ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REGRESIRANJE OSIGURANJA ŽIVOTINJA, USEVA I PLODOVA U 2011. GODINI

("Sl. list grada Kraljeva", br. 2/2011)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način korišćenja sredstava za regresiranje osiguranja životinja, useva i plodova u 2011. godini (u daljem tekstu: sredstva za osiguranje) porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, upisanih u registar poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu na teritoriji grada Kraljeva.

Član 2

Pravo na korišćenje sredstava za regresiranje osiguranja životinja, useva i plodova u 2011. godini ima fizičko lice - nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva sa teritorije grada Kraljeva, koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima upisa i vođenja registra poljoprivrednih gazdinstava, obrascima zahteva za upis i obnovu registracije i priloga, dokumentaciji koja se prilaže uz zahtev, načinu čuvanja podataka, kao i o uslovima za pasivni status poljoprivrednog gazdinstva ("Službeni glasnik RS", broj 111/09, 21/10 i 89/10), a čiji se predmeti osiguranja iz člana 1. ove odluke nalaze na teritoriji grada Kraljeva.

Član 3

Nosilac porodičnog poljoprivrednih gazdinstava iz člana 2. ove odluke ima pravo na sredstva za osiguranje i to:

- u iznosu od 50% od visine premije osiguranja životinja, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost (PDV),

- u iznosu od 50% od visine premije osiguranja useva i plodova bez uračunatog poreza na dodatu vrednost (PDV).

Član 4

Pravo na korišćenje sredstava za regresiranje osiguranja ima fizičko lice, nosilac poljoprivrednog gazdinstva, pod uslovom da je kod društva za osiguranje, koje ima dozvolu nadležnog organa za obavljanje delatnosti osiguranja, osigurao:

1. Životinje od rizika koji su propisani uslovima osiguravajućih društava;

2. Useve i plodove od rizika umanjenja prinosa.

Član 5

Zahtev za korišćenje sredstava za osiguranje podnosi se Odeljenju za privredu i finansije Gradske uprave grada Kraljeva do 31. oktobra 2011. godine, na propisanom obrascu od strane Odeljenja.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosilac zahteva podnosi:

1. Overenu fotokopiju polise osiguranja izdatu od strane društva za osiguranje kod koga je osiguranje izvršeno;

2. Potvrdu o izvršenom plaćanju ukupne premije osiguranja;

3. Potvrdu o upisu aktivnog statusa u registru poljoprivrednih gazdinstava (overenu fotokopiju);

4. Kopiju broja namenskog računa poljoprivrednog gazdinstva.

Član 6

Odeljenje za privredu i finansije Gradske uprave grada Kraljeva sprovodi postupak utvrđivanja ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava korišćenja sredstva za regresiranje osiguranja životinja useva i plodova u 2011. godini, vrši obračun i ispostavlja nalog direktnom budžetskom korisniku za prenos sredstava na ime učešća u regresiranju osiguranja na namenski račun poljoprivrednog gazdinstva kod poslovne banke.

Član 7

Novčanom kaznom od 2.500,00 dinara do 25.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice - nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva ako je pravo na korišćenje sredstava za regresiranje osiguranja ostvario na osnovu neistinitih podataka iz člana 5. ove odluke.

Član 8

O sprovođenju ove odluke staraće se Odeljenje za privredu i finansije Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 9

Odeljenje za privredu i finansije Gradske uprave grada Kraljeva najmanje jedanput godišnje podnosi izveštaj o realizaciji ove odluke Gradskom veću grada Kraljeva.

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".