ODLUKA
O DIMNIČARSKIM USLUGAMA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 7/2011 - prečišćen tekst)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se način i uslovi obavljanja dimničarskih usluga na teritoriji grada Vranja, prava i dužnosti korisnika usluga, kao i naknada za vršenje dimničarskih usluga.

Član 2

Dimničarskim uslugama, kao komunalnom delatnošću od lokalnog interesa, obezbeđuje se ispravno funkcionisanje dimovodnih i ložišnih objekata, kao i uređaja tih objekata.

Pod dimničarskim uslugama, u smislu odluke, smatra se:

1. čišćenje dimovodnih i ložnih objekata i uređaja tih objekata;

2. spaljivanje čađi u dimovodnim objektima;

3. kontrole ispravnosti postojećih dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja tih objekata; i

4. pregled novoizgrađenih i dograđenih dimovodnih i ložišnih objekata.

Član 3

Dimovodnim i ložišnim objektima i uređajima tih objekata, u smislu Odluke, smatraju se: dimnjaci i dimovodne cevi, cilindri, dimnjaci sa kanalima i ložištima za parno, vazdušno, centralno, etažno i plinsko grejanje, dimnjaci i ložišta proizvodnih i pogonskih postrojenja, kao i drugi slični objekti i uređaji.

Član 4

Pod korisnicima dimničarskih usluga u smislu odluke, smatraju se: vlasnici odnosno korisnici stanova u stambenim zgradama kolektivnog stanovanja, vlasnici odnosno korisnici individualnih stambenih i stambeno-poslovnih zgrada, poslovnih i proizvodnih odnosno pogonskih zgrada i prostorija, kao i drugih zgrada i prostorija sa dimovodnim i ložišnim objektima iz člana 3. Odluke.

II NAČIN I USLOVI OBAVLJANJA DIMNIČARSKIH USLUGA

Član 5

Dimničarske usluge iz člana 2. stav 2. ove odluke, na teritoriji grada Vranja, obavlja Javno komunalno preduzeće "Komrad" Vranje (u daljem tekstu: JKP "Komrad").

Član 6

JKP "Komrad" je dužan da donosi godišnje programe dimničarskih usluga, najkasnije do 31. decembra tekuće godine za narednu godinu.

Član 7

Dimničarske usluge vrši kvalifikovani dimničarski radnik (dimničar).

Pri vršenju dimničarskih usluga, dimničar mora posedovati legitimaciju.

Legitimaciju iz stava 2. ovog člana izdaje JKP "Komrad".

Član 8

Dimovodni i ložišni objekti i uređaji čiste se u skladu sa programom iz člana 6. odluke, i to:

1. četiri puta godišnje - dimnjaci i ložišni objekti i uređaji, u objektima i prostorijama za masovno spremanje hrane, (u hotelima, domovima zdravlja, pekarima, klanicama i drugim sličnim objektima) a ventilacioni kanali i uređaji u objektima i prostorijama čiste se dva puta godišnje;

2. dva puta godišnje - dimnjaci, dimovodne cevi, šidel dimnjaci i ložišta za parno, vazdušno, centralno, etažno i plinsko grejanje u stambenim zgradama kolektivnog stanovanja, poslovnim i pogonskim zgradama i prostorijama, individualnim, stambenim i stambeno-poslovnim zgradama.

Ventilacioni kanali i uređaji u objektima i prostorijama iz prethodnog stava čiste se jedanput godišnje.

Dimovodi i ložišni objekti, nezavisno od Programom utvrđenog obaveznog vremenskog perioda čišćenje tokom godine, čiste se i po zahtevu korisnika usluga.

Član 9

Spaljivanje čađi u dimovodnim objektima vrši se po zahtevu korisnika usluga.

Kod komunalne usluge iz stava 1. ovog člana vrši se generalno čišćenje dimovodnih objekata, uz vađenje i iznošenje čađi.

Član 10

Kontrola ispravnosti dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja vrši se po zahtevu korisnika usluga.

Prilikom dimničarske usluge iz stava 1. ovog člana vrši se spaljivanje čađi u smislu člana 9. Odluke.

Član 11

Investitor novoizgrađenog objekta, odnosno prostorija sa dimovodnim i ložišnim objektima, kao izgrađenih - dograđenih dimovodnih i ložišnih objekata u postojećem objektu odnosno prostoriji, dužan je da po završetku radova na istim JKP "Komrad" podnese zahtev za pregled dimovodnih i ložišnih objekata.

Nadležan organ Gradske uprave ne može izdati odobrenje za upotrebu objekta, dok se ne izvrši pregled dimovodnih i ložišnih objekata iz stava 1. ovog člana.

JKP "Komrad" po izvršenom pregledu objekata iz stava 1. ovog člana, dostavlja pisani izveštaj investitoru objekta i opštinskom organu uprave nadležnom za izdavanje odobrenja za upotrebu objekta.

Član 12

Dimovidni i ložišni objekti grade se u skladu sa projektno-tehničkom dokumentacijom i moraju se održati u ispravnom stanju.

Član 13

JKP "Komrad" je dužan da vodi evidenciju:

- o stambenim, poslovnim i proizvodnim, odnosno pogonskim zgradama i prostorijama, kao i o drugim objektima i prostorijama sa dimovodnim i ložišnim objektima;

- o izvršenim dimničarskim uslugama;

- o konstantovanju nepravilnostima na dimovodnim i ložišnim objektima, i

- o drugim podacima u vezi vršenja dimničarskih usluga.

Za vođenje evidencije u smislu stava 1. ovog člana, JKP "Komrad" je dužan da za sve objekte sa dimovidnim i ložišnim objektima, ustanovi radne knjižice.

III PRAVA I DUŽNOSTI KORISNIKA USLUGA

Član 14

Korisnici usluga blagovremeno se obaveštavaju pisanim putem o danu i času obavljanja dimničarskih usluga.

Član 15

Korisnik usluga dužan je da JKP "Komrad" pisanim putem odjavi korišćenje dimovodnih i ložišnih objekata, odnosno prijavi korišćenje istog, odmah po prestanku korišćenja, odnosno čim otpočne sa korišćenjem istog.

Za dimovodne i ložišne objekte koji su odjavljeni u smislu stava 1. ovog člana kao i za dimovodne i ložišne objekte za koje se utvrdi da se ne koriste, ne vrši se čišćenje u smislu člana 8. Odluke.

Član 16

Korisnici usluga dužni su da omoguće izvršenje dimničarskih usluga iz člana 8. Odluke.

Vlasnici odnosno korisnici stanova u stambenim zgradama za kolektivno stanovanje dužni su da omoguće intervenciju na dimovodnim objektima u stanu ukoliko je to potrebno za vršenje dimničarskih usluga na dimovodnim objektima u susednim stanovima kao i dimovodnim i ložišnim objektima u drugim prostorijama u zgradi.

Član 17

Korisnici usluga, potpisom na radnom nalogu utvrđuju izvršene dimničarske usluge.

Na zahtev korisnika usluga JKP "Komrad" izdaje potvrdu o izvršenim dimničarskim uslugama.

IV NAKNADA

Član 18

Za vršenje dimničarskih usluga plaća se naknada.

Cenu dimničarskih usluga utvrđuje JKP "Komrad" uz saglasnost ovlašćenog organa u smislu zakona o komunalnim delatnostima.

V NADZOR

Član 19

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši Komunalna inspekcija i Inspekcija protivpožarne zaštite.

U vršenju inspekcijskog nadzora, Komunalna inspekcija sarađuje sa Komunalnom policijom, u skladu sa zakonom i gradskim propisima.

U okviru utvrđenih ovlašćenja, komunalni policajac može podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i izreći mandatnu kaznu za prekršaje propisane ovom odlukom.

Član 20

Rešenjem komunalnog inspektora naložiće se vlasniku odnosno korisniku objekta, da u određenom roku izvrši prepravku - rekonstrukciju ili dogradnju dimnjaka i drugih dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja, od kojih preti opasnost od požara i zagađenja vazduha.

Rešenje iz stava 1. ovog člana donosi se na bazi nalaza i mišljenja Komisije, koju obrazuje gradski organ uprave nadležan za komunalne poslove.

Komisija iz stava 2. ovog člana sastoji se od inženjera građevinske struke, kvalifikovanog dimničarskog radnika i radnika gradskog organa uprave nadležnog za komunalne poslove.

Rešenjem iz stava 1. ovog člana odrediće se uslovi, pod kojima se dimovodni i ložišni objekti i uređaji mogu koristiti, dok se ne izvrši prepravka - rekonstrukcija odnosno dogradnja istih.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 21

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj JKP "Komrad":

1. ako ne donese godišnji program dimničarskih usluga u smislu odredbe člana 6.;

2. ako dimovodni i ložišni objekti uređaja ne čiste u smislu odredbe člana 8.;

3. ako spaljivanje čađi u dimovodnim objektima ne vrši u smislu člana 9.;

4. ako kontrolu ispravnosti dimovodnih i ložišnih objekata i uređaja ne vrši u smislu odredbe člana 10.;

5. ako pregled novoizgrađenih i dograđenih dimovodnih i ložišnih objekata ne vrši po zahtevima vlasnika odnosno korisnika tih objekata, odnosno po izvršenom pregledu ne dostavi pismeni izveštaj (član 11);

6. ako ne vodi evidenciju i ne poseduje radne knjižice u smislu odredbe člana 13;

7. ako postupi protivno odredbi članu 14.;

8. ako ne postupi u smislu odredbe člana 17. stava 2.

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 35.000,00 dinara za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u JKP "Komrad".

Izuzetno od odredaba stava 1. i 2. ovog člana, na mestu izvršenja može se naplatiti novčana kazna za JKP "Komrad" u iznosu od 10.000,00 dinara, a za odgovorno lice u JKP "Komrad" u iznosu od 2.500,00 dinara.

Član 22

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice:

1. ako ne podnese zahtev za pregled novoizgrađenih i dograđenih dimovodnih i ložišnih objekata u smislu odredbe člana 11. stav 1.;

2. ako dimovodni i ložišni objekti gradi suprotno odredbi člana 12.;

3. ako ne odjavi korišćenje, odnosno ne prijavi korišćenje dimovodnih i ložišnih objekata na način iz odredbe člana 15. stav 1.;

4. ako ne omogući vršenje dimničarskih usluga u smislu odredbe člana 16.;

5. ako ne postupi u smislu odredbe člana 17. iz stava 1. i

6. ako ne postupi po nalogu komunalnog inspektora (član 20.).

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 35.000,00 dinara za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu.

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 35.000,00 dinara za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i fizičko lice.

Izuzetno od odredaba stava 1, 2. i 3. ovog člana, na mestu izvršenja prekršaja može se naplatiti novčana kazna za preduzeće ili drugo pravno lice u iznosu od 10.000,00 dinara, a za odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu i fizičko lice u iznosu od 2.500,00 dinara.

Član 23

Novčane kazne izrečene za prekršaje koji su propisani ovom odlukom uplaćuju se na uplatni račun broj: 840-743341843.40, sa pozivom na broj: 97-47-114: "Prihodi od novčanih kazni izrečenih u prekršajnom postupku za prekršaje propisane aktima Skupštine grada Vranja", kod Uprave za javna plaćanja u Vranju.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 24

Na pitanja, koja nisu regulisana ovom odlukom, primenjivaće se odredbe Zakona o komunalnim delatnostima i Zakona o zaštiti od požara.

Član 25

Odluka o dimničarskim uslugama - prečišćen tekst objaviće se u "Službenom glasniku grada Vranja".