PRAVILNIK

O SLUŽBENIM LEGITIMACIJAMA INSPEKTORA ZAPOSLENIH U GRADSKOJ UPRAVI GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 9/2011)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se:

- obrazac službene legitimacije inspektora zaposlenih u Gradskoj upravi grada Beograda koji vrše inspekcijski nadzor u oblastima izvorne nadležnosti grada Beograda i to: u komunalnoj oblasti (komunalni inspektor), oblasti utvrđivanja, kontrole i naplate izvornih prihoda budžeta grada i gradskih opština (inspektor za utvrđivanje, kontrolu i naplatu izvornih javnih prihoda) i u oblasti kontrole materijalno-finansijskog poslovanja i namenskog i zakonitog korišćenja sredstava direktnih i indirektnih korisnika budžeta grada (budžetski inspektor), kao i za inspektore koji obavljaju poverene poslove inspekcijskog nadzora, a obrazac službene legitimacije nije propisan drugim aktom i to: u oblasti kontrole nad primenom zakona i drugih propisa o državnoj upravi i kancelarijskom poslovanju i propisa o upravnom postupku koji se odnose na efikasnost i ažurnost u rešavanju upravnih stvari (upravni inspektor), vanlinijskog prevoza putnika, linijskog i vanlinijskog prevoza stvari, prevoza za sopstvene potrebe lica i stvari, auto-taksi prevoza, nadzora nad zaštitom ulica, opštinskih i državnih puteva (osim auto-puta) na teritoriji grada Beograda (inspektor drumskog saobraćaja i inspektor za puteve), u oblasti nadzora nad zakonitošću rada centra za socijalni rad, prihvatilišta, prihvatne stanice i ustanova za dnevni boravak i pomoć u kući na teritoriji grada Beograda (inspektor za socijalnu zaštitu) i u oblasti nadzora nad sprovođenjem odredaba Zakona o vodama i propisa donetih na osnovu tog zakona (vodni inspektor);

- postupak izdavanja službene legitimacije;

- način vođenja evidencije o izdatim službenim legitimacijama.

Član 2

Službena legitimacija građevinskog inspektora i urbanističkog inspektora izdaje se na obrascu propisanom Pravilnikom o obrascu i sadržini legitimacije urbanističkog i građevinskog inspektora i vrsti opreme koju koristi inspektor ("Službeni glasnik RS", broj 86/09).

Službena legitimacija inspektora za zaštitu životne sredine izdaje se na obrascu propisanom Pravilnikom o obrascu službene legitimacije inspektora za zaštitu životne sredine ("Službeni glasnik RS", broj 35/05).

Član 3

Službena legitimacija inspektora navedenih u članu 1. ovog pravilnika izrađuje se u obliku dvodelnih korica, tvrdog poveza, presvučenih materijalom crne boje, dimenzija 65 x 95 mm.

Naslovna strana službene legitimacije, u gornjem delu, na sredini, sadrži mali grb Republike Srbije, ispod njega tekst koji glasi: Republika Srbija, a u donjem delu tekst koji glasi: Službena legitimacija inspektora. Grb i tekst na naslovnoj strani su zlatne boje.

Na prvoj unutrašnjoj strani korica službene legitimacije nalazi se naziv inspektora, zavisno od oblasti u kojoj je ovlašćen za vršenje inspekcijskog nadzora, mesto za fotografiju inspektora dimenzija 35 x 25 mm, mesto za pečat, a ispod toga ime i prezime inspektora, svojeručni potpis inspektora i JMBG.

Druga unutrašnja strana korica službene legitimacije, u gornjem delu, na sredini, sadrži osnovni grb grada Beograda, ispod njega tekst koji glasi:

Grad Beograd

Gradska uprava grada Beograda,

a zatim, natpis

Ovlašćenja inspektora, ispod kojeg je odštampan tekst sledeće sadržine:

U vršenju inspekcijskog nadzora, inspektor ima prava i dužnosti utvrđena Zakonom o državnoj upravi ("Službeni glasnik RS", br. 20/92, 6/93, 48/93, 53/93, 67/93, 48/94 i 49/99) i ostavljen prostor za upis odredaba zakona kojim su propisana ovlašćenja inspektora u oblasti u kojoj se vrši nadzor.

Ispod teksta nalazi se registarski broj službene legitimacije, mesto i datum izdavanja, potpis ovlašćenog lica i mesto za pečat.

Obrazac službene legitimacije odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 4

Službenu legitimaciju izdaje načelnik Gradske uprave grada Beograda.

Član 5

Službena legitimacija služi za identifikaciju i dokazivanje svojstva ovlašćenog lica u obavljanju službenih radnji.

Prilikom vršenja inspekcijskog nadzora inspektor je dužan da nosi službenu legitimaciju.

Zloupotreba službene legitimacije predstavlja težu povredu radne obaveze.

Član 6

Ako inspektor ošteti, odnosno izgubi, ili na drugi način ostane bez službene legitimacije, dužan je da o tome odmah pisanim putem obavesti rukovodioca organizacione jedinice, koji o tome, bez odlaganja, na isti način obaveštava Službu načelnika Gradske uprave.

Član 7

Službena legitimacija se može zameniti novom u slučaju njenog oštećenja.

Nova službena legitimacija se izdaje u slučaju njenog gubitka ili nestanka na drugi način, kao i u slučaju promene imena i prezimena inspektora.

Član 8

Izgubljenu ili na drugi način nestalu službenu legitimaciju, Služba načelnika Gradske uprave oglašava nevažećom u "Službenom glasniku RS".

Službena legitimacija koja je zamenjena novom u skladu sa članom 7. stav 1. ovog Pravilnika, službena legitimacija umesto koje je izdata nova zbog promene imena i prezimena inspektora, kao i službena legitimacija koja je oglašena nevažećom, a kasnije pronađena, komisijski se uništava.

Član 9

Inspektor je dužan da vrati službenu legitimaciju Službi načelnika Gradske uprave:

- ako mu prestane radni odnos;

- ako bude raspoređen na drugo radno mesto;

- za vreme mirovanja prava i obaveza koje se stiču na radu i po osnovu rada i

- za vreme privremenog udaljenja sa rada.

Inspektor je dužan da obavezu iz stava 1. ovog člana izvrši odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana nastupanja navedenih okolnosti.

Službena legitimacija koja je vraćena iz razloga navedenih u stavu 1. alineja 1. i 2. komisijski se uništava.

Član 10

O izdatim službenim legitimacijama vodi se jedinstveni registar u Službi načelnika Gradske uprave, koji sadrži registarski broj, ime i prezime inspektora, JMBG, naziv inspektora, datum izdavanja i rubriku za napomenu u koju se upisuje promena nastala u toku korišćenja službene legitimacije.

Član 11

Preuzimanje odnosno vraćanje službene legitimacije vrši se u Službi načelnika Gradske uprave, uz revers odnosno potvrdu u tri primerka, od kojih jedan zadržava inspektor, jedan se ulaže u personalni dosije zaposlenog, a jedan u jedinstveni registar službenih legitimacija.

Član 12

Odredbe ovog pravilnika ne primenjuju se na prosvetne inspektore zaposlene u Gradskoj upravi grada Beograda, s obzirom na to da je članom 3. Pravilnika o obrascu legitimacije prosvetnog inspektora i prosvetnog savetnika ("Službeni glasnik RS", br. 60/06 i 9/08) propisano da ministarstvo nadležno za poslove obrazovanja izdaje legitimaciju prosvetnom inspektoru zaposlenom u Ministarstvu, organu teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, odnosno prosvetnom savetniku.

Služba načelnika Gradske uprave, po stupanju na snagu ovog pravilnika, dostaviće Ministarstvu prosvete Republike Srbije podatke o prosvetnim inspektorima zaposlenim u Gradskoj upravi grada Beograda, radi izdavanja službenih legitimacija.

Član 13

Ranije izdate službene legitimacije važe do izdavanja novih u skladu sa ovim pravilnikom.

Nevažeće legitimacije komisijski se uništavaju.

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu grada Beograda.

 

OBRAZAC SLUŽBENE LEGITIMACIJE INSPEKTORA ZAPOSLENIH U GRADSKOJ UPRAVI GRADA BEOGRADA

Naslovna strana korica:

GRB
REPUBLIKA SRBIJA

 

SLUŽBENA
LEGITIMACIJA
INSPEKTORA

Prva unutrašnja strana korica:

____________________________________________
(naziv inspektora)

 

Fotografija 35 x 25 mm
Pečat nadležnog organa

_______________________________________________
(ime i prezime inspektora)

_______________________________________________
(svojeručni potpis)

_______________________________________________
(JMBG)

Druga unutrašnja strana korica:

GRB
GRAD BEOGRAD
GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA

 

OVLAŠĆENJA INSPEKTORA

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor ima prava i dužnosti utvrđena Zakonom o državnoj upravi ("Službeni glasnik RS", br. 20/92, 6/93, 48/93, 53/93, 67/93, 48/94 i 44/99) i ___________________________
_______________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________________
                  (odredbe zakona kojim su propisana ovlašćenja inspektora u oblasti u kojoj se vrši nadzor)

Registarski broj __________________

Mesto izdavanja __________________

Datum _________________________

_______________________________
       (potpis ovlašćenog lica i M.P.)