i dostavljenih i prihvaćenih predloga.

VI Obrazovne aktivnosti, edukacija, štampanje propagandnog materijala, promocija i jačanje svesti o potrebi zaštite životne sredine

500.000,00 dinara.

U cilju podizanja nivoa obrazovanja, jačanje svesti i popularizacije zaštite životne sredine-Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine-Odsek za zaštitu životne sredine, će opredeljenim sredstvima samostalno ili u saradnji sa drugim subjektima organizovati ili učestvovati u predavanjima, seminarima, tribinama, skupovima, manifestacijama iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine i obeležavanju značajnih datuma i događaja.

- edukacija učenika osnovnih škola putem predavanja kao i izrade propagandnog materijala;

- sajmovi ekologije;

- obeležavanje svetskog dana životne sredine i drugih značajnih datuma i događaja;

- tribine;

- sajmovi zdrave hrane;

- autorski honorari ili ugovori o delu i

- druge aktivnosti.

Ovi programi će se realizovati na osnovu javnog konkursa ukoliko postoji potreba i interes da se realizuju na teritoriji Grada Niša.

VII Projekti koji se odnose na naučno - istraživački rad u oblasti zaštite životne sredine

500.000,00 dinara

- Projekat uticaja saobraćaja na zagađenje vazduha;

- Razvoj naučnog istraživanja kao i drugi projekti od interesa za grad i realizuju se na teritoriji Grada.

Ovi programi će se realizovati na osnovu javnog konkursa ukoliko postoji potreba i interes da se realizuju na teritoriji Grada Niša.

VIII Informisanje i objavljivanje podataka o stanju i kvalitetu životne sredine

500.000,00 dinara

U cilju redovnog, blagovremenog, potpunog i objektivnog obaveštavanja javnosti o stanju životne sredine, javnosti rada Uprave i jačanju svesti o značaju zaštite životne sredine, nastaviće se sa pripremom i štampom ekobiltena i kontinuiranim inoviranjem internet stranice Uprave. Istovremeno će se raditi na obaveštavanju javnosti o stanju životne sredine putem sredstava javnog informisanja.

5. Finansiranje, odnosno sufinansiranje aktivnosti iz ovog Programa, vršiće se u zavisnosti od priliva sredstava prikupljenih u skladu sa Odlukom o budžetskom fondu za zaštitu životne sredine Grada Niša.

Ukoliko se prihodi ne ostvaruju u planiranom iznosu Gradonačelnik određuje prioritetne aktivnosti na predlog Gradskog Veća i to obaveze utvrđene zakonom i ranije preuzete ugovorne obaveze.

6. Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine će finansirati projekte na osnovu ugovora ili sporazuma o finansiranju. Odobrenje za finansiranje svakog pojedinačnog programa ili projekta odobrava Gradonačelnik na predlog Gradskog Veća.

7. Sredstva iz tačke 2. ovog programa mogu da se uvećaju za iznos donacija i prihoda iz drugih izvora, koja će se koristiti u skladu sa ovim Programom.

8. Prijave projekata za finansiranje dostavljaće se Upravi za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, a komisija koju formira Gradonačelnik Grada Niša će vršiti izbor Programa i Projekata ako su u saglasnosti sa predloženim Programom korišćenja sredstava za 2011. godinu.

Komisija za izbor programa biće sastavljena od pet članova i to od: jednog člana Gradskog veća, pomoćnika načelnika Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, šefa Odseka za zaštitu životne sredine, jednog člana iz redova zaposlenih radnika u Upravi za finansije, izvorne prihode lokalne samouprave i javne nabavke Grada Niša i jednog člana iz Saveta za zaštitu životne sredine.

9. Grad Niš - Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine može biti naručilac izrade programa, ili projekta za finansiranje po odobrenju Gradonačelnika, ili po potrebi raspisivati javni poziv za finansiranje i sufinansiranje Programa i Projekata koji su od interesa za grad.

10. Stručne i administrativno tehničke poslove za realizaciju programa i projekata, kao i nadzor nad izvršavanjem ugovorenih obaveza sprovodi Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine.

11. Ovaj Program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".