ODLUKA

O NAČINU OSTVARIVANJA I KORIŠĆENJA PRAVA NA BESPLATNU I POVLAŠĆENU VOŽNJU

("Sl. list grada Smedereva", br. 1/2011)

Član 1

Ovom Odlukom bliže se uređuje ostvarivanje i korišćenje prava na besplatnu i povlašćenu vožnju na teritoriji i van teritorije grada Smedereva.

Član 2

Pravo na regresiranje dela troškova prevoza do škole u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Smedereva ostvaruju učenici srednjih škola grada Smedereva, koji imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva.

Srednje škole dostavljaju prevozniku i Odeljenju za javne službe Gradske uprave Smederevo spisak učenika putnika. Spisak sadrži: naziv škole, ime i prezime učenika i relaciju na kojoj putuju.

Član 3

Pravo na regresiranje dela troškova prevoza do fakulteta na relaciji Smederevo-Beograd-Smederevo, ostvaruju studenti koji imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva.

Na osnovu potvrde ili indeksa sa fakulteta o upisu ili obnovi godine studentima se izdaje potvrda u Odeljenju za javne službe, na osnovu koje prevoznik izdaje mesečnu kartu studentu.

Član 4

Pravo na besplatan prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju na teritoriji grada Smedereva, ostvaruju:

- članovi socijalno-humanitarnih organizacija koji imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva,

- članovi udruženja ratnih, mirnodopskih i vojnih invalida i civilnih žrtava rata, koji imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva i

- ostala invalidna lica (slepa i slabovida lica, lica oštećenog sluha, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti, plegija, cerebralne i dečje paralize, multipleks skleroze, lica sa smetnjama u razvoju-telesnim/intelektualnim), koja imaju prebivalište na teritoriji grada Smedereva, a nisu članovi socijalno-humanitarnih organizacija ili udruženja ratnih, mirnodopskih i vojnih invalida i civilnih žrtava rata.

Socijalno-humanitarne organizacije, udruženja ratnih, mirnodopskih i vojnih invalida i civilnih žrtava rata dostavljaju prevozniku i Odeljenju za javne službe grada Smedereva spisak korisnika prevoza. Spisak sadrži: naziv organizacije odnosno udruženja, ime i prezime korisnika i relaciju na kojoj putuju.

Na osnovu lične karte i drugog odgovarajućeg dokaza (potvrde ili uverenja ili rešenja nadležnih organa i organizacija), ostalim invalidnim licima koja nisu članovi socijalno-humanitarnih organizacija ili udruženja ratnih, mirnodopskih i vojnih invalida i civilnih žrtava rata izdaje se potvrda u Odeljenju za javne službe, na osnovu koje prevoznik izdaje mesečnu kartu.

Član 5

Pravo na besplatan prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju ostvaruju lica starija od 65 godina sa prebivalištem na teritoriji grada Smedereva, uz obavezu da svakog meseca uplate određeni iznos na ime troškova štampanja karata.

Korisnici pravo na prevoz ostvaruju putem pretplatne karte.

Član 6

Lica iz člana 2, 3, 4. i 5. ove Odluke pravo na prevoz ostvaruju samo po jednom osnovu.

Pravo na prevoz ostvaruje i lice (pratilac) koje se stara o licu koje nije u stanju da se samo stara o sebi, na osnovu potvrde ili uverenja ili rešenja nadležnih organa i organizacija.

Član 7

Sredstva za ostvarivanje prava na besplatnu ili povlašćenu vožnju po ovoj Odluci obezbeđuju se u budžetu grada Smedereva.

Izbor pružaoca usluge za svaku kategoriju korisnika prevoza sprovešće se u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Član 8

Donošenjem ove Odluke prestaje da važi Odluka o regresiranju troškova prevoza učenika srednjih škola grada Smedereva ("Službeni list grada Smedereva", broj 2/2009), Odluka o regresiranju troškova prevoza članova socijalno-humanitarnih organizacija Smederevo, Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Smederevo i Organizacije civilnih žrtava rata Smederevo ("Službeni list grada Smedereva", broj 2/2009) i Odluka o regresiranju troškova prevoza lica starijih od 65 godina ("Službeni list grada Smedereva", broj 2/2009).

Član 9

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".