PRAVILNIKO SADRŽINI I NAČINU VOĐENJA REGISTRA PROIZVOĐAČA RAKIJE I DRUGIH ALKOHOLNIH PIĆA("Sl. glasnik RS", br. 25/2011) |
Ovim pravilnikom bliže se propisuje sadržina i način vođenja Registra proizvođača rakije i drugih alkoholnih pića (u daljem tekstu: Registar).
Registar sadrži podatke o pravnom licu, odnosno preduzetniku koji se bavi proizvodnjom rakije i drugih alkoholnih pića (u daljem tekstu: proizvođač), i to: opšte podatke, podatke o uslovima za proizvodnju i podatke o proizvodnji, prometu i zalihama po godinama.
Podaci iz stava 1. ovog člana vode se u Registru za svakog proizvođača posebno.
Opšti podaci o proizvođaču koje sadrži Registar su:
1) registarski (redni) broj upisa u Registar;
2) naziv, sedište, adresa, matični broj, poreski identifikacioni broj (PIB), broj telefona i faksa i elektronska adresa pravnog lica i preduzetnika, kao i ime i prezime, adresa i jedinstveni matični broj građana (JMBG) preduzetnika;
3) broj i datum rešenja o upisu u Registar privrednih subjekata;
4) šifra delatnosti;
5) ime i prezime, adresa i JMBG odgovornog lica za zastupanje;
6) broj i datum donošenja rešenja o ispunjenosti uslova u pogledu objekata, prostorija, odgovarajuće opreme, uređaja i stručnog kadra i rešenja o brisanju iz Registra;
7) naziv banke kod koje proizvođač ima otvoren žiro račun i broj tog računa;
8) podaci o geografskoj oznaci porekla:
(1) broj i datum donošenja rešenja o odobravanju korišćenja geografske oznake porekla,
(2) naziv geografske oznake porekla,
(3) kategorija i trgovačko ime rakije ili drugog alkoholnog pića sa geografskom oznakom porekla;
9) broj poljoprivrednog gazdinstva, ako je proizvođač upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava.
Podaci o uslovima za proizvodnju koje sadrži Registar su:
1) podaci o zaposlenom stručnom licu odgovornom za proizvodnju kod proizvođača (ime i prezime, JMBG, adresa, naziv završene visokoškolske ustanove, smer i stručni, akademski ili naučni naziv, broj telefona, faksa i elektronska adresa);
2) podaci o drugom pravnom licu (naziv, sedište i adresa), kao i podaci iz tačke 1) ovog člana o zaposlenom stručnom licu kod tog pravnog lica odgovornog za proizvodnju kod proizvođača, ako je proizvođač obezbedio stručno rukovođenje procesom proizvodnje preko drugog pravnog lica;
3) podaci o poslovnom prostoru, objektima i prostorijama (mesto gde se nalaze, ukupna površina na kojoj se obavlja proizvodnja, tip objekta, broj i ukupna površina objekata, broj i namena prostorija);
4) podaci o opremi i uređajima, i to:
(1) destilacioni aparat - broj, zapremina i način rada destilacionih aparata (diskontinualni ili kontinualni) i da li je destilacioni aparat sa mešalicom ili bez mešalice,
(2) sudovi koji se upotrebljavaju u proizvodnji rakije i drugih alkoholnih pića po vrsti (cisterna, bure, bačva), broj sudova po vrsti, materijal od koga je napravljen svaki sud, tip suda i zapremina svakog suda,
(3) druga oprema i uređaji po vrsti (uređaj za merenje i razmeravanje količine osnovne sirovine i pomoćnog materijala, alkoholometar, refraktometar, uređaj za automatsko punjenje i zatvaranje, oprema za pranje boca, oprema za punjenje, oprema za zatvaranje i drugo), broj komada i pojedinačni kapacitet opreme i uređaja,
(4) podaci o uvedenim standardima kvaliteta i sertifikatima;
5) drugi podaci.
Podaci o proizvodnji, prometu i zalihama po godinama, koje sadrži Registar su:
1) podaci o sirovinama i destilatima upotrebljenim u proizvodnji rakije i drugih alkoholnih pića, i to:
(1) sirovine od kojih su proizvedene rakije - vrsta i sorta voća, odnosno grožđe prema sorti vinove loze, prerađena količina sirovine izražena u kilogramima (sopstvena proizvodnja, ugovorena proizvodnja, kupljena i ukupno prerađena sirovina) i procenat šećera u sirovini,
(2) destilati od kojih su proizvedene rakije - naziv destilata, količina proizvedenog, kupljenog, prodatog destilata i ukupna količina destilata, sadržaj alkohola u svakom destilatu, prerađena količina destilata i zalihe na kraju godine, pri čemu se količine izražavaju u litrima,
(3) sirovine od kojih su proizvedena druga alkoholna pića - naziv sirovine (rafinisani etil alkohol, šećer, boje, arome, macerati, alkoholati, destilati, naziv sirovine od koje je proizveden destilat i druge sirovine), količina proizvedene i kupljene sirovine, procenat šećera i sadržaj alkohola u sirovinama koje ih sadrže, prerađena količina sirovina u druga alkoholna pića i zalihe sirovina na kraju godine, pri čemu se količine, zavisno od vrste sirovine, izražavaju u kilogramima, litrima ili litrima po kilogramu;
2) podaci o rakijama i drugim alkoholnim pićima - vrsta, kategorija, trgovačko ime, sadržaj alkohola, kao i proizvedena i prodata količina i zalihe na kraju godine izraženi u litrima;
3) podaci o rakijama i drugim alkoholnim pićima sa geografskom oznakom porekla - kategorija, naziv geografske oznake, trgovačko ime, sadržaj alkohola, kao i proizvedena i prodata količina i zalihe na kraju godine izraženi u litrima;
4) podaci o rakijama sa oznakom starenja - naziv destilata, odnosno rakije, datum i količina stavljena na starenje, datum i količina punjenja rakije sa oznakom starenja, sadržaj alkohola, prodate količine i zalihe na kraju godine, pri čemu se količine izražavaju u litrima.
Registar vodi ministarstvo nadležno za poslove poljoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo) u elektronskoj formi i može se povezivati sa drugim bazama podataka i registrima Ministarstva, u skladu sa zakonom kojim se uređuje rakija i druga alkoholna pića.
Dokumentacija o svakom upisanom proizvođaču prevodi se u elektronsku formu, čini sastavni deo Registra i čuva se trajno u skladu sa propisima kojima se uređuje arhivska građa.
Podaci o proizvođaču se u Registru vode po upravnim okruzima i po opštinama koje se nalaze na području tih upravnih okruga.
Svaki proizvođač upisuje se u Registar prema upravnom okrugu, odnosno opštini na kojoj ima sedište i prilikom upisa dodeljuje mu se registarski broj koji se sastoji od:
1) rednog broja upravnog okruga u Registru;
2) rednog broja opštine u Registru;
3) rednog broja pod kojim je upisan;
4) broja, odnosno brojeva koji označavaju proizvodnju tog proizvođača (broj jedan označava proizvodnju rakija, broj dva proizvodnju drugih alkoholnih pića, a broj tri proizvodnju rakija i drugih alkoholnih pića sa geografskom oznakom porekla);
5) brojeva koji označavaju godinu upisa u Registar, odnosno poslednja dva broja iz godine upisa.
Proizvođač može da ima samo jedan registarski broj.
Registarski broj koji je jednom dodeljen ne može se menjati.
Registarski broj koji je dodeljen jednom proizvođaču ne može biti dodeljen drugom proizvođaču, u slučaju da taj proizvođač prestane da obavlja delatnost proizvodnje.
Podaci iz čl. 3. i 4. ovog pravilnika upisuju se u Registar na osnovu rešenja o ispunjenosti uslova u pogledu objekata, prostorija, opreme, uređaja i stručnog kadra, rešenja o odobravanju korišćenja geografske oznake porekla i dokumentacije neophodne za njihovo donošenje.
Podaci iz člana 5. ovog pravilnika upisuju se u Registar na osnovu izveštaja o proizvodnji, prometu i zalihama koji proizvođač dostavlja svake godine do 25. februara za prethodnu godinu i koji, u zavisnosti od proizvodnje tog proizvođača, sadrži podatke propisane ovim pravilnikom.
Brisanje proizvođača iz Registra vrši se na osnovu konačnog rešenja ministra nadležnog za poslove poljoprivrede.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".