ODLUKA
O ZAKUPU POSLOVNOG PROSTORA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 11/2010 - prečišćen tekst i 4/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način i postupak davanja u zakup poslovnog prostora čiji je nosilac prava korišćenja grad Valjevo.

Član 2

Poslovnim prostorom u smislu ove odluke smatra se kancelarijski i magacinski prostor, ateljei, lokali za obavljanje trgovinske, zanatske i druge delatnosti i drugo.

Član 3

Postupak davanja u zakup poslovnog prostora sprovodi Komisija za davanje poslovnog prostora u zakup (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje Skupština grada. Komisija se sastoji od predsednika i 4 člana. Članovi komisije imenuju se iz reda zaposlenih u gradskim upravama grada Valjeva.

Komisija iz stava 1. ovog člana raspisuje oglas za prikupljanje pisanih ponuda, otvara ponude i utvrđuje predlog najpovoljnijeg ponuđača.

Stručne poslove oko raspisivanja oglasa, pripreme odluke o davanju u zakup poslovnog prostora, zaključenja ugovora o zakupu kao i praćenje zaključenih ugovora, evidenciju poslovnog prostora i drugo obavlja Gradska uprava za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove - Odeljenje za imovinske poslove i opštu upravu.

Član 4

Odluku o davanju u zakup poslovnog prostora po sprovedenom postupku donosi Gradsko veće.

Izuzetno od odredaba stava 1. ovog člana odluku o davanju u zakup poslovnog prostora političkim strankama i grupama građana koje imaju odbornike u Skupštini grada Valjeva donosi Skupština grada.

Član 5

Poslovni prostor može se dati u zakup na neodređeno ili određeno vreme.

Član 6

Početnu visinu zakupnine utvrđuje Skupština grada.

II NAČIN I POSTUPAK DAVANJA U ZAKUP POSLOVNOG PROSTORA

Član 7

Poslovni prostor može se dati u zakup:

- prikupljanjem pisanih ponuda,

- javnim nadmetanjem,

- neposrednom pogodbom.

Član 8

Postupak za davanje u zakup poslovnog prostora pokreće Odeljenje za imovinske poslove i opštu upravu, na osnovu evidencije poslovnog prostora.

a) Postupak prikupljanja pisanih ponuda

Član 9

Postupak prikupljanja pisanih ponuda sprovodi Komisija putem oglasa koji se objavljuje u jednom od lokalnih sredstava informisanja.

Član 10

Oglas za prikupljanje pisanih ponuda treba da sadrži:

- podatke o poslovnom prostoru koji se izdaje u zakup - adresa, površina, zona,

- delatnost, početnu visinu zakupnine i garantni iznos,

- vreme na koje se poslovni prostor daje u zakup,

- rok za dostavljanje ponude,

- sadržaj uredne ponude iz člana 11. ove odluke,

- način dostavljanja ponude,

- adresa na koju se ponude upućuju,

- datum, mesto i vreme otvaranja pisanih ponuda,

- kriterijume za izbor najpovoljnijeg ponuđača,

- način obaveštavanja o izboru zakupca.

Član 11

Uredna ponuda sadrži:

- sve podatke o podnosiocu prijave (za preduzetnike: ime i prezime, adresu i matični broj, kopiju rešenja o obavljanju delatnosti, poreski identifikacioni broj; za pravna lica: naziv i sedište, kopiju rešenja o upisu u registar kod nadležnog organa, poreski identifikacioni broj), punomoćje za lice koje zastupa podnosioca prijave,

- delatnost koja će se u poslovnom prostoru obavljati,

- ponuđeni mesečni iznos zakupnine po kvadratnom metru koji ne može biti manji od početne visine zakupnine iz oglasa za prikupljanje pisanih ponuda.

Ponude se mogu dostaviti:

- preporučeno poštom,

- preko pisarnice gradskih uprava grada Valjeva.

Ponude se dostavljaju u zatvorenom kovertu sa naznakom "Ponuda za poslovni prostor-ne otvaraj".

Član 12

Kriterijumi za izbor najpovoljnijeg ponuđača su:

- visina zakupnine,

- spremnost ulaganja, sopstvenih sredstava ponuđača u adaptaciju poslovnog prostora.

Osnovni kriterijum za izbor najpovoljnijeg ponuđača je visina zakupnine.

U slučaju da dva ili više ponuđača ponude istu visinu zakupnine, prednost ima onaj ponuđač koji je spreman da uloži veća sopstvena sredstva u adaptaciju poslovnog prostora.

Član 13

Predsednik Komisije u prisustvu članova Komisije i ponuđača otvara ponude, u vreme i na mestu označenom za otvaranje ponuda u oglasu, utvrđuje predlog najpovoljnijeg ponuđača i isti dostavlja Odeljenju za imovinske poslove i opštu upravu. O radu Komisije vodi se zapisnik.

Ukoliko niko od ponuđača ne pristupi otvaranju ponuda, Predsednik Komisije u prisustvu članova Komisije otvara ponude.

Ponude prispele posle isteka roka za dostavljanje, ponude u nezatvorenoj koverti i ponude koje ne sadrže sve podatke iz člana 11. ove odluke neće se razmatrati.

Član 14

Odeljenje za imovinske poslove i opštu upravu izrađuje tekst predloga odluke o davanju u zakup poslovnog prostora i isti dostavlja Gradskom veću.

Gradsko veće donosi odluku o davanju u zakup poslovnog prostora.

Član 15

Učesnik javnog oglasa koji je nezadovoljan odlukom o davanju u zakup poslovnog prostora, može podneti prigovor Skupštini grada u roku od 15 dana od dana prijema obaveštenja o davanju u zakup poslovnog prostora.

Odluka Skupštine grada doneta po prigovoru je konačna.

Član 16

Na osnovu konačne odluke o davanju poslovnog prostora u zakup Gradsko veće zaključuje ugovor o zakupu poslovnog prostora sa izabranim zakupcem koji pored elemenata određenih zakonom sadrži i:

- obavezu zakupca da u roku od 3 dana od dana zaključenja ugovora uplati garantni iznos u visini mesečne zakupnine na ime obezbeđenja troškova korišćenja poslovnog prostora, a koji će biti vraćen zakupcu po ispunjenju svih ugovorenih obaveza,

- obavezu zakupca u slučaju otkaza ugovora,

- obavezu zakupca da poslovni prostor vrati u stanju u kome ga je primio osim u slučaju kada je zakupac uložio sopstvena sredstva u adaptaciju poslovnog prostora saglasno ugovorenim obavezama,

- obavezu zakupca da po ispostavljenim računima plaća troškove: vode, električne energije, grejanja, smeća, građevinskog zemljišta i druge troškove korišćenja poslovnog prostora,

- obavezu zakupca da mesečno plaća iznos u visini dvostrukog iznosa zakupnine u slučaju da ne isprazni i preda poslovni prostor u ugovorenom roku ili otkaznom roku.

Zakupljeni poslovni prostor ne može se davati u podzakup.

Iznos iz stava 1. alineja 5. ovog člana ne smatra se zakupom.

b) Postupak javnog nadmetanja

Član 17

Na postupak davanja poslovnog prostora u zakup javnim nadmetanjem shodno se primenjuju odredbe ove odluke kojima se uređuje postupak davanja u zakup poslovnog prostora prikupljanjem pisanih ponuda.

v) Postupak neposredne pogodbe

Član 18

Neposrednom pogodbom poslovni prostor može se dati u zakup:

- udruženjima i organizacijama čiji se rad delimično finansira iz sredstava budžeta grada,

- organizacijama i udruženjima građana iz oblasti kulture, obrazovanja, socijalne i dečije zaštite, pod uslovom da taj prostor ne koriste za ostvarivanje prihoda,

- bivšim vlasnicima, odnosno pravnim sledbenicima bivših vlasnika nacionalizovanih poslovnih prostora ukoliko je na tim prostorima opština nosilac prava korišćenja,

- kada se na dva puta objavljeni oglas za prikupljanje pisanih ponuda ili javnog nadmetanja ne prijavi nijedan ponuđač.

U slučaju iz stava 1. alineja 4. ovog člana visinu zakupnine, u skladu sa visinom zakupnine na tržištu, utvrđuje Komisija uz saglasnost Gradskog veća.

III NAČIN I POSTUPAK DAVANJA U ZAKUP POSLOVNOG PROSTORA POLITIČKIM STRANKAMA I GRUPAMA GRAĐANA KOJE IMAJU ODBORNIKE U SKUPŠTINI GRADA VALJEVA

Član 18a

Političkim strankama i grupama građana koje imaju odbornike u Skupštini grada Valjeva, radi omogućavanja rada na poslovima od značaja za Grad i njegove građane, može se dati u zakup poslovni prostor, u zavisnosti od raspoloživog poslovnog prostora čiji je nosilac prava korišćenja grad Valjevo.

Pravo na zakup poslovnog prostora po odredbama ove odluke nemaju političke stranke i grupe građana koje imaju u svojini poslovni prostor ili objekat čija je površina najmanje 15 m2.

Skupština grada svojim aktom određuje poslovni prostor namenjen za davanje u zakup subjektima iz stava 1. ovog člana.

Član 18b

Pravo na zakup poslovnog prostora, po odredbama ove odluke, političke stranke i grupe građana ostvaruju dok imaju odbornike u Skupštini grada.

Član 18v

Ako ima više političkih stranaka i grupa građana koje ostvaruju pravo na zakup poslovnog prostora po odredbama ove odluke od broja raspoloživih poslovnih prostorija, poslovni prostor se dodeljuju u zakup po redosledu koji prvo obezbeđuje poslovni prostor političkoj stranci ili grupi građana koja ima veći broj mandata u Skupštini grada. U slučaju da dve ili više političkih stranaka ili grupa građana imaju jednak broj mandata, poslovni prostor se prvo obezbeđuje političkoj stranci ili grupi građana koja je na izborima osvojila veći broj glasova.

Član 18g

Postupak za davanje poslovnog prostora političkim strankama i grupama građana u zakup pokreće se po osnovu zahteva navedenih subjekata, a isti sprovodi Komisija za razmatranje zahteva političkih stranaka i grupa građana za davanje u zakup poslovnog prostora.

Komisiju iz stava 1. ovog člana obrazuje Skupština grada.

Komisija iz stava 1. ovog člana razmatra podnete zahteve za davanje u zakup poslovnog prostora, utvrđuje koja politička stranka ili grupa građana ostvaruje pravo na dodelu poslovnog prostora u zakup i utvrđuje predlog odluke o davanju poslovnog prostora u zakup.

Odluka iz prethodnog stava obavezno sadrži:

- naziv političke stranke ili grupe građana,

- bliže definisanje poslovnog prostora,

- obavezu zaključenja ugovora o zakupu.

Član 18d

Politička stranka ili grupa građana kojoj se obezbedi poslovni prostor u zakup, a koji ne može biti manji od 15 m2 niti veći od 60 m2, obavezna je da na ime zakupnine plaća mesečno iznos u visini od 20% od zakupnine utvrđene u skladu sa članom 6. ove odluke, kao i troškove vode, električne energije, grejanja, smeća, građevinskog zemljišta i druge troškove korišćenja poslovnog prostora.

IV OSTALE ODREDBE

Član 19

Zakupnina za poslovni prostor na kome grad Valjevo ima pravo korišćenja određuje se prema sledećim zonama:

EKSTRA A ZONA obuhvata područje:

ulicu Kneza Miloša od raskrsnice sa ulicom Dušanovom (kod "Jadra") do ulice Čika Ljubine, ulicu Čika Ljubinu od ulice Kneza Miloša do ulice Vuka Karadžića,

ulicu Pop Lukinu od ulice Kneza Miloša do ulice Karađorđeve,

ulicu Vojvode Mišića od ulice Kneza Miloša do ulice Karađorđeve,

ulicu Dušanovu od raskrsnice sa ulicom Kneza Miloša do mosta na Kolubari,

levu stranu ulice Vuka Karadžića od raskrsnice sa ulicom Čika Ljubinom do raskrsnice sa ulicom Karađorđevom,

EKSTRA ZONA - obuhvata područje:

ulicu Karađorđevu, u celoj dužini, Gradski trg, ulicu Pop Lukinu od raskrsnice sa ulicom Karađorđevom do ulice Dr Pantića,

ulicu Vojvode Mišića od ulice Karađorđeve do ulice Dr Pantića,

ulicu Vuka Karadžića od ulice Karađorđeve do ulice Dr Pantića,

ulicu Sinđelićevu, od mosta preko reke Kolubare do ulice Dr Pantića,

ulicu Vlade Danilovića, od početka iste do ulice Dr Pantića,

ulicu Prote Mateje u celoj dužini,

Zanatski centar "Stara autobuska stanica".

I - zona - obuhvata područje omeđano:

sa zapada: ulicom Dušanovom od ulice Vojvode Stepe do raskrsnice sa ulicom Kneza Miloša,

sa juga: rekom Kolubarom, ulicom Rajićevom, ulicom Birčaninovom i ulicom Kneza Mihaila, od raskrsnice sa ulicom Vitkovićevom i ulicom Milovana Glišića,

sa istoka: ulicom Vitkovićevom, rekom Kolubarom, ulicom Sinđelićevom,

sa severa ulicom Vladike Nikolaja.

II - zona - obuhvata područje između granice I zone i područja omeđanog:

sa zapada: ulicom Dušanovom do raskrsnice sa ulicom Selimira Đorđevića, ulicom Vojvode Stepe, ulicom Radničkom, ulicom Majora Ilića, ulicom Dušanovom izuzev dela ulice Dušanove od ulice Kneza Miloša do mosta na Kolubari, mostom na Kolubari i ulicama Birčaninovom i Bairskom.

sa juga: ulicom Bobovčevom, ulicom Milovana Glišića i ulicom Kneza Mihaila do mosta na reci Gradac, rekom Gradac i Kolubarom.

sa istoka: ulicom Milorada Ristića,

sa severa: ulicom Vladike Nikolaja od raskrsnice sa ulicom Milorada Ristića do Naselja Zbratimljenih gradova i Naselja Milorada Pavlovića, severnom granicom naselja Milorada Pavlovića i Sretena Dudića do ulice Jovana Dučića istočnom granicom Naselja 27. novembar i Peti puk, ulicom Bihaćkom, ulicom Vlade Zečevića, Neznanog junaka, ulicom Jovana Dučića, ulicom Vojvode Mišića i ulicom Selimira Đorđevića.

III - zona - obuhvata područje između granice II zone i granice građevinskog zemljišta KO Valjevo.

IV - zona - područje na teritoriji grada Valjeva koje nije obuhvaćeno zonama od I do III.

Član 19a

Izuzetno od odredbi člana 19. ove odluke, početna visina zakupnine za poslovni prostor na kom grad Valjevo ima pravo korišćenja, a koji se nalazi na teritoriji druge lokalne samouprave, utvrđuje se u visini početne visine zakupnine za poslovni prostor u drugoj zoni na teritoriji grada Valjeva, koja se utvrđuje u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 20

Zakupnina je prihod budžeta grada Valjeva i koristi se za kupovinu, izgradnju, tekuće popravke i održavanje zgrada i objekata i nabavku i održavanje opreme.

Zakupnina utvrđena ugovorom o zakupu poslovnog prostora usklađuje se godišnje sa stopom rasta cena na malo, koju objavljuje republički organ nadležan za statistiku.

Član 21

Odeljenje za imovinske poslove i opštu upravu obaveštava zakupca o novom iznosu zakupnine utvrđene u skladu sa članom 20. stav 2. ove odluke.

O izmeni visine zakupnine iz prethodnog stava ne zaključuje se aneks ugovora.

Član 22

U slučaju neblagovremenog plaćanja zakupnine od strane zakupca, Gradska uprava za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove - Odeljenje za finansije obračunava zateznu kamatu u skladu sa zakonom.

Član 23

Zakupac je obavezan da u slučaju vraćanja odnosno otkaza korišćenja poslovnog prostora, a pre primopredaje ključeva i ispražnjenja poslovnog prostora od lica i stvari, Odeljenju za imovinske poslove i opštu upravu dostavi dokaz o ispunjenju svih ugovorenih obaveza.

Član 24

U visinu zakupnine ne uračunavaju se ostali troškovi korišćenja poslovnog prostora (osiguranje, grejanje, struja, voda, telefon, naknada za građevinsko zemljište i dr.).

Član 25

Razlozi za otkaz ugovora o zakupu poslovnog prostora su:

- obavljanje u poslovnom prostoru delatnosti koja nije predviđena ugovorom o zakupu,

- neplaćanje zakupnine u roku utvrđenom ugovorom o zakupu,

- izdavanje poslovnog prostora u podzakup,

- neuplaćivanje garantnog iznosa u ugovorenom roku,

- drugi slučajevi predviđeni zakonom.

Član 25a

Odeljenje za imovinske poslove i opštu upravu prati realizaciju ugovora iz člana 16. ove odluke i u slučajevima propisanim u članu 25. ove odluke iste otkazuje.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 26

Za sve poslovne prostore na kojima grad Valjevo ima pravo korišćenja koji su dati na upotrebu, korišćenje ili u zakup, suprotno odredbama ove odluke, Odeljenje za imovinske poslove i opštu upravu će sprovesti postupak i dati predlog odluke odnosno ugovora kojim će se izvršiti usklađivanje istih sa odredbama ove odluke.

Član 27

Postupci davanja u zakup poslovnog prostora započeti po odredbama odluke koja se stavlja van snage nastaviće se po odredbama ove odluke.

 

Samostalni član Odluke o dopunama
Odluke o zakupu poslovnog prostora

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 4/2011)

Član 3

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o zakupu poslovnog prostora obuhvata:
1. Odluku o zakupu poslovnog prostora ("Službeni glasnik opštine Valjevo", broj 10/07) iz koje je izostavljen član 28. kojim je propisan prestanak važenja Odluke o zakupu poslovnih zgrada i prostorija na kojima je opština Valjevo nosilac prava raspolaganja ("Službeni glasnik opštine Valjevo" broj 9/92) i član 29. kojim je utvrđeno stupanje na snagu odluke,
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o zakupu poslovnog prostora ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 12/09) iz koje je izostavljen član 18. kojim je utvrđeno stupanje na snagu te odluke i
3. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o zakupu poslovnog prostora ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 7/2010) iz koje je izostavljen član 5. kojim je dato ovlašćenje za utvrđivanje prečišćenog teksta Odluke o zakupu poslovnog prostora i član 6. kojim je utvrđeno stupanje na snagu odluke.