PRAVILNIKO MAKSIMALNO DOZVOLJENIM KOLIČINAMA OSTATAKA SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA U HRANI I HRANI ZA ŽIVOTINJE I O HRANI I HRANI ZA ŽIVOTINJE ZA KOJU SE UTVRĐUJU MAKSIMALNO DOZVOLJENE KOLIČINE OSTATAKA SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA("Sl. glasnik RS", br. 25/2010 i 28/2011) |
Ovim pravilnikom propisuju se maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja.
Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:
1) akutna referentna doza (u daljem tekstu: ARD) jeste procenjena količina supstance u hrani koja se izražava na osnovu težine tela, i koja može biti uneta za kratko vreme, obično u toku dana, bez značajnog rizika po potrošača, pri čemu se procena vrši na osnovu podataka dobijenih odgovarajućim istraživanjima, uzimajući u obzir osetljive grupe populacije, primera radi decu;
2) granica određivanja (LOD) jeste najniža potvrđena (validovana) koncentracija ostataka koja se može odrediti i saopštiti koristeći rutinske metode monitoringa sa potvrđenim (validovanim) metodama kontrole;
3) prihvatljiv dnevni unos (u daljem tekstu: ADI) jeste procenjena količina supstance u hrani koja se izražava na osnovu težine tela, a koja može biti uneta svakog dana u toku života, bez značajnog rizika po potrošača, pri čemu se procena vrši na osnovu poznatih činjenica u vreme procene, uzimajući u obzir osetljive grupe populacije, primera radi decu;
4) test osposobljenosti jeste uporedni test ispitivanja koji na identičnim uzorcima vrši više laboratorija, omogućavajući procenu kvaliteta ispitivanja laboratorija;
5) CXL jesu maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje uspostavljene od strane Codex Alimentarius Komisije (Codex Alimentarius Commission).
II HRANA I HRANA ZA ŽIVOTINJE I MAKSIMALNO DOZVOLJENE KOLIČINE OSTATAKA SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA U HRANI I HRANI ZA ŽIVOTINJE
Hrana i hrana za životinje biljnog i životinjskog porekla koja se koristi kao sveža, prerađena, odnosno mešovita hrana ili hrana za životinje, za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja, data je po grupama u Prilogu 1 - Hrana i hrana za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja (u daljem tekstu: Prilog 1), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
U hrani i hrani za životinje iz stava 1. ovog člana ostaci sredstava za zaštitu bilja ne smeju biti prisutni u količinama većim od maksimalno dozvoljene količine ostataka utvrđenih u Prilogu 2 - Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje (u daljem tekstu: Prilog 2), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje mogu se izuzetno utvrditi na nivoima različitim od onih utvrđenih u Prilogu 2 ovog pravilnika u sledećim slučajevima:
1) kada ostaci sredstava za zaštitu bilja mogu da budu rezultat zagađenja životne sredine ili primene neregistrovanih sredstava za zaštitu bilja u hitnim slučajevima;
2) kada hrana i hrana za životinje predstavlja neznatnu komponentu u ishrani potrošača i ne predstavlja značajan deo u ishrani osetljivih grupa populacije, odnosno tamo gde je relevantno i u ishrani životinja;
3) kada je u pitanju med;
4) kada je u pitanju lekovito bilje;
5) kada aktivne supstance, odnosno osnovne supstance nisu uključene u Listu odobrenih supstanci;
6) odobravanja naučnih studija koje su neophodne za utvrđivanje maksimalno dozvoljenih količina ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje koje treba izraditi i proceniti, uz garanciju da nisu otkriveni štetni efekti po zdravlje potrošača.
Utvrđivanje maksimalno dozvoljenih količina ostataka sredstava za zaštitu bilja iz stava 1. ovog člana zasniva se na proceni dostupnih podataka na osnovu kojih se dokazuje da ne postoje neprihvatljivi rizici po potrošača ili životinje na osnovu dobre poljoprivredne prakse, i to na najnižem mogućem nivou.
Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja iz stava 1. ovog člana utvrđene su u Prilogu 3 - Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje utvrđene na nivoima različitim od onih utvrđenih u Prilogu 2 ovog pravilnika (u daljem tekstu: Prilog 3), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje se ne utvrđuju ako se na osnovu dostupnih naučnih i tehničkih saznanja i rezultata procene utvrdi da ne postoje potencijalni rizici po potrošače i, tamo gde je moguće, po životinje.
U slučaju iz stava 1. ovog člana, maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje se ne utvrđuju za sredstva za zaštitu bilja koja su data u Prilogu 4 - Sredstva za zaštitu bilja za koje se ne utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje (u daljem tekstu: Prilog 4), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
Za hranu i hranu za životinje za koje u Prilogu 2 ili Prilogu 3 ovog pravilnika nisu utvrđene maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja ili za sredstva za zaštitu bilja koja nisu navedena u Prilogu 4 ovog pravilnika, primenjuju se maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje na nivou od 0,01 mg/kg, osim ako ne postoje utvrđene CXL vrednosti, a za prerađenu, odnosno mešovitu hranu ili hranu za životinje moraju se uzeti u obzir i promene nivoa ostataka sredstava za zaštitu bilja izazvanih preradom, odnosno mešanjem hrane i hrane za životinje.
Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u mesu (uključujući i masti), proizvodima od mesa, jestivim delovima i životinjskoj masti izražavaju se kao mg/kg mesa (uključujući i masti), proizvoda od mesa, jestivih delova i životinjske masti, ako je aktivna supstanca, odnosno osnovna supstanca ili njen metabolit rastvorljiv u vodi (podeoni koeficijent oktanol/voda - log Pow manji od 3).
Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u masti sadržanoj u mesu, proizvodima od mesa, jestivim delovima i životinjskoj masti se izražavaju kao mg/kg masti sadržane u mesu, proizvodima od mesa, jestivim delovima i životinjskoj masti, ako je aktivna supstanca, odnosno osnovna supstanca ili njen metabolit rastvorljiv u mastima (log Pow veći ili jednak 3).
U mesu i proizvodima od mesa koji sadrže više od 10% masti po masi, ostaci sredstava za zaštitu bilja se iskazuju na sadržaj masti. Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u mesu i proizvodima od mesa koje su navedene u Prilogu 2 i Prilogu 3 ovog pravilnika odnose se na meso i proizvode od mesa sa sadržajem masti više od 10%.
U mesu i proizvodima od mesa koji sadrže 10% ili manje masti po masi, ostaci sredstava za zaštitu bilja se iskazuju na ukupnu masu bez kostiju. U takvim slučajevima, maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja su za 10 puta manje od nivoa koji su utvrđeni u mesu i proizvodima od mesa sa sadržajem masti više od 10%, ali ne sme biti ispod 0,01 mg/kg.
Odredbe ovog člana ne odnose se na meso i proizvode od mesa kada su maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje utvrđene na granici određivanja (LOD).
Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u mleku i mlečnim proizvodima izražavaju se kao mg/kg mleka i mlečnih proizvoda, ako je aktivna supstanca, odnosno osnovna supstanca ili njen metabolit rastvorljiv u vodi (log Pow manji od 3).
Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u kravljem mleku i punomasnom kravljem mleku izražavaju se kao mg/kg kravljeg mleka i punomasnog kravljeg mleka, ako je aktivna supstanca, odnosno osnovna supstanca ili njen metabolit rastvorljiv u mastima (log Pow veći ili jednak 3).
Pri određivanju ostataka sredstava za zaštitu bilja u sirovom kravljem mleku i punomasnom kravljem mleku, sadržaj masti od 4% po masi uzima se kao osnova. Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u mleku i proizvodima od mleka koje su date u Prilogu 2 i Prilogu 3 ovog pravilnika odnose se na sirovo mleko i standardizovano kravlje mleko.
Za sirovo mleko i punomasno mleko poreklom od drugih životinja ostaci sredstava za zaštitu bilja se izražavaju na osnovu sadržaja masti.
Za proizvode od mleka sa sadržajem masti više od 2% po masi, ostaci sredstava za zaštitu bilja se iskazuju na sadržaj masti, a maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja jesu 25 puta veće vrednosti od nivoa utvrđenih za sirovo mleko i punomasno mleko.
Za proizvode od mleka sa sadržajem masti manjim od 2% po masi, maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja jesu polovina vrednosti koja se odnosi na sirovo mleko i punomasno mleko sa sadržajem masti od 2% ili više po masi i izražavaju se u mg/kg masti.
Odredbe ovog člana ne odnose se na mleko i proizvode od mleka kada su maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje utvrđene na granici određivanja (LOD).
Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja za jaja se izražavaju kao mg/kg svežih jaja sa ljuskom, za jaja ptica i žumance jajeta, i to za aktivne supstance, odnosno osnovne supstance ili njihove metabolite rastvorljive u vodi (log Pow manji od 3), kao i za one koje su rastvorljive u mastima (log Pow veći ili jednak 3).
Za jaja i proizvode od jaja sa sadržajem masti višim od 10% maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja se izražavaju u mg/kg masti. U ovom slučaju, maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja jesu 10 puta veće od maksimalno dozvoljenih količina ostataka sredstava za zaštitu bilja utvrđenih za sveža jaja.
Odredbe ovog člana ne odnose se na jaja i proizvode od jaja kada su maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje utvrđene na granici određivanja (LOD).
Ako hrana i hrana za životinje sadrži određene kontaminente koji potiču od sredstava za zaštitu bilja ili iz nekih drugih izvora, ti kontaminenti ne mogu biti prisutni u količinama većim od maksimalno dozvoljenih količina utvrđenih u Prilogu 5 - Maksimalno dozvoljene količine određenih kontaminenata u hrani i hrani za životinje, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.
III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe Pravilnika o količinama pesticida, metala i metaloida i drugih otrovnih supstancija, hemioterapeutika, anabolika i drugih supstancija koje se mogu nalaziti u namirnicama ("Službeni list SRJ", br. 5/92, 11/92 - ispravka i 32/02), kojima se uređuju pesticidi.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
Samostalni članovi Pravilnika o dopuni
Pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja
("Sl. glasnik RS", br. 28/2011)
Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe Pravilnika o količinama pesticida, metala i metaloida i drugih otrovnih supstancija, hemioterapeutika, anabolika i drugih supstancija koje se mogu nalaziti u namirnicama ("Službeni list SRJ", br. 5/92, 11/92 - ispravka, 32/02 i 25/10 - dr. pravilnik), u delu koji se odnosi na teške metale i nemetale, mikotoksine, policiklične aromatične ugljovodonike, polihlorovane bifenile i druge kontaminente.
Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".
Hrana i hrana za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja
Šifra(1) |
Grupe na koje se primenjuje MDK |
Primeri za grupu na koju se MDK odnosi |
Naučno ime(2) |
Primeri relevantnih hibrida ili drugih proizvoda na koje se primenjuje isti MDK |
Delovi proizvoda na koje se primenjuje MDK |
0100000 |
1. SVEŽE ILI ZAMRZNUTO VOĆE; ORAH |
|
|
|
|
0110000 |
1.1. Citrusi |
|
|
|
Ceo proizvod |
0110010 |
|
Grejpfrut |
Citrus paradisi |
Šedok, pomelo i drugi hibridi |
|
0110020 |
|
Pomorandža |
Citrus sinesis |
Bergamot, gorka pomorandža, činoto i drugi hibridi |
|
0110030 |
|
Limun |
Citrus limon |
Citron, lemon |
|
0110040 |
|
Lajm |
Citrus aurantifolia |
|
|
0110050 |
|
Mandarina |
Citrus retculata |
Klementine, tangerine i drugi hibridi |
|
0110990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0120000 |
1.2. Jezgrasto voće (sa ljuskom ili bez ljuske) |
|
|
|
Ceo plod posle ljuštenja (osim kestena) |
0120010 |
|
Badem |
Prunus dulcis |
|
|
0120020 |
|
Brazilski orah |
Bertholletia excelsa |
|
|
0120030 |
|
Kašu orah |
Anacardium occidentale |
|
|
0120040 |
|
Kesten |
Castanea sativa |
|
|
0120050 |
|
Kokosov orah |
Cocos nucifera |
|
|
0120060 |
|
Lešnik |
Corylus avellana |
Filbert |
|
0120070 |
|
Trolista makadamija |
Macadamia ternifolia |
|
|
0120080 |
|
Pekan |
Carya illinoensis |
|
|
0120090 |
|
Semenke bora |
Pinus pinea |
|
|
0120100 |
|
Pistaći |
Pistachia vera |
|
|
0120110 |
|
Orah |
Juglans regia |
|
|
0120990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0130000 |
1.3. Jabučasto voće |
|
|
|
Ceo proizvod posle uklanjanja peteljke i semena |
0130010 |
|
Jabuka |
Malus domesticus |
|
|
0130020 |
|
Kruška |
Pyrus communis |
Orijentalna kruška |
|
0130030 |
|
Dunja |
Cydonia oblonga |
|
|
0130040 |
|
Mušmula(4) |
Mespilus germanica |
|
|
0130050 |
|
Japanska šljiva i japanska mušmula(4) |
Prunus salicina i Eriobotrya japonica |
|
|
0130990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0140000 |
1.4. Koštičavo voće |
|
|
|
Ceo proizvod posle uklanjanja peteljke i koštice |
0140010 |
|
Kajsija |
Prunus armenuiaca |
|
|
0140020 |
|
Trešnja, višnja |
Prunus cerasus, Prunus avium |
Višnje, trešnje |
|
0140030 |
|
Breskva |
Prunus persica |
Nektarine i slični hibridi |
|
0140040 |
|
Šljiva |
Prunus domestica |
Damson, okrugla šljiva, mirabela |
|
0140990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0150000 |
1.5. Bobičasto i jagodasto voće |
|
|
|
Ceo plod posle uklanjanja kapice/krunice i peteljke, osim kod ribizle: voće sa stabljikom |
0151000 |
(a) Stono i vinsko grožđe |
|
|
|
|
0151010 |
|
Stono grožđe |
Vitis euvitis |
|
|
0151020 |
|
Vinsko grožđe |
Vitis euvitis |
|
|
0152000 |
(b) Jagode |
|
Fragaria ananassa |
|
|
0153000 |
(v) Jagodasto voće |
|
|
|
|
0153010 |
|
Kupina |
Rubus frucosus |
|
|
0153020 |
|
Američka kupina |
Rubus ceasius |
Loganberries, boysenberries, cloudberries |
|
0153030 |
|
Malina |
Rubus idaeus |
Wineberries |
|
0153990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0154000 |
(g) Ostalo bobičasto i jagodasto voće |
|
|
|
|
0154010 |
|
Borovnica |
Vaccinium corymbosum |
Borovnice; brusnice (crvene borovnice) |
|
0154020 |
|
Američka brusnica |
Vaccinium macrocarpon |
|
|
0154030 |
|
Ribizla (crvena, crna i bela) |
Ribes nigrum, Ribes rubrum |
|
|
0154040 |
|
Ogrozd |
Ribes uvacrispa |
Uključujući i hibride sa drugim vrstama |
|
0154050 |
|
Ružin šipak |
Rosa canina |
|
|
0154060 |
|
Dud(4) |
Morus spp. |
Zimzelene bobice |
|
0154070 |
|
Azarola(4) (mediteranski glog) |
Crataegus azarolus |
|
|
0154080 |
|
Bobica zove(4) |
Sambucus nigra |
Bobičasta jabuka, planinski pepeo, azarola, pasjakovina (morska vrba trnovita), glog i drugo bobičasto drveće |
|
0154990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0160000 |
1.6. Razno voće |
|
|
|
Ceo proizvod posle uklanjanja krošnje i stabljike (ananas) |
0161000 |
(a) Voće sa jestivom ljuskom |
|
|
|
|
0161010 |
|
Urme |
Phoenix dactylifera |
|
|
0161020 |
|
Smokva |
Fictus carica |
|
|
0161030 |
|
Stona maslina |
Olea europaea |
|
|
0161040 |
|
Kineska pomorandža(4) |
Fortunella species |
Marumi kumkvat, nagami kumkvat |
|
0161050 |
|
Karambola(4) |
Averrhoa carambola |
Bilimbi |
|
0161060 |
|
Japanska jabuka(4) |
Dispyros kaki |
|
|
0161070 |
|
Jambolanska šljiva(4) (java šljiva) |
Syzygium cumini |
Java jabuka (vodena jabuka), pomerak, ružina jabuka, brazilska višnja (grumichama), surinamska višnja |
|
0161990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0162000 |
(b) Voće sa nejestivom ljuskom, malo |
|
|
|
|
0162010 |
|
Kivi |
Actindia deliciosa syn. A chinensis |
|
|
0162020 |
|
Liči |
Litchi chinensis |
Pulasan, maljavi liči |
|
0162030 |
|
Tropsko voće |
Passiflora edulis |
|
|
0162040 |
|
Bodljikava kruška(4) (plod kaktusa) |
Opuntia ficusindica |
|
|
0162050 |
|
Zvezdasta jabuka(4) |
Chrysophollum cainito |
|
|
0162060 |
|
Američka šljiva urma (Virdžinija kaki, šljiva-kaki)(4) |
Diopyros virginiana |
Crna sapota, bela sapota, zelena sapota, kanistel (žuta sapota), mammey sapota |
|
0162990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0163000 |
(v) Voće sa nejestivom ljuskom, veliko |
|
|
|
|
0163010 |
|
Avokado |
Persea americana |
|
|
0163020 |
|
Banane |
Musa paradisica |
Patuljasta banana, trputac, jabučasta banana |
|
0163030 |
|
Mango |
Magnifera indica |
|
|
0163040 |
|
Papaja |
Carica papya |
|
|
0163050 |
|
Nar |
Punica granatum |
|
|
0163060 |
|
Tropska jabuka(4) |
Annona cherimola |
Kremasta jabuka, slatka jabuka (mokri šećer), lama i drugo voće srednje veličine iz familije Annonaceae |
|
0163070 |
|
Guava(4) |
Psidium guajava |
|
|
0163080 |
|
Ananas |
Anas comosus |
|
|
0163090 |
|
Hlebno voće(4) |
Artocarpus altilis |
Jackfruit |
|
0163100 |
|
Durijan(4) |
Durio zibethinus |
|
|
0163110 |
|
Bodljikava anona(4) (guanabana) |
Annona muricata |
|
|
0163990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0200000 |
2. SVEŽE ILI SMRZNUTO POVRĆE |
|
|
|
|
0210000 |
2.1. Korenasto i krtolasto povrće |
|
|
|
Ceo proizvod posle uklanjanja gornjeg dela (ako postoji) |
0211000 |
(a) Krompir |
|
Krtole Solanum spp. |
|
|
0212000 |
(b) Tropsko korenasto i krtolasto povrće |
|
|
|
|
0212010 |
|
Jestiva manioka, kasava |
Manihot esculenta |
Japanski taro, tanija |
|
0212020 |
|
Slatki krompir |
Ipomoea batatas |
|
|
0212030 |
|
Jam |
Dioscorea sp. |
Slatki krompir, meksički slatki krompir |
|
0212040 |
|
Strelasti koren(4) |
Maranta arundinacea |
|
|
0212990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0213000 |
(v) Ostalo korenasto i krtolasto povrće osim šećerne repe |
|
|
|
|
0213010 |
|
Cvekla |
Beta vulgaris supsp. vulgaris |
|
|
0213020 |
|
Šargarepa |
Daucus carota |
|
|
0213030 |
|
Celer |
Apium graveolens var. rapaceum |
|
|
0213040 |
|
Ren |
Armoracia rusticana |
|
|
0213050 |
|
Čičoka |
Helianthus tuberosus |
|
|
0213060 |
|
Paškanat |
Pastinaca sativa |
|
|
0213070 |
|
Peršun koren |
Petroselinum crispum |
|
|
0213080 |
|
Rotkvica |
Raphanus sativus var. sativus |
Crna rotkva, japanska rotkva, rotkvica i slični varijeteti |
|
0213090 |
|
Beli koren |
Tragopogon porrifolius |
Skorzonera, španski turovet |
|
0213100 |
|
Podzemna keleraba (broskva) |
Brassica napus var. napobrassica |
|
|
0213110 |
|
Repa, repa ugarnjača |
Brassica rapa |
|
|
0213990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0220000 |
2.2. Lukovičasto povrće |
|
|
|
Ceo proizvod posle uklanjanja lako odvojive kore i zemlje (kada je suvo) ili korenčića i zemlje (kada je sveže) |
0220010 |
|
Beli luk |
Allium sativum |
|
|
0220020 |
|
Crni luk |
Allium cepa |
Luk srebrnjak |
|
0220030 |
|
Vlašac |
Allium ascalonicum (Allium cepa var. aggregatum) |
|
|
0220040 |
|
Mladi luk |
Allium cepa |
Aljma i slični varijeteti |
|
0220990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
230000 |
2.3. Plodovičasto povrće |
|
|
|
Ceo proizvod posle uklanjanja stabljike (u slučaju kukuruza šećerca, bez ljuske) |
0231000 |
(a) Pomoćnice |
|
|
|
|
0231010 |
|
Paradajz |
Lycopericum esculentum |
Trešnjoliki paradajz |
|
0231020 |
|
Paprika |
Capiscum annuum var. grossum and var. longum |
Ljuta paprika |
|
0231030 |
|
Plavi patlidžan |
Solanum melongena |
Pepina |
|
0231040 |
|
Bamija (okra) |
Hibiscus esculentus |
|
|
0231990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0232000 |
(b) Kukurbitace sa jestivom korom |
|
|
|
|
0232010 |
|
Krastavac |
Cucumis sativus |
|
|
0232020 |
|
Kornišon |
Cucumis sativus |
|
|
0232030 |
|
Tikvica |
Cusurbita pepo var. melopepo |
Letnja tikva, srž (patison) |
|
0232990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0233000 |
(v) Kukurbitace sa nejestivom korom |
|
|
|
|
0233010 |
|
Dinja |
Cucumis melo |
Kivano |
|
0233020 |
|
Tikva |
Cucurbita maxima |
Zimska tikva |
|
0233030 |
|
Lubenica |
Citrullus lanatus |
|
|
0233990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0234000 |
(g) Kukuruz šećerac |
|
Zea mays var. saccharata |
|
Jezgro plus bidža, bez ljuske |
0239000 |
(d) Ostalo voćasto povrće |
|
|
|
|
0240000 |
2.4. Kupusnjače |
|
|
|
|
0241000 |
(a) Cvetajuće kupusnjače |
|
|
|
Samo sok |
0241010 |
|
Brokoli |
Brassica oleracea var. italica |
Kalabreze, kineski brokoli |
|
0241020 |
|
Karfiol |
Brassica oleracea var. botrytis |
|
|
0241990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0242000 |
(b) Glavičaste kupusnjače |
|
|
|
Cela biljka posle uklanjanja korena i trulog lišća |
0242010 |
|
Kelj pupčar |
Brassica oleracea var. gemmifera |
|
Samo začeci glavica (tek formirane glavice) |
0242020 |
|
Glavičasti kupus |
Brassica oleracea convar. capitata |
Špicasti kupus, crveni kupus, kelj, beli kupus |
|
0242990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0243000 |
(v) Lisnate kupusnjače |
|
|
|
|
0243010 |
|
Kineski kupus |
Brassica pekinesis |
Indijska (kineska) slačica, pak choi, Kineski ravni kupus (tai goo choi), Pekinški kupus (petsai), stočni kupus |
|
0243020 |
|
Lisnati kelj |
Brassica oleracea convar. Acephalea |
Lisnati kelj, kovrdžavi kelj, raštika |
|
0243990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0244000 |
(g) Keleraba |
|
Brassica oleracea convar. acephala, var. gongylodes |
|
Ceo proizvod posle uklanjanja korena i vrha i zalepljene zemlje (ako je ima) |
0250000 |
2.5. Lisnato povrće i sveže začinske biljke |
|
|
|
Ceo proizvod posle uklanjanja korena, trulog i spoljašnjeg lišća i zemlje (ako je ima) |
0251000 |
(a) Zelena salata i ostale salate uključujući Brassicacea |
|
|
|
|
0251010 |
|
Motovilac |
Valerianella locusta |
Italijanska salata |
|
0251020 |
|
Zelena salata |
Lactuca sativa |
Glavičasta salata, salata za rezanje, kristalna salata, rimska (kos) salata |
|
0251030 |
|
Endivija |
Cichorium endiva |
Divlja cikorija, crvenolisna cikorija, radič, endivija uvijenog lišća, glava šećera |
|
0251040 |
|
Baštenski dragunac(4) |
Lepidium sativum |
|
|
0251050 |
|
Grbaštica, ugas (američka salata)(4) |
Barbarea verna |
|
|
0251060 |
|
Rukola(4) |
Eruia sativa (Diplotaxis spec.) |
Wild rocket |
|
0251070 |
|
Crvena gorušica(4) |
Brassica juncea var. rugosa |
|
|
0251080 |
|
Lišće i izdanci Brassicae spp.(4) |
Brassica spp. |
Mizuna |
|
0251990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0252000 |
(b) Spanać i slično povrće (listasto) |
|
|
|
|
0252010 |
|
Spanać |
Spinacia oleracea |
Novozelandski spanać, lišće repe, vrhovi repe |
|
0252020 |
|
Portulak(4) |
Portulaca oleracea |
Zimski prkos (rudarska salata), baštenski prkos, obični prkos, kiseljak |
|
0252030 |
|
Blitva |
Beta vulgaris |
Lišće cvekle |
|
0252990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0253000 |
(g) Lišće vinove loze(4) |
|
Vitis euvitis |
|
|
0254000 |
(d) Salata potočnica |
|
Nasturtium officinale |
|
|
0255000 |
(đ) Radič |
|
Cichorium intybus var. foliosum |
|
|
0256000 |
(e) Začinsko bilje |
|
|
|
|
0256010 |
|
Bela grahorica |
Anthriscus cerefolium |
|
|
0256020 |
|
Vlašac, vlasac |
Allium schoenoprasum |
|
|
0256030 |
|
List celera |
Apium graveolens var. seccalinum |
List morača, list koriandera, mirođija, list kima, list selena, angelika i ostale Apiaceae |
|
0256040 |
|
Peršun |
Petroselinum crispum |
|
|
0256050 |
|
Žalfija(4) |
Salvia officinalis |
Zimski čuber, letnji čuber |
|
0256060 |
|
Ruzmarin(4) |
Rosmarinus officinalis |
|
|
0256070 |
|
Majčina dušica, timijan(4) |
Thymus spp. |
Mažoran, origano |
|
0256080 |
|
Bosiljak(4) |
Ocimum basilicum |
Lišće matičnjaka, menta, nana |
|
0256090 |
|
Lovor(4) |
Laurus nobilis |
|
|
0256100 |
|
Estragon(4) |
Artemisia dracunculus |
Miloduh |
|
0256990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0260000 |
2.6. Mahunasto povrće (sveže) |
|
|
|
Ceo proizvod |
0260010 |
|
Pasulj (sa mahunom) |
Phaselus vulgaris |
Boranija, industrijska boranija, boranija dugačkih mahuna, crveni pasulj |
|
0260020 |
|
Pasulj (bez mahune) |
Phaselus vulgaris |
Bob, lima pasulj, vitna |
|
0260030 |
|
Grašak (sa mahunom) |
Pisum sativum |
Grašak šećerac |
|
0260040 |
|
Grašak (bez mahune) |
Pisum sativum |
Baštenski grašak, zeleni grašak, leblebija, naut |
|
0260050 |
|
Sočivo(4) |
Lens culinaris syn. L. esculenta |
|
|
0260990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0270000 |
2.7. Stablasto povrće (sveže) |
|
|
|
Ceo proizvod posle uklanjanja trulog tkiva, zemlje i korena |
0270010 |
|
Asparagus |
Asparagus officinalis |
|
|
0270020 |
|
Veliki kardij |
Cynara cardunculus |
|
|
0270030 |
|
Celer |
Apium graveolens var. dulce |
|
|
0270040 |
|
Morač |
Foeniculum vulgare |
|
|
0270050 |
|
Artičoka |
Cynara scolymus |
|
Cela cvetna glavica uključujući i plodnicu |
0270060 |
|
Praziluk |
Allium porrum |
|
|
0270070 |
|
Rabarbara |
Rheum hybridum |
|
Stabljike posle uklanjanja korena i lišća |
0270080 |
|
Bambusov izdanak(4) |
Bambusa vulgaris |
|
|
0270090 |
|
Palmino srce(4) |
Euterpa oleracea, Cocos nucifera, Bactris gasipaes, daemonorops schmidtiana |
|
|
0270990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0280000 |
2.8. Pečurke(4) |
|
|
|
Ceo proizvod posle uklanjanja zemlje, ili podloge za uzgajanje |
0280010 |
|
Gajene |
|
Obične pečurke, brestovača, šitaki |
|
0280020 |
|
Divlje |
|
Chanterelle, tartufi, smrčak |
|
0280990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0290000 |
2.9. Morske alge(4) |
|
|
|
Ceo proizvod posle uklanjanja trulog lišća |
0300000 |
3. LEGUMINOZE, SUVE |
|
|
|
Ceo proizvod |
0300010 |
|
Pasulj |
Phaseolus vulgaris |
Bob, pasulj, lima pasulj, poljski pasulj, vitna |
|
0300020 |
|
Sočivo |
Lens culinaris syn. L. esculenta |
|
|
0300030 |
|
Grašak |
Pisum sativum |
Leblebija, poljski grašak, sastrica |
|
0300040 |
|
Lupina (4) |
Lupinus spp. |
|
|
0300990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0400000 |
4. SEME ULJARICA I ULJANO VOĆE |
|
|
|
Ceo proizvod posle uklanjanja ljuske, koštice i mahune, kada je moguće |
0401000 |
4.1. Seme uljarica |
|
|
|
|
0401010 |
|
Laneno seme |
Linum usitatissimum |
|
|
0401020 |
|
Kikiriki |
Arachis hypogaea |
|
|
0401030 |
|
Seme maka |
Papaver smniferum |
|
|
0401040 |
|
Seme susama |
Sesamum indicum syn. S. orientale |
|
|
0401050 |
|
Seme suncokreta |
Helianthus annus |
|
|
0401060 |
|
Seme repice |
Brasica napus |
Uljana repica, repa ugarnjača |
|
0401070 |
|
Soja |
Glycine max |
|
|
0401080 |
|
Seme gorušice |
Brassica nigra |
|
|
0401090 |
|
Seme pamuka |
Gossypium spp. |
|
|
0401100 |
|
Seme bundeve(4) |
Cucurbita pepo var. oleifera |
|
|
0401110 |
|
Šafranika(4) |
Carthamus tinctorius |
|
|
0401120 |
|
Borač(4) |
Borago officinalis |
|
|
0401130 |
|
Lanik(4) |
Camelina sativa |
|
|
0401140 |
|
Seme konoplje(4) |
Cannabis sativa |
|
|
0401150 |
|
Ricinusovo zrno |
Ricinus communis |
|
|
0401990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0402000 |
4.2. Uljano voće |
|
|
|
|
0402010 |
|
Masline za proizvodnju ulja(4) |
Olaea europea |
|
Ceo proizvod posle uklanjanja koštica (ako ih ima) i posle uklanjanja zemlje (ako je ima) |
0402020 |
|
Kokosov orah (ulje iz palminog oraha)(4) |
Elaeis guineensis |
|
|
0402030 |
|
Plodovi palme(4) |
Elaeis guineensis |
|
|
0402040 |
|
Kapok(4) |
Ceiba pentandra |
|
|
0402990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0500000 |
5. CEREALIJE |
|
|
|
Ceo proizvod |
0500010 |
|
Ječam |
Hordeum spp. |
|
|
0500020 |
|
Heljda |
Fagopyrum esculentum |
|
|
0500030 |
|
Kukuruz |
Zea mays |
|
|
0500040 |
|
Proso(4) |
Panicum spp. |
Lisičiji rep |
|
0500050 |
|
Ovas |
Avena fatua |
|
|
0500060 |
|
Pirinač |
Oryza sativa |
|
|
0500070 |
|
Raž |
Secale cereale |
|
|
0500080 |
|
Sirak(4) |
Sorghum bicolor |
|
|
0500090 |
|
Pšenica |
Triticum aestivum |
Ljušteni tritikale |
|
0500990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0600000 |
6. ČAJ, KAFA, LEKOVITE BILJKE I KAKAO |
|
|
|
|
0610000 |
6.1. Čaj (suvo lišće i stabljike, fermentisana ili na drugi način obrađena Camellia sinensis) |
|
Camellia sinensis |
|
Ceo proizvod |
0620000 |
6.2. Zrno kafe(4) |
|
|
|
Samo zrno |
0630000 |
6.3. Lekovito bilje(4) (suvo) |
|
|
|
|
0631000 |
(a) Cvetovi |
|
|
|
Ceo proizvod posle uklanjanja stabljike i trulog lišća |
0631010 |
|
Cvet kamilice |
Matricaraia recutita |
|
|
0631020 |
|
Cvet hibiskusa |
Hybiscus sabdariffa |
|
|
0631030 |
|
Latice ruže |
Rosa spec. |
|
|
0631040 |
|
Cvet jasmina |
Jasminium officinale |
|
|
0631050 |
|
Lipa |
Tillia cordata |
|
|
0631990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0632000 |
(b) Listovi |
|
|
|
Ceo proizvod posle uklanjanja korena i trulog lišća |
0632010 |
|
List jagode |
Fragaria ananasa |
|
|
0632020 |
|
Lišće roibosa |
Aspalathus spp. |
|
|
0632030 |
|
Mate |
Ilex paraguariensis |
|
|
0632990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0633000 |
(v) Koren |
|
|
|
Ceo proizvod posle uklanjanja vrhova i zemlje ispiranjem i četkanjem |
0633010 |
|
Koren valeriana |
Valeriana officinalis |
|
|
0633020 |
|
Koren ginsenga |
Panax ginseng |
|
|
0633990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0639000 |
(g) Ostalo lekovito bilje |
|
|
|
|
0640000 |
6.4. Kakao(4) (fermentisano zrno) |
|
Theobroma cacao |
|
Zrno posle uklanjanja ljuske |
0650000 |
6.5. Rogač(4) (Hleb svetog Jovana) |
|
Ceratonia siliqua |
|
Ceo proizvod posle uklanjanja stabljike i krunice |
0700000 |
7. HMELJ (suv), uključujući pelete hmelja i nekoncentrisani prah |
|
Humulus lupulus |
|
Ceo proizvod |
0800000 |
8. ZAČINI(4) |
|
|
|
Ceo proizvod |
0810000 |
8.1. Seme |
|
|
|
|
0810010 |
|
Anis |
Pimpinella anisum |
|
|
0810020 |
|
Crni kim |
Nigella sativa |
|
|
0810030 |
|
Seme celera |
Apium graveolens |
Seme celera |
|
0810040 |
|
Seme koriandera |
Coriandrum sativum |
|
|
0810050 |
|
Seme rimskog kima |
Cuminium cyminium |
|
|
0810060 |
|
Seme mirođije |
Anethum graveolens |
|
|
0810070 |
|
Seme morača |
Foeniculum vulgare |
|
|
0810080 |
|
Piskavica |
Trigonella foenumgraecum |
|
|
0810090 |
|
Oraščić |
Myristica fragans |
|
|
0810990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0820000 |
8.2. Voće i bobice |
|
|
|
|
0820010 |
|
Piment |
Pimenta dioica |
|
|
0820020 |
|
Anis biber (japanski biber) |
Zanthooxylum pipertum |
|
|
0820030 |
|
Kim |
Carum carvi |
|
|
0820040 |
|
Kardamon |
Elettaria cardamomum |
|
|
0820050 |
|
Kleka |
Juniperus communis |
|
|
0820060 |
|
Biber, crni i beli |
Piper nigrum |
Dugački biber, roze biber |
|
0820070 |
|
Mahuna vanile |
Vanilla fragrans syn. Vanilla planifolia |
|
|
0820080 |
|
Indijska urma |
Tamarindus indica |
|
|
0820990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0830000 |
8.3. Kora |
|
|
|
|
0830010 |
|
Cimet |
Cinnamonum verum syn. C. zeylanicum |
Kasija |
|
0830990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0840000 |
8.4. Koren ili rizom |
|
|
|
|
0840010 |
|
Sladić |
Glycyrrhiza glabra |
|
|
0840020 |
|
Đumbir |
Zingiber officinale |
|
|
0840030 |
|
Kurkuma (indijski šafran) |
Curcuma domestica syn. C. longa |
|
|
0840040 |
|
Ren |
Armoracia rusticana |
|
|
0840990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0850000 |
8.5. Pupoljci |
|
|
|
|
0850010 |
|
Karanfilić |
Syzgium aromaticum |
|
|
0850020 |
|
Kapar |
Capparis spinosa |
|
|
0850990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0860000 |
8.6. Cvetna stigma |
|
|
|
|
0860010 |
|
Šafran |
Crocus sativus |
|
|
0860990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0870000 |
8.7. Ljuska |
|
|
|
|
0870010 |
|
Buzdovan |
Myristica fragans |
|
|
0870990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
0900000 |
9. BILJKE ZA PROIZVODNJU ŠEĆERA |
|
|
|
|
0900010 |
|
Šećerna repa (koren) |
Beta vulgaris |
|
Ceo proizvod posle uklanjanja vrhova i zemlje ispiranjem i četkanjem |
0900020 |
|
Šećerna trska |
Saccharum officinarum |
|
Ceo proizvod posle uklanjanja trulog tkiva, zemlje i korena |
0900030 |
|
Koren cikorije(4) |
Cichorium intybus |
|
Ceo proizvod posle uklanjanja vrhova i zemlje ispiranjem i četkanjem |
0900990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
1000000 |
10. PROIZVODI ŽIVOTINJSKOG POREKLA - KOPNENE ŽIVOTINJE |
|
|
|
|
1010000 |
10.1. Meso, proizvodi od mesa, jestivi delovi, krv, životinjska mast; sveži, rashlađeni, ili zamrznuti, usoljeni, sušeni ili dimljeni ili obrađeni kao brašno ili krupno brašno; ostali proizvodi (kao što su kobasice i ostali prehrambeni proizvodi od mesa) |
|
|
|
Ceo proizvod, ili samo frakcije masti (5) |
1011000 |
(a) Svinja |
|
Sus scrofa |
|
|
1011010 |
|
Meso |
|
|
|
1011020 |
|
Mršavo meso oslobođeno masti |
|
|
|
1011030 |
|
Jetra |
|
|
|
1011040 |
|
Bubrezi |
|
|
|
1011050 |
|
Ostali jestivi delovi |
|
|
|
1011990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
1012000 |
(b) Goveče |
|
Bos spec. |
|
|
1012010 |
|
Meso |
|
|
|
1012020 |
|
Mast |
|
|
|
1012030 |
|
Jetra |
|
|
|
1012040 |
|
Bubrezi |
|
|
|
1012050 |
|
Ostali jestivi delovi |
|
|
|
1012990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
1013000 |
(v) Ovca |
|
Ovis aires |
|
|
1013010 |
|
Meso |
|
|
|
1013020 |
|
Mast |
|
|
|
1013030 |
|
Jetra |
|
|
|
1013040 |
|
Bubrezi |
|
|
|
1013050 |
|
Ostali jestivi delovi |
|
|
|
1013990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
1014000 |
(g) Koza |
|
Capra hircus |
|
|
1014010 |
|
Meso |
|
|
|
1014020 |
|
Mast |
|
|
|
1014030 |
|
Jetra |
|
|
|
1014040 |
|
Bubrezi |
|
|
|
1014050 |
|
Ostali jestivi delovi |
|
|
|
1014990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
1015000 |
(d) Konj, magarac, mula |
|
Equus spec. |
|
|
1015010 |
|
Meso |
|
|
|
1015020 |
|
Mast |
|
|
|
1015030 |
|
Jetra |
|
|
|
1015040 |
|
Bubrezi |
|
|
|
1015050 |
|
Ostali jestivi delovi |
|
|
|
1015990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
1016000 |
(đ) Živina - kokoške, guske, patke, ćurke, morke, noj, golub |
|
Gallus gallus, Anser anser, Anas platyrhynchos, Meleagris gallopavo, Numida meleagris, Coturnix coturnix, Struthio camelus, Columpa sp. |
|
|
1016010 |
|
Meso |
|
|
|
1016020 |
|
Mast |
|
|
|
1016030 |
|
Jetra |
|
|
|
1016040 |
|
Bubrezi |
|
|
|
1016050 |
|
Ostali jestivi delovi |
|
|
|
1016990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
1017000 |
e) Ostale farmske životinje |
|
|
Zec, kengur |
|
1017010 |
|
Meso |
|
|
|
1017020 |
|
Mast |
|
|
|
1017030 |
|
Jetra |
|
|
|
1017040 |
|
Bubrezi |
|
|
|
1017050 |
|
Ostali jestivi delovi |
|
|
|
1017990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
1020000 |
10.2. Mleko i mlečni proizvodi koji nisu koncentrovani i kojima nije dodat šećer niti zaslađivači; puter i ostale masnoće dobijene od mleka, sir i surutka |
|
|
|
Ceo proizvod, ili samo frakcije masti(6) |
1020010 |
|
Goveda |
|
|
|
1020020 |
|
Ovce |
|
|
|
1020030 |
|
Koze |
|
|
|
1020040 |
|
Konj |
|
|
|
1020990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
1030000 |
10.3. Jaja ptica, sveža, konzervirana ili kuvana; oljuštena jaja, žumance sveže, suvo, kuvano na pari, ili u vodi |
|
|
|
Ceo proizvod, ili samo frakcije masti(7) |
1030010 |
|
Kokošija |
|
|
|
1030020 |
|
Pačija |
|
|
|
1030030 |
|
Guščja |
|
|
|
1030040 |
|
Prepeličja |
|
|
|
1030990 |
|
Ostalo(3) |
|
|
|
1040000 |
10.4. Med |
|
Apis melifera, Melipona spec. |
Matični mleč, polen |
|
1050000 |
10.5. Vodozemci i reptili |
|
Rana spec., Crocodilia spec. |
Žablji bataci, krokodili |
|
1060000 |
10.6. Zmije |
|
Helix spec. |
|
|
1070000 |
10.7. Drugi proizvodi kopnenih životinja |
|
|
|
|
1100000 |
11. RIBE, PROIZVODI OD RIBE, LJUSKARI, PUŽEVI I DRUGI MORSKI I SLATKOVODNI PROIZVODI ZA ISHRANU(8) |
|
|
|
|
1200000 |
12. BILJKE KOJE SE ISKLJUČIVO KORISTE ZA ISHRANU ŽIVOTINJA |
|
|
|
|
(1) |
Šifra za klasifikaciju hrane i hrane za životinje. |
(2) |
U koloni "Primeri unutar grupe na koju se MDK odnosi" naveden je naučni naziv tamo gde je to moguće i relevantno. |
(3) |
Reč "Ostalo" ne obuhvata ništa eksplicitno pomenuto u okviru šifre "Primeri unutar grupe na koju se MDK odnosi". |
(4) |
MDK u Prilogu 2 i Prilogu 3 odnose se na hranu. Za delove proizvoda koji se koriste isključivo kao sirovina za hranu za životinje biće utvrđeni posebni MDK. |
(5) |
Ako je aktivna supstanca, odnosno osnovna supstanca ili njen metabolit rastvorljiv u vodi (podeoni koeficijent oktanol/voda - log Pow manji od 3), MDK se izražava kao mg/kg mesa (uključujući i masti), pripremljenog mesa, iznutrice i životinjske masti. Ako je aktivna supstanca, odnosno osnovna supstanca ili njen metabolit rastvorljiv u mastima (log Pow veći ili jednak 3), MDK se izražava kao mg/kg masti sadržane u mesu, pripremljenom mesu, iznutricama i životinjskoj masti. U mesu i proizvodima od mesa koji sadrže više od 10% masti po masi, ostaci sredstava za zaštitu bilja se iskazuju na sadržaj masti. MDK u mesu i proizvodima od mesa koje su navedene u Prilogu 2 i Prilogu 3 odnose se na meso i proizvode od mesa sa sadržajem masti više od 10%. U mesu i proizvodima od mesa koji sadrže 10% ili manje masti po masi, ostaci sredstava za zaštitu bilja se iskazuju na ukupnu masu bez kostiju. U takvim slučajevima, MDK je za 10 puta manji od nivoa koji je utvrđen u mesu i proizvodima od mesa sa sadržajem masti više od 10%, ali ne sme biti ispod 0,01 mg/kg. Ovo se ne odnosi se na meso i proizvode od mesa kada je MDK utvrđena na granici detekcije (LOD). |
(6) |
Ako je aktivna supstanca, odnosno osnovna supstanca ili njen metabolit rastvorljiv u vodi (log Pow manji od 3), MDK se izražava kao mg/kg mleka i mlečnih proizvoda. Ako je aktivna supstanca, odnosno osnovna supstanca ili njen metabolit rastvorljiv u mastima (log Pow veći ili jednak 3), MDK se izražava kao mg/kg kravljeg mleka i punomasnog kravljeg mleka. Pri određivanju ostataka sredstava za zaštitu bilja u sirovom kravljem mleku i punomasnom kravljem mleku, sadržaj masti od 4% po masi uzima se kao osnova. MDK u mleku i proizvodima od mleka koje su date u Prilogu 2 i Prilogu 3 odnose se na sirovo mleko i standardizovano kravlje mleko. Za sirovo mleko i punomasno mleko poreklom od drugih životinja ostaci sredstava za zaštitu bilja se izražavaju na osnovu sadržaja masti. Za proizvode od mleka sa sadržajem masti više od 2% po masi, ostaci sredstava za zaštitu bilja se iskazuju na sadržaj masti, a MDK jeste 25 puta veća vrednost od nivoa utvrđenog za sirovo mleko i punomasno mleko. Za proizvode od mleka sa sadržajem masti manjim od 2% po masi, MDK jeste polovina vrednosti koja se odnosi na sirovo mleko i punomasno mleko sa sadržajem masti od 2% ili više po masi, a MDK izražava se u mg/kg masti. Ovo se ne odnosi na mleko i proizvode od mleka kada je MDK utvrđena na granici detekcije (LOD). |
(7) |
MDK za jaja se izražava kao mg/kg svežih jaja sa ljuskom, za jaja ptica i žumance jajeta i za aktivne supstance, odnosno osnovne supstance ili njihove metabolite rastvorljive u vodi (log Pow manji od 3), kao i za one koje su rastvorljive u mastima (log Pow veći ili jednak 3). Za jaja i proizvode od jaja sa sadržajem masti višim od 10% MDK se izražava u mg/kg masti. U ovom slučaju, MDK je 10 puta veća od MDK utvrđene za sveža jaja. Ovo se ne odnosi na jaja i proizvode od jaja kada je MDK utvrđena na granici detekcije (LOD). |
(8) |
Ove MDK se ne primenjuju sve dok se pojedinačni proizvodi ne identifikuju i navedu. |
Maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje
Tabela 2/1.1.
Šifra |
Grupe proizvoda na koje se primenjuje MDK i primeri proizvoda u grupi na koju se odnosi MDK(a) |
AKTIVNE SUPSTANCE, ODNOSNO OSNOVNE SUPSTANCE I MDK U mg/kg |
||||||||||||
1,1-dichlor |
1,2-dibro- |
1,2-dihlo- |
1-metil- |
2,4 DB |
2,4,5-T(F) |
2,4-D (suma 2,4-D i njenih estara izražena kao 2,4D) |
Abamektin (suma avermektin B1a, avermektin B1b i delta 8,9 izomer avermektin B1a)(F) |
Acefat |
Acetamiprid(R) |
Aciben- |
Aldikarb (suma aldikarba, njegovog sulfoksida i sulfona izražena kao aldikarb) |
Aldrin i dieldrin (kombi- |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
0100000 |
1. SVEŽE ILI ZAMRZNUTO VOĆE; ORAH |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
|
|
0,02 (*) |
|
|
0,02 (*) |
0,01 (*) |
0110000 |
1.1. Citrusi |
|
|
|
|
|
|
1 |
0,01 (*) |
|
1 |
0,02 (*) |
|
|
0110010 |
Grejpfrut |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0110020 |
Pomorandža |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0110030 |
Limun |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0110040 |
Lajm |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0110050 |
Mandarina |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0110990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0120000 |
1.2. Jezgrasto voće (sa ili bez ljuske) |
|
|
|
|
|
|
0,05 (*) |
0,01 (*) |
|
0,01 (*) |
|
|
|
0120010 |
Badem |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 (*) |
|
|
0120020 |
Brazilski orah |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 (*) |
|
|
0120030 |
Kašu orah |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 (*) |
|
|
0120040 |
Kesten |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 (*) |
|
|
0120050 |
Kokosov orah |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 (*) |
|
|
0120060 |
Lešnik |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,1 |
|
|
0120070 |
Trolista makadamija |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 (*) |
|
|
0120080 |
Pekan |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 (*) |
|
|
0120090 |
Semenka bora |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 (*) |
|
|
0120100 |
Pistaći |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 (*) |
|
|
0120110 |
Orah |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 (*) |
|
|
0120990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 (*) |
|
|
0130000 |
1.3. Jabučasto voće |
|
|
|
|
|
|
0,05 (*) |
0,01 (*) |
|
0,1 |
0,02 (*) |
|
|
0130010 |
Jabuka |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0130020 |
Kruška |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0130030 |
Dunja |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0130040 |
Mušmula |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0130050 |
Japanska šljiva i japanska mušmula |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0130990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0140000 |
1.4. Koštičavo voće |
|
|
|
|
|
|
0,05 (*) |
0,01 (*) |
|
|
0,02 (*) |
|
|
0140010 |
Kajsija |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,1 |
|
|
|
0140020 |
Trešnja, višnja |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,2 |
|
|
|
0140030 |
Breskva |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,1 |
|
|
|
0140040 |
Šljiva |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 |
|
|
|
0140990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
|
0150000 |
1.5. Bobičasto i jagodasto voće |
|
|
|
|
|
|
0,05 (*) |
|
|
0,01 (*) |
0,02 (*) |
|
|
0151000 |
(a) Stono i vinsko grožđe |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
|
|
|
0151010 |
Stono grožđe |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0151020 |
Vinsko grožđe |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0152000 |
(b) Jagode |
|
|
|
|
|
|
|
0,1 |
|
|
|
|
|
0153000 |
(v) Jagodasto voće |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0153010 |
Kupina |
|
|
|
|
|
|
|
0,1 |
|
|
|
|
|
0153020 |
Američka kupina |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
|
|
|
0153030 |
Malina |
|
|
|
|
|
|
|
0,1 |
|
|
|
|
|
Tabela 2/1.2.
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
0153990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
|
|
|
0154000 |
(g) Ostalo bobičasto i jagodasto voće |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
|
|
|
0154010 |
Borovnica |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0154020 |
Američka brusnica |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0154030 |
Ribizla (crvena, crna i bela) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0154040 |
Ogrozd |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0154050 |
Ružin šipak |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0154060 |
Dud |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0154070 |
Azarola (mediteranski glog) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0154080 |
Bobica zove |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0154990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0160000 |
1.5. Razno voće |
|
|
|
|
|
|
0,05 (*) |
|
|
0,01 (*) |
|
|
|
0161000 |
(a) Voće sa jestivom korom - pokožicom |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
0,02 (*) |
|
|
0161010 |
Urme |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0161020 |
Smokva |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0161030 |
Stona maslina |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0161040 |
Kineska pomorandža |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0161050 |
Karambola |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0161060 |
Japanska jabuka |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0161070 |
Jambolanska šljiva |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0161990 |
Ostalo |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
|
|
|
|
|
0162000 |
(b) Voće sa nejestivom korom - pokožicom, malo |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
0,02 (*) |
|
|
0162010 |
Kivi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0162020 |
Liči |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0162030 |
Tropsko voće |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0162040 |
Bodljikava kruška (plod kaktusa) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0162050 |
Zvezdasta jabuka |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0162060 |
Američka šljiva urma (Virdžinija kaki, šljiva kaki) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0162990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0163000 |
(v) Voće sa nejestivom korom - pokožicom, veliko |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0163010 |
Avokado |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
0,02 (*) |
|
|
0163020 |
Banane |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
0,1 |
|
|
0163030 |
Mango |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
0,5 |
|
|
0163040 |
Papaja |
|
|
|
|
|
|
|
0,05 |
|
|
0,02 (*) |
|
|
0163050 |
Nar |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
0,02 (*) |
|
|
0163060 |
Tropska jabuka |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0163070 |
Guava |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0163080 |
Ananas |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
0,02 (*) |
|
|
0163090 |
Hlebno voće |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0163100 |
Durijan |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0163110 |
Bodljikava anona (guanabana) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0163990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
0,02 (*) |
|
|
0200000 |
2. SVEŽE ILI SMRZNUTO POVRĆE |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
|
0,02 (*) |
|
|
|
|
0210000 |
2.1. Korenasto i krtolasto povrće |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
0,01 (*) |
0,02 (*) |
0,02 (*) |
|
0211000 |
(a) Krompir |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
0212000 |
(b) Tropsko korenasto i krtolasto povrće |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
0212010 |
Jestiva manioka |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0212020 |
Slatki krompir |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0212030 |
Jam |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0212040 |
Strelasti koren |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
|
Tabela 2/1.3.
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
0212990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0213000 |
(v) Ostalo korenasto i krtolasto povrće osim šećerne repe |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0213010 |
Cvekla |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
0213020 |
Šargarepa |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
0213030 |
Celer |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
0213040 |
Ren |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
0213050 |
Čičoka |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
0213060 |
Paškanat |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 |
0213070 |
Peršun koren |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
0213080 |
Rotkvica |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
0213090 |
Beli koren |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
0213100 |
Podzemna keleraba (broskva) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
0213110 |
Repa (repa ugarnjača) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
0213990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
0220000 |
2.2. Lukovičasto povrće |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
0,01 (*) |
0,02 (*) |
0,05 |
0,01 (*) |
0220010 |
Beli luk |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0220020 |
Crni luk |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0220030 |
Vlašac |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0220040 |
Mladi luk |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0220990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0230000 |
2.3. Plodovičasto povrće |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 (*) |
|
0231000 |
(a) Pomoćnice |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
0231010 |
Paradajz |
|
|
|
|
|
|
|
0,02 |
|
0,1 |
1 |
|
|
0231020 |
Paprika |
|
|
|
|
|
|
|
0,05 |
|
0,3 |
0,02 (*) |
|
|
0231030 |
Patlidžan |
|
|
|
|
|
|
|
0,02 |
|
0,1 |
0,02 (*) |
|
|
0231040 |
Bamija (okra) |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
0,01 (*) |
0,02 (*) |
|
|
0231990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
0,01 (*) |
0,02 (*) |
|
|
0232000 |
(b) Kukurbitace sa jestivom korom - pokožicom |
|
|
|
|
|
|
|
0,02 |
|
0,3 |
0,02 (*) |
|
|
0232010 |
Krastavac |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 |
0232020 |
Kornišon |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 |
0232030 |
Tikvica |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,05 |
0232990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 |
0233000 |
(v) Kukurbitace sa nejestivom korom - pokožicom |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
0,01 (*) |
0,02 (*) |
|
0,03 |
0233010 |
Dinja |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0233020 |
Tikva |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0233030 |
Lubenica |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0233990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0234000 |
(g) Kukuruz šećerac |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
0,01 (*) |
0,02 (*) |
|
0,01 (*) |
0239000 |
(d) Ostalo plodovičasto povrće |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
0,01 (*) |
0,02 (*) |
|
0,01 (*) |
0240000 |
2.4. Kupusnjače |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
0,02 (*) |
0,02 (*) |
0,01 (*) |
0241000 |
(a) Cvetajuće kupusnjače |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
|
0241010 |
Brokoli |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0241020 |
Karfiol |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0241990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0242000 |
(b) Glavičaste kupusnjače |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0242010 |
Kelj pupčar |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,05 |
|
|
|
0242020 |
Glavičasti kupus |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
|
0242990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
|
0243000 |
(v) Lisnate kupusnjače |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
|
0243010 |
Kineski kupus |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0243020 |
Lisnati kelj |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tabela 2/1.4.
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
0243990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0244000 |
(g) Keleraba |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
|
0250000 |
2.5. Lisnato povrće i sveže začinske biljke |
|
|
|
|
|
|
|
0,1 |
|
|
|
0,02 (*) |
0,01 (*) |
0251000 |
(a) Zelena salata i ostale salate uključujući kupusnjače |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 (*) |
|
|
0251010 |
Motovilac |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
|
0251020 |
Zelena salata |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
|
0251030 |
Endivija |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
|
0251040 |
Baštenski dragunac |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
|
0251050 |
Grbaštica, ugas (američka salata) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0251060 |
Rukola |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
|
0251070 |
Crvena gorušica |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0251080 |
Lišće i izdanci Brassicae spp. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
|
0251990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
|
0252000 |
(b) Spanać i slično povrće (listasto) |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
0,01 (*) |
|
|
|
0252010 |
Spanać |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,3 |
|
|
0252020 |
Portulak |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0252030 |
Blitva |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 (*) |
|
|
0252990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,02 (*) |
|
|
0253000 |
(g) Lišće vinove loze |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0254000 |
(d) Salata potočnica |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
0,01 (*) |
0,02 (*) |
|
|
0255000 |
(đ) Radič |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
0,01 (*) |
0,02 (*) |
|
|
0256000 |
(e) Začinsko bilje |
|
|
|
|
|
|
|
1 |
|
|
0,3 |
|
|
0256010 |
Bela grahorica |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
|
0256020 |
Vlašac, vlasac |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
|
0256030 |
List celera |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
|
0256040 |
Peršun |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5 |
|
|
|
0256050 |
Žalfija |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0256060 |
Ruzmarin |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0256070 |
Majčina dušica, timijan |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0256080 |
Bosiljak |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0256090 |
Lovor |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0256100 |
Estragon |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0256990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
0,02 (*) |
|
|
0260000 |
2.6. Mahunasto povrće (sveže) |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
0,01 (*) |
0,02 (*) |
0,02 (*) |
0,01 (*) |
0260010 |
Pasulj (sa mahunom) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0260020 |
Pasulj (bez mahune) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0260030 |
Grašak (sa mahunom) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0260040 |
Grašak (bez mahune) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0260050 |
Sočivo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0260990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0270000 |
2.7. Stablasto povrće (sveže) |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
0,01 (*) |
0,02 (*) |
0,02 (*) |
0,01 (*) |
0270010 |
Asparagus |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0270020 |
Veliki kardij |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0270030 |
Celer |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0270040 |
Morač |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0270050 |
Artičoka |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0270060 |
Praziluk |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0270070 |
Rabarbara |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0270080 |
Bambusov izdanak |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0270090 |
Palmino srce |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0270990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0280000 |
2.8. Pečurke |
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
0,01 (*) |
0,02 (*) |
0,02 (*) |
0,01 (*) |
0280010 |
Gajene |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tabela 2/1.5.
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
0280020 |
Divlje |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0280990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0290000 |
2.9. Morske alge |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0300000 |
3. LEGUMINOZE, SUVE |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,01 (*) |
0,02 (*) |
0,01 (*) |
0,02 (*) |
0,02 (*) |
0,01 (*) |
0300010 |
Pasulj |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0300020 |
Sočivo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0300030 |
Grašak |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0300040 |
Lupina |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0300990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0400000 |
4. SEME ULJARICA I ULJANO VOĆE |
0,01 (*) |
|
|
|
0,05 (*) |
0,05 (*) |
|
|
|
|
|
|
|
0401000 |
4.1. Seme uljarica |
|
0,02 (*) |
0,02 (*) |
0,02 (*) |
|
|
0,1 (*) |
0,02 (*) |
|
|
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,02 (*) (14) |
0401010 |
Laneno seme |
|
|
|
|
|
|
|
|
0,05 (*) |
0,01 (*) |
|
|
|
0401020 |
Kikiriki |
|
|
|
|
|
|
|
|
0,05 (*) |
0,01 (*) |
|
|
|
0401030 |
Seme maka |
|
|
|
|
|
|
|
|
0,05 (*) |
0,01 (*) |
|
|
|
0401040 |
Seme susama |
|
|
|
|
|
|
|
|
0,05 (*) |
0,01 (*) |
|
|
|
0401050 |
Seme suncokreta |
|
|
|
|
|
|
|
|
0,05 (*) |
0,01 (*) |
|
|
|
0401060 |
Seme repice |
|
|
|
|
|
|
|
|
0,05 (*) |
0,01 (*) |
|
|
|
0401070 |
Soja |
|
|
|
|
|
|
|
|
0,3 |
0,01 (*) |
|
|
|
0401080 |
Seme gorušice |
|
|
|
|
|
|
|
|
0,05 (*) |
0,01 (*) |
|
|
|
0401090 |
Seme pamuka |
|
|
|
|
|
|
|
|
0,05 (*) |
0,02 |
|
|
|
0401100 |
Seme bundeve |
|
|
|
|
|
|
|
|
0,05 (*) |
0,01 (*) |
|
|
|
0401110 |
Šafranika |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0401120 |
Borač |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0401130 |
Lanik |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0401140 |
Seme konoplje |
|
|
|
|
|
|
|
|
0,05 (*) |
0,01 (*) |
|
|
|
0401150 |
Ricinusovo zrno |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0401990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
0,05 (*) |
0,01 (*) |
|
|
|
0402000 |
4.2. Uljano voće |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0,01 (*) |
|
|
|
0402010 |
Masline za proizvodnju ulja |
|
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
|
|
0,05 (*) |
0,01 (*) |
0,02 (*) |
|
0,02 (*) |
0,02 (*) |
0,01 (*) |
0402020 |
Kokosov orah (ulje iz palminog oraha) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0402030 |
Kokosov orah |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0402040 |
Kapok |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0402990 |
Ostalo |
|
0,02 (*) |
0,02 (*) |
0,02 (*) |
|
|
0,1 (*) |
0,02 (*) |
0,05 (*) |
|
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,02 (*) |
0500000 |
5. CEREALIJE |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,01 (*) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,05 (*) |
0,01 (*) |
0,02 (*) |
0,01 (*) |
0,05 (*) |
0,05 |
0,01 (*) |
0500010 |
Ječam |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0500020 |
Heljda |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0500030 |
Kukuruz |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0500040 |
Proso |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0500050 |
Ovas |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0500060 |
Pirinač |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0500070 |
Raž |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0500080 |
Sirak |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0500090 |
Pšenica |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0500990 |
Ostalo |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0600000 |
6. ČAJ, KAFA, LEKOVITE BILJKE I KAKAO |
0,1 (*) |
0,02 (*) |
0,02 (*) |
0,02 (*) |
0,1 (*) |
0,05 (*) |
0,1 (*) |
0,02 (*) |
|
0,1 (*) |
0,05 (*) |
|
|
0610000 |
6.1. Čaj (suvo lišće i stabljike, fermentisana ili na drugi način obrađena Camellia sinensis) |
|
|
|
|
|
|
|
|
0,05 (*) |
|
|
0,05 (*) |
0,02 (*) |
0620000 |
6.2. Zrno kafe |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0630000 |
6.3. Lekovito bilje (suvo) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0631000 |
(a) Cvetovi |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0631010 |
Cvet kamilice |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0631020 |
Cvet hibiskusa |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
0631030 |
Latice ruže |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |
(**) |