ODLUKA
O UREĐIVANJU, ODRŽAVANJU I ZAŠTITI ZELENIH POVRŠINA I JAVNIH PLAŽA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuje se održavanje zelenih površina na teritoriji Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Grad), kao i uslovi i način organizovanja poslova u vršenju komunalne delatnosti uređivanja, održavanja i zaštite javnih zelenih površina i održavanja i uređivanja javnih plaža (u daljem tekstu: održavanje javnih zelenih površina i uređivanje javnih plaža), a naročito:

- tehnički i drugi posebni uslovi za održavanje javnih zelenih površina i uređivanja javnih plaža, kojima se obezbeđuje određeni obim, vrsta i kvalitet usluga,

- način obezbeđivanja kontinuiteta u održavanju javnih zelenih površina i uređivanje javnih plaža,

- prava i obaveze preduzeća koje održava javne zelene površine i uređuje javne plaže, i prava i obaveze korisnika,

- način naplate cene za održavanje javnih zelenih površina i uređivanje javnih plaža, kao i prava korisnika u slučaju neodržavanja, odnosno nekvalitetnog održavanja javnih zelenih površina i javnih plaža, i

- način postupanja i ovlašćenja organa Grada u slučaju prekida u obavljanju poslova održavanja javnih zelenih površina i uređivanja javnih plaža, u slučaju nepredviđenih okolnosti (havarija, elementarnih nepogoda i dr.) ili štrajka, operativne mere koje u tim slučajevima preduzima preduzeće koje održava javne zelene površine i uređuje javne plaže, kao i red prvenstva u održavanju javnih zelenih površina i uređivanju javnih plaža kada usled više sile dođe do smanjenog obima u obavljanju delatnosti, odnosno u pružanju usluga.

Član 2

Zelene površine, u smislu ove odluke, su:

1. Javne zelene površine, i to:

- ulični travnjaci, parkovi, skverovi, park-šume,

- zelenilo pored saobraćajnih površina (drvoredi, zelene trake, žive ograde i sl.),

- zelenilo između i oko zgrada (blokovsko zelenilo),

- zelenilo sportskih i zabavnih terena, i

- zaštitno zelenilo.

2. Zelenilo posebne namene, i to:

- zelenilo u krugu preduzeća, obrazovnih, kulturnih, zdravstvenih i drugih ustanova, i drugih oblika organizovanja, i

- zasadi na nestabilnim terenima (klizišta ili tereni nepodesni za građenje).

3. Zelenilo zajedničkih dvorišta.

Član 3

Javne plaže, u smislu ove odluke, su urbanističkim planom određeni i posebno uređeni vodeni i kopneni prostori, opremljeni odgovarajućom infrastrukturom, objektima i uređajima, namenjeni za kupanje, odmor i razonodu.

Javna plaža privremeno može da bude i neuređena obala vodotoka po posebnom odobrenju Gradske uprave za komunalne poslove (u daljem tekstu: Gradska uprava), ukoliko su ispunjeni minimalno-tehnički uslovi u skladu sa ovom odlukom i zakonom.

Javna plaža može da bude rečna javna plaža (u daljem tekstu: plaža) i javni bazen za kupanje (u daljem tekstu: bazen).

Član 4

Korisnik komunalne usluge održavanja javnih zelenih površina i uređivanja javnih plaža (u daljem tekstu: korisnik) je, u smislu ove odluke, preduzetnik, pravno i fizičko lice.

Član 5

Održavanje javnih zelenih površina, u smislu ove odluke, obuhvata:

1. održavanje svih elemenata zelenila (drveća, šiblja, žive ograde, travnjaka, cvetnih partera, žardinijera i dr.) sa ciljem obezbeđivanja osnovnih funkcija ozelenjavanja (zdravstvena, sanitarno-higijenska i dekorativna),

2. održavanje svih elemenata uređivanja i opremanja javnih zelenih površina (staza, puteva, platoa, klupa, žardinijera, fontana, česmi, jezera i dr.),

3. uklanjanje i odnošenje snega i posipanje solju leda na stazama u parkovima i oko njih,

4. preduzimanje mera za zaštitu zdravlja bilja,

5. projektovanje i izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih javnih zelenih i rekreacionih površina (dečija igrališta i sl.),

6. održavanje zelenih površina na način kako to zahtevaju propisi o bezbednosti saobraćaja i zaštiti PTT i električnih vodova (po nalogu i za račun nalogodavca) i

7. dovođenje javnih zelenih površina u prvobitno stanje kao i njihova zaštita, nakon uklanjanja vozila zatečenih na javnim zelenim površinama.

Član 6

Uređivanje javnih plaža, u smislu ove odluke, obuhvata obezbeđivanje tehničkih i drugih odgovarajućih uslova i opreme za korišćenje javnih plaža, a u skladu sa kriterijumima propisanim ovom odlukom.

Član 7

Poslove održavanja javnih zelenih površina iz člana 2. tačka 1. ove odluke i uređivanja plaža iz člana 3. stav 3. ove odluke obavlja preduzeće osnovano za obavljanje te komunalne delatnosti (u daljem tekstu: Preduzeće).

O uređivanju, održavanju i zaštiti zelenila posebne namene iz člana 2. tačka 2. ove odluke staraju se, u skladu sa ovom odlukom, preduzeća, obrazovne, kulturne, zdravstvene i druge ustanove, i drugi oblici organizovanja, a o uređenju i održavanju bazena iz člana 3. stav 3. ove odluke stara se preduzeće koje upravlja bazenom.

O uređivanju, održavanju i zaštiti zelenila zajedničkih dvorišta iz člana 2. tačka 3. ove odluke staraju se preduzetnici, pravna i fizička lica, u skladu sa ovom odlukom.

Član 8

Lica iz člana 7. st. 2. i 3. ove odluke mogu da povere Preduzeću radove na uređivanju, održavanju i zaštiti zelenila o čemu zaključuju ugovor sa Preduzećem.

Član 9

Vozila zatečena na javnim zelenim površinama uklanjaju se po nalogu komunalnog inspektora na mesto koje odredi Javno komunalno preduzeće "Parking servis" Novi Sad (u daljem tekstu: Parking servis).

Parking servis je dužan da po nalogu komunalnog inspektora odnese vozilo zatečeno na javnoj zelenoj površini, čuva ga na za to određenom mestu i o tome sačini zapisnik.

Postupak iz stava 1. ovog člana komunalni inspektor pokreće po službenoj dužnosti, ili nakon dostavljene pisane prijave ovlašćenog radnika Preduzeća, koji je dužan da uz prijavu kao dokaz priloži i fotografski snimak vozila i mesta, odnosno javne zelene površine na kojoj je vozilo zatečeno.

Član 10

Prilikom preuzimanja uklonjenog vozila, vlasnik vozila je dužan da pruži dokaze o svom identitetu i vlasništvu vozila, i plati troškove uklanjanja i čuvanja vozila, kao i troškove za dovođenje javne zelene površine u prvobitno stanje i njenu zaštitu.

Ukoliko se vlasnik vozila, odnosno vozač pojavi na licu mesta u toku uklanjanja vozila, radnici Parking servisa će prekinuti uklanjanje vozila, a vlasnik vozila odnosno vozač je dužan da plati troškove pokušaja uklanjanja vozila, kao i troškove za dovođenje javne zelene površine u prvobitno stanje i njenu zaštitu.

Član 11

Parking servis svojim cenovnikom utvrđuje iznos troškova:

- uklanjanja i čuvanje vozila iz člana 10. stav 1. ove odluke, i

- pokušaja uklanjanja vozila iz člana 10. stav 2. ove odluke.

Preduzeće svojim cenovnikom utvrđuje iznos troškova za dovođenje javne zelene površine u prvobitno stanje iz člana 10. ove odluke.

Gradsko veće Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradsko veće) daje saglasnost na cenovnike iz st. 1. i 2. ovog člana.

Član 12

Naplatu troškova iz člana 11. ove odluke vrši Parking servis, a koji je u obavezi da deo naplaćenih sredstava iz člana 10. ove odluke za dovođenje javne zelene površine u prvobitno stanje, kao i za njenu zaštitu, prenese na Preduzeće.

Međusobni odnosi između Preduzeća i Parking servisa regulišu se ugovorom. Preduzeće je dužno da sredstva ostvarena naplatom troškova iz člana 11. stav 2. ove odluke koristi za dovođenje javne zelene površine u prvobitno stanje, kao i za njenu zaštitu.

II TEHNIČKI I DRUGI POSEBNI USLOVI ZA ODRŽAVANJE JAVNIH ZELENIH POVRŠINA I UREĐIVANJE JAVNIH PLAŽA

1. Javne zelene površine

Član 13

Preduzeće donosi Program uređivanja, održavanja i zaštite javnih zelenih površina, koji sadrži:

1. radove na održavanju javnih zelenih površina,

2. radove na održavanju zelenila u skladu sa aktima nadležnih organa Grada,

3. površine predviđene za ozelenjavanje, izradu projekata i izvođenje potrebnih radova,

4. javne zelene površine predviđene za rekonstrukciju, izradu projekata i izvođenje potrebnih radova, i

5. iznos sredstava potrebnih za realizaciju Programa, po namenama.

Preduzeće donosi Program iz stava 1. ovog člana najkasnije do 15. decembra tekuće godine za narednu godinu, uz saglasnost Gradonačelnika Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik).

Član 14

Održavanje javnih zelenih površina vrši se u skladu sa odgovarajućim urbanističkim planom, informacijom o lokaciji, odnosno tehničkim uslovima i projektom ozelenjavanja.

Projekat ozelenjavanja sadrži: biološku osnovu, projekat, tehnički opis radova i druge podatke o elementima koji utiču na podizanje i racionalno održavanje javnih zelenih površina kao i ekološko-tehničko obrazloženje sa predračunom potrebnih sredstava.

2. Javne plaže

Član 15

Preduzeće donosi Program uređivanja, održavanja i korišćenja plaže, koji sadrži:

1. radove na podizanju održavanju i zaštiti zelenila,

2. radove na tekućem i investicionom održavanju objekata i uređaja, kao rekreacionih površina i prateće infrastrukture,

3. način organizovanja i izvršavanja poslova u vezi bezbednosti objekata i uređaja i korisnika plaže, kao i sanitarno-higijenske zaštite korisnika plaže, i

4. iznos potrebnih sredstava za realizaciju Programa po namenama.

Preduzeće donosi Program iz stava 1. ovog člana do 15. decembra tekuće za narednu godinu, uz prethodnu saglasnost Gradonačelnika.

Član 16

Preduzeće je dužno da na plaži obezbedi minimalno-tehničke uslove, i to:

1. jednu porodičnu kabinu na 25 kupača,

2. jednu zajedničku garderobu sa kabinama za svlačenje na 5.000 kupača,

3. jednu česmu sa pijaćom vodom na 700 kupača,

4. jedan tuš sa bakteriološki ispravnom vodom na 500 kupača,

5. jedan ženski toalet na 700 kupača,

6. jedan muški toalet na 700 kupača,

7. jedan toalet za lica sa invaliditetom,

8. jedan čamac za spasavanje, sa pripadajućim sredstvima (pojasevi, konopci i sl.) na 2.500 kupača,

9. odgovarajući broj osoblja za spasavanje, odnosno jednog spasioca na 2.000 kupača,

10. jednu ambulantu sa dežurnim lekarom na 2.000 kupača,

11. jednu tipiziranu kantu za otpad na 200 kupača,

12. jedan kontejner na 2.000 kupača,

13. održavanje reda i čistoće na plaži,

14. službu obezbeđenja neprekidno u toku sezone,

15. telefonsku vezu sa plažom, i

16. stalnu kontrolu hemijske i bakteriološke ispravnosti vode za kupanje u toku letnje kupališne sezone i da o tome obaveštava korisnike na plaži i javnost preko sredstava javnog informisanja.

Član 17

Preduzeće je dužno da pred početak sezone, osim minimalno tehničkih uslova iz člana 16. ove odluke, obezbedi i da je:

1. uređen svaki pešački prilaz plaži,

2. vodeni i kopneni prostor plaže vidno obeležen i uređen,

3. priobalni teren plaže očišćen od rečnog nanosa i nečistoće,

4. obezbeđen i uređen prostor za odmor i razonodu,

5. obeležen uređen prostor za kupanje neplivača, i

6. obeležen prostor za igranje loptom.

Pored uslova iz stava 1. ovog člana, Preduzeće je dužno da na plaži obezbedi:

1. ispravnost kabina i drugih objekata radi korišćenja za utvrđene namene,

2. uređen prilaz tuševima i njihovu ispravnost,

3. potrebnu snabdevenost ručnom apotekom i dovoljan broj lica obučenih za pružanje prve pomoći,

4. onoliko ispravnih toaleta koji odgovaraju kapacitetu plaže i dovoljan broj lica za održavanje njihove higijene,

5. potreban broj posuda za sakupljanje otpada i njihovo redovno pražnjenje,

6. da su čamci za spasavanje posebno označeni, ispravni i da njihov broj odgovara kapacitetu plaže,

7. druga sredstva za spasavanje posebno označena, ispravna i da njihov broj odgovara kapacitetu plaže, i

8. organizovano dežurstvo lica za spasavanje i pružanje prve pomoći za vreme rada plaže.

Član 18

Preduzeće donosi akt kojim se utvrđuju radno vreme, bliži uslovi, način korišćenja i održavanje reda, kao i uslovi, način i postupak davanja u zakup kabina i poslovnih objekata i poslovnog prostora i druga pitanja od značaja za korišćenje plaže.

Gradsko veće daje saglasnost na akt iz stava 1. ovog člana.

Član 19

Utvrđivanje ispunjenosti minimalno-tehničkih i drugih propisanih uslova za otvaranje i početak rada plaže vrši komisija koju imenuje Gradska uprava za svaku godinu, najkasnije mesec dana pre početka sezone.

Komisija ima predsednika i članove čiji se broj utvrđuje aktom o imenovanju.

Komisija je dužna da izvrši pregled i sačini izveštaj o ispunjenosti propisanih uslova za otvaranje i početak rada plaže najkasnije deset dana pre početka sezone.

Gradska uprava donosi rešenje kojim se odobrava otvaranje i početak rada plaže, na osnovu izveštaja komisije iz stava 3. ovog člana, najkasnije osam dana pre početka sezone.

Član 20

Preduzeće koje upravlja bazenom dužno je da obezbedi:

1. hemijski i bakteriološki ispravnu vodu za kupanje,

2. u zatvorenom bazenu temperaturu vode od 22 do 25°C i temperaturu vazduha 2-3°C višu od temperature vode, i

3. u otvorenom bazenu minimalnu temperaturu vode od 18°C.

Uslovi iz stava 1. ovog člana moraju da budu obezbeđeni neprekidno u toku rada bazena.

Član 21

Odredbe člana 16. tač. 2. do 7. i tač. 9. do 16., člana 17. stav 1. tač. 5. i 6. i stav 2. tač. 1. do 5. i tač. 7. i 8., čl. 18. i 19. ove odluke, shodno se primenjuju i na bazene.

III NAČIN OBEZBEĐIVANJA KONTINUITETA U OBAVLJANJU POSLOVA ODRŽAVANJA JAVNIH ZELENIH POVRŠINA I UREĐIVANJA JAVNIH PLAŽA

Član 22

Preduzeće je dužno da svoj rad i poslovanje organizuje tako da kroz realizaciju programa iz čl. 13. i 15. ove odluke održava javne zelene površine i uređuje javne plaže u skladu sa ovom odlukom, kao i da obezbeđuje propisan obim, vrstu i kvalitet radova i usluga.

Član 23

Ako dođe do poremećaja ili prekida u radu Preduzeća usled vanredne situacije ili drugih razloga koji nisu mogli da se predvide, odnosno spreče, Preduzeće je obavezno da odmah preduzme mere na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno prekida, i to:

1. radno angažuje zaposlene u Preduzeću na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno razloga zbog kojih je došlo do prekida, kao i da angažuje treća lica za održavanje javnih zelenih površina i uređivanje javnih plaža,

2. organizuje hitne popravke uređaja kojima se obezbeđuje održavanje javnih zelenih površina i uređivanje javnih plaža, i

3. preduzme i druge mere koje utvrde nadležni organi Grada.

Kada Preduzeće ne preduzme mere iz stava 1. ovog člana, Gradsko veće može da angažuje drugo pravno lice ili preduzetnika na teret Preduzeća.

Član 24

U slučaju poremećaja ili prekida u obavljanju komunalne delatnosti, kao i u slučaju štrajka zaposlenih u Preduzeću, Gradsko veće preduzima operativne i druge mere kojima će se obezbediti uslovi za nesmetan rad i poslovanje preduzeća i obavljanje komunalne delatnosti u skladu sa zakonom i odlukom Skupštine Grada Novog Sada.

IV PRAVA I OBAVEZE PREDUZEĆA I KORISNIKA

Član 25

Preduzeće je dužno da:

1. vodi evidenciju o stanju javnih zelenih površina, biljnog materijala, komunalnih i drugih objekata i uređaja na javnim zelenim površinama,

2. sačinjava i dostavlja Gradskoj upravi godišnji izveštaj na osnovu evidencije iz tačke 1. ovog člana,

3. odmah preduzme sve neophodne mere iz svoje nadležnosti radi otklanjanja opasnosti ako drvo ili drugo zelenilo predstavlja opasnost po život, zdravlje ili imovinu korisnika javne zelene površine, a ako se drvo ili drugo zelenilo nalazi na zelenoj površini koju održavaju i uređuju lica iz člana 7. st. 2. i 3., da preduzme odgovarajuće mere po nalogu i za račun tih lica,

4. javne zelene površine dovodi u ispravno stanje po nalogu nadležnog inspekcijskog organa kada kao posledice prekršajne ili druge radnje nastupi promena ili oštećenje na javnoj zelenoj površini,

5. akt iz člana 18. ove odluke i zabrane iz člana 31. ove odluke istakne na vidno mesto na prostoru plaže pre početka sezone i za vreme trajanja sezone, i

6. obezbedi da u toku sezone budu ispunjeni uslovi utvrđeni u čl. 16. i 17. ove odluke, kao i drugi uslovi utvrđeni u ovoj odluci i drugim aktima donetim na osnovu ove odluke.

Član 26

Korisnik javne zelene površine dužan je da:

1. javne zelene površine koristi u skladu sa njihovom namenom, odnosno sa ovom odlukom,

2. u pisanoj formi obavesti Preduzeće da drvo ili drugo zelenilo predstavlja opasnost po život, zdravlje ili imovinu,

3. održava zelenilo posebne namene i zelenilo zajedničkih dvorišta u skladu sa ovom odlukom,

4. pre sadnje drugih zasada (šiblje, žive ograde, cvetni parteri, i dr.) pribavi prethodnu saglasnost Preduzeća, i

5. održava druge zasade iz tačke 4. ovog člana.

Saglasnost Preduzeća iz stava 1. tačke 4. ovog člana korisnik iz stava 1. ovog člana pribavlja bez plaćanja naknade.

Član 27

Na osnovu odobrenja Gradske uprave javne zelene površine mogu da se privremeno koriste za druge namene (sportske i druge priredbe i manifestacije, postavljanje privremenih objekata i uređaja i dr.).

Član 28

Na javnim zelenim površinama može se deponovati građevinski materijal i postavljati drugi objekti i uređaji u funkciji izvođenja građevinskih radova, na osnovu odobrenja Gradske uprave.

Član 29

Na javnim zelenim površinama nije dozvoljeno:

1. vađenje, orezivanje i sadnja drveća,

2. oštećenje drveća i drugih zasada,

3. sadnja drugih zasada (šiblje, žive ograde, cvetni parteri, i dr.) bez pribavljene prethodne saglasnosti Preduzeća,

4. skidanje plodova i cvetova sa drveća, šiblja i cvetnih gredica,

5. kopanje i iznošenje zemlje, kamena, peska i drugih sastojaka zemljišta,

6. bacanje otpada i njihovo paljenje,

7. skidanje, uništavanje ili oštećenje putokaza, znakova, natpisnih pločica i sl.,

8. oštećivanje staza, klupa, posuda za sakupljanje otpada, ograda, sanitarnih uređaja i sl.,

9. vožnja, zaustavljanje, ostavljanje i pranje vozila,

10. premeštanje klupa, posuda za sakupljanje otpada i rekvizita sa dečijih igrališta,

11. loženje vatre ili paljenje stabala ili lišća, istovar materijala, robe, ambalaže i slično na travnjacima, travnim terenima i stazama, kao i njihov smeštaj pored drvoreda i drugih zasada,

12. urezivanje imena ili znakova na stablima, klupama, zidovima ili ostalim objektima, zakivanje reklamnih panoa, lepljenje plakata na stablima, ogradama ili pomeranje graničnih belega, zakivanje klinova u stablo, i

13. nenamensko korišćenje ili oštećenje javne zelene površine.

Član 30

Korisnik javne plaže dužan je da je koristi u skladu sa njenom namenom, odnosno u skladu sa uslovima propisanim ovom odlukom i drugim aktima donetim na osnovu nje.

Član 31

Na javnoj plaži nije dozvoljeno:

1. prljanje, premeštanje, menjanje ili uklanjanje predmeta ili oznaka koje su postavljene na kopnu ili u vodi,

2. uvođenje domaćih životinja,

3. pranje rublja i drugih stvari,

4. zadržavanje korisnika posle isteka radnog vremena,

5. ulazak korisnika izvan određenih ulaza,

6. lov riba, vožnja i pristajanje čamcima na mestima koja nisu za to određena,

7. igranje loptom van prostora koji su za to određeni,

8. loženje vatre, i

9. nenamensko korišćenje i izazivanje nereda.

V NAČIN NAPLATE CENE ZA ODRŽAVANJE JAVNIH ZELENIH POVRŠINA I UREĐIVANJE PLAŽA

Član 32

Za održavanje javnih zelenih površina Preduzeću pripadaju sredstva iz budžeta Grada i drugi prihodi u skladu sa odlukom i zakonom.

Sredstva ostvarena na osnovu stava 1. ovog člana koriste se u skladu sa Programom iz člana 13. ove odluke.

Član 33

Za uređivanje plaža Preduzeće ostvaruje sredstva od:

1. prodaje ulaznica za korišćenje plaža u toku sezone,

2. izdavanja u zakup objekata na plažama,

3. naknade koju plate preduzetnici i pravna lica za sticanje prava i pogodnosti za korišćenje plaže za privremeno postavljanje objekata i uređaja, i

4. drugih izvora u skladu sa zakonom i drugim propisima i aktima Grada.

Sredstva ostvarena na osnovu stava 1. ovog člana koriste se u skladu sa Programom iz člana 15. ove odluke.

VI NAČIN POSTUPANJA I OVLAŠĆENJA ORGANA GRADA U SLUČAJU PREKIDA U ODRŽAVANJU JAVNIH ZELENIH POVRŠINA I UREĐIVANJU PLAŽA

Član 34

Preduzeće je dužno da, u slučaju poremećaja ili prekida u obavljanju komunalne delatnosti održavanja javnih zelenih površina i uređivanja javnih plaža nastalog usled vanredne situacije ili drugih razloga koji nisu mogli da se predvide ili spreče, pored preduzetih mera iz člana 23. ove odluke, obavesti Gradsku upravu o razlozima poremećaja ili prekida, kao i o preduzetim merama.

Član 35

Kad Gradska uprava primi obaveštenje iz člana 34. ove odluke, dužna je da bez odlaganja obavesti Gradsko veće i:

1. odredi red prvenstva i način održavanja javnih zelenih površina i uređivanje javnih plaža;

2. naredi mere za zaštitu javnih zelenih površina i javnih plaža,

3. preduzme mere za otklanjanje nastalih posledica i druge potrebne mere, i

4. utvrdi razloge i eventualnu odgovornost za poremećaj, odnosno prekid u obavljanju delatnosti, kao i odgovornost za naknadu učinjene štete.

Član 36

U slučaju prekida u obavljanju poslova održavanja javnih zelenih površina i uređivanja plaža usled štrajka, Preduzeće je dužno da obezbedi sledeći minimum procesa rada:

1. obavljanje poslova i zadataka na održavanju javnih zelenih površina koji se odnose na sadnju, vađenje, zalivanje i hemijsku zaštitu zelenila,

2. rad čuvarske službe na obezbeđenju javnih zelenih površina, plaže i mehanizacije,

3. uklanjanje stabala oborenih dejstvom više sile,

4. rad zimske službe u cilju zaštite zelenila i obezbeđivanja bezbednosti građana, i

5. obavljanje svih poslova i zadataka na uređivanju plaža i bezbednosti korisnika plaža.

VII NADZOR

Član 37

Nadzor nad primenom ove odluke i nad zakonitošću rada Preduzeća, vrši Gradska uprava.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke i propisa donetih na osnovu ove odluke, vrši komunalni inspektor.

Član 38

U vršenju inspekcijskog nadzora, komunalni inspektor je ovlašćen da rešenjem naloži preduzimanje, u određenom roku, neophodnih mera i radnji, radi otklanjanja nepravilnosti kojima je došlo do povrede odredaba ove odluke, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Ako se lice ne nalazi na licu mesta, rešenje iz stava 1. ovog člana može se doneti i bez njegovog saslušanja.

Ukoliko lice kome se mere nalažu ne postupi po nalogu iz rešenja u ostavljenom roku, komunalni inspektor će doneti zaključak o dozvoli izvršenja i sprovesti prinudno izvršenje, putem drugog lica, na trošak izvršenika.

Žalba na rešenje iz st. 1. i 2. ovog člana ne odlaže njegovo izvršenje.

Ukoliko je javna zelena površina oštećena prekršajnom radnjom komunalni inspektor može da naloži Preduzeću da javnu zelenu površinu dovede u prvobitno stanje na teret počinioca prekršaja.

Komunalni inspektor je ovlašćen da izrekne mandatnu kaznu, kao i da podnose zahtev za vođenje prekršajnog postupka za prekršaje propisane ovom odlukom.

Ako komunalni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa, dužan je da bez odlaganja o tome obavesti nadležni organ.

Član 39

Komunalno-policijske poslove obavlja komunalni policajac.

Komunalni policajac u obavljanju komunalno-policijskih poslova, pored zakonom utvrđenih ovlašćenja, izriče mandatnu kaznu i podnosi zahtev za vođenje prekršajnog postupka za prekršaje propisane ovom odlukom.

Ukoliko komunalni policajac, u obavljanju komunalno-policijskih poslova, uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa, obavestiće odmah o tome, pisanim putem, nadležni organ.

VIII KAZNENE ODREDBE

Član 40

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće ako:

1. ne postupi u skladu sa članom 16. i 17. ove odluke,

2. otpočne sa radom plaže pre donošenja rešenja iz člana 19. stav 4. ove odluke,

3. ne održava javne zelene površine i ne uređuje javne plaže (član 22.),

4. ne preduzme odmah mere na otklanjanju uzroka poremećaja ili prekida u radu usled više sile ili drugih razloga koji nisu mogli da se predvide, odnosno spreče (član 23.),

5. ne postupi u skladu sa članom 25. ove odluke,

6. ne postupi u skladu sa članom 34. ove odluke, i

7. ne postupi u skladu sa članom 36. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara i odgovorno lice u Preduzeću.

Član 41

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće koje upravlja bazenom ukoliko ne postupi u skladu sa članom 20. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara odgovorno lice u preduzeću iz stava 1. ovog člana.

Član 42

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. ne koristi javne zelene površine u skladu sa njihovom namenom (član 26. stav 1. tačka 1.),

2. ne obavesti u pisanoj formi Preduzeće da drvo ili drugo zelenilo predstavlja opasnost po život, zdravlje ili imovinu (član 26. stav 1. tačka 2.),

3. ne održava zelenilo posebne namene i zelenilo zajedničkih dvorišta (član 26. stav 1. tačka 3.),

4. ne pribavi prethodnu saglasnost Preduzeća pre sadnje drugih zasada (šiblje, žive ograde, cvetni parteri i dr.) (član 26. stav 1. tačka 4.),

5. ne postupi u skladu sa članom 26. stav 1. tačka 5.,

6. vadi, orezuje i sadi drveće bez prethodnog odobrenja (član 29 . tač. 1),

7. oštećuje drveće i druge zasade (član 29. tačka 2),

8. sadi druge zasade (šiblje, žive ograde, cvetni parteri i dr.) bez prethodno pribavljene saglasnosti Preduzeća (član 29. tačka 3.),

9. skida plodove i cvetove sa drveća, šiblja i cvetnih gredica (član 29. tačka 4),

10. kopa i iznosi zemlju, kamen, pesak i druge sastojke zemljišta (član 29. tačka 5),

11. baca i pali otpad (član 29. tačka 6),

12. skida, uništava ili oštećuje putokaze, znakove, natpisne pločice i sl. (član 29. tačka 7),

13. oštećuje staze, klupe, posude za sakupljanje otpada, ograde, sanitarne uređaje i sl. (član 29. tačka 8.),

14. vozi, zaustavlja, ostavlja i pere vozila (član 29. tačka 9.),

15. premešta klupe, posude za sakupljanje otpada i rekvizite sa dečijih igrališta (član 29. tačka 10.),

16. loži vatru, pali stabla ili lišće, istovara materijal, robu, ambalažu i slično na travnjacima, travnim terenima i stazama, smešta ih pored drvoreda i drugih zasada (član 29. tačka 11.),

17. urezuje imena ili znakove na stablima, klupama, zidovima ili ostalim objektima, zakiva reklamne panoe, lepi plakate na stablima, ogradama ili pomera granične belege, zakiva klinove u stablo (član 29. tačka 12.),

18. nenamenski koristi ili oštećuje javnu zelenu površinu (član 29. tačka 13.),

19. ne koristi javnu plažu u skladu sa njenom namenom (član 30.),

20. prlja, premešta, menja ili uklanja predmet ili oznaku koja je postavljena na kopnu ili u vodi (član 31. tačka 1.),

21. uvodi domaće životinje (član 31. tačka 2.),

22. pere rublje i druge stvari (član 31. tačka 3),

23. zadrži se na plaži posle isteka radnog vremena (član 31. tačka 4),

24. ulazi izvan određenih ulaza (član 31. tačka 5),

25. lovi ribu, vozi i pristaje čamcima na mestima koja nisu za to određena (član 31. tačka 6),

26. igra se loptom van prostora koji je za to određen (član 31. tačka 7),

27. loži vatru (član 31. tačka 8), i

28. nenamenski koristi ili nanosi štetu na plaži (član 31. tačka 9.).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 5.000,00 do 250.000,00 dinara preduzetnik.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara fizičko lice.

Član 43

Za prekršaje predviđene ovom odlukom, mandatna kazna za fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu iznosi 2.000,00 dinara, a za pravna lica i preduzetnike iznosi 20.000,00 dinara.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 44

Postupci inspekcijskog nadzora, započeti pre stupanja na snagu ove odluke, okončaće se prema odredbama odluke koja je važila u momentu pokretanja postupka.

Član 45

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uređenju, zaštiti i održavanju zelenih površina i javnih plaža ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 23/01, 6/02 - dr. odluka i 47/06 - dr. odluka).

Član 46

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".