ODLUKA
O KOMUNALNOJ INSPEKCIJI

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 26/2009 - prečišćen tekst, 18/2010 i 3/2011 - dr. odluka)

Član 1*

Nadzor nad sprovođenjem odluka Skupštine grada Vranja, koje se odnose na komunalnu delatnost, vrši gradska Komunalna inspekcija pri Sekretarijatu za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine Gradske uprave Grada Vranja (u daljem tekstu: Sekretarijat).

U vršenju inspekcijskog nadzora, komunalni inspektor sarađuje sa Komunalnom policijom, u skladu sa zakonom i gradskim propisima.

U okviru utvrđenih ovlašćenja, komunalni policajac može podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i izreći mandatnu kaznu za prekršaje propisane gradskim odlukama iz komunalne delatnosti.

Član 2

Poslove iz nadležnosti Komunalne inspekcije vrši komunalni inspektor.

Komunalni inspektor je samostalan u radu, u granicama ovlašćenja utvrđenim zakonom i drugim propisima, i za svoj rad je lično odgovoran načelniku Sekretarijata, načelniku Odeljenja za Komunalnu inspekciju i Gradskom veću Grada Vranja (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Član 3

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je ovlašćen da:

1) kontroliše da li se komunalna delatnost obavlja na način utvrđen zakonom i propisima donetim na osnovu zakona;

2) kontroliše stanje komunalnih objekata;

3) kontroliše da li se komunalne usluge pružaju u skladu sa utvrđenim uslovima;

4) naredi uklanjanje stvari i drugih predmeta (havarisana vozila, stare stvari, građevinski materijal, ogrevno drvo i drugi slični predmeti) sa površina javne namene i drugih prostora građevinskog zemljišta u javnoj svojini, ako su ostavljeni protivno propisima Grada;

5) naredi uklanjanje vozila koja su parkirana suprotno propisima Grada o javnim parkiralištima;

6) naredi izvršavanje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera za otklanjanje nedostataka;

7) izriče i naplaćuje novčane kazne na licu mesta za prekršaje utvrđene gradskim propisima;

8) preduzima i druge mere utvrđene zakonom i gradskim propisima.

U vršenju inspekcijskog nadzora, komunalni inspektor sarađuje sa Komunalnom policijom, u skladu sa zakonom i gradskim propisima.

Član 3a

Kad komunalni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora utvrdi da se ometa korišćenje komunalnih objekata ostavljanjem stvari i drugih predmeta ili na drugi način, rešenjem će naložiti sopstveniku, odnosno korisniku da odmah ukloni te stvari, odnosno predmete, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Ako se lice iz stava 1. ovog člana ne nalazi na licu mesta, komunalni inspektor će, bez saslušanja, doneti rešenje kojim će naložiti da se stvari i drugi predmeti uklone u određenom roku.

Rok za uklanjanje stvari i drugih predmeta u smislu stava 2. ovog člana može se odrediti i na časove.

Rešenje komunalnog inspektora, doneto u smislu stava 2. i 3. ovog člana, nalepljuje se na te stvari, odnosno predmete, uz naznačenje dana i časa kada je nalepljeno i time se smatra da je dostavljanje izvršeno.

Docnije oštećenje, uništenje ili uklanjanje rešenja iz stava 4. ovog člana ne utuče na valjanost dostavljanja.

Ako lice iz stava 1. i 2. ovog člana ne postupi po datom nalogu, komunalni inspektor će, u postupku prinudnog izvršenja, preko drugog lica, ukloniti stvari ili druge predmete o trošku sopstvenika, odnosno korisnika stvari ili drugih predmeta.

Žalba protiv rešenja iz stava 1. i 2. ovog člana ne odlaže njegovo izvršenje.

Član 4

U postupku izvršenja poslova iz nadležnosti komunalne inspekcije, komunalni inspektor, u zavisnosti od prirode posla, sarađivaće sa građanima mesnim zajednicama, ustanovama i preduzećima.

Član 5

Preduzeća, ustanove i građani dužni su da komunalnom inspektoru omoguće nesmetano izvršenje inspekcijskog nadzora i da u roku koji inspektor odredi otklone sve utvrđene nepravilnosti.

U postupku vršenja inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je ovlašćen da uzima izjave od odgovornih i zainteresovanih lica i svedoka.

Član 6

Prilikom inspekcijskog nadzora komunalni inspektor mora imati legitimaciju, kojom dokazuje svojstvo inspektora.

Sekretarijatu za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine Gradske uprave Grada Vranja (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Obrazac legitimacije propisuje i istu izdaje načelnik Gradske uprave Grada Vranja (u daljem tekstu: Gradska uprava).

Član 7

Komunalni inspektor je dužan da vodi postupak po prijavama građana, mesnih zajednica, ustanova i preduzeća, u vezi sa poslovima iz nadležnosti komunalne inspekcije, i da o rezultatima postupka obavesti podnosioca prijave.

Član 8

O svakom izvršenom pregledu i radnjama, komunalni inspektor sastavlja zapisnik koji sadrži nalaz stanja i nalaže meru, sa rokom u kojem se mora izvršiti.

Nakon isteka roka za izvršenje naložene mere, komunalni inspektor vrši kontrolni pregled.

Član 9

Kad komunalni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora utvrdi da je povredom propisa ili izvršenom radnjom od strane pravnog ili fizičkog lica učinjen prekršaj, dužan je da bez odlaganja podnese nadležnom organu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Član 10

Kada je propisom predviđena mogućnost oduzimanja predmeta kojim je izvršen prekršaj, komunalni inspektor je dužan da izda potvrdu sa tačnim naznačenjem oduzetih predmeta.

Uz zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, komunalni inspektor će predložiti da Organ za prekršaje izrekne zaštitnu meru oduzimanje predmeta.

Član 11

Kada komunalni inspektor u postupku vršenja službene dužnosti utvrdi povredu propisa čiju primenu kontroliše drugi organ, odnosno inspekcija, dužan je da o tome obavesti nadležni organ, odnosno inspekciju.

Član 12

Protiv rešenja komunalnog inspektora može se izjaviti žalba Gradskom veću. Rok za podnošenje žalbe je 15 dana od dana prijema rešenja.

Žalba na rešenje ne zadržava izvršenje rešenja.

Član 13

Komunalni inspektor je dužan da čuva, kao službenu tajnu, podatke do kojih dođe vršenjem inspekcijskog nadzora, ili koje mu dostavljaju građani, mesne zajednice, ustanove i preduzeća, ili drugi organi.

Član 14

Kada je posebnim propisima predviđeno, komunalni inspektor je ovlašćen da, shodno Zakonu o prekršajima, naplati novčanu kaznu na licu mesta.

Član 15

Komunalni inspektor je dužan da, preko načelnika Sekretarijata i načelnika Odeljenja za komunalnu inspekciju, najmanje dva puta godišnje podnese Gradskom veću izveštaj o svom radu i pojavama u oblasti u kojoj je vršio nadzor, kao i o preduzetim merama i rezultatima tih mera, a najmanje jednom godišnje Skupštini grada Vranja.

Član 16*

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 500.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice ako ne omogući komunalnom inspektoru vršenje inspekcijskog nadzora, ili ometa komunalnog inspektora u vršenju službene dužnosti.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 35.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i preduzetnik, novčanom kaznom u iznosu od 25.000,00 do 250.000,00 dinara, a fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 35.000,00 dinara.

Izuzetno od odredaba stava 1, 2. i 3. ovog člana, na mestu izvršenja prekršaja može se naplatiti novčana kazna za pravno lice i preduzetnika u iznosu od 10.000,00 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice u iznosu od 2.500,00 dinara

Član 17*

Novčanom kaznom u iznosu od 35.000,00 do 500.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice ako ne izvrši u određenom roku rešenje komunalnog inspektora.

Za prekršaj iz člana 1. ovog člana, kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i preduzetnik, novčanom kaznom u iznosu od 20.000,00 do 250.000,00 dinara, a fizičko lice, novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 25.000,00 dinara.

Izuzetno od odredaba stava 1, 2. i 3. ovog člana, na mestu izvršenja prekršaja može se naplatiti novčana kazna za pravno lice i preduzetnika u iznosu od 10.000,00 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice u iznosu od 2.500,00 dinara.

Član 18

Odluka o komunalnoj inspekciji - prečišćen tekst objaviće se u "Službenom glasniku grada Vranja".

 

Samostalni član Odluke
o izmeni i dopuni Odluke o Komunalnoj inspekciji

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 18/2010)

Član 3

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".

Napomene

* Ova odluka je izmenjena i dopunjena Odlukom o izmeni i dopuni odluka kojima su utvrđene novčane kazne za prekršaje ("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 3/2011).