PRAVILNIK

O ORGANIZACIJI MANIFESTACIJE "BORINA NEDELJA"

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 1/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se karakter i cilj Manifestacije "Borina nedelja", organizovanje, upravljanje i finansiranje iste, kao i druga pitanja od značaja za održavanje Manifestacije.

Član 2

"Borina nedelja" je stalna Manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Vranje posvećena Borisavu Stankoviću, afirmaciji savremene srpske književnosti i zavičajnog književnog stvaralaštva.

Cilj "Borine nedelje" je da vrednuje, podstiče i neguje književno stvaralaštvo u Republici Srbiji i da na srpskom govornom području obogaćuje kulturni identitet i unapređuje rad mladih u oblasti književnosti.

"Borina nedelja" se održava svake godine, počev od 23. marta (dana rođenja Borisava Stankovića) i traje sedam dana.

Član 3

Organizator i realizator Manifestacije "Borina nedelja", kao stalne Manifestacije od značaja za grad Vranje, jeste grad Vranje, preko javne ustanove iz oblasti kulture čiji je osnivač Grad.

Javna ustanova, organizator i realizator manifestacije u smislu stava 1. ovog člana, bira se na osnovu javnog konkursa, ukoliko ovim Pravilnikom nije drugačije određeno.

II UPRAVLJANJE I PREDSTAVLJANJE MANIFESTACIJE "BORINA NEDELJA"

Član 4

Manifestacijom "Borina nedelja" upravlja Savet - Organizacioni odbor Manifestacije "Borina nedelja" (u daljem tekstu: Organizacioni odbor "Borine nedelje").

Manifestaciju "Borina nedelja" zastupa i predstavlja Umetnički savet, preko člana imenovanog iz reda organa Grada, u skladu sa ovim pravilnikom.

Organizator i realizator Manifestacije "Borina nedelja", koordinira rad Umetničkog saveta i Organizacionog odbora "Borine nedelje", pruža stručnu pomoć u izradi programa i finansijskog plana manifestacije, tehničku i drugu vrstu pomoći u organizaciji i održavanju Manifestacije "Borina nedelja".

Član 5

Organizacioni odbor "Borine nedelje" ima predsednika, zamenika predsednika i članove, koje imenuje Gradsko veće grada Vranja (u daljem tekstu: Gradsko veće) iz reda organa Grada i afirmisanih ličnosti iz oblasti kulture, odnosno stvaralaštva koje čini sadržaj "Borine nedelje".

Broj članova utvrđuje se posebnim aktom Gradskog veća o imenovanju Organizacionog odbora "Borine nedelje".

Mandat predsednika, zamenika predsednika i članova Organizacionog odbora "Borina nedelja" traje dve godine.

Član 6

Organizacioni odbor "Borine nedelje", u okviru prava i dužnosti:

- donosi poslovnik o svom radu;

- donosi program i finansijski plan Manifestacije "Borina nedelja;

- imenuje članove Umetničkog saveta;

- donosi pravilnik o zvaničnim nagradama Manifestacije "Borina nedelja" i imenuje žiri i konkurs za dodelu nagrada Manifestacije "Borina nedelja";

- obavlja i druge poslove utvrđene Pravilnikom o organizaciji manifestacija i programa u oblasti kulture i umetnosti od značaja za Grad i ovim Pravilnikom.

Član 7

Umetnički savet imenuje Organizacioni odbor "Borine nedelje".

Broj, struktura i nadležnost članova Umetničkog saveta utvrđuje se aktom o imenovanju Umetničkog saveta.

Član Umetničkog saveta imenovan iz reda organa Grada zastupa i predstavlja Manifestaciju "Borina nedelja".

Član Umetničkog saveta iz stava 3. ovog člana, u okviru utvrđenih prava i dužnosti, naročito:

- u saradnji sa nadležnom službom Gradske uprave grada Vranja i uz stručnu pomoć organizatora i realizatora manifestacije, priprema predlog programa i predlog finansijskog plana Manifestacije "Borina nedelja";

- neposredno je odgovoran organima grada za organizaciju i realizaciju finansijskog plana Manifestacije;

- obavlja i druge poslove utvrđene aktom o imenovanju i ovim pravilnikom.

III PROGRAM I FINANSIJSKI PLAN MANIFESTACIJE "BORINA NEDELJA"

Član 8

Program i Finansijski plan, na predlog člana Umetničkog saveta u smislu člana 7. ovog pravilnika, donosi Organizacioni odbor "Borine nedelje".

Organizacioni odbor "Borine nedelje" dostavlja na saglasnost Gradskom veću, preko člana Gradskog veća za resor kultura i informisanje, program i finansijski plan Manifestacije "Borina nedelja".

Gradsko veće daje saglasnost na program i finansijski plan manifestacije "Borina nedelja", po prethodno pribavljenom mišljenju Saveta za budžet i finansije Gradske uprave.

IV FINANSIRANJE MANIFESTACIJE "BORINA NEDELJA"

Član 9

Manifestacija "Borina nedelja" finansira se sredstvima: budžeta grada, budžeta Republike Srbije preko resornog ministarstva, organizatora i realizatora Manifestacije, spronzorstvima, donacijama pravnih i fizičkih lica, i iz drugih izvora i pod uslovima utvrđenim zakonom i Pravilnikom o organizaciji Manifestacija i programa u oblasti kulture i umetnosti od značaja za Grad.

Organizator i realizator Manifestacije "Borina nedelja" u smislu člana 3. ovog Pravilnika, dužan je da najkasnije do 01. oktobra tekuće godine utvrdi predračun troškova potrebnih za realizaciju Manifestacije, radi planiranja sredstava u budžetu Grada za narednu godinu.

Organizacioni odbor "Borine nedelje" dužan je da u roku od 30 dana od dana završetka Manifestacije podnese Gradskom veću izveštaj o realizaciji programa i finansijskog plana Manifestacije "Borina nedelja".

Program i finansijski plan Manifestacije "Borina nedelja" čini prilog Programa rada i finansijskog plana organizatora i realizatora manifestacije za tekuću godinu, a izveštaj o realizaciji programa i finansijskog plana manifestacije prilog je Izveštaja o radu organizatora i realizatora Manifestacije "Borina nedelja" za prethodnu godinu, na koje konačnu saglasnost daje Skupština Grada.

V NAGRADE MANIFESTACIJE "BORINA NEDELJA"

Član 10

U okviru Manifestacije "Borina nedelja" ustanovljavaju se:

1. Književna nagrada "Borisav Stanković" - za najbolju knjigu proze na srpskom jeziku; i

2. Nagrada "Najbolji literarni rad" za autore do 28 godine starosti.

Ustanovljenje i dodeljivanje nagrada bliže se uređuje posebnim pravilnikom Organizacionog odbora "Borine nedelje".

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Na pitanja koja nisu regulisana ovim Pravilnikom, neposredno se primenjuju odredbe Zakona o kulturi i Pravilnika o organizaciji manifestacija i programa u oblasti kulture i umetnosti od značaja za Grad.

Član 12

Ukoliko se Manifestacija "Borine nedelje" planira godišnjim programom rada neke od javnih ustanova iz oblasti kulture čiji je osnivač Grad, finansiranje programa te Manifestacije vršiće se po osnovu tog godišnjeg programa javne ustanove, u skladu sa zakonom.

Član 13

Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana donošenja.

Član 14

Pravilnik objaviti u "Službenom glasniku grada Vranja".