ODLUKA

O IZRADI STRATEŠKE PROCENE UTICAJA REGIONALNOG PROSTORNOG PLANA ZA TERITORIJALNU CELINU OPŠTINA KOSOVSKA MITROVICA (SEVERNI DEO), ZVEČAN, LEPOSAVIĆ I ZUBIN POTOK NA ŽIVOTNU SREDINU

("Sl. glasnik RS", br. 27/2011)

1. Pristupa se izradi Strateške procene uticaja Regionalnog prostornog plana za teritorijalnu celinu opština: Kosovska Mitrovica (severni deo), Zvečan, Leposavić i Zubin Potok na životnu sredinu (u daljem tekstu: Strateška procena).

2. Razlozi za izradu Strateške procene definisani su na osnovu teritorijalnog obuhvata i mogućih uticaja Regionalnog prostornog plana za teritorijalnu celinu opština: Kosovska Mitrovica (severni deo), Zvečan, Leposavić i Zubin Potok (u daljem tekstu: Regionalni prostorni plan) na životnu sredinu, na sledeći način:

- značaj Regionalnog prostornog plana na zaštitu životne sredine i održivi razvoj proizilazi iz potrebe da se zaštiti životna sredina, poboljša kvalitet života i obezbedi održivi razvoj na području Regionalnog prostornog plana;

- potrebe da se u planiranju prostornog razvoja područja Regionalnog prostornog plana sagledaju strateška pitanja zaštite životne sredine i obezbedi njihovo rešavanje na odgovarajući način;

- činjenice da Regionalni prostorni plan predstavlja okvir za pripremu i realizaciju prostornih planova, razvojnih projekata, programa i investicionih odluka.

3. Strateška procena se radi za područje Regionalnog prostornog plana koje obuhvata administrativno područje opština: Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i deo opštine Kosovska Mitrovica, odnosno cele KO: Vidomirić, Suvi Do i Donje Vinarce, i deo KO Kosovska Mitrovica (deo severno od reke Ibar).

4. Izrada Strateške procene je zasnovana na studijsko - analitičkoj dokumentaciji iz oblasti prostornog planiranja, zaštite životne sredine i drugoj relevantnoj dokumentaciji.

5. Strateškom procenom biće razmatrana pitanja zaštite vazduha, voda, zemljišta, živog sveta, prirode i prirodnih dobara i prekograničnih uticaja na životnu sredinu, kao i druga pitanja za koja se u toku izrade utvrdi da zahtevaju odgovarajuću obradu.

6. Izveštaj o strateškoj proceni, kao dokument kojim se prikazuje postupak izrade Strateške procene, rezultati do kojih se došlo i način integrisanja u postupak pripreme Regionalnog prostornog plana, sadrži:

- Polazne osnove Strateške procene: obuhvat, predmet i ciljevi Regionalnog prostornog plana, odnos Regionalnog prostornog plana prema relevantnim planskim i drugim dokumentima;

- Opšte i posebne ciljeve Strateške procene i indikatore;

- Procenu mogućih uticaja na životnu sredinu: prikaz stanja životne sredine na području Regionalnog prostornog plana; varijante razvoja planskog područja, uključujući scenario nultog razvoja i varijante razvoja i zaštite planskog područja povoljne sa aspekta zaštite životne sredine; procenu uticaja varijantnih rešenja na životnu sredinu, opis mera za sprečavanje i ograničavanje negativnih i uvećanje pozitivnih uticaja na životnu sredinu, poređenje varijantnih rešenja i prikaz razloga za izbor najpovoljnijeg; procenu uticaja planskih rešenja na životnu sredinu, opis mera za sprečavanje i ograničavanje negativnih i uvećanje pozitivnih uticaja na životnu sredinu; način na koji su pri proceni uzeti u obzir elementi životne sredine i karakteristike uticaja;

- Smernice za izradu strateških procena na nižim hijerarhijskim nivoima;

- Program praćenja stanja životne sredine u toku sprovođenja Regionalnog prostornog plana;

- Prikaz korišćene metodologije;

- Prikaz načina odlučivanja, opis razloga odlučujućih za izbor Regionalnog prostornog plana sa aspekta razmatranih varijantnih rešenja i prikaz načina na koji su pitanja životne sredine uključena u Regionalni prostorni plan;

- Učešće zainteresovanih strana u postupku izrade i razmatranja Izveštaja o strateškoj proceni;

- Izvod iz Strateške procene (zaključak - netehnički rezime).

7. Nosilac izrade Strateške procene je Republička agencija za prostorno planiranje.

8. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, saobraćaja, telekomunikacija, energetike, ekonomije i regionalnog razvoja, turizma, zaštite životne sredine i prostornog planiranja, zaštite spomenika kulture, zaštite prirode, kao i drugi zainteresovani organi i organizacije, dostaviće u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju od značaja za izradu Strateške procene iz delokruga svog rada nosiocu izrade Strateške procene.

9. Rok za izradu Strateške procene je 12 meseci od dana stupanja na snagu Odluke o izradi Regionalnog prostornog plana.

Stručni tim za izradu Strateške procene biće sastavljen od stručnjaka odgovarajućeg profila.

Strateška procena će se vršiti u skladu sa evropskim i međunarodnim principima teorije i dobre prakse u izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu za istu vrstu planskih dokumenata.

10. Sredstva za izradu Strateške procene obezbediće Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja preko Kosovsko-Mitrovačkog upravnog okruga.

11. Učešće javnosti u razmatranju Izveštaja o strateškoj proceni obezbeđuje se u okviru javnog uvida o Nacrtu regionalnog prostornog plana, u trajanju od 30 dana, u zgradama skupština opština: Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok.

12. Odluka o izradi Strateške procene je sastavni deo Odluke o izradi Regionalnog prostornog plana.

13. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".