ODLUKA

O POSTAVLJANJU MANJIH MONTAŽNIH OBJEKATA PRIVREMENOG KARAKTERA NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 7/2011 - prečišćen tekst)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način postavljanja manjih montažnih objekata privremenog karaktera na teritoriji grada Vranja.

Član 2

Manji montažni objekti privremenog karaktera (u daljem tekstu: montažni objekti) mogu se postavljati na površinama javne namene, u skladu sa zakonom, Odlukom o građevinskom zemljištu, ovom odlukom i drugim gradskim propisima.

Pod površinom javne namene smatra se prostor građevinskog zemljišta u javnoj svojini određen planskim dokumentom za izgradnju ili uređenje javnih objekata ili javnih površina (u daljem tekstu: javna površina), u skladu sa zakonom.

Javne površine, u smislu ove odluke, jesu: trotoari, površine oko autobuskih i železničkih stanica, autobuska i taksi stajališta, parkirališta, parkovi i druge izgrađene i planirane površine javne namene.

Montažni objekti se mogu postavljati i na drugom prostoru građevinskog zemljišta u javnoj svojini, izvan površine javne namene (u daljem tekstu: građevinsko zemljište), ukoliko je takva promena stanja u prostoru u skladu sa urbanističkim planom i mogućnostima konkretnog prostora.

Član 3

Uslovi i način postavljanja montažnih objekata na javnim površinama i građevinskom zemljištu utvrđuju se Planom postavljanja montažnih objekata (u daljem tekstu: Plan), osim za montažne objekte za koje je ovom odlukom i drugim gradskim propisima drukčije određeno.

Plan donosi Gradsko veće Grada Vranja (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Plan naročito sadrži:

1) katastarske podatke i prostorna obeležja javne površine, odnosno građevinskog zemljišta sa konkretnim lokacijama za postavljanje montažnih objekata;

2) urbanističke i tehničke uslove za postavljanje montažnih objekata;

3) tip, veličinu i namenu montažnih objekata sa optimalnim rokom za postavljanje montažnih objekata za svaku lokaciju;

4) način i postupak davanja javne površine, odnosno građevinskog zemljišta u zakup (javno nadmetanje ili prikupljanje ponuda, odnosno neposrednom pogodbom);

5) postupanje nadležnih organa u vezi sa rešavanjem statusa postojećih montažnih objekata na javnim površinama, odnosno građevinskom zemljištu, koji su pod različitim osnovama postavljeni ranije.

Član 4

Montažni objekti ne mogu se postavljati:

1) na javnim zelenim površinama, osim na uređenim stazama i izgrađenim platoima, ukoliko postavljanje objekata ne bi zahtevalo seču i uklanjanje rastinja;

2) na pešačkoj zoni - na delu ulice Kralja Stefana Prvovenčanog, od Trga ispred objekta nove Pošte do raskrsnice sa ulicom Karađorđevom i I. L. Ribara (izuzev pojedinih pokretnih montažnih objekata iz člana 6. stav 3. tačka 7, i to: aparati za prodaju osvežavajućih napitaka, sladoleda, kokica, kestenja, kikirikija i drugi slični aparati);

3) na drugim javnim površinama, u skladu sa Planom.

Član 5

Montažni objekti se postavljaju na određeno vreme, do privođenja javne površine, odnosno građevinskog zemljišta nameni planiranoj urbanističkim planom, a najduže na period do pet godina od dana izdavanja građevinske dozvole.

II POJAM I VRSTE MONTAŽNIH OBJEKATA

Član 6

Montažni objekat, u smislu ove odluke, jeste kiosk, manji montažni objekat i drugi pokretan montažni objekat za prodaju prehrambenih i drugih proizvoda na malo, pružanje ugostiteljskih i zanatskih usluga i zadovoljenje drugih potreba građana.

Pod montažnim objektom, u smislu ove odluke, smatra se i sportski i drugi montažni objekat radi izvođenja sportsko-rekreativnih, kulturnih i drugih sličnih manifestacija i programa.

Montažni objekat, u smislu stava 1. i 2. ovog člana, jeste:

1. Kiosk - tipski objekat za pružanje šalterskih usluga, koji se postavlja u izgrađenom, odnosno finalnom obliku;

2. Manji montažni objekat - tipski montažni objekat koji se formira od gotovih tipskih elemenata površine do 30 m2;

3. Sportska balon hala - tipski objekat lagane konstrukcije, montiran od montažno-demontažnih elemenata sa zidovima i krovnim pokrivačem od impregniranog ili plastificiranog platna;

4. Bašta ugostiteljskog objekta (letnja i zimska) - montažno-demontažni objekat otvorenog ili zatvorenog tipa u funkciji ugostiteljske delatnosti koja se obavlja u privremenom objektu;

5. Reklamno oglasni pano - samostojeći privremeni objekat izgrađen od lakog materijala u ramu, sa stubom postavljenim na zemljištu;

6. Tenda - konstrukcija koja se postavlja na fasadi zgrade iznad ulaza i izloga poslovnog prostora ili slobodno stojeća konstrukcija sa sopstvenim stubovima pokrivena impregniranim ili plastificiranim platnom, koja se postavlja na laku metalnu konstrukciju i ne može se zatvoriti;

7. Pokretni montažni objekat - telefonske govornice, autobuska stajališta, štandovi, slobodno-stojeće i zidne vitrine, izložbene police, aparati za prodaju osvežavajućih napitaka, sladoleda, kokica, kestenja, kikirikija i drugi slični aparati, pultovi za izlaganje i prodaju knjiga, ukrasnih predmeta, slika i cveća, luna parkovi i drugi slični pokretni objekti.

III POSTAVLJANJE MONTAŽNIH OBJEKATA

Postupak

Član 7

Postavljanje montažnih objekata vrši se po osnovu zakupa javne površine, odnosno građevinskog zemljišta, javnim nadmetanjem ili prikupljanjem ponuda, odnosno neposrednom pogodbom, na način, po postupku i pod uslovima propisanih Odlukom o građevinskom zemljištu, ovom odlukom i Planom, osim za montažne objekte za koje je drugim gradskim propisima drukčije određeno.

Član 8

Javna površina, odnosno građevinsko zemljište daje se u zakup radi postavljanja montažnih objekata javnim nadmetanjem ili prikupljanjem ponuda, po osnovu javnog oglasa.

Odluku o raspisivanju javnog oglasa donosi Upravni odbor Javnog preduzeća "Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja" Vranje (u daljem tekstu: Direkcija).

Javni oglas se objavljuje u lokalnom listu.

Javni oglas sadrži opis lokacije, tip, veličinu, površinu i namenu montažnog objekta, rok trajanja zakupa, početni iznos zakupnine, rok plaćanja zakupnine, rok i način podnošenja prijava za javno nadmetanje, odnosno prikupljanje ponuda, podatke o dokumentaciji koja se mora priložiti prilikom podnošenja prijava za javno nadmetanje, odnosno prikupljanje ponuda, mesto i vreme održavanja javnog nadmetanja, odnosno javnog otvaranja ponuda, rok i način objavljivanja rezultata oglasa i druge podatke o obaveznoj sadržini prijava, odnosno ponuda, u skladu sa Odlukom o građevinskom zemljištu i Planom.

Postupak po javnom oglasu sprovodi Komisija za davanje u zakup građevinskog zemljišta iz nadležnosti Grada, pod uslovima, na način i po postupku propisanih Odlukom o građevinskom zemljištu i Poslovnikom Komisije.

Član 9

Javna površina, odnosno građevinsko zemljište daje se u zakup neposrednom pogodbom radi postavljanja montažnih objekata za potrebe državnih organa i organizacija, organa grada Vranja i drugih organa i organizacija koje vrše javnu službu, na način i po postupku propisanih Odlukom o građevinskom zemljištu, Planom i Poslovnikom Komisije.

Član 10

Po sprovedenom postupku javnog nadmetanja ili prikupljanja ponuda, odnosno neposredne pogodbe, na osnovu konačne odluke Komisije, odnosno predloga akta Sekretarijata za urbanizam i imovinsko-pravne poslove (u daljem tekstu: nadležan sekretarijat), Skupština donosi rešenje o davanju javne površine, odnosno građevinskog zemljišta u zakup, na određeno vreme, radi postavljanja montažnih objekata.

Član 11

Nadležan sekretarijat, u skladu sa Planom, izdaje lokacijsku i građevinsku dozvolu za postavljanje montažnih objekata.

Lokacijska dozvola sadrži: lokaciju i površinu, tip, veličinu, površinu i namenu montažnog objekta, rok trajanja zakupa, obavezu zakupca da sa Direkcijom zaključi ugovor o zakupu u roku koji ne može biti duži od 30 dana od dana prijema ove dozvole, rok u kome je zakupac dužan da otpočne sa obavljanjem delatnosti koji ne može biti duži od 90 dana od dana prijema građevinske dozvole i druge podatke, u skladu sa zakonom i Planom.

Član 12

Lice kome je javna površina, odnosno građevinsko zemljište dato u zakup dužno je da, pre zaključenja ugovora o zakupu, Direkciji dostavi glavni projekat za izgradnju, odnosno postavljanje montažnog objekta i projekat rušenja, odnosno uklanjanja montažnog objekta, sa predračunom troškova rušenja, odnosno uklanjanja tog objekta i dovođenja zemljišta u prvobitno stanje.

Sredstva iz stava 1. ovog člana, na ime depozita, prenose se, odnosno uplaćuju se na račun Direkcije.

Ugovor o zakupu sadrži podatke o ugovornim stranama, lokaciji, tipu, veličini i nameni montažnog objekta, roku trajanja zakupa, visini zakupnine, roku i načinu plaćanja zakupnine, sredstvima obezbeđenja plaćanja zakupnine, pravima i obavezama u slučaju neizvršenja obaveza, slučajevima za raskid ugovora i druge podatke u skladu sa zakonom, Odlukom o građevinskom zemljištu i drugim gradskim propisima.

Član 13

Lice kome je javna površina, odnosno građevinsko zemljište dato u zakup radi postavljanja montažnih objekata dužno je da pribavi građevinsku dozvolu najkasnije u roku od 60 dana od dana zaključenja ugovora o zakupu.

Građevinska dozvola sadrži podatke o zakupcu, montažnom objektu koji se postavlja (tip, veličina, površina i namena), lokaciji na kojoj se postavlja, roku važenja građevinske dozvole i dokumentaciji na osnovu koje se izdaje.

Građevinska dozvola prestaje da važi:

1) istekom vremena za koje je izdata;

2) ako se montažni objekat ne postavi i ne otpočne sa obavljanjem delatnosti u roku od 90 dana od dana prijema građevinske dozvole;

3) ako se ne obavlja delatnost u montažnom objektu duže od dva meseca, izuzev u slučaju privremene odjave.

Uslovi

Član 14

Montažni objekti se mogu postavljati pod sledećim uslovima:

1) da je postavljanje montažnog objekta predviđeno Planom, odnosno da su utvrđeni urbanistički i tehnički uslovi;

2) da se ne ometa prilaz i nesmetano korišćenje montažnih objekata;

3) da se ne ometa nesmetano i bezbedno kretanje pešaka, odnosno da se postavlja na trotoarima širine preko 3,00 m, s tim da je obezbeđen prolaz za pešake od najmanje 1,60 m;

4) da se ne ometa preglednost na raskrsnicama i uglovima ulica i ne ugrožava bezbednost saobraćaja;

5) da se ne narušavaju ambijentalne i druge vrednosti prostora;

6) da se ne ugrožavaju zaštićeni spomenici kulture, kao i zaštićena okolina oko kulturnih dobara, u skladu sa zakonskim propisima o zaštiti kulturnih dobara;

7) da su ispunjeni minimalni sanitarno-higijenski uslovi montažnog objekta, uslovi zaštite životne sredine i drugi, zakonom propisani uslovi, u zavisnosti od namene montažnog objekta;

8) da su ispunjeni drugi uslovi, propisani Planom, odnosno urbanističko-tehničkim uslovima.

Član 15

Zabranjeno je:

1) postavljanje montažnog objekta bez građevinske dozvole, odnosno izdatih urbanističko-tehničkih uslova;

2) postavljanje montažnog objekta protivno uslovima iz građevinske dozvole, odnosno protivno urbanističko-tehničkim uslovima;

3) postavljanje montažnog objekta na lokaciji koja nije određena Planom, odnosno urbanističko-tehničkim uslovima;

4) korišćenje montažnog objekta protivno odobrenoj nameni, odnosno delatnosti;

5) izdavanje montažnog objekta u zakup ili podzakup, odnosno prenošenje prava korišćenja drugom licu ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji ili po osnovu drugog pravnog posla.

Član 16

Pre postavljanja montažnog objekta zakupac je dužan da početak radova prijavi Direkciji i Građevinskoj inspekciji i da u njihovom prisustvu otpočne radove na postavljanju montažnog objekta.

Član 17

Postavljene montažne objekte vlasnici moraju održavati u ispravnom i čistom stanju.

Vlasnici montažnih objekata su u obavezi da prostor oko montažnog objekta redovno održavaju i čiste.

IV NADZOR

Član 18

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši Sekretarijat za urbanizam i imovinsko pravne poslove.

Inspekcijski nadzor vrši Komunalna inspekcija.

U vršenju inspekcijskog nadzora Komunalna inspekcija sarađuje sa Komunalnom policijom, u skladu sa zakonom i gradskim propisima.

U okviru utvrđenih ovlašćenja, komunalni policajac može podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i izreći mandatnu kaznu za prekršaje propisane ovom odlukom.

Član 19

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je dužan da naredi uklanjanje montažnog objekta ukoliko je montažni objekat postavljen protivno uslovima propisanim ovom odlukom, kao i u slučaju prestanka važnosti građevinske dozvole, odnosno izdatih urbanističko-tehničkih uslova.

Ukoliko vlasnik montažnog objekta postupi po nalogu komunalnog inspektora i ukloni montažni objekat u ostavljenom roku, Direkcija je u obavezi da izvrši povraćaj deponovanih sredstava u smislu člana 12. stav 1. i 2. ove odluke.

Ako vlasnik montažnog objekta ne postupi po datom nalogu, komunalni inspektor će izvršiti prinudno uklanjanje montažnog objekta, preko drugog lica, na teret deponovanih sredstava u smislu člana 12. stav 1. i 2. ove odluke.

Uklonjeni montažni objekti u smislu stava 3. ovog člana odlažu se na mestu određenom za tu namenu, a vlasnik ih može preuzeti nakon plaćanja dnevnih troškova ležarine.

V KAZNENE ODREDBE

Član 20

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1) postavlja montažne objekte protivno odredbi člana 4. ove odluke;

2) postavlja montažne objekte protivno uslovima propisanim odredbom člana 14. ove odluke;

3) postupi protivno odredbi člana 15. ove odluke;

4) ne postupi utvrđenoj obavezi u smislu odredbi člana 16. i člana 17. ove odluke;

5) montažne objekte postavlja protivno uslovima i načinu utvrđenim aktima u smislu odredbe člana 22. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u iznosu od 2.500 do 35.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzetnik, novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 250.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i fizičko lice, novčanom kaznom u iznosu od 2.500 do 35.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se na licu mesta pravno lice i preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara, a odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 2.500 dinara.

Član 21

Novčane kazne izrečene u prekršajnom postupku za prekršaje propisane ovom odlukom uplaćuju se na uplatni račun broj: 840-743341843-40, sa pozivom na broj: 97- 47-114, "Prihodi od novčanih kazni izrečenih u prekršajnom postupku za prekršaje propisane aktom Skupštine grada", kod Uprave za javna plaćanja u Vranju.

Sredstva od novčanih kazni iz stava 1. ovog člana čine prihod budžeta grada Vranja.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Uslovi i način postavljanja montažnih objekata iz člana 6. stav 1. tačke 4-7. utvrđeni su Pravilnikom o veličini, izgledu i drugim uslovima za postavljanje bašta na javnim površinama na teritoriji grada Vranja i Pravilnikom o postavljanju tezgi i drugih pokretnih objekata na javnim površinama na teritoriji grada Vranja.

Urbanističko-tehničke uslove za postavljanje montažnih objekata iz stava 1. ovog člana utvrđuje Sekretarijat za urbanizam i imovinsko-pravne poslove.

Član 23

Gradsko veće će doneti Plan postavljanja montažnih objekata najkasnije u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu Odluke o postavljanju manjih montažnih objekata privremenog karaktera na teritoriji grada Vranja ("Službeni glasnik grada Vranja", broj 14/2010).

Član 24

Sredstva zakupnine, po osnovu zaključenih ugovora o zakupu javne površine, odnosno građevinskog zemljišta, čine prihod budžeta Grada Vranja i uplaćuju se na uplatni račun broj: 840-742143843-93, sa pozivom na broj: 97- 47-114 "Prihodi od zakupnine za građevinsko zemljište u korist nivoa gradova".

Član 25

Na pitanja koja nisu uređena ovom odlukom neposredno se primenjuju odredbe Zakona o planiranju i izgradnji, Odluke o građevinskom zemljištu, Poslovnik Komisije i drugi gradski propisi.

Član 26

Odluka o postavljanju manjih montažnih objekata privremenog karaktera na teritoriji grada Vranja - prečišćen tekst objaviće se u "Službenom glasniku grada Vranja".