ODLUKA

O BROJU POSEBNIH SAVETNIKA MINISTARA I MERILIMA ZA NAKNADU ZA NJIHOV RAD

("Sl. glasnik RS", br. 26/2011)

1. Ovom odlukom određuje se broj savetnika svakog ministra i merila za naknadu za njihov rad.

2. Posebnog savetnika rešenjem imenuje ministar.

3. Ministar spoljnih poslova, ministar odbrane, ministar unutrašnjih poslova, ministar finansija, ministar pravde, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, ministar prosvete i nauke, ministar zdravlja, ministar rada i socijalne politike, ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, ministar kulture, informisanja i informacionog društva, ministar za infrastrukturu i energetiku - mogu imenovati po tri posebna savetnika.

Ministar omladine i sporta, ministar za Kosovo i Metohiju i ministar vera i dijaspore - mogu imenovati po dva posebna savetnika.

Ministar koji vodi službu Vlade - može imenovati jednog posebnog savetnika.

4. Posebni savetnici nisu u radnom odnosu u ministarstvu, odnosno službi Vlade, već se njihova prava i obaveze uređuju ugovorom, prema opštim pravilima građanskog prava.

Naknada za rad posebnih savetnika zavisi od složenosti, značaja i obima njihovih poslova i od značaja oblasti za koju su zaduženi.

Naknada za rad posebnih savetnika ne može biti veća od iznosa koji se dobija množenjem neto osnovice i koeficijenta za obračun plate onog savetnika potpredsednika Vlade koji je u radnom odnosu u Vladi.

5. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o broju posebnih savetnika ministara i merilima za naknadu za njihov rad ("Službeni glasnik RS", broj 112/08 - prečišćen tekst).

6. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".