PRAVILNIK

O SLUŽBENOJ LEGITIMACIJI PORESKOG INSPEKTORA TERENSKE KONTROLE, INSPEKTORA NAPLATE I IZVRŠITELJA PRINUDNE NAPLATE IZVORNIH PRIHODA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 6/2011)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se način izdavanja, sadržina, izgled službene legitimacije poreskog inspektora terenske kontrole, inspektora naplate i izvršitelja prinudne naplate izvornih prihoda i drugih oblika naknade (u daljem tekstu: službena lica za poreze) u Odeljenju za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove, kao i način izdavanja i vođenje evidencije o izdatim službenim legitimacijama (u daljem tekstu: legitimacija).

Član 2

Legitimacija iz člana 1. ovog pravilnika izdaje se službenim licima za poreze zaposlenim u Odeljenju za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove (u daljem tekstu: Odeljenje) radi obavljanja inspekcijskih i izvršiteljskih poslova iz nadležnosti Odeljenja.

Član 3

Legitimacija se izrađuje na plastificiranoj hartiji dimenzija horizontalno-vertikalno 10 cm x 7 cm sa odrubljenim ivicama.

Legitimacija je upakovana u providni omot.

Član 4

Legitimacija sadrži sledeće elemente:

1. Na sredini u vrhu stoji mali grb grada Valjeva.

2. Ispod malog grba sa leve strane nalazi se natpis sledeće sadržine:

"REPUBLIKA SRBIJA
GRAD VALJEVO
Gradska uprava za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove
SLUŽBENA LEGITIMACIJA
"Poreski inspektor terenske kontrole"
ili
"Inspektor naplate" ili "Izvršitelj prinudne naplate".

3. Ispod ovog teksta nalazi se fotografija službenih lica za poreze veličine 2,7 cm x 2,5 cm, ispod fotografije je linija za ime i prezime, ispod imena i prezimena linija za identifikacioni broj, a ispod toga linija za potpis službenog lica za poreze.

4. Sa desne strane nalazi se tekst sledeće sadržine:

- "OVLAŠĆENJE

Poreski inspektor u obavljanju poreske kontrole ovlašćen je da preduzima mere i radnje propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji i drugim poreskim i sa njim povezanim zakonima."

ili

- "OVLAŠĆENJE

Poreski izvršitelj u postupku prinudne naplate poreske obaveze, ovlašćen je da preduzima radnje i mere propisane Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i podzakonskim aktima kojima se uređuju pojedine mere i postupci prinudne naplate".

5. Ispod toga se nalazi datum izdavanja, ispod datuma izdavanja se nalazi potpis načelnika Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove sa pečatom (u daljem tekstu: načelnik).

Član 5

Legitimacija se izdaje na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom.

Član 6

Načelnik rešenjem utvrđuje identifikacioni broj službenog lica za poreze i odlučuje o izdavanju legitimacije.

Identifikacioni broj se sastoji od dve cifre.

Službeno lice za poreze nakon preuzimanja legitimacije potpisuje revers koji će se priložiti uz rešenje o izdavanju legitimacije.

Član 7

Ako službeno lice za poreze ošteti, izgubili ili na drugi način ostane bez svoje legitimacije dužan je da o tome istog dana obavesti načelnika koji će istu rešenjem oglasiti nevažećom.

Službeno lice za poreze kome prestane radni odnos u Odeljenju ili bude raspoređen na drugo radno mesto dužan je da svoju legitimaciju neposredno preda načelniku u roku od tri dana od dana prestanka obavljanja poslova za koje je dobio legitimaciju.

Evidencija o izdatim, zamenjenim i nevažećim legitimacijama vodi se u Odeljenju.

Evidencija sadrži: ime i prezime službenog lica za poreze, oznaku "Poreski inspektor terenske kontrole" ili "Inspektor naplate" ili "Izvršitelj prinudne naplate", identifikacioni broj, datum izdavanja, datum vraćanja, zamene ili oglašavanja legitimacije nevažećom.

Član 8

Ovaj pravilnik će se objaviti u "Službenom glasniku grada Valjeva" po dobijenoj saglasnosti ministarstva nadležnog za poslove uprave.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".

Napomene

Danom početka primene Pravilnika o izgledu obrasca službene legitimacije inspektora ("Sl. glasnik RS", br. 81/2015), odnosno 30. aprila 2016. godine, prestaju da važi pravilnici kojima se uređuju službene legitimacije inspektora u odgovarajućim oblastima inspekcijskog nadzora u delu kojim se uređuje službena legitimacija. Službene legitimacije izdate po ranijim propisima važe do njihove zamene, koja će se izvršiti najkasnije u roku od 90 dana od dana početka primene ovog pravilnika.