ODLUKA
O ZAŠTITI I ODRŽAVANJU KOMUNALNIH OBJEKATA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 14/2010 i 5/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se zaštita i održavanje komunalnih objekata kao dobara u opštoj upotrebi, mere i način njihove zaštite kao i održavanje, nosioci održavanja, obezbeđivanje sredstava i druga pitanja od značaja za zaštitu i očuvanje istih.

Član 2

Komunalnim objektima u smislu ove Odluke smatraju se građevinski objekti sa uređajima, instalacijama i opremom, sama postrojenja, uređaji i instalacije, drugi objekti koji služe za proizvodnju komunalnih proizvoda i pružanje komunalnih usluga korisnicima i druga dobra i objekti u opštoj upotrebi, urbani mobilijar i to:

1. Javne česme i bunari, fontane, nadstrešnice za autobuska stajališta, žardinjere, oprema stalne javne rasvete (ulične, parkovske, dekorativne za fasade građevinskih objekata i druga dekorativna rasveta), pešački mostovi, nadvožnjaci, pešačke i biciklističke staze u formiranim i izgrađenim ulicama, parkovima i drugim mestima namenjenim kretanju pešaka i biciklista, kolovozi i površine u javnoj upotrebi van kolovoza u ulicama na teritoriji grada kojima prolaze kategorisani putevi, parkinzi, javne pijace stepeništa na komunalnim objektima, javni sanitarno-higijenski objekti, dečija igrališta, sportski tereni, objekti "Begejske petlje", objekti za rekreaciju građana, spomenici, spomen obeležja i spomen ploče, table za oglašavanje i plakatiranje i urbani mobilijar.

2. Spoljni delovi zgrada i ulični ogradni zidovi na kojima u celini ili delimično pravo vlasništva ima grad Zrenjanin i ogradni zidovi oko gradilišta i objekata za koje je utvrđeno da zbog svog stanja predstavljaju opasnost po život, zdravlje i imovinu odnosno okolinu, kao i objekata koje se ne koriste.

3. Javne telefonske govornice, javna kupališta, table za informisanje građana, javni časovnici, pristupi zgradama, pasaži, podzemni prolazi i dr.

4. Kao i drugi objekti, privremenog ili stalnog karaktera koji nisu obuhvaćeni ovom odlukom, a po svojoj prirodi i nameni u skladu sa zakonskim propisima, predstavljaju objekte od značaja za proizvodnju komunalnih proizvoda i pružanje komunalnih usluga i zaštitu čovekove sredine.

Član 3

Pod pojmom zaštite komunalnih objekata u smislu ove odluke podrazumeva se sprečavanje upotrebe i korišćenje istih mimo utvrđene namene za koju su izgrađeni, odnosno postavljeni, u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

Član 4

Pod pojmom održavanja komunalnih objekta u smislu ove Odluke podrazumeva se preduzimanje svih preventivnih i drugih mera u cilju obezbeđivanja ispravnosti nesmetanog i funkcionalnog korišćenja i sprečavanja fizičkog, građevinskog i estetskog propadanja komunalnih objekata iz ove Odluke, osim održavanja higijene i održavanje u zimskom periodu istih koje je regulisano posebnim odlukama grada Zrenjanina.

II NOSIOCI ZAŠTITE I ODRŽAVANJA KOMUNALNIH OBJEKATA

Član 5

Nosioci zaštite i održavanja komunalnih objekata su:

1. JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina"

2. JKP "Vodovod i kanalizacija"

3. JKP "Čistoća i zelenilo"

4. JP "Gradska stambena agencija"

5. JKP "Pijace i parkinzi"

6. JP "Turistički centar grada Zrenjanin"

7. Javna ustanova "Sportski objekti"

8. Druge organizacije, ustanove i sl. kojim je opštim ili pojedinačnim aktima organa lokalne samouprave grada Zrenjanina poverena zaštita i održavanje komunalnih objekata iz ove odluke.

9. Druga pravna i fizička lica vlasnici odnosno korisnici komunalnih objekata iz ove Odluke.

Član 6

Javno preduzeće "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina" Zrenjanin stara se o održavanju sledećih komunalnih objekata:

- fontanama,

- javnim parkiralištima,

- autobuskim stajalištima i nastrešnicama za ista,

- opremi javne rasvete na teritoriji celog grada,

- drumskim i pešačkim mostovima, nadvožnjacima, biciklističkim i pešačkim stazama u formiranim i izgrađenim ulicama i parkovima i drugim površinama javne namene,

- kolovozima i površinama u javnoj upotrebi van kolovoza u ulicama na teritoriji grada kojima prolaze kategorisani putevi,

- dečijim igralištima,

- tablama za oglašavanje i plakatiranje,

- spomenicima, spomen obeležjima i spomen pločama,

- i drugim komunalnim objektima koji su povereni ovom javnom preduzeću na održavanje.

Član 7

JKP "Čistoća i zelenilo" Zrenjanin stara se o održavanju sledećih komunalnih objekata:

- parkovima,

- javnim sanitarnim i higijenskim objektima (javni WC i javni sanitarni i higijenski objekti na grobljima),

- žardinjerama na površinama javne namene, klupama, posudama za odlaganje smeća i sekundarnih sirovina i đubriera,

- zaštićenim pojedinačnim prirodnim dobrima (retka stabla, i dr.) o kojima se stara grad Zrenjanin kao zaštićenim prirodnim retkostima,

- drugim komunalnim objektima koje su odlukama nadležnih organa osnivača poverena na upravljanje i održavanje.

Član 8

JP "Gradska stambena agencija" Zrenjanin stara se o održavanju spoljnih delova zgrade stambenih i poslovnih zgrada koje su joj od strane osnivača poverene na upravljanje.

Član 9

JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin stara se o zaštiti i održavanju sledećih komunalnih objekata:

- javnim česmama i bunarima na teritoriji naseljenog mesta Zrenjanin,

- objekata "Begejske petlje".

Član 10

JKP "Pijace i parkinzi" Zrenjanin stara se o zaštiti i održavanju sledećih komunalnih objekata:

- javnim pijacama,

- javnim sanitarnim higijenskim objektima na javnim pijacama i

- drugim komunalnim objektima koju su odlukama nadležnih organa osnivača poverena na upravljanje i održavanje.

Član 11

JP "Turistički centar grada Zrenjanina" Zrenjanin stara se o zaštiti i održavanju javnih kupališta i drugih komunalnih objekata koju su joj odlukama nadležnog organa grada Zrenjanina data na korišćenje i upravljanje.

Član 12

Javna ustanova "Sportski objekti" Zrenjanin stara se o zaštiti i održavanju sportskih objekata, sportskih terena i objekata za rekreaciju građana koji su odlukama nadležnih organa grada Zrenjanina preneti Savezu na korišćenje i održavanje.

Član 13

Nosioci zaštite i održavanja komunalnih objekata iz člana 5. tačka 8. i 9. ove Odluke staraju se o održavanju i zaštiti komunalnih objekata u svemu prema odredbama ove Odluke bez obzira da li su isti u njihovom vlasništvu ili su im na osnovu Odluke nadležnih organa lokalne samouprave grada Zrenjanina dati na upravljanje i korišćenje, odnosno ukoliko su komunalne objekte postavili na površinama javne namene u skladu sa Odlukom nadležnog organa lokalne samouprave grada Zrenjanina.

III OBEZBEĐIVANJE SREDSTAVA ZA ZAŠTITU I ODRŽAVANJE KOMUNALNIH OBJEKATA

Član 14

Sredstva za zaštitu i održavanje komunalnih objekata datih na održavanje javnim, javnim komunalnim preduzećima i drugim organizacijama i ustanovama iz člana 5. tačka 1. do 8. ove Odluke, obezbeđuju se iz sredstava Budžeta grada Zrenjanina.

Član 15

Sredstva budžeta grada Zrenjanina za zaštitu i održavanju komunalnih objekata obezbeđuje se na osnovu godišnjih programa javnih i javnih komunalnih preduzeća i drugih organizacionih ustanova iz člana 5. tačka 1. do 8. ove Odluke.

Godišnji programi zaštite i održavanja komunalnih objekata i javna komunalna preduzeća i druge organizacije donos i dostavljaju na saglasnost Skupštini grada Zrenjanina najkasnije do 01.12. tekuće godine za narednu godinu.

Član 16

Programi zaštite i održavanje komunalnih objekata iz člana 15. ove Odluke sadrži:

- broj i opis i lokacije objekata koji se održavaju,

- obim, nivo, kvalitet zaštite i održavanja svakog pojedinačnog komunalnog objekta,

- dinamiku izvođenja planiranih radova na svakom komunalnom objektu,

- način izvođenja radova,

- potrebna finansijska sredstva,

- način i izvore obezbeđenja potrebnih finansijskih sredstava,

- druge podatke u cilju obezbeđivanja uslova za što potpuniju realizaciju programa.

Član 17

Pravna i fizička lica iz člana 5. tačka 9. ove Odluke zaštitu i održavanje komunalnih objekata na kojima su vlasnici obezbeđuju i vrše sopstvenim sredstvima u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

IV MERE ZAŠTITE KOMUNALNIH OBJEKATA

Član 18

U cilju zaštite komunalnih objekata zabranjeno je u smislu ove odluke vršenje sledećih radnji na komunalnim objektima:

- nesavesno i nemarno održavanje komunalnih objekata,

- nepreduzimanje ili neblagovremeno preduzimanje mera na zaštiti i održavanju komunalnih objekata,

- nesavesno i nenamensko korišćenje objekata,

- bez prethodnog odobrenja nadležnih organa gradske uprave vršenje prepravke ili promene namene objekata,

- fizičko oštećivanje ili uništavanje objekata,

- ispisivanje grafita i drugih poruka na spoljnim delovima objekata i njihovo prljanje,

- leplenje plakata, letaka, reklamnih poruka, izbornog propagandnog materijala i drugih obaveštenja na spoljnim delovima komunalnih objekata,

- ostavljanje fizički neobezbeđenih delova komunalnih objekata koji su oštećeni predstavljaju opasnost po okolinu, život i zdravlje ljudi, saobraćaj itd,

- vršenje drugih neprimernih radnji koje mogu dovesti do oštećenja ili uništenja komunalnog objekta.

V INSPEKCIJSKI NADZOR NAD SPROVOĐENJEM OVE ODLUKE

Član 19

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke obavlja Odeljenje inspekcije i Odeljenje komunalne policije Gradske uprave grada Zrenjanina.

VI PREKRŠAJNE ODREDBE

Član 20

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako postupi suprotno zabranama utvrđenih članom 18. tačkama 1, 2, 3, 4, 8. i 9. ove Odluke.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se prekršaj iz stava 1. ovog člana preduzetnik.

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana i odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 dinara do 75.000,00 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 20a

Novčanom kaznom na licu mesta u iznosu od 8.000,00 din. kazniće se za prekršaj pravno lice ako postupi suprotno zabranama utvrđenim članom 18. tačkama 5, 6. i 7. ove Odluke.

Novčanom kaznom na licu mesta u iznosu od 8.000,00 din. kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana preduzetnik.

Novčanom kaznom na licu mesta u iznosu od 2.000,00 din. kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana odgovorno lice.

Novčanom kaznom na licu mesta u iznosu od 2.000,00 din. kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana fizičko lice.

VII PRELAZNE I ZAVRŠENE ODREDBE

Član 21

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o zaštiti i održavanju komunalnih objekata ("Službeni list opštine Zrenjanin", br. 11/99 i br. 6/01).

Član 22

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".