ODLUKA

O AUTO-TAKSI PREVOZU PUTNIKA NA TERITORIJI GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 17/2009 i 2/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se organizacija i način obavljanja auto-taksi prevoza putnika na teritoriji grada Kraljeva i propisuju bliži uslovi za obavljanje auto-taksi prevoza putnika.

Član 2

Auto-taksi prevoz putnika (u daljem tekstu: taksi prevoz) je vid javnog prevoza putnika za koji putnik utvrđuje relaciju i za to plaća iznos koji pokaže taksimetar.

Taksi prevoz se obavlja putničkim automobilom koji ispunjava uslove propisane zakonom i ovom odlukom.

Član 3

Taksi prevoz može da obavlja pravno lice, fizičko lice i preduzetnik registrovano za obavljanje ove delatnosti, koje ispunjava uslove propisane zakonom, ovom odlukom i poseduje važeću taksi dozvolu (u daljem tekstu: prevoznik).

Član 4

Taksi vozač je fizičko lice koje obavlja taksi prevoz kao preduzetnik ili kao zaposleni kod prevoznika u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Član 5

U okviru godišnjeg i višegodišnjeg planiranja potreba u javnom prevozu putnika na teritoriji grada Kraljeva, planiraju se potrebe za taksi prevozom i donosi program potreba za taksi prevozom (u daljem tekstu: Program) u skladu sa zakonom.

Program iz stava 1. ovog člana donosi se u skladu sa saobraćajno-tehničkim uslovima kojima se definiše optimalno organizovanje taksi prevoza.

Saobraćajno-tehnički uslovi iz stava 2. ovog člana definišu se u tekućoj za narednu godinu, a na osnovu karakteristika prevoznih zahteva - vožnji, koje obavljaju stručne organizacije.

Gradsko veće grada Kraljeva (u daljem tekstu: Gradsko veće) donosi Program iz stava 1. ovog člana kojim se optimalno organizuje taksi prevoz.

Predlog Programa iz stava 1. ovog člana priprema organ Gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja (u daljem tekstu: Organ).

II USLOVI ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

 

A) PREDUZETNIK

Član 6

Za obavljanje taksi prevoza preduzetnik mora da ispunjava uslove propisane zakonom i ovom odlukom i to:

- da mu pravosnažnom sudskom odlukom nije zabranjeno obavljanje delatnosti taksi prevoza, odnosno da mu pravosnažnim rešenjem o prekršaju nije izrečena zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom, dok traju pravne posledice osude, odnosno mere,

- da poseduje vozačku dozvolu "B" kategorije najmanje 3 godine,

- da poseduje uverenje o obavljenom lekarskom pregledu za vozača u javnom prevozu, ne starije od tri godine,

- da je vlasnik putničkog vozila za obavljanje taksi prevoza putnika (u daljem tekstu: taksi vozilo), odnosno da poseduje valjan pravni akt kojim se utvrđuje pravo korišćenja putničkog automobila - ugovor o lizingu i

- da motorno vozilo koje poseduje ispunjava uslove iz člana 9. ove odluke.

Uslovi iz stava 1. tačka 1. ovog člana dokazuju se uverenjem ne starijim od 6 meseci.

B) PRAVNO LICE

Član 7

Za obavljanje taksi prevoza pravno lice mora da ispunjava uslove propisane zakonom i ovom odlukom i to:

- da je registrovano za obavljanje delatnosti taksi prevoza,

- da ima sedište na teritoriji grada Kraljeva, odnosno na teritoriji Republike Srbije,

- da mu pravosnažnom sudskom odlukom nije zabranjeno obavljanje delatnosti taksi prevoza, dok traju pravne posledice osude,

- da poseduje najmanje jedno motorno vozilo u vlasništvu ili da je korisnik vozila na osnovu ugovora o lizingu kojim će obavljati taksi prevoz i

- da motorno vozilo koje poseduje ispunjava uslove iz člana 9. ove odluke.

Uslov iz stava 1. tačka 3. ovog člana dokazuje se uverenjem ne starijim od 6 meseci.

V) TAKSI VOZAČ

Član 8

Taksi vozač mora da ispunjava uslove propisane zakonom i ovom odlukom i to:

- da ima vozačku dozvolu "B" kategorije najmanje 3 godine,

- da mu nije izrečena zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom,

- da poseduje uverenje o obavljenom lekarskom pregledu za vozača u javnom prevozu, ne starije od 3 godine i

- da ima taksi legitimaciju.

G) TAKSI VOZILO

Član 9

Taksi vozilo mora da ispunjava uslove propisane zakonom i ovom odlukom i to:

- da je fabrički proizvedeno putničko vozilo koje ima najviše 5 sedišta, računajući i sedište vozača i najmanje četvoro vrata,

- da ima ispravan suvi protivpožarni aparat sa važećim rokom upotrebe,

- da ima ispravno grejanje, ventilaciju i unutrašnje osvetljenje,

- da je vozilo u estetskom smislu čisto, ofarbano i bez vidljivih oštećenja,

- da se u vozilu nalazi dokaz o važećem šestomesečnom tehničkom pregledu,

- da na krovu vozila ima taksi tablu koja je sa obe strane istog izgleda, postavljena paralelno sa vetrobranskim staklom, opremljena uređajem za osvetljenje i ispisanim nazivom "TAXI". Oznaka mora biti sinhronizovana sa taksimetrom tako da se gasi kada je taksimetar uključen,

- da ima ugrađen tehnički ispravan taksimetar,

- da razmak osovina vozila bude minimalno 2440 mm, širina minimalno 1500 mm, zapremina korisnog prtljažnog prostora minimalno 250 litara i da je klimatizovano,

- da ima overen cenovnik usluga postavljen tako da njegov sadržaj bude vidljiv putnicima,

- da je ugrađeni taksimetar baždaren na iznos utvrđenog cenovnika, plombiran u skladu sa propisima o kontroli mera i postavljen tako da iznos koji otkucava bude vidljiv putnicima i

- da poseduje polisu osiguranja putnika od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu.

Organ utvrđuje ispunjenost uslova iz stava 1. tačke 1. - 8. ovog člana o čemu donosi rešenje.

D) POSTUPAK UTVRĐIVANJA USLOVA ZA OBAVLJANJE TAKSI PREVOZA

Član 10

Lica i prevoznici zainteresovani za obavljanje taksi prevoza podnose zahtev organu za utvrđivanje ispunjenosti uslova i donošenja rešenja iz člana 9. stav 2. ove odluke.

Ispunjenost uslova se utvrđuje pregledom vozila i uvidom u odgovarajuću dokumentaciju.

U slučaju da programom nije ograničen broj vozila za obavljanje taksi prevoza putnika na teritoriji grada Kraljeva ili da postoji slobodno mesto za obavljanje taksi prevoza, organ donosi rešenje iz člana 9. stav 2. ove odluke.

Fizičko lice i preduzetnik koji nije registrovan za obavljanje taksi prevoza su dužni da se u roku od 15 dana po prijemu rešenja iz prethodnog stava registruju za obavljanje taksi prevoza putnika.

U slučaju da je programom ograničen broj vozila za obavljanje taksi prevoza putnika na teritoriji grada Kraljeva i da ne postoji slobodno mesto za obavljanje taksi prevoza, organ će odbiti zahtev za pregled vozila i predmetno vozilo će staviti na listu čekanja koja će biti formirana, pri čemu će podnosiocu zahteva izdati potvrdu o redosledu na listi čekanja.

Lista čekanja se formira samo od vozila koja u trenutku podnošenja zahteva ispunjavaju uslove iz člana 6. stav 1. tačka 4, odnosno člana 7. stav 1. tačka 4. i člana 9. stav 1. tačke 1. i 8. ove odluke.

Po upražnjavanju mesta, organ će pismeno obavestiti prvog na listi čekanja o upražnjavanju mesta i pozvati ga da najkasnije u roku od 15 dana podnese zahtev i doveze vozilo radi utvrđivanja uslova i donošenja rešenja iz stava 1. ovog člana.

Ukoliko podnosilac zahteva ne postupi po dopisu organa gubi pravo iz prethodnog stava i briše se sa liste čekanja, a poziv se upućuje prvom narednom na listi čekanja.

III TAKSI ISPRAVE I OZNAKE

 

A) ISPRAVE TAKSI VOZAČA

Član 11

Taksi legitimacija je isprava taksi vozača koja služi da podaci o taksi vozaču budu na uvidu putniku prilikom vožnje i mora biti postavljena tako da bude vidljiva putnicima.

Taksi legitimacija mora da sadrži:

- poslovno ime prevoznika,

- redni broj,

- ime i prezime taksi vozača,

- status taksi vozača (preduzetnik ili zaposleni) i

- fotografiju.

Izdavanje taksi legitimacija vrši prevoznik za svoje vozače.

B) ISPRAVE I OZNAKE ZA VOZILO KOJIM SE OBAVLJA TAKSI PREVOZ

Član 12

U isprave i oznake za taksi vozilo spadaju:

- taksi dozvola i

- evidencioni broj u vidu nalepnice (u daljem tekstu: evidencioni broj).

Taksi dozvola je isprava koja sadrži podatke o prevozniku i taksi vozilu.

Taksi dozvola preduzetnika sadrži sledeće podatke:

- redni broj,

- ime, prezime i JMBG,

- fotografiju preduzetnika,

- adresu sedišta radnje i prebivališta,

- ukoliko je preduzetnik član i naziv taksi udruženja čiji je član,

- registarsku oznaku, marku i tip vozila,

- zaštitni broj obrasca i redni broj registra,

- datum izdavanja taksi dozvole i

- evidencioni broj taksi vozila.

Taksi dozvola za vozilo pravnog lica sadrži pored podataka iz stava 3. tačke 1. i 6. - 9. i podatke o poslovnom imenu i sedištu pravnog lica.

Evidencioni broj je samolepljiva oznaka za taksi vozilo.

Taksi dozvola i evidencioni broj se izdaju na obrascima koje će propisati rešenjem organ.

Član 13

Evidenciju izdatih taksi dozvola i evidencionih brojeva za taksi vozila vodi organ.

Član 14

Prevoznik je dužan da u roku od 15 dana nakon pregleda vozila, odnosno upisa u Registar privrednih subjekata, podnese zahtev organu radi uvođenja u evidenciju i izdavanja taksi dozvole i evidencionog broja za vozilo.

Uz zahtev prevoznik je dužan da dostavi dokaz o obavljanju delatnosti, rešenje o ispunjenosti uslova za obavljanje taksi prevoza iz člana 9. stav 2. ove odluke, polisu osiguranja putnika od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu, dokaz da je taksimetar plombiran u skladu sa propisima o kontroli mera, dokaz da mu pravosnažnom sudskom odlukom nije zabranjeno obavljanje delatnosti taksi prevoza i dokaz da mu pravosnažnim rešenjem o prekršaju nije izrečena zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom, dok traju pravne posledice osude, odnosno mere.

Ukoliko su ispunjeni uslovi organ izdaje taksi dozvolu za vozilo i evidencioni broj koji je prevoznik dužan da zalepi sa unutrašnje strane vetrobranskog stakla, u gornjem desnom uglu.

Taksi dozvola se overava jednom godišnje i važi 12 meseci.

Prevoznici su u obavezi da svake godine, u periodu od 30 dana pre isteka važnosti, a pod istim uslovima kao i kod izdavanja taksi dozvole, istu produže.

Prilikom izdavanja i produženja taksi dozvole prevoznik je dužan da plati godišnju naknadu za korišćenje taksi stajališta u skladu sa posebnom odlukom.

Član 15

Prevoznik je dužan da:

- prijavi organu svaku promenu podataka koje sadrži taksi dozvola, u roku od 8 dana od dana nastale promene i

- prijavi organu svaku promenu podataka koja se odnosi na taksi vozilo u roku od 8 dana od dana nastale promene.

IV PRESTANAK OBAVLJANJA TAKSI PREVOZA

 

A) PRIVREMENI PRESTANAK OBAVLJANJA TAKSI PREVOZA

Član 16

Prevoznik može privremeno prekinuti obavljanje taksi prevoza iz sledećih razloga:

- popravke vozila kojim obavlja taksi prevoz u trajanju do 3 meseca,

- pritvora ili izdržavanja kazne zatvora do 6 meseci, kao i za vreme trajanja mere bezbednosti, odnosno zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilom do 6 meseci,

- izrečene mere Suda časti Privredne komore Kraljeva (Srbije),

- odlaska na odsluženje vojnog roka u periodu trajanja istog i

- u drugim slučajevima u skladu sa zakonom.

B) TRAJNI PRESTANAK OBAVLJANJA TAKSI PREVOZA

Član 17

Prevoznik prestaje da obavlja taksi prevoz u sledećim slučajevima:

- odjave iz registra privrednih subjekata,

- prestankom važnosti taksi dozvole,

- ako ne ispunjava uslove iz članova 6, 7. i 9. ove odluke i

- u drugim slučajevima propisanim zakonom.

Član 18

U slučaju privremenog ili trajnog prestanka obavljanja delatnosti taksi prevoza, prevoznik je dužan da u roku od 8 dana od dana podnošenja zahteva Agenciji za privredne registre Republike Srbije, organu vrati taksi dozvolu.

Organ je dužan da izda potvrdu da je prevoznik vratio taksi dozvolu i da primerak potvrde dostavi organu za inspekcijske poslove.

V TAKSI STAJALIŠTA

Član 19

Taksi stajališta su određene i uređene saobraćajne površine za stajanje taksi vozila u toku rada prevoznika.

Taksi stajališta su javna i kao takva su dostupna svim taksi prevoznicima pod istim uslovima.

Taksi stajališta se utvrđuju Programom taksi stajališta koji donosi Gradsko veće, a na predlog organa, uz prethodno pribavljeno mišljenje MUP-a RS PU Kraljevo i JP Direkcija za planiranje i izgradnju "Kraljevo" iz Kraljeva.

Taksi stajališta moraju biti obeležena horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

Taksi stajališta moraju biti obeležena saobraćajnim znakom "zabrana zaustavljanja i parkiranja" sa dopunskom tablom "osim za taksi vozila" i znakom "parkiralište" sa dopunskom tablom "TAXI".

Na taksi stajališta se mogu parkirati samo vozila koja su obeležena u skladu sa ovom odlukom.

Taksi vozila se parkiraju na taksi stajalištima samo u okviru obeleženih mesta i na način kako je definisano horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

Za vreme stajanja vozila na taksi stajalištu vozač je dužan da ostane pored vozila ili u vozilu.

Član 20

Programom iz člana 19. ove odluke uređuje se precizan opis i lokacija, broj mesta, osnovne karakteristike konkretne lokacije, opremljenost instalacijama, horizontalnom i vertikalnom saobraćajnom signalizacijom sa potrebnim grafičkim prilozima.

Član 21

JP Direkcija za planiranje i izgradnju "Kraljevo" uređuje taksi stajališta, stara se o postavljanju i održavanju horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije na stajalištima kao i o održavanju stajališta u zimskim i letnjim uslovima.

O čišćenju taksi stajališta stara se JKP "Čistoća" iz Kraljeva.

VI NAČIN RADA PREVOZNIKA

Član 22

Za vreme obavljanja taksi prevoza, u taksi vozilu se mora nalaziti:

- važeća taksi dozvola,

- važeći evidencioni broj istaknut u skladu sa članom 14. stav 3. ove odluke,

- taksi legitimacija, i

- polisa osiguranja putnika od posledica nesrećnog slučaja u javnom prevozu.

Član 23

Taksi vozač može da započne taksi prevoz sa taksi stajališta, na radio i telefonski poziv dispečerskog centra ili na zaustavljanje putnika.

Putnik može da koristi taksi vozilo po svom izboru, osim kada je telefonskim pozivom dispečerskom centru naručio vožnju.

Član 24

Putnik može da odbije da uđe u taksi vozilo naručeno putem dispečerskog centra ako osnovano posumnja da je taksi vozač pod uticajem alkohola ili opojnih droga, ako je neuredan ili ako je unutrašnjost vozila zaprljana.

Član 25

Taksi vozač je dužan da u slobodno taksi vozilo primi svakog putnika u granicama raspoloživih sedišta, kao i lični prtljag putnika u granicama veličine i nosivosti prostora za prtljag.

Pod ličnim prtljagom putnika podrazumevaju se putne torbe i koferi čija ukupna težina ne prelazi 30 kilograma.

Taksi vozač nije dužan da u taksi vozilo primi lica pod uticajem alkohola i opojnih droga ili obolela od zaraznih bolesti, lica sa izuzetno zaprljanom odećom, kao i lični prtljag putnika kojim bi se zagadilo, isprljalo ili oštetilo taksi vozilo.

Taksi vozač ne sme da primi u taksi vozilo decu do šest godina starosti bez pratioca.

Taksi vozač ne sme taksi vozilom da prevozi životinje.

Član 26

Taksi vozač je obavezan da se za vreme obavljanja taksi prevoza prema putnicima ophodi sa pažnjom i poštovanjem.

Taksi vozač je obavezan da za vreme taksi prevoza bude uredan, da mu je odeća prikladna, da ne puši u vozilu za vreme vožnje, kao i da nije pod uticajem alkohola ili opojne droge.

Taksi vozač ne sme biti odeven u kratke pantalone, šorts, majicu bez rukava i bez adekvatne obuće.

Član 27

Taksi vozač je obavezan da neposredno pre započinjanja vožnje sa putnikom, uključi taksimetar i da ga isključi odmah nakon završene vožnje.

Član 28

Taksi vozač je dužan da putnika preveze najkraćim putem do mesta opredeljenja ili putem koji mu putnik odredi, a u skladu sa važećim režimom saobraćaja.

Član 29

Taksi vozač je dužan da taksi-tablu drži uključenu noću i u slučaju smanjene vidljivosti.

Ukoliko prevoznik taksi-vozilo koristi za sopstvene potrebe ili ukoliko ne obavlja delatnost taksi prevoza, dužan je da taksi-tablu privremeno skine sa vozila.

Član 30

Putničkim automobilom kojim se obavlja auto-taksi prevoz putnika ne može se obavljati linijski prevoz putnika.

Na stajalištima za vozila javnog saobraćaja i na odstojanju, odnosno rastojanju manjem od 15 metara ispred i iza oznake na kolovozu kojom je stajalište označeno, taksi vozač može zaustaviti vozilo samo za vreme potrebno za ulazak odnosno izlazak putnika iz vozila.

Član 31

U toku rada taksi vozač ne sme zaustaviti i parkirati taksi vozilo van taksi stajališta, osim zaustavljanja u slučaju izlaska putnika iz vozila ili ulaska u vozilo.

Član 32

Preduzetnici i druga pravna lica sa sedištem van teritorije grada Kraljeva mogu obavljati taksi prevoz putnika na teritoriji grada Kraljeva pod uslovima propisanim zakonom i ovom odlukom.

VII NAKNADA ZA OBAVLJANJE TAKSI-PREVOZA

Član 33

Naknada za obavljanje taksi prevoza utvrđuje se na osnovu cenovnika usluga, a naplaćuje se u iznosu koji pokaže taksimetar, na mestu opredeljenja putnika.

U cenu taksi prevoza uračunat je i prevoz ličnog prtljaga.

Cenovnikom može da se predvidi posebna doplata za lični prtljag putnika teži od 30 kilograma.

Sa posebnom doplatom za prtljag teži od 30 kilograma, putnik mora da bude upoznat i saglasan pre započinjanja taksi prevoza.

Član 34

Taksi vozač je dužan da putniku izda overen račun o pruženoj usluzi.

Račun o pruženoj usluzi sadrži:

- podatke o prevozniku,

- redni broj računa,

- datum i vreme izdavanja,

- pređeni put,

- cenu po taksimetru, doplatu i ukupnu cenu i

- potpis i overu pečatom.

U slučaju da taksi vozač ne uključi taksimetar na početku vožnje, putnik nije u obavezi da plati cenu usluge taksi prevoza.

Član 35

Taksi vozač može u toku taksi prevoza, uz saglasnost ili na zahtev putnika, da primi u taksi vozilo i druga lica.

Kada putnik koji je primljen u toku taksi prevoza nastavi da koristi taksi vozilo, mesto izlaska prethodnog putnika smatra se mestom sa koga je prevoznik započeo novi taksi prevoz.

Član 36

Ako više putnika istovremeno koristi taksi prevoz do istog mesta opredeljenja, cenu taksi prevoza plaća putnik koji je započeo korišćenje taksi prevoza.

Član 37

U slučaju nemogućnosti da završi započeti taksi prevoz iz opravdanih razloga ili više sile, prevozniku pripada kao naknada ceo iznos koji pokaže taksimetar u momentu prekida taksi prevoza, osim u slučaju kvara taksi vozila, kada mu ne pripada naknada.

U slučaju kvara taksi vozila prevoznik je dužan da putniku obezbedi nastavak započetog taksi prevoza drugim taksi vozilom.

VIII NADZOR

Član 38

Odredbe ove odluke u delu svoje nadležnosti primenjuje organ.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke vrši Odeljenje za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Kraljeva preko ovlašćenih inspektora za lokalni saobraćaj i puteve (u daljem tekstu: inspektor).

U vršenju inspekcijskog nadzora, inspektor ima pravo i dužnost da:

1) zaustavlja vozila kojima se obavlja taksi prevoz,

2) pregleda vozila kojima se obavlja taksi prevoz i kontroliše potrebnu dokumentaciju za prevoznike, taksi vozače i taksi vozila,

3) naredi otklanjanje nedostataka u pogledu ispunjenosti propisanih uslova za prevoznike, taksi vozače i taksi vozila,

4) zabrani prevoz i upotrebu taksi vozila ako se taksi prevoz obavlja, odnosno taksi vozilo upotrebljava protivno propisima, odredi mesto parkiranja i oduzme saobraćajnu dozvolu i registarske tablice u trajanju od 48 sati, a u slučaju ponovnog isključivanja vozila istog prevoznika, u trajanju od 5 dana,

5) privremeno oduzme vozilo koje je upotrebljeno za izvršenje prekršaja ili privrednog prestupa, do pravosnažnog okončanja prekršajnog odnosno postupka za privredni prestup i izda potvrdu o oduzimanju vozila i

6) preduzima druge radnje u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

Zaustavljanje vozila iz stava 3. tačka 1. ovog člana, vrši se isticanjem saobraćajnog znaka "zabranjen saobraćaj svim vozilima u oba smera" na kome je ispisano "STOP".

Prevoznik, kome je u vršenju taksi prevoza isključeno vozilo, dužan je da na mestu parkiranja koje mu je određeno, obezbedi vozilo.

Privremeno oduzeto vozilo iz stava 3. tačka 5. ovog člana, odvozi se u krug JKP "Čistoća" Kraljevo i čuva o trošku vlasnika, odnosno lica od koga je privremeno oduzeto, u skladu sa zakonom.

Član 39

Zabranjeno je za vreme trajanja isključenja koristiti taksi vozilo koje je u vršenju inspekcijskog nadzora isključeno iz saobraćaja.

Član 40

Prevoznik odnosno taksi vozač zaposlen kod prevoznika, dužan je da inspektoru omogući nesmetano vršenje kontrole, stavi na uvid svu potrebnu dokumentaciju ili da u roku koji inspektor odredi dostavi potrebne podatke i da postupi po nalogu inspektora.

Ukoliko inspektor u postupku vršenja insnekcijskog nadzora uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog inspekcijskog organa obavestiće odmah o tome pisanim putem nadležni inspekcijski organ.

Član 41

Protiv rešenja inspektora može se izjaviti žalba Ministarstvu nadležnom za poslove saobraćaja u roku od 8 dana od dana prijema rešenja.

Žalba izjavljena protiv rešenja iz stava 1. ovog člana ne odlaže izvršenje rešenja.

IX KAZNENE ODREDBE

Član 42

(Brisan)

Član 43

Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 60.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. obavlja prevoz, a ne ispunjava uslove iz člana 3. ove odluke,

2. ne ispunjava uslove iz člana 7. stav 1. ove odluke,

3. taksi vozač pravnog lica ne ispunjava uslove iz člana 8. ove odluke,

4. taksi legitimacija na sadrži podatke propisane članom 11. stav 2. ove odluke,

5. ne izda taksi legitimaciju u skladu sa članom 11. stav 3. ove odluke,

6. postupi suprotno odredbi člana 14. stav 3. ove odluke,

7. postupi suprotno odredbi člana 15. ove odluke,

8. postupi suprotno odredbi člana 18. stav 1. ove odluke,

9. je taksi vozilo pravnog lica parkirano suprotno odredbi člana 19. stav 6. i 7. ove odluke,

10. se u vozilu pravnog lica ne nalazi dokumentacija propisana članom 22. ove odluke,

11. taksi vozač pravnog lica postupi suprotno odredbi člana 25. stav 1, 4. i 5. ove odluke,

12. taksi vozač pravnog lica postupi suprotno odredbi člana 26. ove odluke,

13. taksi vozač pravnog lica postupi suprotno odredbi člana 27. ove odluke,

14. taksi vozač pravnog lica postupi suprotno odredbi člana 29. stav 1. ove odluke,

15. postupi suprotno odredbi člana 29. stav 2. ove odluke,

16. postupi suprotno odredbi člana 30. stav 1. ove odluke,

17. taksi vozač pravnog lica postupi suprotno odredbi člana 30. stav 2. ove odluke,

18. taksi vozač pravnog lica postupi suprotno odredbi člana 31. ove odluke,

19. taksi vozač pravnog lica postupi suprotno odredbi člana 34. stav 1. ove odluke,

20. postupi suprotno odredbi člana 37. stav 2. ove odluke,

21. koristi taksi vozilo suprotno odredbi člana 39. ove odluke,

22. taksi vozač pravnog lica postupi suprotno odredbi člana 40. stav 1. ove odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 750,00 do 3.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu za prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Član 44

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 40.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1. obavlja prevoz, a ne ispunjava uslove iz člana 3. ove odluke,

2. ne ispunjava uslove iz člana 6. stav 1. ove odluke,

3. taksi vozač preduzetnika ne ispunjava uslove člana 8. ove odluke,

4. taksi legitimacija ne sadrži podatke propisane članom 11. stav 2. ove odluke,

5. ne izda taksi legitimaciju u skladu sa članom 11. stav 3. ove odluke,

6. postupi suprotno odredbi člana 14. stav 3. ove odluke,

7. postupi suprotno odredbi člana 15. ove odluke,

8. postupi suprotno odredbi člana 18. stav 1. ove odluke,

9. je taksi vozilo preduzetnika parkirano suprotno odredbi člana 19. stav 6. i 7. ove odluke,

10. se u vozilu preduzetnika ne nalazi dokumentacija propisana članom 22. ove odluke,

11. taksi vozač preduzetnika postupi suprotno odredbi člana 25. stav 1, 4. i 5. ove odluke,

12. taksi vozač preduzetnika postupi suprotno odredbi člana 26. ove odluke,

13. taksi vozač preduzetnika postupi suprotno odredbi člana 27. ove odluke,

14. taksi vozač preduzetnika postupi suprotno odredbi člana 29. stav 1. ove odluke,

15. postupi suprotno odredbi člana 29. stav 2. ove odluke,

16. postupi suprotno odredbi člana 30. stav 1. ove odluke,

17. taksi vozač preduzetnika postupi suprotno odredbi člana 30. stav 2. ove odluke,

18. taksi vozač preduzetnika postupi suprotno odredbi člana 31. ove odluke,

19. taksi vozač preduzetnika postupi suprotno odredbi člana 34. stav 1. ove odluke,

20. postupi suprotno odredbi člana 37. stav 2. ove odluke,

21. koristi taksi vozilo suprotno odredbi člana 39. ove odluke,

22. taksi vozač preduzetnika postupi suprotno odredbi člana 40. stav 1. ove odluke.

Član 45

Novčanom kaznom u iznosu od 250,00 do 25.000,00 dinara kazniće se taksi vozač ako:

1. ne ispunjava uslove iz člana 8. stav 1. tačke 1. i 4. ove odluke,

2. postupi suprotno odredbi člana 11. stav 1. ove odluke,

3. postupi suprotno odredbi člana 19. stav 6, 7. i 8. ove odluke,

4. se u taksi vozilu ne nalazi dokumentacija propisana članom 22. ove odluke,

5. postupi suprotno odredbi člana 25. stav 1, 4. i 5. ove odluke,

6. postupi suprotno odredbi člana 26. ove odluke,

7. postupi suprotno odredbi člana 27. ove odluke,

8. postupi suprotno odredbi člana 28. ove odluke,

9. postupi suprotno odredbi člana 29. stav 1. ove odluke,

10. obavlja prevoz suprotno odredbi člana 30. ove odluke,

11. obavlja prevoz suprotno odredbi člana 31. ove odluke,

12. postupi suprotno odredbi člana 34. stav 1. ove odluke,

13. postupi suprotno odredbi člana 40. stav 1. ove odluke.

Član 46

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 25.000,00 dinara kazniće se fizičko lice ako:

1) obavlja taksi prevoz, a nije registrovano za obavljanje tog prevoza (član 3.) i

2) ne omogući inspektoru da vrši kontrolu odnosno ne stavi na uvid svu traženu dokumentaciju, ne dostavi potrebne podatke ili ne postupi po nalogu inspektora (član 40.).

Član 47

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj JP Direkcija za planiranje i izgradnju "Kraljevo" iz Kraljeva ukoliko ne izvrši obaveze predviđene članom 21. stav 1. ove odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 250,00 do 25.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u JP Direkcija za planiranje i izgradnju "Kraljevo" iz Kraljeva za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 48

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj JKP "Čistoća" iz Kraljeva ukoliko ne izvrši obaveze predviđene članom 21. stav 2. ove odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 250,00 do 25.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u JKP "Čistoća" iz Kraljeva za prekršaj iz stava 2. ovog člana.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 49

Prevoznici koji su na dan stupanja na snagu ove odluke registrovani u Agenciji za privredne registre Republike Srbije i poseduju važeće taksi dozvole, dužni su da usklade svoje poslovanje sa odredbama ove odluke najkasnije do dana isteka izdatih taksi dozvola.

Član 50

Odredba člana 9. stav 1. tačka 8. ove odluke stupa na snagu 01.01.2012. godine.

Član 51

Gradsko veće i organ su dužni da donesu akte iz svoje nadležnosti u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 52

Do donošenja akata predviđenih ovom odlukom primenjivaće se akti doneti po prethodno važećim propisima.

Član 53

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o auto-taksi prevozu putnika ("Službeni list opštine Kraljevo", broj 2/07 i 7/07).

Član 54

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".