ODLUKA

O KORIŠĆENJU OBALE I VODENOG PROSTORA NA UNUTRAŠNJIM VODAMA NA TERITORIJI GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 5/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom određuju se delovi obale i vodenog prostora na unutrašnjim vodama reka Dunava, Tise, Tamiša, kanala Begeja i kanala Dunav - Tisa - Dunav Banatska Palanka - Novi Bečej i drugim prirodnim i veštačkim vodotocima i akumulacijama na području grada Zrenjanina, na kojim se mogu graditi i postavljati brodogradilišta, zimovnici za plovila, luke, marine, ploveća tela, plutajući objekti, pristaništa, sidrišta, skelski prelazi, kupališta, stovarišta i drugi objekti na kojima se mogu držati turističke, sportske, rekreacione i druge aktivnosti i manifestacije.

Pod izrazima upotrebljenim u stavu 1. ovog člana podrazumevaju se izrazi utvrđeni Zakonom.

II VRSTA I NAMENA OBJEKATA KOJI SE MOGU GRADITI I POSTAVLJATI

1. Pristaništa

Član 2

Pristaništa za brodove sa sopstvenim pogonom i rezervno putničko pristanište zbog visokog vodostaja, određuje se na levoj obali Kanala Begej, od km 20,0 do km 24,5.

Član 3

Za teretna pristaništa (skladišta), određuju se delovi obale i vodenih prostora i to:

1. Na reci Tisi:

- na levoj obali, od km 37,7 do km 37,9; od km 43,6 do km 44,3; od km 48,2 do km 49,0

2. Na Kanalu Begej:

- na levoj obali kanala, od km 3,5 do km 4,0; od km 20,32 do km 22,60, od km 24,50 do km 24,70; od km 25,25 do km 25,60; od km 28,0 do km 28,70; od km 29 + 0,15 do km 29 + 119; od km 30,0 do km 30,5; od km 31,85 do km 32,20; od km 33,52 do km 33,60; od km 33,90 do km 34,20.

3. Na Kanalu Dunav - Tisa - Dunav Banatska Palanka - Novi Bečej:

- na levoj obali kanala, od km 86,0 do km 86,7; od km 107,70 do km 107,80; od km 117,0 do km 117,40; od km 127,0 do km 127,4.

2. Zimovnici

Član 4

Za zimovanje plovnih objekata određuje se deo obale i vodenog prostora:

- na levoj obali Kanala Begej, od km 25,2 do km 25,9,

- na levoj obali Kanala Begej, od km 28,0 do km 29,0.

3. Brodogradilišta

Član 5

Deo obale i vodenog prostora za brodogradilišta, određuju se:

- na levoj obali Kanala Begej, ispred ustave u Stajićevu, od km 8,6 do km 9,0, kao pomoćno brodogradilište,

- na levoj obali Kanala Begej, brodogradilište sa svim pratećim objektima, od km 32,1 do km 32,8.

4. Kupališta

Član 6

Delovi obale i vodenog prostora za kupališta, određuju se:

- na levoj obali reke Tise, u Knićaninu, od km 8,0 do km 9,0,

- na levoj obali reke Tise, u Aradcu, kod Žabaljskog mosta, od km 37,0 do km 37,5,

- na levoj obali reke Tise, u Elemiru, od km 43,0 do km 43,6,

- na levoj obali reke Tise, u Tarašu, od km 47,0 do km 48,0,

- na desnoj obali reke Tamiš, u Botošu, od km 83,0 do km 84,0

5. Sidrišta

Član 7

Delovi obale i vodenog prostora za sidrišta, određuju se:

- na levoj obali reke Tise kod Žabaljskog mosta, od km 37,5 do km 37,7,

- na Kanalu Begej, rukavac kod motela, na levoj i desnoj obali,

- na desnoj obali Tamiša, u Botošu, od km 84,0 do km 84,2.

6. Skelski prevoz

Član 8

Za skelski prevoz, određuje se mesto u naseljenom mestu Taraš ("Hajlaš"), na levoj obali reke Tise na km 46+300 m do km 46+400 m.

7. Plutajući objekti

Član 9

Plutajući objekti su plovila bez sopstvenog pogona koja, po pravilu, nisu predviđena za premeštanje niti za obavljanje posebnih radova na unutrašnjim vodama (kupatila, hangari, vodenice, ribarske tikvare, kuće za odmor, pontoni, pontonski mostovi, stambene lađe, ugostiteljski objekti, splav kućice, plutajuće radionice, talpe i slično).

Član 10

Plutajući objekti, u smislu člana 9., mogu se postavljati na vodnom zemljištu, pod uslovom da ne ugrožavaju plovni put, kao i da su postavljeni na lokalitetima koji omogućavaju nesmetanu kolsku i pešačku komunikaciju.

Ukoliko plutajući objekat čini celinu sa objektom na kopnu, sanitarni čvor se obezbeđuje u okviru objekta na kopnu.

Ukoliko je plutajući objekat samostalan, isti mora imati sanitarni čvor u skladu sa prethodno pribavljenim sanitarnim uslovima, a otpadne vode se ne mogu upuštati u vodenu površinu.

Plutajući objekti moraju biti obezbeđeni u skladu sa svim zakonom i ovom Odlukom propisanim uslovima u pogledu bezbednosti.

Član 11

Za dobijanje odobrenja za postavljanje plutajućeg objekta, podnosi se Projekat konstrukcije izrađen od ovlašćenog lica.

Član 12

Talpe se postavljaju na vodenom prostoru na kojem je moguće postaviti i organizovati javna ili privatna kupališta, ili u svrhu pristupa vodenoj površini za korišćenje plutajućeg objekta ili plovećeg tela.

Član 13

Talpa za javno kupalište se postavlja na zahtev zainteresovanog lica i ista mora biti obezbeđena u skladu sa svim potrebnim atestima za bezbednost.

Za dobijanje odobrenja za postavljanje talpi podnosi se projekat konstrukcije izrađen od ovlašćenog lica za ovu vrstu objekata.

Ukoliko se talpa postavlja za prilaz vodenoj površini (za silaz do vode, prilaz sandolinama, čamcima i slično) ista može biti površine najviše 4 m2 i postavlja se u skladu sa uslovima koje izdaje Direkcija.

Zahtev za postavljanje talpe za prilaz vodenoj površini podnosi se za period letnje sezone u periodu od 15. aprila do 15. oktobra, i odobrenje se izdaje za isti period.

Po završetku sezone, talpa se vadi iz vode.

Uz zahtev za dobijanje odobrenja za postavljanje talpe, prilažu se prethodno pribavljeni uslovi iz člana 9. ove Odluke.

III ODOBRENJE ZA KORIŠĆENJE OBALE I VODENOG PROSTORA

Član 14

Odobrenje za korišćenje obale i vodenog prostora, u smislu ove Odluke, izdaje Gradski organ uprave nadležan za poslove saobraćaja, rešenjem.

Podnosilac zahteva za korišćenje dela obale i vodenog prostora dužan je da, uz zahtev za izdavanje rešenja o odobrenju organu iz stava 1. ovog člana podnese prethodno pribavljene saglasnosti, i to:

- saglasnost organa nadležnog za bezbednost plovidbe,

- saglasnost javnog vodoprivrednog preduzeća,

- saglasnost Direkcije za plovne puteve "PLOV PUT",

- urbanističko-tehničke uslove Javnog preduzeća "Direkcije za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina", Zrenjanin (u daljem tekstu: "Direkcija"),

- za plovne objekte koji se povezuju na gradsku elektro-energetsku i vodovodnu mrežu, prilažu se i uslovi javnih i javnih komunalnih preduzeća.

Urbanističke uslove za postavljanje plutajućih i drugih objekata izdaje Direkcija u skladu sa ovom Odlukom, uz prethodno pribavljene uslove Direkcije za vodne puteve Republike Srbije i nadležne Lučke kapetanije, ukoliko je u pitanju reka Tisa i Dunav, a ukoliko je u pitanju postavljanje plutajućeg objekta na kanalskoj mreži i drugim prirodnim i veštačkim vodotocima i akumulacijama na području grada Zrenjanina, uz prethodno pribavljenu saglasnost Pokrajinskog sekretarijata za privredu i nadležnog vodoprivrednog preduzeća, kao i potrebne uslove protivpožarne policije i uslove priključenja na vodovodnu i kanalizacionu mrežu nadležnog javnog komunalnog preduzeća na teritoriji grada Zrenjanina.

Član 15

Rešenje o odobrenju izdaje se na period do 5 godina, u zavisnosti od vrste i namene objekta.

Protiv rešenja o odbijanju zahteva za izdavanje odobrenja, podnosilac zahteva može izjaviti žalbu Gradskom veću grada Zrenjanina u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Član 16

Rešenje o odobrenju prestaje da važi pre isteka perioda za koji je izdato, ako korisnik koristi deo obale i vodenog prostora mimo namene za koju je izdato rešenje o odobrenju.

Protiv rešenja o prestanku važenja rešenja o odobrenju, korisnik ima pravo žalbe Gradskom veću grada Zrenjanina u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Član 17

Kada korisniku dela obale i vodenog prostora istekne rok za koji je doneto rešenje o odobrenju ili rešenje o odobrenju prestane da važi pre isteka perioda za koji je doneta, dužan je da:

1. Delove obale i vodenog prostora dovede u prvobitno stanje,

2. Prestane da koristi vodovodne i kanalizacione instalacije, pristupni put, i da obezbedi njihovo nesmetano korišćenje.

IV ZABRANE

Član 18

Korisnik obale i vodenog prostora je dužan da uredi, održava i obeležava obalu i vodeni prostor, ne oštećuje i ne zagađuje okolinu, i obezbedi neophodne uslove za bezbedno i nesmetano korišćenje obale i vodenog prostora svim korisnicima pod jednakim uslovima.

Član 19

Na teritoriji grada Zrenjanina, na Kanalu Begej, zabranjeno je postavljanje bilo kakvih plutajućih objekata, bez obzira na njihovu namenu.

Zabranjeno je da se, korišćenjem obale i vodenog prostora, ugrožava bezbednost plovidbe, sužavanje plovnog puta i ometanje plovidbe ostalih učesnika, ugrožavanje obale i režima voda, ljudskih života i njihovog zdravlja, materijalnih dobara i životne sredine.

Zabranjena je uz obalni pojas u širini od 7 m, tzv. slobodna radno-inspekcijska staza, izgradnja bilo kakvih objekata, sadnja višegodišnjeg zasada, postavljanje ograda i sl.

V NADZOR NAD SPROVOĐENJEM OVE ODLUKE

Član 20

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke i akata donetih na osnovu ove Odluke vrši organ Gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja.

VI INSPEKCIJSKI NADZOR

Član 21

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši odeljenje komunalne inspekcije i odeljenje komunalne policije Gradske uprave grada Zrenjanina.

Član 22

U vršenju inspekcijskog nadzora, pored zakonskih ovlašćenja, inspektor odnosno komunalni policajac dužan je da:

1. Kontroliše da li vlasnik objekta ima rešenje o odobrenju iz člana 14. ove Odluke,

2. Kontroliše da li se obala koristi u skladu sa uslovima pod kojim je izdato rešenje o odobrenju,

3. Zapisnički konstatuje stanje dela obale i vodenog prostora prilikom otpočinjanja i prestanka njihovog korišćenja,

4. Podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

U vršenju inspekcijskog nadzora, komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac može na licu mesta naplatiti mandatnu kaznu vlasniku objekta, u skladu sa zakonskim propisima i propisima grada Zrenjanina.

VII UKLANJANJE OBJEKATA

Član 23

Vlasnik plovnog ili plutajućeg objekta dužan je ukloniti objekat u roku predviđenom u Rešenju donetom od strane komunalnog inspektora ako je objekat postavljen:

- bez odobrenja nadležnog organa,

- postavljen sa odobrenjem za postavljanje, ako je istekao rok za postavljanje naznačen u odobrenju, odnosno ako je odobrenje za postavljanje objekta prestalo da važi, ili je istekao rok na koje je zemljište dato u zakup,

- postavljen sa odobrenjem, a zemljište se privodi planom određenoj nameni, ili je potrebno na mestu objekta da se vrše radovi na komunalnoj infrastrukturi,

- postavljen sa odobrenjem, a duže od 60 dana ne obavlja delatnost, a za delatnost sezonskog karaktera duže od 30 dana,

- postavljen sa odobrenjem, ali se vlasnik privremenog objekta ne pridržava uslova utvrđenih Rešenjem kojim je odobreno postavljanje,

- postavljen sa odobrenjem, a planskim dokumentom je predviđena njegova zamena, odnosno postavljanje drugog objekta,

- ako dođe do ukidanja lokaliteta.

Protiv Rešenja komunalnog inspektora o uklanjanju objekata može se podneti prigovor Gradskom veću u roku od 8 dana od dana dostavljanja Rešenja.

Član 24

U slučaju da vlasnik objekta ne postupi po Rešenju inspektora u ostavljenom roku, uklanjanje objekta izvršiće se prinudnim putem na teret vlasnika objekta.

Ukoliko je objekat koji je postavljen bez odobrenja priključen na komunalnu infrastrukturu, vlasnik te infrastrukture je dužan da onemogući njeno korišćenje.

Član 25

Prinudno uklanjanje objekata iz prethodnog člana obavlja komunalna inspekcija uz angažovanje preduzeća koje je osposobljeno za obavljanje tog posla.

Smeštaj i čuvanje prinudno uklonjenih objekata obezbeđuje Gradska uprava, i ista ne odgovara za oštećenja nastala u ovakvom slučaju pri prinudnom uklanjanju, smeštaju i čuvanju uklonjenih objekata.

Gradska uprava ne snosi odgovornost za robu koja se nalazi u objektu koji se uklanja.

Prilikom preuzimanja objekata uklonjenih sa javne površine, vlasnik je dužan da plati troškove prinudnog uklanjanja i čuvanja.

Član 26

Vlasnik objekta se poziva u roku od 15 dana od dana prinudnog uklanjanja objekta da preuzme objekat uz obaveštenje da će se, ukoliko ne preuzme objekat, u roku od 15 dana od dana dostavljanja poziva isti prodati na javnoj licitaciji.

Ako vlasnik ne preuzme prinudno uklonjeni objekat u roku od 60 dana od dana prinudnog uklanjanja, Gradska uprava će ga prodati na javnoj licitaciji, a sredstva ostvarena od takve prodaje koriste se za podmirivanje troškova uklanjanja i čuvanja, a ukoliko ista nisu dovoljna, razlika se naplaćuje od vlasnika.

Za sprovođenje postupka javne licitacije i prodaju objekata, Gradonačelnik će imenovati posebnu komisiju.

Kad prinudno uklonjeni objekat nije mogao biti prodat na održanoj javnoj licitaciji ili je očigledno da će troškovi licitacije biti nesrazmerni sa iznosom dobijenim prodajom ili postoji opasnost od propadanja objekta, prinudno uklonjeni objekat će se prodati u slobodnoj prodaji.

Ako se kupac ne može pronaći u roku od 6 meseci, a vlasnik nije preuzeo objekat, prinudno uklonjeni objekat može da se upotrebi kao opšte dobro, može da se preda u vlasništvo preduzeću ili preduzetniku kome je objekat poveren na čuvanje, ili se može uništiti.

Sredstva ostvarena prodajom privremenog oduzetog predmeta prihod su budžeta grada Zrenjanina.

VIII PREKRŠAJNE ODREDBE

Član 27

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

- bez odobrenja postavi ili koristi objekat ili deo obale i vodenog prostora (član 14.),

- postupi suprotno svojim dužnostima i zabranama utvrđenih ovom Odlukom u članu 18. i 19.,

- ne ukloni postavljen objekat po isteku roka važenja odobrenja ili ga ne ukloni po nalogu komunalne inspekcije, odnosno komunalne policije u skladu sa članom 23. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se, za prekršaj iz stava 1. ovog člana, preduzetnik.

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 75.000,00 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

IX PRELAZNE ODREDBE

Član 28

Vlasnik objekta iz ove Odluke koji ne poseduje odgovarajuće odobrenje u smislu člana 14. stav 1. ove Odluke dužan je isto pribaviti u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 29

Direkcija će u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke sačiniti i dostaviti Skupštini grada Plan mesta za postavljanje plovnih, plutajućih i drugih objekata na obalama i vodenom prostoru na unutrašnjim vodama na teritoriji grada Zrenjanina, u svemu prema odredbama Prostornog plana grada Zrenjanina, Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama i Zakona o vodama.

X ZAVRŠNE ODREDBE

Član 30

Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o korišćenju obale i vodenog prostora na unutrašnjim vodama ("Službeni list opštine Zrenjanin", br. 8/92 i br. 5/97).

Član 31

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".