PRAVILNIK

O SADRŽINI OVLAŠĆENJA ZA PREVOZ ŽIVOTINJA, KAO I O ELEMENTIMA ZA ODREĐIVANJE DUŽEG I KRAĆEG PREVOZA ŽIVOTINJA

("Sl. glasnik RS", br. 28/2011)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se sadržina ovlašćenja za prevoz životinja, kao i elementi za određivanje dužeg i kraćeg prevoza životinja.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) mesto odredišta jeste mesto u kome je životinja istovarena iz prevoznog sredstva i smeštena najmanje 48 sati pre polaska ili zaklana;

2) mesto polaska jeste mesto u kome se životinja prvi put utovari u prevozno sredstvo, pod uslovom da je na tom mestu bila smeštena najmanje 48 sati pre polaska, odnosno sabirni centar ako je razdaljina između prethodnog mesta utovara i sabirnog centra manja od 100 km, odnosno ako je za životinju obezbeđeno dovoljno prostirke, ako nije vezana i ako je napojena najmanje šest sati pre polaska iz sabirnog centra.

Član 3

Ovlašćenje za prevoz životinja sadrži sledeće podatke:

1) broj ovlašćenja;

2) poslovno ime i sedište prevoznika;

3) broj telefona i faksa i elektronsku adresu prevoznika;

4) vrstu i kategoriju životinja za čiji se prevoz izdaje;

5) način prevoza;

6) naziv i adresu, broj telefona i faksa i elektronsku adresu organa koji izdaje ovlašćenje;

7) datum izdavanja ovlašćenja;

8) mesto izdavanja ovlašćenja;

9) ime, prezime i potpis ovlašćenog lica;

10) pečat organa koji izdaje ovlašćenje.

Ovlašćenje za prevoz životinja iz stava 1. ovog člana, u zavisnosti od dužine trajanja prevoza, sadrži i napomenu da se izdaje za kraći ili za duži prevoz životinja.

Član 4

Element za određivanje dužeg i kraćeg prevoza životinja je trajanje prevoza od mesta polaska do mesta istovara.

Prevoz životinja koji traje duže od osam časova računajući od utovara prve životinje u prevozno sredstvo do istovara poslednje životinje u mestu odredišta predstavlja duži prevoz životinja.

Prevoz životinja koji traje kraće od osam časova računajući od utovara prve životinje u prevozno sredstvo do istovara poslednje životinje u mestu odredišta predstavlja kraći prevoz životinja.

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2012. godine.