ODLUKA
O SAHRANJIVANJU I GROBLJIMA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 7/2011 - prečišćen tekst)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se: način vršenja pogrebne delatnosti, određivanje i stavljanje van upotrebe groblja, uslovi i način sahranjivanja, pokopavanje posmrtnih ostataka umrlih, održavanje i uređenje groblja, način plaćanja grobnih usluga i druge radnje u vezi sa sahranjivanjem na teritoriji grada Vranja.

Član 2

Pod pogrebnom delatnošću, u smislu ove odluke podrazumeva se: odobravanje pokopavanja posmrtnih ostataka umrlih na određenom groblju, davanje grobnih mesta na korišćenje, prenos i prevoz posmrtnih ostataka do sahranjivanja, pokopavanje posmrtnih ostataka, određivanje vremena sahrane kao i druge radnje u vezi sa sahranjivanjem.

Pod uređivanjem groblja podrazumeva se: staranje o unutrašnjem uređenju groblja, saglasno urbanističkom planu i uslovima propisanim ovom odlukom.

Pod održavanjem groblja, podrazumeva se održavanje objekata na groblju koji služe za obavljanje pogrebne delatnosti i drugih objekata, održavanje prilaznih puteva, staza, zelenila, instalacija kao i čistoće i reda na groblju.

Član 3

Grobljem se, u smislu ove odluke, smatra zemljište koje je odgovarajućim urbanističkim planom ili odlukom Skupštine određeno za sahranjivanje umrlih i svi objekti i uređaji koji se nalaze na tom zemljištu a služe za sahranjivanje i korišćenje groblja.

Obezbeđivanje zemljišta za groblje, za proširenje postojećih i formiranje novih grobalja vrši se u skladu sa zakonskim propisima.

Groblje je komunalni objekat od posebnog društvenog interesa.

Član 4

Sahranjivanje se vrši u skladu sa odgovarajućim sanitarnim propisima, a na način koji odgovara pijetetu prema umrlom, dostojanstvu mesta na kojem počiva i uz poštovanje osećanja srodnika umrlog i drugih osoba koje su bile bliske sa umrlim.

Pod sahranjivanjem u smislu ove odluke, smatra se pokopavanje posmrtnih ostataka umrlog i druge radnje koje se u tom smislu preduzimaju.

Član 5

Poslove pogrebne delatnosti i uređivanja i održavanja groblja na teritoriji Vranja i Vranjske Banje vrši JKP "Komrad" Vranje (u daljem tekstu: Komunalno preduzeće).

Ostala groblja na teritoriji grada Vranja uređuju i održavaju mesne zajednice na čijim se područjima ista nalaze.

Mesne zajednice mogu sa Komunalnim preduzećem zaključiti ugovor o obavljanju poslova i uređenju groblja na svom području.

Član 6

Zabranjeno je podizanje spomenika i drugih grobnih znakova kojima se na neposredan ili posredan način označava pripadnost poginulog, odnosno umrlog lica neprijateljskim pokretima uperenim protiv NOR-a, odnosno na drugi način označava njegovo učešće upereno protiv te borbe ili označava njegova neprijateljska delatnost protiv uređenja i bezbednosti Srbije.

Zabranjeno je na spomenike ili druge grobne znakove stavljati podatke, natpise, fotografije i druge znakove (simbole) kojima se na neposredan ili posredan način označava pripadnost poginulog odnosno umrlog lica neprijateljskim pokretima uperenim protiv NOR-a, odnosno na drugi način označava njegovo učešće protiv te borbe, ili se označava njegova neprijateljska delatnost protiv uređenja i bezbednosti Srbije.

Zabranjeno je podizanje spomenika i drugih grobnih znakova u slučajevima kad oni imaju antisocijalistički i neprijateljski sadržaj, ili se na njima na drugi način povređuju patriotska osećanja ili idejno-političko opredeljenje radnih ljudi i građana, naroda i narodnosti Srbije.

Zabranjena je izrada obeležja i znakova za obeležavanje grobova i spomenika iz stava 1. do 3. ovog člana.

Član 7

Natpisi na nadgrobnim spomenicima i znakovima na grobljima koje održava Komunalno preduzeće, podležu prethodnoj saglasnosti ovog preduzeća, a na ostalim grobljima podležu prethodnoj saglasnosti mesnih zajednica.

Član 8

Komunalno preduzeće donosi bliže propise o radu mrtvačnica, o održavanju reda na groblju, o načinu plaćanja pogrebnih usluga i drugim pitanjima koja se odnose na upravljanje, uređivanje i održavanje groblja.

II ODREĐIVANJE I STAVLJANJE VAN UPOTREBE GROBLJA

Član 9

Groblja, u smislu ove odluke, su sva postojeća groblja na teritoriji grada Vranja koja nisu stavljena van upotrebe.

Na teritoriji Vranja u upotrebi su: Novo groblje, groblje u Šaprancu, groblje u Donjem Vranju, Sobini, Bunuševcu, Balinovcu i groblje Roma.

Član 10

Određivanje zemljišta za novo groblje u Vranju i Vranjskoj Banji vrši se urbanističkim planom.

U ostalim naseljenim mestima zemljište za groblje određuje Skupština posebnom odlukom.

Član 11

U realizaciji prostornih planova, groblje ili deo groblja može se staviti van upotrebe.

Odluka o stavljanju groblja ili dela groblja van upotrebe donosi Skupština.

Groblje stavljeno van upotrebe ili deo takvog groblja može se koristiti za druge namene saglasno urbanističkom planu po isteku roka počivanja za sva grobna mesta ili posle izvršenog prenosa posmrtnih ostataka iz onih grobnih mesta za koje još nije istekao rok počivanja posmrtnih ostataka.

Izuzetno, od odredbe iz prethodnog stava, grobovi i grobnice koji uživaju status spomenika kulture u smislu važećih propisa kao i zaštićeni grobovi i grobnice, ne mogu se prekopavati i prenositi. Za preduzimanje bilo kakvih radnji na grobovima i grobnicama iz ovog stava, ili njihovoj blizini, potrebno je odobrenje nadležnog organa, u skladu sa zakonom.

Troškove iskopavanja i prenosa posmrtnih ostataka koji se vrše po odluci Skupštine pre isteka roka počivanja i troškove prenosa grobnih znakova, spomenika i drugih objekata sa odnosnih grobnih mesta snosi gradski organ koji je naredio iskopavanje i prenos posmrtnih ostataka.

Gradski organ uprave nadležan za komunalne poslove može odrediti da se za određeno vreme ne vrši sahranjivanje na groblju ili delu groblja ako utvrdi da za to nema više mesta.

Član 12

Groblja u Vranju i Vranjskoj Banji moraju imati izgrađene mrtvačnice, javnu rasvetu, dovoljan broj česama sa pijaćom vodom i sanitarne uređaje.

Objekti za snabdevanje vodom za piće i instalacije na groblju moraju biti zaštićeni od zagađivanja.

Član 13

Groblja za čijom izgradnjom odnosno rekonstrukcijom nije donet propisani plan, uređuju se tako da pored prostora za sahranjivanje ima dovoljno slobodnih površina za pristup grobnim mestima kao i objekat koji služi za očuvanje posmrtnih ostataka umrlih do sahranjivanja.

Član 14

Crkvama, kapelama i drugim objektima na groblju koji su namenjeni za vršenje verskih obreda, upravljaju verske zajednice kojima pripadaju.

Član 15

Sahranjivanje umrlih obavlja se na groblju koje je u upotrebi.

Sahranjivanje van groblja može se vršiti samo u slučajevima predviđenim posebnim zakonom ili na zakonu zasnovanom odlukom Skupštine.

Odobrenje za pokopavanje van groblja, u slučajevima iz prethodnog stava daje gradski organ nadležan za komunalne poslove.

Član 16

Sahranjivanje posmrtnih ostataka na groblju u Donjem Vranju i Šapranačkom groblju može se vršiti samo pod uslovom da umrli ili porodica umrlog lica ima grobno mesto na ovom groblju, pre stupanja na snagu Odluke o sahranjivanju i grobljima ("Službeni list opštine Vranje", broj 7/83).

Ukoliko lica iz prethodnog stava nemaju svoje grobno mesto na ovom groblju, sahranjivanje će se izvršiti na novom groblju.

III SAHRANJIVANJE

Član 17

Sahranjivanje se može vršiti posle utvrđivanja smrti na način određen posebnim propisima.

Sahranjivanje se može izvršiti najranije po isteku 24 časa od momenta nastupanja smrti, a najkasnije iz kapele (mrtvačnice) u roku od 48 časova.

Član 18

Prilikom prenošenja posmrtnih ostataka od mesta gde se oni nalaze do mrtvačnice, nisu dozvoljeni verski obredi i pogrebne povorke.

Pre sahranjivanja posmrtni ostaci mogu biti izloženi na određenom mestu van groblja radi ukazivanja posebnih posmrtnih počasti, uz odobrenje nadležnog organa u skladu sa zakonom ili drugim propisima.

Član 19

Lice koje je dužno da se stara o sahranjivanju umrlog dužno je da u roku od dva časa po utvrđivanju smrti obavesti Komunalno preduzeće o tome kada je smrt nastupila i gde se nalaze posmrtni ostaci.

Komunalno preduzeće odmah po prijemu prijave smrti izdaje podnosiocu prijave odobrenje za pokopavanje u određeno groblje i grobno mesto i daje obaveštenje kada će se izvršiti prenos posmrtnih ostataka u mrtvačnici.

Posmrtni ostaci umrlog u medicinskoj ustanovi moraju se preneti u mrtvačnicu na groblju ako se sahranjivanje vrši na groblju u Vranju i Vranjskoj Banji.

Ako se sahranjivanje vrši u mestima van Vranja i Vranjske Banje, posmrtni ostaci će se preneti u mesto sahranjivanja.

Član 20

Prenos posmrtnih ostataka od mesta gde se oni nalaze do mrtvačnice vrši Komunalno preduzeće.

Posmrtni ostaci mogu se prenositi samo vozilima specijalno uređenim za prevoz posmrtnih ostataka.

Posmrtni ostaci umrlog čuvaju se u mrtvačnici do vremena određenog za sahranu.

Po iznošenju posmrtnih ostataka iz mrtvačnice mogu se na groblju u skladu sa običajima i propisima o verskim zajednicama vršiti obredi.

Prevoz posmrtnih ostataka poginulih u saobraćajnim udesima i drugim vanrednim slučajevima za koje nalog daju istražni organi troškovi prevoza i drugi troškovi sahrane padaju na teret organa koji je izdao nalog.

Član 21

Sahranjivanje se vrši na groblju koje je u redovnoj upotrebi i to u drvenim ili u drvenim kovčezima sa metalnim ulošcima.

Član 22

Grobno mesto za sahranjivanje posmrtnih ostataka umrlog daje na korišćenje komunalno preduzeće po prijavljenom smrtnom slučaju.

Grobnim mestom, u smislu ove odluke, podrazumeva se grob i grobnica.

Komunalna organizacija može izdati grobno mesto kada neko želi za života podignuti spomenik ili kada telo umrlog nije pronađeno, ili je sahranjeno na drugom mestu, pa mu se želi urediti grob i spomenik (konotaf) radi odavanja pošte.

Član 23

Vreme sahrane određuje Komunalno preduzeće u sporazumu sa rodbinom umrlog, a u skladu sa sanitarnim propisima.

Da bi se na vreme mogao pripremiti grob ili grobnica, sahrana se mora prijaviti najmanje 12 časova ranije.

Sahranjivanje posmrtnih ostataka umrlih na grobljima van Vranja i Vranjske Banje vršiće se na uobičajeni način.

Član 24

Sahranjivanje posmrtnih ostataka lica umrlih od zaraznih bolesti, eshumacije, evidentiranje sahranjenih vršiće se prema važećim propisima.

Prevoz posmrtnih ostataka lica umrlih od zaraznih bolesti, vršiće se samo pod uslovima i na način koji onemogućava širenje zaraze.

Član 25

Troškove sahranjivanja snose lica koja su bila dužna da umrlog za života izdržavaju ili da se staraju o njegovom sahranjivanju.

Ako ne postoje lica iz prethodnog stava, troškove sahranjivanja snosi Grad na čijoj teritoriji je izvršeno ukopavanje.

Grad, Komunalno preduzeće ili mesna zajednica koja je obezbedila sahranjivanje umrlog lica, imaju pravo na naknadu troškova od lica koja su bila dužna da obezbede sahranjivanje iz zaostavštine umrlog.

Troškove sahrane stranaca snosi Grad.

Član 26

Komunalna organizacija je dužna da obezbedi službu za sahranjivanje umrlih lica kao i prenos posmrtnih ostataka umrlih na groblje na kome će biti sahranjeni svakog dana, uključujući i nedelju i dane državnih praznika.

Član 27

Međusobna prava i obaveze lica koje je izvršilo zakup grobnog mesta (u daljem tekstu: korisnik grobnog mesta) i Komunalno preduzeće, odnosno mesna zajednica uređuju se pismenim ugovorom u skladu sa odredbama ove odluke i opštim aktom Komunalnog preduzeća, iz člana 8. ove odluke.

Član 28

Komunalno preduzeće je dužno da vodi evidenciju sahranjenih.

Posmrtni ostaci sahranjenog mogu se iskopati i preneti na drugo groblje po prethodno pribavljenom odobrenju nadležnog organa i odobrenju sanitarne inspekcije ako je na drugom groblju obezbeđeno grobno mesto za sahranu.

Kopanje, prenos i zatrpavanje posmrtnih ostataka u grob, ili iz jednog u drugi grob na istom groblju vrše samo lica ovlašćena od strane Komunalnog preduzeća, odnosno mesne zajednice.

Ovlašćena lica iz prethodnog stava kao i lica ovlašćena da obave poslove iznošenja umrlo lica iz mrtvačnice moraju imati odgovarajuću uniformu.

Član 29

Korisnik grobnog mesta nema pravo da korišćenje grobnog mesta prenese na drugo lice.

U slučaju smrti korisnika grobnog mesta pravo korišćenja grobnog mesta pripada licu koje je oglašeno za njegovog naslednika. Komunalno preduzeće odnosno mesna zajednica dužna je da sa ovim licem zaključi pismeni ugovor iz člana 27. ove odluke.

Ako nije određen naslednik grobnog mesta ili više lica oglašeno za naslednika, ova lica su dužna da jednog između sebe odrede kao zajedničkog punomoćnika i primerak punomoćja dostave Komunalnom preduzeću.

Član 30

Posmrtni ostaci sahranjenih moraju da počivaju u grobnom mestu najmanje 10 godina od dana sahranjivanja (u daljem tekstu: rok obaveznog počivanja).

Član 31

Korisnik grobnog mesta odnosno porodica i srodnici sahranjenog lica imaju pravo da po isteku roka obaveznog počivanja produže rok počivanja pod uslovima da se grobno mesto uredno održava i da je plaćena naknada za proteklo vreme počivanja.

Komunalno preduzeće odnosno mesna zajednica može odobriti i drugom licu da pod uslovima iz stava 1. ovog člana produži rok počivanja.

Rok produženog počivanja posmrtnih ostataka u grobu iznosi 10 godina, a u grobnici 10-50 godina.

Ne može se produžiti rok počivanja za grobno mesto na groblju ili delu groblja koji su stavljeni van upotrebe.

Član 32

Ako korisnik grobnog mesta odnosno porodica ili srodnici ili druga lica ne ispunjavaju uslove za održavanje grobnog mesta ili pismeno izjave da obavezu neće izvršiti, Komunalno preduzeće, odnosno mesna zajednica može zapušteno grobno mesto izdati za pokopavanje posmrtnih ostataka drugog umrlog lica a posmrtne ostatke do tada sahranjenog preneti i zakopati u zajedničku, za to određenu grobnicu.

Zapuštenim grobom u smislu prethodnog stava smatraće se grob o kome se niko od za to pozvanih lica ne stara, ni po proteku roka od 6 meseci posle dana dostavljanja pisane opomene za ispunjavanje dospelih obaveza za naknadu za korišćenje i održavanje groba.

Član 33

Odredbe iz prethodnog člana primenjivaće se i na grobove za koje je danom stupanja na snagu Odluke o sahranjivanju i grobljima ("Službeni list opštine Vranje", broj 7/83) obavezni rok počivanja protekao što će se utvrditi na osnovu podataka i dokumentacije kojom raspolaže Komunalno preduzeće i mesne zajednice.

Član 34

Nepoznate korisnike grobova za koje je obavezni i produženi rok počivanja protekao, Komunalno preduzeće odnosno mesna zajednica će pozvati ili ih obavestiti putem oglasa ili drugih sredstava informisanja da je obavezni i produženi rok počivanja protekao sa upozorenjem na posledice njegovog proteka.

Komunalno preduzeće odnosno mesna zajednica stiče pravo raspolaganja spomenicima i drugim objektima na zapuštenim grobovima iz člana 32. i 33. ove odluke.

Član 35

Posmrtne ostatke iz grobova odnosno grobnica kojima je istekao rok počivanja, Komunalno preduzeće odnosno mesna zajednica može preneti u za to određenu zajedničku grobnicu.

Nadgrobne spomenike i druge predmete sa ovih grobova, odnosno grobnica, Komunalno preduzeće, odnosno mesna zajednica će ukloniti i o tome obavestiti korisnika grobova i grobnica i odrediti im rok u kome su dužni da preuzmu nadgrobne spomenike i druge uklonjene predmete. Ovaj rok iznosi 30 dana.

Ako se korisnik groba ili grobnica ne odazove pozivu ili ako obaveštenje iz stava 1. ovog člana nije moguće uručiti, Komunalno preduzeće odnosno mesna zajednica je dužna da uklonjeni nadgrobni spomenik čuva najmanje 6 meseci po njegovom uklanjanju.

Posle isteka tog roka, nadgrobni spomenici mogu se prodati putem javne licitacije, odnosno prerađivati.

Član 36

U grob ili grobnicu za koju nije istekao rok počivanja, pod uslovom da je od prethodne sahrane proteklo najmanje jedna godina, može se sahraniti bračni drug sahranjenog, njegov srodnik po krvi u prvoj liniji, kao i njegovog bračnog druga.

IV UREĐENJE I ODRŽAVANJE GROBLJA

Član 37

Uređenje groblja mora se vršiti u skladu sa urbanističkim planom i odredbama ove odluke.

Za groblja za koja ne postoji urbanistički plan, za grob odrasle osobe potrebno je zemljište dužine 3,00 m, i širine 1,5 m a za decu do 10 godina zemljište dužine 2 m, a širine 1 m.

Dužina grobnog mesta iznosi najmanje 1,5 m.

Član 38

Grobno mesto mora biti ograđeno.

Visina ograde iznosi najviše 50 cm od sokle, a sokla ne može biti viša od 20 cm.

Visina spomenika na grobnom mestu može iznositi najviše 1,5 m.

U jednom grobnom mestu može se pokopati samo 1 mrtvac, osim u slučaju istovremenog pokopavanja majke i novorođenčeta, ili blizanaca do 5 godina starosti.

Član 39

Groblja se moraju ograditi prikladnom ogradom i uredno održavati.

Član 40

O uređivanju i održavanju groblja stara se Komunalno preduzeće.

O uređivanju i održavanju grobnih mesta stara se korisnik grobnog mesta.

Ukoliko korisnik grobnog mesta ne održava grob ili grobnicu na način određen ovom odlukom, Komunalno preduzeće posle pismene opomene izvršiće potrebno uređivanje i održavanje a za izvršeni posao naknadu će naplatiti od korisnika grobnog mesta.

Član 41

Korisnik grobnog mesta može poveriti uređenje i održavanje grobnog mesta Komunalnom preduzeću uz međusobno utvrđenu naknadu.

Član 42

Izgradnja odnosno rekonstrukcija grobnice ili drugog spomen-obeležja i podizanje, prepravka ili uklanjanje spomenika i drugog predmeta na grobnom mestu može se vršiti ako je za to prethodno pribavljeno odobrenje gradskog organa uprave nadležnog za komunalne poslove.

Lice koje traži odobrenje za izgradnju dužno je podneti skicu sa tehničkim opisom objekta, odnosno spomenika i potvrdu da je obezbeđeno korišćenje grobnog mesta.

Ako je grobnica ili drugi spomen-objekat izgrađen ili ako je spomenik ili drugi predmet na grobu podignut protivno odredbi stava 1. ovog člana, nadležni organ Grada može narediti obustavljanje radova, odnosno uklanjanje grobnica, spomen-objekta, odnosno spomenika ili drugog predmeta na grobnom mestu.

Za preduzimanje bilo kakve radnje na spomeniku ili drugom predmetu na grobnici ili grobu, koji ima svojstvo spomenika kulture, potrebno je prethodno odobrenje nadležnog organa u smislu Zakona o zaštiti kulturnih dobara.

Član 43

Po iznošenju kovčega sa posmrtnim ostacima umrlog iz mrtvačnice mogu se na groblju i objektima namenjenim za vršenje verskih obreda na groblju, vršiti verski obredi u skladu sa običajima i propisima verskih zajednica.

Član 44

Zadržavanje na groblju dozvoljeno je leti od 06.00 - 20.00 časova, a zimi od 07.00 - 17.00 časova, izuzev srodnika umrlog koji se nalazi u kapeli odnosno mrtvačnici.

Komunalno preduzeće staraće se da kapije groblja budu otvorena i zatvorena na vreme.

Groblje u Šaprancu i Novo groblje moraju imati uniformisane čuvare.

Član 45

Zanatske radove: izradu spomenika, grobnica, okvira, nadgrobnih ploča, postavljanje ograde, montaža spomenika i druge radove na groblju izvodi Komunalno preduzeće a izvođenje istih može odobriti i drugim fizičkim ili pravnim licima pod sledećim uslovima:

- da se prethodno prijave Komunalnom preduzeću, koje će izdati odobrenje za izvođenje radova,

- da fizičko lice poseduje odgovarajuću kvalifikaciju za ovu vrstu poslova a pravno lice da je registrovano za ovu vrstu poslova,

- da se radovi izvode u radne dane i to u letnjem periodu od 06.00 - 19.00 časova, u zimskom periodu od 07.00 - 16.00 časova i to na način kojim će se u najvećoj meri očuvati mir i dostojanstvo groblja,

- građevinski materijal (pesak, šljunak i drugo) dozvoljeno je držati na groblju samo za vreme koje je neophodno za izvršenje radova i to tako da se time ne ometa pristup i kretanje posetilaca groblja, a u slučaju prekida radova kao i posle završetka radova izvođač je dužan da gradilište dovede u prvobitno stanje,

- za prevoz materijala potrebnog za izvođenje zanatskih radova na groblju mogu se koristiti samo putevi i staze koje odredi Komunalna organizacija,

- ako se prilikom izvođenja radova pronađu delovi sanduka, kosti i sl. moraju se zakopati na istom mestu,

- ako se prilikom izvođenja radova pronađu predmeti od vrednosti moraju se bez odlaganja predati Komunalnom preduzeću što se konstatuje na zapisniku,

- točeća mesta na vodovodu moraju se posle upotrebe zatvarati, a alat se ne sme prati na česmama,

- da pre početka izvođenja radova plati određenu naknadu Komunalnom preduzeću, za vreme državnih praznika i nedeljom ne mogu se izvoditi nikakvi radovi na groblju,

- izvođač radova je dužan da se pridržava reda na groblju propisanog ovom odlukom i aktom Komunalnog preduzeća koji reguliše održavanje reda na groblju.

Komunalno preduzeće može da zabrani izvođenje zanatskih radova na groblju ili pojedinim delovima groblja u određene dane ili u određeno doba godine u cilju zavođenja određenog reda na groblju.

Izvođaču zanatskih radova koji se ne pridržava odredaba ovog člana ili drugih odredaba o radu na groblju Komunalno preduzeće može zabraniti rad na groblju.

Član 46

Na grobnim mestima dozvoljeno je saditi travu, cveće i ukrasno šiblje niskog rasta ukoliko to nije protivno urbanističkom planu.

Visokorastuće drveće i rodno drveće ne može se saditi na grobnim mestima.

Venci sa grobnog mesta moraju se ukloniti u roku od 6 meseci.

Po isteku roka od 6 meseci korisnik grobnog mesta dužan je da ukloni vence. U protivnom, vence će ukloniti Komunalno preduzeće, na teret korisnika grobnog mesta.

Član 47

Deca ispod 10 godina starosti imaju pristup na groblje samo uz pratnju starijih, a bez takve pratnje po odobrenju Komunalnog preduzeća.

Komunalno preduzeće može iz naročito opravdanih razloga povremeno da zabrani pristup na groblje.

Član 48

Na groblju je zabranjeno:

1) preskakati ogradu, gaziti zelene površine, lomiti i kidati cveće i druge zasade,

2) protivpravno uzimati cveće i druge predmete sa grobnih mesta, gaziti, prljati i skrnaviti grobna mesta,

3) nanositi štetu nadgrobnim spomenicima i predmetima na grobnim mestima i drugim objektima na groblju,

4) narušavati mir na groblju, izazivati nered, tuču i galamu,

5) uvoditi i puštati životinje i živinu,

6) na stazama, putevima i zelenim površinama stvarati nečistoću, bacati uvele vence, cveće i druge predmete,

7) voziti bicikle, moticikle i druga motorna vozila,

8) ostavljati hranu na grobnim mestima, osim na mestima koja su za to određena,

9) obavljati fotografisanje u vidu zanata i vršiti druge usluge bez odobrenja Komunalnog preduzeća,

10) prodavati ma kakvu robu bez odobrenja Komunalnog preduzeća,

11) ulaziti pre i zadržavati se posle određenog vremena u krugu groblja,

12) lov na groblju,

13) boravak besposlenih lica u cilju prosjačenja,

14) paljenje sveća na grobnim mestima izvan kućišta za sveće i na mestima na kojima paljenje sveća može izazvati požar,

15) postavljati posude za cveće, svećnjake i druge predmet, ako po obliku i vrsti materijala ne odgovaraju estetskom izgledu groblja,

16) pokrivanje grobne parcele i zatvaranje sa sve četiri strane montažnim elementima ili drugim građevinskim materijalom,

17) činiti sve druge radnje koje nanose štetu groblju ili na ogradi groblja.

Član 49

Posetioci groblja dužni su da se na groblju ponašaju na način koji odgovara dostojanstvu groblja i prijetetu prema umrlima.

V GROBOVI I GROBNICE ZASLUŽNIH GRAĐANA

Član 50

Urbanističkim planom za izgradnju groblja odnosno u planu uređenja groblja mogu se predvideti parcele za sahranjivanje zaslužnih lica i učesnika NOR-a.

Način i postupak sahranjivanja i sve što je u vezi sa sahranjivanjem zaslužnih lica regulišu se posebnom odlukom, a za učesnike NOR-a prema zakonu i pravilniku o evidenciji o grobljima i grobovima boraca.

Koja će se lica sahranjivati u grobna mesta iz prethodnog stava odlučuje komisija koju imenuje Skupština, odnosno organizacija SUBNOR-a.

O uređenju i održavanju grobova i grobnice zaslužnih lica i učesnika NOR-a stara se Komunalno preduzeće, a troškove za njihovo uređenje i održavanje snosi Grad. Ovi grobovi i grobnice neće se prekopavati.

O grobovima i grobnicama zaslužnih lica i učesnika NOR-a Komunalno preduzeće vodi posebnu evidenciju.

VI NAČIN PLAĆANJA POGREBNIH USLUGA

Član 51

Za korišćenje grobnog mesta, objekata na groblju i usluga u vezi sa sahranjivanjem i iskopavanjem posmrtnih ostataka plaća se naknada.

Visinu ovih naknada određuje Komunalno preduzeće u skladu sa propisima o cenama komunalnih usluga.

Naknada za korišćenje grobnog mesta određuje se za vreme od 10 godina i plaća unapred za sve vreme korišćenja grobnog mesta.

Član 52

Pojedini korisnici grobnih mesta mogu i biti oslobođeni od plaćanja naknade za korišćenje grobnog mesta iz opravdanih razloga (socijalni slučajevi i sl.) i to na teret budžetskih sredstava.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 53

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Komunalno preduzeće ili mesna zajednica:

1. ako se sahranjivanje ne vrši po isteku 24 časa od momenta nastupanja smrti, a iz kapele (mrtvačnice) najkasnije u roku od 48 časova (član 17. stav 2.);

2. ako dozvoli verske obrede i pogrebne povorke prilikom prenošenja posmrtnih ostataka od mesta gde se oni nalaze do mrtvačnice (član 18. stav 1.);

3. ako prenos posmrtnih ostataka od mesta gde se oni nalaze do mrtvačnice ne vrši vozilima koja su specijalno uređena za prevoz posmrtnih ostataka (član 20. stav 2.);

4. ako iskopava posmrtne ostatke sahranjenog i vrši prenos na drugo groblje bez prethodno pribavljenog odobrenja gradskog organa uprave nadležnog za komunalne poslove i sanitarne inspekcije (član 28. stav 2. i 3.);

5. ako produži rok počivanja za grobno mesto na groblju ili delu groblja koja su stavljena van upotrebe (član 31. stav 4);

6. ako posmrtne ostatke iz grobova odnosno grobnica za koje se ne plaća uredna naknada i istekao je rok počivanja, bez pisane izjave korisnika grobnog mesta, odnosno bez pismene opomene, prenese u poseban zajednički grob odnosno grobnicu ili izvrši prekopavanje grobova i grobnica, ili ako uklonjeni nadgrobni spomenik proda putem javne licitacije pre isteka roka određenog članom 35. ove odluke;

7. ako ne ogradi groblje u upotrebi prikladnom ogradom (član 39.);

8. ako se ne stara o uređivanju ili održavanju groblja (član 40. stav 1.);

9. ako dozvoli da na spomeniku ili drugom predmetu na grobnici ili grobu koji ima svojstvo spomenika kulture preuzima bilo kakva radnja bez dozvole nadležnog organa, odnosno organizacije saglasno Zakonu o zaštiti spomenika kulture (član 42. stav 4.);

10. ako ne dozvoli izvođenje zanatskih i drugih radova fizičkim ili pravnim licima na groblju koji su neophodni za uređenje i održavanje grobnog mesta a ispunjeni su uslovi propisani članom 45. stav 1.;

11. ako ne vodi evidenciju sahranjenih (član 28. stav 1.) i posebnu evidenciju o grobnim mestima za sahranjivanje zaslužnih lica (član 50. stav 5.).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 35.000,00 dinara i odgovorno lice u Komunalnom preduzeću, odnosno mesnoj zajednici.

Izuzetno od odredaba stava 1. i 2. ovog člana, na mestu izvršenja prekršaja može se naplatiti novčana kazna za pravno lice u iznosu od 10.000,00 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 2.500,00 dinara.

Član 54

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 35.000,00 dinara kazniće se za prekršaj građanin:

1. ako u roku od dva časa po utvrđivanju smrti ne obavesti Komunalno preduzeće (član 19. stav 1.),

2. ako prenos posmrtnih ostataka gde se one nalaze do mrtvačnice poveri organizaciji koja se ne bavi pogrebnom delatnošću (član 20. stav 1.) i ako prenos posmrtnih ostataka ne vrši vozilima specijalno uređenim za prevoz posmrtnih ostataka (član 20. stav 2.),

3. ako korišćenje grobnog mesta prenese na drugo lice (član 29. stav 19),

4. ako preduzima bilo kakve radnje na spomeniku ili drugom mestu na grobnici ili grobu koje ima svojstvo spomenika kulture bez dozvole nadležnog organa, odnosno organizacije saglasno Zakonu o zaštiti spomenika kulture (član 42. stav 4.),

5. ako se ne stara o uređivanju i održavanju grobnog mesta (član 40. stav 2.),

6. ako bez odobrenja gradskog organa uprave nadležnog za komunalne poslove vrši izgradnju, odnosno rekonstrukciju grobnice ili drugog spomen obeležja, kao i podizanje, prepravku ili uklanjanje spomenika i drugog objekta na grobnom mestu (član 42. stav 1.),

7. ako izvodi zanatske i druge radove na groblju bez dozvole Komunalnog preduzeća ili izvodi radove suprotno uslovima propisanim članom 45. Odluke.

8. ako vence sa grobnog mesta ne ukloni u roku propisanom članom 46. stav 3. Odluke,

9. ako učini bilo koju radnju iz člana 48. ove Odluke.

Izuzetno od odredaba stava 1. ovog člana, na mestu izvršenja prekršaja može se naplatiti novčana kazna za fizičko lice u iznosu od 2.500,00 dinara.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 55

Gradski organ nadležan za komunalne poslove utvrdiće koji su spomenici i drugi grobni znakovi podignuti, odnosno koji postojeći spomenici i drugi grobni znakovi sadrže podatke, natpise, fotografije i druge znakove i simbole koji su protivni odredbama člana 6. ove odluke i naložiće rešenjem njihovo uklanjanje.

Licima kojima je iz stava 1. ovog člana naloženo uklanjanje spomenika, drugih znakova, odnosno podataka, natpisa, fotografija i drugih znakova (simbola), sa postojećeg spomenika i drugih grobnih znakova, dužni su da to učine u roku od 30 dana od dana uručenja rešenja.

Žalba protiv rešenja donetog na osnovu stava 1. ovog člana ne odlaže izvršenja rešenja.

Ako se u roku iz stava 2. ovog člana ne uklone spomenici i drugi grobni znakovi, odnosno podaci, natpisi, fotografije i drugi znakovi (simboli) sa postojećih spomenika i grobnih znakova, to će učiniti nadležni gradski organ za komunalne poslove na teret lica koja su bila obavezna da ih uklone.

Član 56

U pogledu groblja odnosno pojedinih grobova, grobnica i nadgrobnih spomenika čije je podizanje, uređenje, održavanje, korišćenje ili upravljanje uređeno posebnim propisima primenjivaće se ti propisi.

Član 57

Nadzor nad uređenjem i održavanjem groblja vrši gradski organ uprave nadležan za komunalne poslove.

Član 58

O sprovođenju ove odluke staraće se organi uprave nadležni za komunalne poslove, komunalna i sanitarna inspekcija.

U vršenju inspekcijskog nadzora, Komunalna inspekcija sarađuje sa Komunalnom policijom, u skladu sa zakonom i gradskim propisima.

U okviru utvrđenih ovlašćenja, komunalni policajac može podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i izreći mandatnu kaznu za prekršaje propisane ovom odlukom.

Član 59

Odluku o sahranjivanju i grobljima - prečišćen tekst objaviti u "Službenom glasniku grada Vranja".