ZAKLJUČAK

O DAVANJU SAGLASNOSTI NA SPORAZUM O IZGRADNJI, UPRAVLJANJU I KORIŠĆENJU REGIONALNOG SISTEMA ZA UPRAVLJANJE ČVRSTIM KOMUNALNIM OTPADOM NA TERITORIJAMA GRADA ŠAPCA I GRADA SREMSKE MITROVICE SA SPORAZUMOM

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 2/2011)

I

PRIHVATA SE Sporazum o izgradnji, upravljanju i korišćenju Regionalnog sistema za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom na teritorijama grada Šapca i grada Sremske Mitrovice i ovlašćuje Gradonačelnik grada Sremska Mitrovica da ovaj Sporazum potpiše.

II

Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja, a biće objavljen u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica".

* * *

Na osnovu člana 13. Zakona o lokalnoj samoupravi ("Sl. glasnik RS", br. 129/07), člana 7. Zakona o komunalnim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 16/97 i 42/98) i na osnovu Sporazuma o saradnji opština vezanog za formiranje Regiona za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom zaključenog 10.11.2006. godine, potvrđenog odlukama Skupština grada Šapca i grada Sremske Mitrovice, grad Šabac i grad Sremska Mitrovica, dana 25.03.2011. godine, zaključuju

SPORAZUM
O IZGRADNJI, UPRAVLJANJU I KORIŠĆENJU REGIONALNOG SISTEMA ZA UPRAVLJANJE ČVRSTIM KOMUNALNIM OTPADOM NA TERITORIJAMA GRADA ŠAPCA I GRADA SREMSKE MITROVICE

UČESNICI SPORAZUMA:

1. GRAD ŠABAC, koga zastupa gradonačelnik Miloš Milošević i

2. GRAD SREMSKA MITROVICA, koga zastupa gradonačelnik Branislav Nedimović

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Učesnici Sporazuma zajednički konstatuju da su 2006. godine, jedinice lokalne samouprave Šabac i Sremska Mitrovica zaključile Sporazum o saradnji opština vezan za formiranje Regiona za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom, kojim su se opredelile da zajednički rešavaju problem upravljanja čvrstim komunalnim otpadom sa svojih teritorija i utvrdile osnovne smernice u cilju realizacije tog opredeljenja.

Član 2

Ovim Sporazumom grad Šabac i grad Sremska Mitrovica pristupaju realizaciji ciljeva utvrđenih Sporazumom iz člana 1., bliže uređujući međusobna prava i obaveze u pogledu izgradnje, upravljanja i korišćenja Regionalnog sistema za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom, a naročito u pogledu obrazovanja i funkcionisanja zajedničkog preduzeća za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom.

Pod zajedničkim preduzećem podrazumeva se zajedničko javno komunalno preduzeće čiji su osnivači grad Šabac i grad Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: Zajedničko preduzeće).

II FUNKCIONISANJE REGIONALNOG SISTEMA I UPRAVLJANJE ČVRSTIM KOMUNALNIM OTPADOM

Član 3

Regionalni sistem za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom obuhvata Regionalnu deponiju "Jarak" sa pratećom infrastrukturom, transfer stanicu i postrojenje za separaciju otpada na deponiji.

Zajedničko preduzeće upravlja imovinom grada Šapca i grada Sremske Mitrovice koju mu gradovi poveravaju na upravljanje u cilju obavljanja predviđene delatnosti.

Član 4

Učesnici Sporazuma su saglasni da svaki učesnik Sporazuma samostalno uredi način sakupljanja i transporta čvrstog komunalnog otpada do Regionalne deponije "Jarak", odnosno do transfer stanice.

Član 5

Učesnici Sporazuma se obavezuju, da u cilju daljeg razvoja Regionalnog sistema i upravljanja čvrstim komunalnim otpadom, stalno preduzimaju mere da se obezbedi dalji razvoj sistema, u cilju uvođenja savremenih sredstava u upravljanju i korišćenju sistema.

Član 6

Učesnici Sporazuma su saglasni da u najkraćem roku donesu sve neophodne odluke u cilju osnivanja Zajedničkog preduzeća iz člana 2. ovog sporazuma.

Član 7

Učesnici Sporazuma su saglasni da, nakon izgradnje Regionalne deponije u potpunosti prestanu sa korišćenjem postojećih deponija, koje se nalaze na teritorijama grada Šapca i grada Sremske Mitrovice i izvrše njihovu sanaciju i rekultivaciju u roku od 3 godine od dana prestanka njihovog korišćenja.

Član 8

Učesnici Sporazuma su saglasni da, nakon završetka izgradnje Regionalne deponije, Zajedničko preduzeće iz člana 2. ovog Sporazuma preuzme upravljanje kompletnim sistemom za odlaganje čvrstog otpada uključujući Regionalnu deponiju "Jarak" sa pratećom infrastrukturom, transfer stanicu i postrojenje za separaciju otpada na deponiji.

Reciklažno dvorište koje se nalazi u sklopu transfer stanice, a koje će biti objekat odvojen od pretovarnog dela, će za potrebe selekcije otpada koristiti JKP "Stari grad" - Šabac, a što će detaljno biti regulisano posebnim sporazumom između JKP "Stari grad" - Šabac i JKP Regionalna deponija "Srem - Mačva".

Sve aktivnosti na primarnoj selekciji otpada koje obavljaju JKP "Stari grad" - Šabac i JKP "Komunalije" - Sremska Mitrovica, tj. svim sekundarnim sirovinama koje nastanu kao rezultat tih aktivnosti će upravljati ova javna preduzeća i neće biti predmet upravljanja od strane Zajedničkog preduzeća.

Član 9

Za potrebe praćenja, organizacije i koordinacije realizacije radova i aktivnosti na izgradnji sistema, učesnici Sporazuma obrazovali su Jedinicu za implementaciju. Rukovodilac Jedinice za implementaciju ovlašćen je da organizuje operativne oblike saradnje sa delegacijom EU na sprovođenju projekta.

Članovi Jedinice za implementaciju, u postupku sprovođenja aktivnosti vezanih za praćenje, organizaciju i koordinaciju realizacije radova i aktivnosti na izgradnji sistema, odgovaraju rukovodiocu Jedinice za implementaciju.

Rukovodilac Jedinice za implementaciju jednom mesečno, u pismenoj formi, obaveštava učesnike Sporazuma i Delegaciju EU o sprovedenim aktivnostima, kao i o planu aktivnosti za sledeći mesec.

Član 10

Prva faza izgradnje Regionalnog sistema za upravljanje čvrstim otpadom (Regionalna deponija "Jarak" na teritoriji grada Sremske Mitrovice i transfer stanica na teritoriji grada Šapca) se finansira iz fondova Evropske unije - IPA 2008, sredstava budžeta grada Šapca i grada Sremske Mitrovice i sredstvima Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Nakon završetka realizacije prve faze razvoja sistema, dalji razvoj sistema, odnosno izgradnja svih novih elemenata će biti finansirana od strane jedinica lokalne samouprave - učesnica u Sporazumu, u jednakim iznosima i drugih izvora u skladu sa Zakonom.

Član 11

Naplatu usluge odlaganja (deponovanja) čvrstog komunalnog otpada, po toni deponovanog komunalnog otpada, Zajedničko preduzeće iz člana 2. ovog Sporazuma će potraživati od nadležnih komunalnih preduzeća grada Šapca i grada Sremska Mitrovica.

Grad Šabac i grad Sremska Mitrovica će organizovati naplatu usluge odlaganja čvrstog komunalnog otpada zajedno sa naplatom usluge prikupljanja i odnošenja komunalnog otpada, preko svojih javnih komunalnih preduzeća. Iznos cene za uslugu deponovanja će se iskazivati posebno na računima za usluge prikupljanja, odnošenja i odlaganja čvrstog komunalnog otpada za sve korisnike.

Grad Šabac i grad Sremska Mitrovica se obavezuju da postepeno omoguće usklađivanje cena komunalnih usluga prikupljanja, odnošenja i deponovanja čvrstog komunalnog otpada do dostizanja nivoa kojim se omogućava pokrivanje tekućih troškova amortizacije, troškova za tekuće i dela troškova za investiciono održavanje, kao rezervu za sledeće faze rada, sanaciju i rekultivaciju Regionalne deponije "Jarak".

Grad Šabac i grad Sremska Mitrovica se obavezuju da podrže svoja javna komunalna preduzeća u naporima da smanje troškove poslovanja i povećaju naplatu, kako bi bila u stanju da redovno izmiruju obaveze po osnovu naplate za odlaganje čvrstog komunalnog otpada u zajedničkom preduzeću.

Član 12

Fakturisanje naplate usluge odlaganja čvrstog komunalnog otpada na deponiju "Jarak", Zajedničko preduzeće će vršiti jednom mesečno.

Član 13

Učesnici Sporazuma su saglasni da se, u roku od 3 meseca od osnivanja Zajedničkog preduzeća, sačine pojedinačni ugovori između Zajedničkog preduzeća i nadležnih komunalnih preduzeća grada Šapca i grada Sremske Mitrovice, u kojima će se detaljno utvrditi međusobna prava i obaveze u pogledu odlaganja čvrstog komunalnog otpada a između ostalog:

1. Uslovi prihvata ili odbijanja prihvata čvrstog komunalnog otpada na deponiju "Jarak", u transfer stanici ili na deponiji;

2. Način i uslovi separacije otpada;

3. Način i uslovi transporta i odlaganja otpada;

4. Kvalitet i kontrola kvaliteta upravljanja deponijom;

5. Način merenja deponovanog otpada;

6. Zdravstveni, standardi zaštite životne sredine i bezbednost (HSE standardi);

7. Uslovi plaćanja i garancija naplate potraživanja;

8. Postupci u slučaju više sile;

9. Odgovornost za preuzete obaveze i način rešavanja spornih pitanja;

10. I druga pitanja od značaja za međusobne odnose Zajedničkog preduzeća i nadležnih javnih komunalnih preduzeća grada Šapca i grada Sremske Mitrovice.

III FORMIRANJE ZAJEDNIČKOG PREDUZEĆA I NAČIN IMENOVANJA ORGANA

Član 14

Učesnici Sporazuma su se saglasili da naziv Zajedničkog preduzeća bude Javno komunalno preduzeće Regionalna deponija "Srem - Mačva".

Učesnici Sporazuma su se saglasili da će sedište preduzeća biti u Sremskoj Mitrovici.

Član 15

Učesnici Sporazuma su se saglasili da u postupku donošenja akata neophodnih za osnivanje i funkcionisanje Zajedničkog preduzeća, unapred usaglase svoje stavove u pogledu sadržine i forme istih.

Učesnici sporazuma su se saglasili da u postupku donošenja pojedinačnih akata od značaja za obavljanje delatnosti Zajedničkog preduzeća, u slučaju neslaganja o pojedinim pitanjima vezanim za obavljanje komunalne delatnosti, čije je rešavanje ne trpi odlaganje (saglasnost na cene, saglasnost na pravilnik o sistematizaciji i dr.), se do usaglašavanja primenjuje prethodno doneti akt, po pitanju u kome je došlo do neslaganja.

Sporna pitanja potpisnici će rešavati mirnim putem.

Sporove koji ne mogu da se reše na način iz prethodnog stava, potpisnici rešavaju putem zajedničke arbitraže obrazovane u skladu sa statutom.

Član 16

Inspekcijski nadzor nad obavljanjem poslova Zajedničkog preduzeća vrše nadležne gradske inspekcije i komunalna policija i to za poslove koji se vrše na teritoriji grada Šapca, nadležna gradska inspekcija i komunalna policija grada Šapca, a za poslove koji se obavljaju na teritoriji grada Sremska Mitrovica, nadležna gradska inspekcija i komunalna policija grada Sremske Mitrovice.

Član 17

Upravni odbor Zajedničkog preduzeća ima 5 članova.

Učesnici Sporazuma su saglasni da Upravni odbor Zajedničkog preduzeća čine po 2 predstavnika grada Šapca i grada Sremske Mitrovice i 1 predstavnik Ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine.

Član 18

Nadzorni odbor Zajedničkog preduzeća ima 3 člana.

Učesnici Sporazuma su saglasni da će sedište preduzeća biti u Sremskoj Nadzorni odbor Zajedničkog preduzeća čine po jedan predstavnik grada Šapca, grada Sremske Mitrovice i Ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine.

Član 19

Direktor Zajedničkog preduzeća se imenuje na period od 4 godine.

Direktor Zajedničkog preduzeća se imenuje naizmenično, tako da prvi mandatni period za direktora bude imenovano lice na osnovu predloga grada Sremske Mitrovice, a naredni mandatni period bude imenovano lice na osnovu predloga grada Šapca i dalje naizmenično.

Vršilac dužnosti direktora Zajedničkog preduzeća u postupku osnivanja biće imenovan na predlog grada Sremske Mitrovice.

Član 20

Ukoliko je direktor Zajedničkog preduzeća imenovan na predlog jedne strane učesnice ovog Sporazuma, predsednik Upravnog odbora će biti imenovan na predlog druge strane učesnice ovog Sporazuma, a zamenik predsednika Upravnog odbora će biti imenovan na predlog one strane koja je predložila i direktora Zajedničkog preduzeća.

Predsednik Nadzornog odbora Zajedničkog preduzeća će biti imenovan na predlog one strane učesnice ovog sporazuma koja je predložila predsednika upravnog odbora.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Ovaj Sporazum se smatra zaključenim kada ga prihvate Skupštine grada Šapca i grada Sremske Mitrovice i na osnovu ovlašćenja datih od strane Skupština potpišu gradonačelnici grada Šapca i grada Sremske Mitrovice.

Član 22

Učesnici Sporazuma su saglasni da postoji mogućnost da druge zainteresovane jedinice lokalnih samouprava mogu koristiti kapacitete Regionalne deponije samo ukoliko se sa tim saglase obe učesnice Sporazuma, o čemu će odlučiti posebnim aktom.

Član 23

Sporazum je sačinjen u 4 (četiri) istovetna primerka, od kojih po dva za svakog učesnika Sporazuma.