METODOLOGIJA

ZA UTVRĐIVANJE TROŠKOVA PRIKLJUČKA GREJNIH INSTALACIJA OBJEKTA TARIFNOG KUPCA TOPLOTNE ENERGIJE NA SISTEM DALJINSKOG GREJANJA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 4/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Metodologijom utvrđuje se visina troškova priključka grejnih instalacija objekta tarifnog kupca toplotne energije na sistem daljinskog grejanja, kao i visina troškova za povećanje priključne snage postojećih tarifnih kupaca.

Član 2

Troškove priključka dužan je da plati:

- investitor objekta odnosno vlasnik stana, poslovnog prostora (proizvodno-poslovno-stambenog ili stambenog objekta) i individualnog stambenog objekta, koji se prvi put priključuje na sistem daljinskog grejanja

- kupac toplotne energije čiji je objekat, do priključenja na novoizgrađeni sistem daljinskog grejanja, JKP "Valjevo" sada JKP "Toplana-Valjevo" snabdevalo toplotnom energijom iz lokalnih i blokovskih kotlarnica preko toplovodne mreže i predajnih stanica (toplotnih podstanica)

- lica iz alineje 1. i 2. ovog člana kada povećavaju postojeću priključnu snagu na toplovodnoj mreži.

Član 3

Plaćanja troškova priključka oslobađaju se korisnici sredstava budžeta Grada Valjeva.

Član 4

U troškove priključka nisu uračunati troškovi izgradnje merno-regulacione stanice. Ove troškove u celosti finansiraju lica iz člana 2. alineja 1. i 3. ove Metodologije.

II ODREĐIVANJE VISINE TROŠKOVA PRIKLJUČKA

Član 5

Investitor objekta odnosno vlasnik stana, poslovnog prostora (proizvodno-poslovno-stambenog ili stambenog objekta) i individualnog stambenog objekta, koji se prvi put priključuje na sistem daljinskog grejanja plaća troškove priključka u visini od 0,9% prosečne zarade po zaposlenom isplaćene u Republici Srbiji po m2 grejne površine.

Član 6

Kupac toplotne energije čiji je objekat, do priključenja na novoizgrađeni sistem daljinskog grejanja, JKP "Valjevo" sada JKP "Toplana-Valjevo" snabdevalo toplotnom energijom iz lokalnih i blokovskih kotlarnica preko toplovodne mreže i predajnih stanica (toplotnih podstanica) plaća troškove priključka u visini od 0.45% prosečne zarade po zaposlenom isplaćene u Republici Srbiji po m2 grejne površine.

Član 7

Lica iz člana 5. i 6. ove metodologije kada povećavaju postojeću priključnu snagu na toplovodnoj mreži plaćaju troškove priključka u visini od 0,9% prosečne zarade po zaposlenom isplaćene u Republici Srbiji po m2 grejne površine.

Prosečna zarada po zaposlenom u Republici Srbiji u smislu ove Metodologije je prosečna zarada po zaposlenom isplaćena u Republici Srbiji u mesecu koji prethodi mesecu u kome se utvrđuju troškovi priključka, odnosno poslednjem mesecu za koji je objavljen podatak o prosečnoj zaradi po zaposlenom.

III NAČIN PLAĆANJA

Član 8

Troškovi priključka mogu se platiti:

- odjednom ili

- u 24 jednake mesečne rate.

Ukoliko se troškovi priključka plaćaju u ratama isti se iskazuju kao posebna stavka u računu za isporučenu toplotnu energiju.

Član 9

Sredstva ostvarena po osnovu priključka na sistem daljinskog grejanja koriste se za povećanje kapaciteta i modernizaciju energetskih izvora i distributivnog sistema.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Međusobni odnosi JKP "Toplana Valjevo" i lica iz člana 2. ove Metodologije regulisaće se ugovorom.

Član 11

Ova Metodologija stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".