ODLUKA
O VISINI NAKNADE ZA ČLANARINU ZA 2011. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 28/2011)

Član 1

Članarina za lekare zaposlene u državnim zdravstvenim ustanovama i za zaposlene u privatnim zdravstvenim ustanovama (nesamostalan rad) iznosi 0,8% od neto mesečne zarade.

Članarina predviđena stavom 1. ovog člana plaća se mesečno, prilikom obračuna zarade, preko državne zdravstvene ustanove ili preko obračuna privatnog poslodavca gde je član Komore zaposlen.

Član 2

Članarina za lekare osnivače privatne lekarske prakse, iznosi 1,6% od ukupne osnovice za obračun paušala ili od ukupno ostvarenog mesečnog prihoda ako se vrši knjigovodstveni obračun, pri čemu iznos članarine ne može biti manji od 6.000,00 dinara godišnje, odnosno 500,00 dinara mesečno.

Obračun članarine iz prethodnog stava vrši se godišnje, odnosno do isteka trajanja licence, a uplaćuje se najkasnije 30 dana pre isteka godine, odnosno najkasnije 30 dana pre isteka važenja licence.

Pri prvoj uplati prilaže se potvrda o osnovici za plaćanje poreza i doprinosa.

Član 3

Članarina za lekare u penziji koji obavljaju zdravstvenu delatnost samostalnim radom iznosi 1,6% od ukupne osnovice za obračun paušala i uplaćuje se po uslovima propisanim u prethodnom članu 2.

Član 4

Članarina za lekare zaposlene u privatnoj lekarskoj praksi, a koji su se ugovorom obavezali na tajnost čuvanja informacije o visini zarade, članarina iznosi 6000,00 dinara godišnje, odnosno 500,00 dinara mesečno, a uplaćuje se najkasnije 30 dana pre isteka godine, odnosno najkasnije 30 dana pre isteka važenja licence.

Član 5

Kod uplate članarine ustanova ili poslodavac dostavlja Komori spisak lekara za za koje se uplaćuje članarina sa sledećim podacima:

- ime i prezime lekara,

- JMBG,

- osnovica obračuna,

- iznos obračunate i uplaćene članarine.

Član 6

Članarina se uplaćuje na račun regionalne Lekarske komore na čijoj teritorijalnoj nadležnosti član Komore živi uz obaveznu naznaku: poziv na broj:

1. za ustanovu 1 - matični broj ustanove - mesec i godina uplate (mmgg),

2. za člana 2 - JMBG - mesec i godina uplate (mmgg).

Za uplaćenu članarinu, ustanove gde su lekari zaposleni obavezne su da regionalnoj Lekarskoj komori dostavljaju spiskove lekara za koje je uplaćena članarina. Spisak treba da sadrži sledeće podatke: ime i prezime lekara, JMBG, osnovica obračuna i iznos obračunate i uplaćene članarine.

Član 7

Plaćanja članarine se oslobađaju nezaposleni lekari i lekari na stažu.

Plaćanja članarine privremeno se oslobađaju lekari koji ne ostvaruju dohodak zbog: porodiljskog odsustva, neplaćenog odsustva, služenja vojnog roka i dužeg bolovanja od 60 dana, pri čemu su dužni da dostave odgovarajuću potvrdu regionalnoj lekarskoj komori u koju su upisani.

Član 8

Članovi Komore koji su u zaostatku sa uplatama članarine dužni su kod naknadne uplate prihvatiti naplatu pripadajuće zakonske kamate.

Član 9

Odluka stupa na snagu danom donošenja.

Odluka se objavljuje u Glasilu Komore, Internet stranici Komore i "Službenom glasniku Republike Srbije".