PROGRAM
KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA PODSTICANJE RAZVOJA POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE ZA 2011. GODINU

("Sl. list grada Kraljeva", br. 2/2011)

 

I OSNOVNI CILJEVI PROGRAMA

Sredstva za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u 2011. godini koristiće se kao finansijska podrška poljoprivrednim proizvođačima u pokretanju, obnavljanju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje na području grada Kraljeva.

Sredstva za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u 2011. godini iznose 25.000.000,00 dinara i obezbeđena su Odlukom o budžetu grada Kraljeva za 2011. godinu ("Službeni list grada Kraljeva", broj 27/10), razdeo 2. glava 01 - Izvršni organi, pozicija 42, funkcionalna klasifikacija 110, ekonomska klasifikacija 621000 - Nabavka domaće finansijske imovine.

U skladu sa Odlukom o finansijskoj podršci poljoprivrednim proizvođačima, podsticajna sredstva odobravaće se poljoprivrednim proizvođačima u visini do 50% vrednosti projekta, a najviše u iznosu od 1.250.000,00 dinara po projektu.

Sredstva za podsticanje razvoja poljoprivrede, realizovaće se kroz finansijsku podršku određenim projektima iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje, i to:

- uzgoj životinja,

- povrtarstvo i ratarstvo,

- voćarstvo,

- za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, koja je u funkciji primarne poljoprivredne proizvodnje poljoprivrednih gazdinstava.

II USLOVI KORIŠĆENJA SREDSTAVA

Sredstva obezbeđena ovim programom se odobravaju poljoprivrednim gazdinstvima - fizičkim licima preko poslovnih banaka kod kojih imaju otvorene namenske tekuće račune.

Dobijena finansijska sredstva, korisnik finansijske podrške - poljoprivredni proizvođač je u obavezi da vrati u realnom iznosu u roku od 36 meseci, s tim što rokovi povraćaja sredstava teku nakon 12 meseci od početka korišćenja sredstava programa.

Povraćaj sredstava vrši se u jednakim dvadesetčetvoromesečnim anutitetima izraženim u evrima, uplatom dinarske protivvrednosti svake rate obračunate po srednjem zvaničnom kursu Narodne banke Srbije koji važi na dan plaćanja.

Na sredstva programa koja se plasiraju kod banke, banka ne obračunava i ne plaća kamatu.

Sredstva primljena kao povraćaj od strane poljoprivrednog proizvođača banka je u obavezi da vrati budžetu grada Kraljeva istog dana.

U skladu sa Odlukom o finansijskoj podršci poljoprivrednim proizvođačima, Komisija za dodelu finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima, u obavezi je da odluku o dodeli i iznosu sredstava dostavi na realizaciju poslovnoj banci sa kojom je grad Kraljevo zaključio ugovor.

Poljoprivredni proizvođač je u obavezi da namenski upotrebi dodeljena finansijska sredstva i da o realizaciji projekta za koji je dobio finansijsku podršku izveštava Komisiju u rokovima utvrđenim Odlukom o finansijskoj podršci poljoprivrednim proizvođačima.

III PRIMENA PROGRAMA

Ovaj program stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva" i primenjuje se za budžetsku 2011. godinu.