ODLUKA
O MERAMA ZA ZAŠTITU OD BUKE

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 7/2011 - prečišćen tekst)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

U cilju zaštite životne sredine, a radi otklanjanja štetnih posledica po zdravlje stanovnika izazvanih bukom, ovom odlukom se propisuje mera za zaštitu od buke na teritoriji grada Vranja u poslovnim i komunalnim objektima za koje odobrenje za izgradnju izdaje nadležni gradski organ.

Član 2

Svi privredni subjekti na teritoriji grada Vranja dužni su da svoju delatnost, ponašanje i rukovanje sredstvima koja su izvor buke usklade i vrše tako da ne ugrožavaju stanovništvo bukom većeg nivoa nego što je to određeno važećim propisima.

II POSEBNE ODREDBE

Član 3

Izvori buke moraju se upotrebljavati i održavati tako da ne prelaze dozvoljeni nivo buke u sredini u kojoj čovek boravi.

Član 4

Izvori buke mogu se staviti u promet ako imaju ispravu sa podacima o nivou buke koju prouzrokuju pri propisanim uslovima korišćenja i održavanja, a izvori buke koji se ugrađuju u zgrade i postrojenja i uređaji za obavljanje privrednih delatnosti koji predstavljaju samostalnu celinu i pisano uputstvo sa merama za zaštitu od buke.

Zabranjena je upotreba izvora buke koji nemaju ispravu sa podacima o nivou buke koju prouzrokuju, odnosno pisano uputstvo sa merama za zaštitu od buke.

Zabranjeno je obavljanje delatnosti izvan poslovnog prostora, osim za delatnosti koje se obavljaju van sedišta privrednog subjekta, kao i obavljanje delatnosti u poslovnom prostoru pri otvorenim vratima i prozorima.

Član 5

Grad, u saradnji sa stručnim organizacijama, uspostavlja merne tačke na osnovu kojih se određuju zone naselja, zone odmora i rekreacije i obezbeđuje sistematsko merenje nivoa buke.

Merenje buke vrši ovlašćena stručna organizacija.

Uspostavljanje mernih tačaka u smislu stava 1. ovog člana regulisaće se posebnim programom.

III NADZOR

Član 6

Nadzor nad sprovođenjem mera zaštite od buke u poslovnim i komunalnim objektima za koje odobrenje za izgradnju izdaje nadležni gradski organ vrši gradski inspektor zaštite životne sredine.

U vršenju inspekcijskog nadzora, inspektor zaštite životne sredine sarađuje sa Komunalnom policijom, u skladu sa zakonom i gradskim propisima.

U okviru utvrđenih ovlašćenja, komunalni policajac može podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i izreći mandatnu kaznu za prekršaje propisane ovom odlukom.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 7

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj privredni subjekt ako:

1. delatnost ne obavlja u skladu sa odredbom člana 2. Odluke;

2. izvore buke ne upotrebljava i ne održava u skladu sa odredbom člana 3. i člana 4. stav 2. Odluke;

3. stavi u promet izvore buke suprotno odredbi člana 4. stav 1. Odluke;

4. delatnost obavlja suprotno odredbi člana 4. stav 3. Odluke;

5. ne postupi po rešenju gradskog inspektora zaštite životne sredine koje se donosi pri inspekcijskom nadzoru, u smislu odredbe člana 6. Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u privrednom subjektu, novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 35.000,00 dinara.

Izuzetno od odredaba stava 1. i 2. ovog člana, na mestu izvršenja prekršaja može se naplatiti novčana kazna za privredni subjekt u iznosu od 10.000,00 dinara, a za odgovorno lice u privrednom subjektu u iznosu od 2.500,00 dinara.

Član 8

Odluka o merama za zaštitu od buke - prečišćen tekst objaviće se u "Službenom glasniku grada Vranja".