ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE ZA INFRASTRUKTURNI KORIDOR ZA DV 2X400KV TS PANČEVO 2 - GRANICA RUMUNIJE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 5/2011)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene za infrastrukturni koridor za DV 2x400kV TS Pančevo 2 - granica Rumunije (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Cilj donošenja Prostornog plana je: utvrđivanje planskih rešenja za infrastrukturni koridor za izgradnju dalekovoda 2x400kV TS Pančevo 2 - granica Rumunije, utvrđivanje posebnog režima zaštite koridora i kontaktnih područja, definisanje odnosa sa ostalim namenama i infrastrukturnim sistemima u neposrednom kontaktu, a radi stvaranja uslova za međusobno povezivanje elektroenergetskih sistema dve države, čime će se postići povećanje tokova snaga između Srbije i Rumunije (tj. povećanje obima komercijalnog elektroenergetskog prometa); smanjenje prenosnih gubitaka; smanjenje neisporučene električne energije u slučaju nepredviđenih situacija; stvaranje uslova za povezivanje na sistem vetroelektrana čija je izgradnja predviđena u ovoj oblasti i dr.

3. Utvrđuje se granica planskog područja kao preliminarna granica, a konačna granica planskog područja će se definisati Konceptom plana, tako što će područje Prostornog plana obuhvatiti utvrđenu površinu pod infrastrukturnim koridorom i područje koje je u neposrednoj fizičkoj i funkcionalnoj vezi sa koridorom.

Područje obuhvaćeno preliminarnom granicom obuhvata delove teritorija grada Pančeva i opština Alibunar, Kovin, Vršac i Bela Crkva, i to: na teritoriji grada Pančeva cele katastarske opštine Pančevo, Dolovo i Banatsko Novo Selo; na teritoriji opštine Alibunar cele katastarske opštine Vladimirovac, Alibunar, Banatski Karlovac i Nikolinci; na teritoriji opštine Kovin celu katastarsku opštinu Mramorak; na teritoriji opštine Vršac cele katastarske opštine Uljma, Vlajkovac, Ritiševo, Potporanj, Vršac i Vojvodinci i na teritoriji opštine Bela Crkva celu katastarsku opštinu Dobričevo.

Površina područja obuhvaćenog preliminarnom granicom iznosi oko 113295 ha.

Grafički prikaz preliminarne granice i obuhvata planskog područja je sastavni deo ove Odluke.

4. Prostorni plan sadrži: polazne osnove za izradu plana - obuhvat i opis granica područja prostornog plana, sa granicama zaštitnog koridora (granice pojasa neposredne zaštite, granice šireg pojasa zaštite, granice prostora koji je u funkcionalnoj vezi sa linijskim sistemima), obaveze, uslove i smernice iz Prostornog plana Republike Srbije i drugih razvojnih dokumenata, ekonomsku, društvenu i ekološku opravdanost izgradnje sistema; principe, ciljeve i koncepciju izgradnje sistema - principe izgradnje sistema, opšte i operativne ciljeve, koncepciju rešenja sistema, regionalni značaj sistema, prostornu, tehnološku i funkcionalnu vezu koridora sa neposrednim okruženjem; planska rešenja - uticaj na prirodu i životnu sredinu i mere zaštite, uticaj na funkcionisanje naselja (socijalni, ekonomski i tehnički aspekti), odnos prema drugim tehničkim sistemima, upotrebu zemljišta; pravila uređenja i pravila građenja - pravila uređenja i organizacije zemljišta, pravila građenja i korišćenja objekata i površina u koridoru; implementaciju - institucionalni okvir implementacije i učesnike u implementaciji, smernice (uputstvo) za sprovođenje plana, prioritetna planska rešenja i projekte, mere i instrumente za implementaciju.

Prostorni plan sadrži tekstualni i grafički deo i obavezne priloge.

Strateška procena uticaja Prostornog plana područja posebne namene za infrastrukturni koridor za DV 2x400kV TS Pančevo 2 - granica Rumunije na životnu sredinu je sastavni deo Prostornog plana.

5. Nosilac izrade Prostornog plana je Pokrajinski sekretarijat za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo Novi Sad.

6. Pripremu, koordinaciju i praćenje izrade Prostornog plana obavljaće Republička agencija za prostorno planiranje, Organizaciona jedinica za teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina broj 6/IV.

7. Obrađivač Prostornog plana je Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje "Zavod za urbanizam Vojvodine" Novi Sad, Železnička broj 6/III.

8. Efektivni rok za izradu Nacrta Prostornog plana je 3 (tri) meseca od dana stupanja na snagu ove Odluke.

9. Organi, organizacije i javna preduzeća, koji su ovlašćeni da utvrđuju posebne uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata u fazi izrade plana, dužni su da po zahtevu nosioca izrade plana, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke, bez naknade.

10. Sredstva za izradu Prostornog plana obezbediće Javno preduzeće "Elektromreža Srbije" Beograd, Ulica Kneza Miloša broj 11.

11. Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u zgradama skupštine grada Pančeva i skupština opština Alibunar, Kovin, Vršac i Bela Crkva.

12. Sastavni deo ove Odluke je Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene za infrastrukturni koridor za DV 2x400kV TS Pančevo 2 - granica Rumunije na životnu sredinu, koja je doneta od strane Republičke agencije za prostorno planiranje - Organizacione jedinice za teritoriju AP Vojvodine broj 350-4/2011-02, od 14.01.2011. godine.

13. Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

Napomene

Grafički prikaz preliminarne granice i obuhvata planskog područja, objavljen je na str. 121, a Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene za infrastrukturni koridor za DV 2х400kV TS Pančevo 2 - granica Rumunije na životnu sredinu, na str. 122-124. "Sl. lista AP Vojvodine", br. 5/2011.