ODLUKA
O DRŽANJU DOMAĆIH ŽIVOTINJA NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 7/2011 - prečišćen tekst)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se zone na teritoriji grada Vranja, u kojima se zabranjuje, odnosno dozvoljava držanje domaćih životinja ili određenih vrsta domaćih životinja, kao i uslovi za držanje domaćih životinja.

Pod domaćim životinjama, za koje se u smislu stava 1. ovog člana utvrđuju uslovi držanja, smatraju se: kopitari (konji, mazge, magarci, mule), papkari (goveda, ovce, koze, svinje), pernata živina (kokoške, ćurke, guske, patke...) i kunići.

Član 2

Posebno, ovom odlukom utvrđuju se uslovi, pod kojima se mogu na teritoriji grada Vranja držati i golubovi, kao i ukrasne i egzotične ptice i životinje.

II ZONE

Član 3

Na teritoriji grada Vranje u zoni 1 zabranjuje se držanje domaćih životinja iz člana 1. stav 2. Odluke.

Zona 1 obuhvata područje koje je definisano Odlukom o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga" broj 3/05, 16/05, 28/05 i 26/2006).

Član 4

U zoni 2. zabranjuje se čuvanje domaćih životinja iz člana 1. stav 2. Odluke.

Zona 2. obuhvata područje koje je definisano Odlukom o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 3/05, 16/05, 28/05 i 26/2006).

Član 5

U zoni 3. dozvoljava se čuvanje domaćih životinja iz člana 1. stav 2. Odluke pod uslovima propisanim Odlukom.

Zona 3. obuhvata područje van zone 1. i 2. koje je uokvireno sledećim ulicama:

- sa severa: Aleksandra Mladenovića, Sobinska reka, Cetinjska, Hadžiprodanova, Josifa Pančića, Pržarska, Josipa Kraša, Petra Konjovića, Milana Toplice i Kajmakčalanska.

- sa istoka: Studenska, Srpskih brigada, Hilandarska, Vere Jocić, V. Trajkovića, Sitnička i Omladinskih brigada.

- sa juga: Autoput, 7. sekretara SKOJ-a, Pane Đukića i Dragačevska.

- sa zapada: Marka Miljanova, Budislava Šoškića, Rudarska, Radnih brigada, Blaže Jovanovića, Aleksinačka i Blagoje Parovića.

Član 6

Na teritoriji Vranjske Banje zabranjuje se, odnosno dozvoljava držanje domaćih životinja ili pojedinih vrsta domaćih životinja iz člana 1. stav 2. Odluke, po zonama i pod uslovima propisanim ovom Odlukom.

Član 7

Na teritoriji Vranjske Banje zabranjuje se čuvanje domaćih životinja iz člana 1. stav 2. Odluke, u zoni 1, koja obuhvata sledeća područja:

Centar banjske zone, blok broj "2" do reke, blok broj "3 i 4" do reke, blok broj "5" (ulica Balkanska, Boška Đorđevića, Dositejeva, Žikice Jovanovića Španca, Bore Stankovića i Uroša Ilića), blok broj "6" (ulica Radnička, Stevana Sremca i Jovana Dučića), deo bloka broj "7" duž ulice Kralja Petra I Oslobodioca i Novoprojektovane koja polazi od ulice 7. Juli, ulica Njegoševa i Kraljevića Marka.

U ostalim zonama, van zone 1. na teritoriji Vranjske Banje, kao i u naseljenim mestima u Vranjskoj Banji (Izumno, Bujkovac i Kumarevo) dozvoljava se čuvanje domaćih životinja iz člana 1. stav 2. Odluke, pod uslovima propisanim Odlukom.

Član 8

U naseljenim mestima na teritoriji grada Vranja - seoska područja, dozvoljava se držanje domaćih životinja iz člana 1. stav 2. odluke: kopitara, papkara, pernate živine i kunića, pod uslovima propisanim ovom odlukom.

III USLOVI ZA DRŽANJE DOMAĆIH ŽIVOTINJA

Opšti uslovi

Član 9

Držanje domaćih životinja iz člana 1. stav 2. Odluke dozvoljava se pod uslovima i na način da se ne uznemiravaju susedi, odnosno druga lica, obezbede sanitarno-higijenski uslovi, odnosno neugrožavaju higijenski uslovi susednih parcela i ne zagađuje okolinu.

Držalac domaćih životinja je u obavezi da se redovno stara o zdravstvenoj zaštiti domaćih životinja.

Posebni uslovi

1. Kopitari i papkari

Član 10

Objekti u kojima se drže kopitari i papkari moraju biti udaljeni najmanje 20 metara od regulacione linije, bunara i drugog objekta za snabdevanjem vodom, a najmanje 15 metara od stambenih zgrada.

Član 11

Objekti iz člana 10. Odluke moraju biti izgrađeni od tvrdog građevinskog materijala, a podovi u tim objektima od nepropustivog materijala sa odgovarajućim padom (nagibom) prema kanalu za odvođenje otpadnih voda i osoka u prihvatnu jamu, odnosno kanalizaciju.

Kanal za odvođenje osoke mora biti izgrađen od čvrstog i nepropustivog materijala, sa rešetkom na ulazu u jamu, odnosno kanalizaciju.

Prihvatna jama za otpadne vode i osoku ne sme biti poniruća i mora biti izgrađena od betona, odnosno od drugog nepropustivog materijala.

Đubrišta i prihvatne jame za osoku moraju se redovno prazniti, a sadržaj prevoziti transportnim sredstvima koja onemogućavaju rasipanje i zagađivanje okoline.

Član 12

Objekti u kome se drže kopitari i papkari moraju se dnevno čistiti i po potrebi dezinfikovati.

Član 13

Oko objekata u kome se drže kopitari i papkari mora se obezbediti prostor, dovoljno prostran za izgon životinja.

Član 14

Tovna stoka i životinje koje su određene za klanje moraju se držati u odgovarajućim objektima u skladu sa zakonskom regulativom iz ove oblasti.

2. Pernate živine

Član 15

Pernata živina se mora držati u živinarnicima.

Živinarnici moraju biti udaljeni od regulacione linije najmanje 15 metara, a od stambenih zgrada i bunara, odnosno drugih objekata za snabdevanje vodom, najmanje 10 metara.

Podovi u živinarnicima moraju biti izgrađeni od nepropustivog materijala, sa nagibom prema kanalu za odvod nečistoće u kanalizaciju, jamu ili đubrište.

Član 16

Živinarnici se moraju redovno čistiti i po potrebi dezinfikovati.

Član 17

Živinarske farme se grade i rekonstruišu u skladu sa veterinarsko-sanitarnim uslovima objekata za uzgoj i držanje kopitara, papkara, živine i kunića ("Službeni glasnik RS", broj 81/2006).

3. Kunići

Član 18

Kunići se moraju držati u odgovarajućim objektima ili u žičanim kavezima.

Objekti u kojima se drže kunići moraju biti udaljeni najmanje 15 metara od regulacione linije, a od stambenih objekata najmanje 30 metara (ukoliko se drže do 20 kunića), odnosno najmanje 50 metara (ukoliko se drže preko 20 kunića).

Podovi objekata za držanje kunića moraju biti izgrađeni od nepropustivog materijala sa nagibom prema kanalu za odvođenje nečistoće u kanalizaciju, jamu ili đubrište.

Član 19

Objekti za držanje kunića moraju se redovno čistiti i najmanje dva puta godišnje dezinfikovati.

IV DRŽANJE GOLUBOVA, PČELA, UKRASNIH I EGZOTIČNIH PTICA I ŽIVOTINJA

1. Golubovi

Član 20

Golubovi se mogu držati na teritoriji grada Vranja, ukoliko su ispunjeni opšti uslovi iz člana 9. Odluke, kao i posebno propisani uslovi.

Član 21

U stambenim zgradama za kolektivno stanovanje golubovi se mogu držati u posebno izgrađenim prostorijama ili objektima na krovu ili tavanu, uz prethodno pribavljenu saglasnost Skupštine zgrade.

Član 22

Golubovi se mogu držati i u individualnim stambenim zgradama, u posebno izgrađenim objektima na krovu ili tavanu.

U dvorištu individualne stambene zgrade golubovi se drže u posebno izgrađenim objektima koji moraju biti udaljeni najmanje 10 metara od regulacione linije, stambenih objekata i objekata za snabdevanje vodom.

U zajedničkim dvorištima, za držanje golubova potrebna je saglasnost korisnika dvorišta.

Član 23

Golubovi se drže u odgovarajućim objektima, a mogu i u kavezima od dasaka, žice ili drugog materijala, ukoliko se drži do 10 golubova.

Objekti za držanje golubova moraju biti ograđeni.

Podovi objekata moraju biti izgrađeni od nepropustivog materijala, sa nagibom prema kanalu za odvođenje nečistoće u kanalizaciju ili đubrište.

Kavezi moraju biti podignuti najmanje 25 cm, iznad kote temelja.

Član 24

Objekti za držanje golubova moraju se redovno čistiti i po potrebi, a najmanje dva puta godišnje, dezinfikovati.

2. Pčele

Član 25

Zabranjeno je postavljanje pčelinjaka u stambenim objektima i gusto naseljenim mestima.

Držalac pčele je dužan da pčelinjak ostavi tako da pčele ne smetaju susedima i prolaznicima.

Pčelinjaci moraju biti udaljeni najmanje 15 metara od stambenih i drugih objekata, kao i puteva.

Ako se pčelinjak nalazi van stalnog mesta stanovanja držaoca pčela, na pčelinjaku, odnosno na vozilu na kome su smeštene košnice, ili na drugom pogodnom, vidnom mestu pored pčelinjaka, mora biti istaknuta puna adresa držaoca pčela.

3. Ukrasne i egzotične ptice i životinje

Član 26

Ukrasne i egzotične ptice i životinje mogu se držati pod uslovom da ne uznemiravaju susede, ne zagađuju životnu sredinu i da su obezbeđeni sanitarno-higijenski uslovi.

V MERE ZABRANE

Član 27

Zabranjeno je:

1. uvođenje životinja u javne prostorije i sredstva javnog prevoza,

2. zlostavljanje životinja,

3. organizovanje borbi životinja i učešće životinja u tim borbama,

4. napuštanje životinja,

5. ubijanje životinja, osim u cilju sprečavanja zaraznih bolesti,

6. zlostavljanje leševa uginulih životinja i njihovih delova,

7. huškanje jedne životinje na drugu,

8. izbacivanje leševa uginulih životinja van prostora u kome se drže životinje,

9. držanje golubova na terasama, balkonima, lođama i zajedničkim terasama stambenih zgrada, i

10. pojenje životinja na javnim česmama.

Član 28

Držalac životinje je dužan, kada životinja ugine, da odmah obavesti JKP "Komrad".

Držalac ne sme sam vršiti ukopavanje životinjskih leševa.

Član 29

Sakupljanje i neškodljivo uništavanje životinjskih leševa vrši higijeničarska služba JKP "Komrad".

Higijeničarska služba je dužna da po pozivu držaoca uginule životinje bez odlaganja organizuje sakupljanje i neškodljivo uništavanje životinjskih leševa.

Troškove uništavanja životinjskih leševa snosi držalac životinja.

VI NADZOR

Član 30

Nadzor nad sprovođenjem odredbe ove odluke vrši Komunalna inspekcija i Inspekcija za zaštitu životne sredine - inspektor ZOO higijene.

U vršenju inspekcijskog nadzora, komunalni inspektor i inspektor zoohigijene sarađuju sa Komunalnom policijom, u skladu sa zakonom i gradskim propisima.

U okviru utvrđenih ovlašćenja, komunalni policajac može podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i izreći mandatnu kaznu za prekršaje propisane ovom odlukom.

Član 31

Kada komunalni inspektor, odnosno inspektor ZOO higijene u vršenju inspekcijskog nadzora utvrdi da nisu ispunjeni propisani uslovi za držanje domaćih životinja, dužan je da rešenjem naloži držaocu domaćih životinja da u određenom roku, koji ne može biti duži od 30 dana, ukloni utvrđene nedostatke.

Ukoliko držalac domaćih životinja ne postupi u smislu stava 1. ovog člana, Komunalni inspektor, odnosno inspektor ZOO higijene je dužan da donese rešenje o zabrani držanja domaćih životinja.

Član 32

Kada komunalni inspektor, odnosno inspektor ZOO higijene u vršenju inspekcijskog nadzora utvrdi da se domaće životinje drže u zoni - području, u kojoj je zabranjeno držanje životinja ili određene vrste životinja, dužan je da donese rešenje o zabrani držanja životinja, odnosno određene vrste životinja.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 33

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj JKP "Komrad"

- ako ne organizuje sakupljanje i neškodljivo uništavanje životinjskih leševa (član 29.).

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 35.000,00 dinara, za prekršaj iz stav 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u JKP "Komrad".

Član 34

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice:

- ako objekti za držanje tovne stoke i životinja koje su određene za klanje ne ispunjavaju uslove i ne održavaju se u smislu odredbe člana 14, i

- ako živinarske farme ne ispunjavaju uslove i ne održavaju se u smislu odredbe člana 17.

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 35.000,00 dinara, za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu.

Izuzetno od odredaba stava 1. i 2. ovog člana, na mestu izvršenja prekršaja može se naplatiti novčana kazna za preduzeće ili drugo pravno lice u iznosu od 10.000,00 dinara, a za odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu u iznosu od 2.500,00 dinara.

Član 35

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 35.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice:

- ako za držanje životinja ne obezbedi uslove u smislu odredbe člana 9.-14.,

- ako kopitare i papkare drži protivno odredbi člana 10-14.,

- ako pernatu živinu drži protivno odredbi člana 15-17.,

- ako kuniće drži protivno odredbi člana 18-19.,

- ako golubove drži protivno odredbi člana 20-24.,

- ako pčele drži protivno odredbi člana 25.,

- ako ukrasne i egzotične ptice i životinje drži protivno odredbi člana 26.,

- ako postupi protivno odredbi člana 27. stav 1. tačka 2, 4, 5. i 6., i

- ako postupi protivno odredbi člana 28.

Izuzetno od odredaba stava 1. ovog člana, na mestu izvršenja prekršaja može se naplatiti novčana kazna za fizičko lice u iznosu od 2.500,00 dinara.

Član 36

Novčanom kaznom od 2.500,00 dinara kazniće se za prekršaj na licu mesta fizičko lice:

- ako drži domaće životinje u zoni, u kojoj je zabranjeno držanje domaćih životinja, odnosno određenih vrsta domaćih životinja (član 3-8).

- ako uvodi životinje u javne prostorije i sredstva javnog prevoza (član 27. stav 1. tačka 1),

- ako organizuje borbu životinja i ako životinje učestvuju u tim borbama (član 27. stav 1. tačka 3.),

- ako huška životinje u smislu odredbe (člana 27. stav 1. tačka 7),

- ako izbacuje leševe životinja van prostora u kome se drže (član 27. stav 1. tačka 8),

- ako golubove drži protivno odredbi člana 27. stav 1. tačka 9., i

- ako poji životinje na javnim mestima (član 27. stav 1. tačka 10.)

Član 37

Novčane kazne izrečene u prekršajnom postupku za prekršaje propisane ovom odlukom uplaćuju se na uplatni račun broj: 840-743341843-40, poziv na broj odobrenja - broj modela 97- 47-114 "Prihodi od novčanih kazni izrečenih u prekršajnom postupku za prekršaje propisane aktom Skupštine grada" i iste čine prihod budžeta grada Vranja.

Član 38

Odluku o držanju domaćih životinja na teritoriji grada Vranja - prečišćen tekst objaviti u "Službenom glasniku grada Vranja".