Maksimalno dozvoljene količine određenih kontaminenata u hrani i hrani za životinje
| Hrana i hrana za životinje | Maksimalno dozvoljene količine (mg NO3/kg) | |
1.1. | Sveži spanać (Spinacia oleracea)(1) | Ubran od 1. oktobra do 31. marta | 3000 |
Ubran od 1. aprila do 30. septembra | 2500 | ||
1.2. | Prerađeni spanać, duboko smrznut ili smrznut |
| 2000 |
1.3. | Sveža zelena salata (Lactuca sativa L.) (proizvedena u stakleniku i na otvorenom), izuzev zelene salate navedene pod tačkom 1.4. | Ubrana od 1. oktobra do 31. marta: | |
Proizvedena u stakleniku | 4500 | ||
Proizvedena na otvorenom | 4000 | ||
Ubrana od 1. aprila do 30. septembra | |||
Proizvedena u stakleniku | 3500 | ||
Proizvedena na otvorenom | 2500 | ||
1.4. | Zelena salata tipa Iceberg | Proizvedena u stakleniku | 2500 |
Proizvedena na otvorenom | 2000 | ||
1.5. | Prerađena hrana na bazi žitarica(2) | 200 |
Hrana i hrana za životinje | Maksimalno dozvoljene količine (μg/kg) | |||
B1 | Suma B1, B2, G1 i G2 | M1 | ||
2.1.1. | Kikiriki i druge uljarice koji su predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuje pre upotrebe za ljudsku ishranu ili se koriste kao sastojak hrane, osim kikirikija i drugih uljarica za drobljenje za proizvodnju rafinisanog biljnog ulja | 8,0(3) | 15,0(3) | - |
2.1.2. | Bademi, pistaći i jezgra iz koštica kajsija koji su predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuju pre upotrebe za ishranu ljudi ili se koriste kao sastojak hrane | 12,0(3) | 15,0(3) | - |
2.1.3. | Brazilski orah ili lešnici koji su predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuju pre upotrebe za ishranu ljudi ili se koriste kao sastojak hrane | 8,0(3) | 15,0(3) | - |
2.1.4. | Jezgrasto voće, osim jezgrastog voća navedenog u tač. 2.1.2. i 2.1.3. koje je predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuje pre upotrebe za ishranu ljudi ili se koristi kao sastojak hrane | 8,0(3) | 15,0(3) | - |
2.1.5. | Kikiriki i druge uljarice koji su predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuju pre upotrebe za ishranu ljudi ili se koriste kao sastojak hrane, osim: | 2,0 | 4,0 | - |
2.1.6. | Bademi, pistaći i jezgra iz koštica kajsija namenjeni za ishranu ljudi ili se koriste kao sastojak hrane(4) | 8,0(3) | 10,0(3) | - |
2.1.7. | Brazilski orah ili lešnici namenjeni za ishranu ljudi ili se koriste kao sastojak hrane(4) | 8,0(3) | 10,0(3) | - |
2.1.8. | Jezgrasto voće, osim jezgrastog voća navedenog u tač. 2.1.6. i 2.1.7. i proizvodi dobijeni od njih namenjeni za ishranu ljudi ili se koriste kao sastojak hrane | 2,0(3) | 4,0(3) | - |
2.1.9. | Sušeno voće koje je predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuje pre upotrebe za ishranu ljudi ili se koriste kao sastojak hrane | 5,0 | 10,0 | - |
2.1.10. | Sušeno voće i proizvodi dobijeni od njih koji su predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuje pre upotrebe za ishranu ljudi ili se koriste kao sastojak hrane | 5,0 | 10,0 | - |
2.1.11. | Sve žitarice i svi proizvodi dobijeni od žitarica, uključujući i obrađene proizvode od žitarica, osim hrane navedene u tač. 2.1.12. i 2.1.15. | 2,0 | 4,0 | - |
2.1.12 | Kukuruz i pirinač koji su predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuju pre upotrebe za ishranu ljudi ili se koriste kao sastojak hrane | 5,0 | 10,0 | - |
2.1.13 | Sirovo mleko, termički obrađeno mleko i mleko za proizvodnju mlečnih proizvoda | - | - | 0,050 |
2.1.14 | Sledeće vrste začina: | 5,0 | 10,0 | - |
2.1.15. | Prerađena hrana na bazi žitarica(5) | 0,10 | - | - |
Hrana i hrana za životinje | Maksimalno dozvoljene količine (μg/kg) | |
2.2.1. | Neprerađene žitarice | 5,0 |
2.2.2. | Svi proizvodi dobijeni od neprerađenih žitarica, kao i prerađeni proizvodi od žitarica i žitarice za neposrednu ishranu ljudi, osim hrane navedene u tački 2.2.9. | 3,0 |
2.2.3. | Suvo grožđe (sve vrste) | 10,0 |
2.2.4. | Pržena kafa i mlevena pržena kafa, osim instant kafe | 5,0 |
2.2.5. | Instant kafa | 10,0 |
2.2.6. | Vino (uključujući penušavo vino, osim likerskih vina i vina sa sadržajem alkohola ne manjim od 15% vol) i voćna vina(6) | 2,0 |
2.2.7. | Aromatizovana vina, aromatizovana pića na bazi vina i aromatizovani kokteli na bazi vina(6) | 2,0 |
2.2.8. | Sok od grožđa, rekonstituisani koncentrovani sok od grožđa, nektar od grožđa, šira i rekonstituisana koncentrovana šira namenjeni za neposrednu ishranu ljudi(7) | 2,0 |
2.2.9. | Prerađena hrana na bazi žitarica(5) | 0,50 |
2.2.10. | Sledeće vrste začina: | 30 μg/kg do 30. juna 2012. godine |
2.2.12. | Sladić - gospino bilje (Glycyrrhiza glabra, Glycyrrhiza inflate i druge vrste) | |
2.2.12.1. | Koren sladića - gospinog bilja, sastojak lekovitog bilja | 20 |
2.2.12.2. | Ekstrakt korena sladića - gospinog bilja(8), za upotrebu kao hrana, a naročito za alkoholna pića i konditorske proizvode | 80 |
Hrana i hrana za životinje | Maksimalno dozvoljene količine (μg/kg) | |
2.3.1. | Voćni sokovi, rekonstituisani koncentrovani voćni sokovi i voćni nektari(7) | 50 |
2.3.2. | Alkoholna pića(6), jabukovo vino (cider) i druga fermentisana pića dobijena od jabuka ili koja sadrže sok od jabuke | 50 |
2.3.3. | Proizvodi od jabuke u čvrstom stanju, uključujući kompot od jabuke, pirea od jabuke, namenjeni za neposrednu ishranu ljudi | 25 |
Hrana i hrana za životinje | Maksimalno dozvoljene količine (μg/kg) | |
2.4.1. | Neprerađene žitarice(10), osim durum pšenice, zobi i kukuruza | 1250 |
2.4.2. | Neprerađena durum pšenica i zob(10) | 1750 |
2.4.3. | Neprerađeni kukuruz(10), osim neprerađenog kukuruza namenjenog za preradu vlažnim mlevenjem(11) | 1750 |
2.4.4. | Žitarice, brašno, mekinje i klice žitarica namenjeni za neposrednu ishranu ljudi, osim hrane navedene u tač. 2.4.7, 2.4.8. i 2.4.9. | 750 |
2.4.5. | Testenina (suva)(12) | 750 |
2.4.6. | Hleb (uključujući male pekarske proizvode), pecivo, keks, snek proizvodi i žita za doručak | 500 |
2.4.7. | Prerađena hrana na bazi žitarica(5) | 200 |
2.4.8. | Frakcije samlevenog kukuruza sa veličinom čestica > 500 mikrona, koji pripadaju tarifnoj oznaci CN 1103 13 ili CN 1103 20 40, i drugi proizvodi od samlevenog kukuruza sa veličinom čestica > 500 mikrona koji se ne koriste za neposrednu ishranu ljudi, a koji pripadaju tarifnoj oznaci CN 1904 10 10 | 750 |
2.4.9. | Frakcije samlevenog kukuruza sa veličinom čestica ≤ 500 mikrona, koji pripadaju tarifnoj oznaci CN 1102 20 i drugi proizvodi od samlevenog kukuruza sa veličinom čestica ≤ 500 mikrona koji se ne koriste za neposrednu ishranu ljudi, a koji pripadaju tarifnoj oznaci CN 1904 10 10 | 1250 |
Hrana i hrana za životinje | Maksimalno dozvoljene količine (μg/kg) | |
2.5.1. | Neprerađene žitarice(10), osim kukuruza | 100 |
2.5.2. | Neprerađeni kukuruz(10), osim neprerađenog kukuruza namenjenog za preradu vlažnim mlevenjem(11) | 350 |
2.5.3. | Žitarice, brašno, mekinje i klice žitarica namenjeni za neposrednu ishranu ljudi, osim hrane navedene u tač. 2.5.6, 2.5.7, 2.5.8. i 2.5.9. | 75 |
2.5.4. | Rafinisano kukuruzno ulje | 400 |
2.5.5. | Hleb (uključujući male pekarske proizvode), pecivo, keks, snek proizvodi i žita za doručak, osim snek proizvoda od kukuruza i žita za doručak na bazi kukuruza | 50 |
2.5.6. | Kukuruz namenjen za neposrednu ishranu ljudi, snek proizvodi od kukuruza i žitarice za doručak na bazi kukuruza | 100 |
2.5.7. | Prerađena hrana na bazi žitarica (osim prerađene hrane na bazi kukuruza)(5) | 20 |
2.5.8. | Frakcije samlevenog kukuruza sa veličinom čestica > 500 mikrona, koji pripadaju tarifnoj oznaci CN 1103 13 ili CN 1103 20 40, i drugi proizvodi od samlevenog kukuruza sa veličinom čestica > 500 mikrona koji se ne koriste za neposrednu ishranu ljudi, a koji pripadaju tarifnoj oznaci CN 1904 10 10 | 200 |
2.5.9. | Frakcije samlevenog kukuruza sa veličinom čestica ≤ 500 mikrona, koji pripadaju tarifnoj oznaci CN 1102 20 i drugi proizvodi od samlevenog kukuruza sa veličinom čestica ≤ 500 mikrona koji se ne koriste za neposrednu ishranu ljudi, a koji pripadaju tarifnoj oznaci CN 1904 10 10 | 300 |
Hrana i hrana za životinje | Maksimalno dozvoljene količine (μg/kg) | |
2.6.1. | Neprerađeni kukuruz(10), osim neprerađenog kukuruza namenjenog za preradu vlažnim mlevenjem(11) | 4000 |
2.6.2. | Kukuruz za neposrednu ishranu ljudi, hrana na bazi kukuruza namenjena za neposrednu ishranu ljudi, osim hrane navedene u tač. 2.6.3. i 2.6.4. | 1000 |
2.6.3. | Žita za doručak na bazi kukuruza i snek proizvodi od kukuruza | 800 |
2.6.4. | Prerađena hrana na bazi kukuruza(5) | 200 |
2.6.5. | Frakcije samlevenog kukuruza sa veličinom čestica > 500 mikrona, koji pripadaju tarifnoj oznaci CN 1103 13 ili CN 1103 20 40, i drugi proizvodi od samlevenog kukuruza sa veličinom čestica > 500 mikrona koji se ne koriste za neposrednu ishranu ljudi, a koji pripadaju tarifnoj oznaci CN 1904 10 10 | 1400 |
2.6.6. | Frakcije samlevenog kukuruza sa veličinom čestica ≤ 500 mikrona, koji pripadaju tarifnoj oznaci CN 1102 20 i drugi proizvodi od samlevenog kukuruza sa veličinom čestica ≤ 500 mikrona koji se ne koriste za neposrednu ishranu ljudi, a koji pripadaju tarifnoj oznaci CN 1904 10 10 | 2000 |
Hrana i hrana za životinje | Maksimalno dozvoljene količine (mg/kg) | |
3.1.1. | Sirovo mleko, termički obrađeno mleko i mleko za proizvodnju mlečnih proizvoda | 0,020 |
3.1.2. | Meso goveda, ovaca, svinja, konja i živine, osim iznutrica | 0,10 |
3.1.3. | Iznutrice goveda, ovaca, svinja, konja i živine | 0,50 |
3.1.4. | Meso riba(13) | 0,30 |
3.1.5. | Rakovi, osim tamnog mesa kraba i glave i grudi jastoga i sličnih velikih rakova (Nephropidea i Palinuridae) | 0,50 |
3.1.6. | Školjke | 1,5 |
3.1.7. | Glavonošci (bez utrobe) | 1,0 |
3.1.8. | Žitarice i leguminoze | 0,20 |
3.1.9. | Povrće, osim kupusnjača, lisnatog povrća, svežeg začinskog bilja i pečurki. Kod krompira maksimalne količine odnose se na oljušteni krompir | 0,10 |
3.1.10. | Kupusnjače, lisnato povrće i sledeće pečurke Agaricus bisporus (šampinjoni), Pleurotus ostreatus (bukovača), Lentinula edodes (šitaki pečurke) | 0,30 |
3.1.11. | Voće, osim bobičastog i jagodasto voća | 0,10 |
3.1.12. | Bobičasto i jagodasto voće | 0,20 |
3.1.13. | Masti i ulja, uključujući mlečnu mast | 0,10 |
3.1.14. | Voćni sokovi, rekonstituisani koncentrovani voćni sokovi i voćni nektari(2), voćni sirupi i baza citrusa (u razređenom stanju) | 0,050 |
3.1.15. | Vino (uključujući penušavo vino, osim likerskih vina) i voćna vina(3) | 0,20 |
3.1.16. | Aromatizovana vina, aromatizovana pića na bazi vina i aromatizovani kokteli na bazi vina(3) | 0,20 |
3.1.17. | Bombonski proizvodi | 0,5 |
3.1.18. | Čaj (Tea sinesis) | 2,0 |
3.1.19. | Domaći čaj | 5,0 |
3.1.20. | Čokolada | 1,0 |
3.1.21. | Čokolada bez šećera | 2,0 |
3.1.22. | Čokolada punjena | 1,0 |
3.1.23. | Dekstroza | 2,0 |
3.1.24. | Fruktoza | 0,5 |
3.1.25. | Pečurke sveže i proizvodi od pečuraka u limenoj ili ambalaži druge vrste | 1,0 |
3.1.26. | Pečurke sušene | 5,0 |
3.1.27. | Hmelj | 1,5 |
3.1.28. | Jaja i proizvodi od jaja (majonez i slični proizvodi) | 0,25 |
3.1.29. | Jaja u prahu | 1,0 |
3.1.30. | Kakao proizvodi (kakao zrno, kakao pogače i kakao prah, kakao masa i kakao lom) | 2,0 |
3.1.31. | Kvasac | 1,0 |
3.1.32. | Laktoza | 1,0 |
3.1.33. | Likeri | 0,50 |
3.1.34. | Mak | 1,0 |
3.1.35. | Margarin i srodni proizvodi | 0,10 |
3.1.36. | Med | 0,50 |
3.1.37. | Maslac i kakao maslac | 0,10 |
3.1.38. | Tvrdi sir | 1,0 |
3.1.39. | Ostali proizvodi od mleka | 0,40 |
3.1.40. | Gazirana pića | 0,30 |
3.1.41. | Sušeno povrće i voće | 3,0 |
3.1.42. | Pivo | 0,30 |
3.1.43. | Proizvodi od povrća u limenoj i ambalaži druge vrste | 1,0 |
3.1.44. | Trostruki koncentrat paradajza | 2,0 |
3.1.45. | Proizvodi od voća u limenoj i ambalaži druge vrste | 1,0 |
3.1.46. | Brašno i ostali proizvodi od žita | 0,40 |
3.1.47. | Rakije prirodne od voća i grožđa, specijalne prirodne rakije i žestoka alkoholna pića | 0,50 |
3.1.48. | Proizvodi ribarstva u limenoj i ambalaži druge vrste | 2,0 |
3.1.49. | Riblje ulje | 0,10 |
3.1.50. | Sirće | 0,30 |
3.1.51. | Šećer beli rafinisani i tečni šećer | 1,0 |
3.1.52. | Šećer smeđi | 2,0 |
3.1.53. | Seme uljarica i uljano voće | 1,0 |
Hrana i hrana za životinje | Maksimalno dozvoljene količine (mg/kg) | |
3.2.1. | Meso goveda, ovaca, svinja i živine, osim iznutrica(6) | 0,050 |
3.2.2. | Konjsko meso, osim iznutrica | 0,20 |
3.2.3. | Jetra goveda, ovaca, svinja, živine i konja | 0,50 |
3.2.4. | Bubrezi goveda, ovaca, svinja, živine i konja | 1,0 |
3.2.5. | Meso sledećih riba(23): | 0,10 |
3.2.6. | Meso tune (Auxis species)(13) | 0,20 |
3.2.7. | Meso(13) inćuna (Engraulis species) i sabljarke (Xiphias gladius) | 0,30 |
3.2.8. | Meso riba(13), osim mesa riba navedenih u tač. 3.2.5, 3.2.6. i 3.2.7. | 0,050 |
3.2.9. | Rakovi, osim tamnog mesa kraba i glave i grudi jastoga i sličnih velikih rakova (Nephropidea i Palinuridae) | 0,50 |
3.2.10. | Školjke | 1,0 |
3.2.11. | Glavonošci (bez utrobe) | 1,0 |
3.2.12 | Žitarice, osim mekinja, klica, pšenice i pirinča | 0,10 |
3.2.13. | Mekinje, klice, pšenica i pirinač | 0,20 |
3.2.14. | Soja | 0,20 |
3.2.15. | Povrće i voće, osim lisnatog povrća, sveže začinsko bilje, pečurke, stablasto povrće, korenasto i krtolasto povrće uključujući krompir(14) | 0,050 |
3.2.16. | Stablasto povrće, korenasto i krtolasto povrće uključujući krompir, osim celera(14). Kod krompira maksimalne količine odnose se na oljušteni krompir | 0,10 |
3.2.17. | Lisnato povrće, sveže začinsko bilje, celer i sledeće pečurke(14): Agaricus bisporus (šampinjoni), Pleurotus ostreatus (bukovača), Lentinula edodes (šitake pečurke) | 0,20 |
3.2.18. | Pečurke(14), osim pečurki navedenih u tački 3.2.17. | 1,0 |
3.2.19. | Mleko | 0,01 |
3.2.20. | Čokolada i proizvodi od čokolade | 0,20 |
3.2.21. | Jaja i proizvodi od jaja (majonez i srodni proizvodi) | 0,05 |
3.2.22. | Jaja u prahu | 0,30 |
3.2.23. | Kafa i surogati kafe | 1,0 |
3.2.24. | Kakao zrno | 0,50 |
3.2.25. | Kakao pogače i kakao prah | 0,20 |
3.2.26. | Kakao masa i kakao lom | 0,40 |
3.2.27. | Mak | 0,30 |
3.2.28. | Mast životinjskog porekla | 0,05 |
3.2.29. | Med | 0,03 |
3.2.30. | Tvrdi sir | 0,10 |
3.2.31. | Ostali proizvodi od mleka, osim maslaca | 0,020 |
3.2.32. | Gazirana pića | 0,030 |
3.2.33. | Sušeno povrće i voće | 0,30 |
3.2.34. | Pivo | 0,030 |
3.2.35. | Proizvodi od povrća u limenoj i ambalaži druge vrste | 0,050 |
3.2.36. | Trostruki koncentrat paradajza | 0,10 |
3.2.37. | Proizvodi od voća u limenoj i ambalaži druge vrste, osim voćnih sokova, koncentrovanih voćnih sokova, voćnih sirupa i baza citrusa (u razređenom stanju) | 0,050 |
3.2.38. | Voćni sokovi, koncentrovani voćni sokovi, voćni sirupi i baza citrusa (u razređenom stanju) | 0,03 |
3.2.39. | Brašno | 0,10 |
3.2.40. | Ostali proizvodi od žita, osim mekinja i klica | 0,050 |
3.2.41. | Proizvodi ribarstva u limenoj i ambalaži druge vrste | 0,15 |
3.2.42. | Proizvodi od glavonožaca u limenoj i ambalaži druge vrste | 1,5 |
3.2.43. | Sirće | 0,10 |
3.2.44. | Seme uljarica i uljano voće | 0,50 |
3.2.45. | Vino (uključujući penušavo vino, osim likerskih vina) i voćna vina | 0,10 |
Hrana i hrana za životinje | Maksimalno dozvoljene količine (mg/kg) | |
3.3.1. | Meso sledećih riba(13): | 1,0 |
3.3.2. | Meso riba(13) i proizvodi ribarstva, osim mesa riba i proizvoda ribarstva iz tačke 3.3.1, kao i rakovi, osim tamnog mesa kraba i glave i grudi jastoga i sličnih velikih rakova (Nephropidea i Palinuridae) | 0,50 |
3.3.3. | Pečurke sveže i proizvodi od pečuraka u limenoj ili ambalaži druge vrste | 0,5 |
3.3.4. | Pečurke sušene | 3 |
3.3.5. | Jaja i proizvodi od jaja (majonez i srodni proizvodi) | 0,05 |
3.3.6. | Jaja u prahu | 0,1 |
3.3.7. | Mak | 0,03 |
3.3.8. | Mast životinjskog porekla | 0,30 |
3.3.9. | Meso goveda, ovaca, svinja, konja i živine, osim iznutrica | 0,03 |
3.3.10. | Iznutrice goveda, ovaca, svinja, konja i živine, proizvodi od mesa i proizvodi od iznutrica | 0,10 |
3.3.11. | Mleko | 0,01 |
3.3.12. | Proizvodi od mleka (maslac, tvrdi sir, ostali proizvodi od mleka) | 0,03 |
3.3.13. | Pirinač | 0,05 |
3.3.14. | Povrće i voće sveže | 0,02 |
3.3.15. | Sušeno povrće i voće | 0,10 |
3.3.16. | Pivo | 0,01 |
3.3.17. | Proizvodi od povrća u limenoj i ambalaži druge vrste | 0,02 |
3.3.18. | Trostruki koncentrat paradajza | 0,05 |
3.3.19. | Proizvodi od voća u limenoj i ambalaži druge vrste | 0,02 |
3.3.20. | Brašno i ostali proizvodi od žita | 0,03 |
3.3.21. | Proizvodi ribarstva u limenoj i ambalaži druge vrste, osim proizvoda od riba koje žive duže (tuna, sabljarka i dr.) i školjki i sl. | 0,80 |
3.3.22. | Proizvodi ribarstva koje žive duže (tuna, sabljarka i dr.) i školjki i sl. | 1,5 |
3.3.23. | Seme uljarica i uljano voće | 0,10 |
3.3.24. | Žitarice | 0,05 |
Hrana i hrana za životinje | Maksimalno dozvoljene količine (mg/kg) | |
3.4.1. | Hrana u limenoj ambalaži, osim pića | 200 |
3.4.2. | Pića u limenoj ambalaži, uključujući sokove od voća i povrća | 100 |
3.4.3. | Rakije prirodne od voća i grožđa, specijalne prirodne rakije i žestoka alkoholna pića | 10,0 |
3.4.4. | Sirće | 10,0 |
3.4.5. | Vino (uključujući penušavo vino, osim likerskih vina) i voćna vina | 10,0 |
Hrana i hrana za životinje | Maksimalno dozvoljene količine (mg/kg) | |
3.5.1. | Bombonski proizvodi | 0,05 |
3.5.2. | Čaj (Tea sinesis) i domaći čaj | 1,0 |
3.5.3. | Čokolada i proizvodi od čokolade | 0,5 |
3.5.4. | Čokolada bez šećera i punjena čokolada | 1,0 |
3.5.5. | Kakao prah, kakao pogače, kakao masa i kakao zrno | 1,0 |
3.5.6. | Sveže i prerađene pečurke (samonikle i gajene) | 0,3 |
3.5.7. | Sušene samonikle i gajene pečurke | 1,0 |
3.5.8. | Jaja, jaja u prahu i proizvodi od jaja (majonez i srodni proizvodi) | 0,1 |
3.5.9. | Kafa i surogati kafe | 1,0 |
3.5.10. | Kvasac | 0,5 |
3.5.11. | Ulja i masti, biljnog i životinjskog porekla, margarin i srodni proizvodi | 0,1 |
3.5.12. | Nerafinisano ulje, riblje ulje i kakao maslac | 0,4 |
3.5.13. | Meso goveda, ovaca, svinja, konja i živine, osim iznutrica | 0,1 |
3.5.14. | Proizvodi od mesa goveda, ovaca, svinja, konja i živine | 0,3 |
3.5.15. | Iznutrice goveda, ovaca, svinja, konja i živine i njihovi proizvodi | 0,5 |
3.5.16. | Mleko i proizvodi od mleka | 0,1 |
3.5.17. | Sirće | 0,2 |
3.5.18. | Gazirana pića i pivo | 0,3 |
3.5.19. | Voće i povrće | 0,3 |
3.5.20. | Sušeno voće | 0,5 |
3.5.21. | Sušeno povrće i koncentrat paradajza | 1,0 |
3.5.22. | Riba(13) rečna i morska | 2,0 |
3.5.23. | Bela morska riba | 4,0 |
3.5.24. | Tuna, sabljarka, školjke i glavonošci | 8,0 |
3.5.25. | Rakovi | 15,0 |
2.5.26. | Proizvodi od rečne i morske ribe | 3,0 |
3.5.27. | Proizvodi od bele morske ribe | 6,0 |
3.5.28. | Proizvodi od tune, sabljarke, školjki i glavonožaca | 12,0 |
3.5.29. | Proizvodi od rakova | 22,5 |
3.5.30. | Sokovi od voća i povrća | 0,2 |
3.5.31. | Šećer beli rafinisani, smeđi i tečni šećer | 1,0 |
3.5.32. | Začini | 5,0 |
3.5.33. | Sušeni luk | 2,0 |
3.5.24. | Hmelj | 2,0 |
3.5.25. | Žitarice i proizvodi od žitarica | 0,5 |
3.5.26. | Dekstroza | 1,0 |
3.5.27. | Fruktoza | 1,0 |
3.5.28. | Laktoza | 1,0 |
3.5.29. | Mak | 0,5 |
3.5.30. | Med | 0,50 |
3.5.31. | Proizvodi od povrća u limenoj ambalaži druge vrste | 0,50 |
3.5.33. | Proizvodi od povrća u ambalaži druge vrste | 0,30 |
3.5.34. | Proizvodi od voća u limenoj i ambalaži druge vrste | 0,50 |
3.5.35. | Rakije prirodne od voća i grožđa, specijalne prirodne rakije i žestoka alkoholna pića | 10,0 |
3.5.36. | Riblje ulje | 0,40 |
3.5.37. | Seme uljarica i uljano voće | 1,0 |
3.5.38. | Vino (uključujući penušavo vino, osim likerskih vina) i voćna vina | 0,20 |
Hrana i hrana za životinje | Maksimalno dozvoljene količine (mg/kg) | |
3.6.1. | Alkohol sirovi i rafinisani | 10,0 |
3.6.2. | Samonikle i gajene pečurke u limenoj ambalaži | 20,0 |
3.6.3. | Likeri | 30,0 |
3.6.4. | Ulja i masti biljnog i životinjskog porekla, margarin i srodni proizvodi | 1,5 |
3.6.5. | Nerafinisana ulja, masti i riblje ulje | 5,0 |
3.6.6. | Kakao maslac | 2,0 |
3.6.7. | Med | 20,0 |
3.6.8. | Sirće | 10,0 |
3.6.9. | Povrće i proizvodi od povrća u limenoj ambalaži | 20,0 |
3.6.10. | Proizvodi ribarstva u limenoj ambalaži | 30,0 |
3.6.11. | Voće i proizvodi od voća u limenoj ambalaži | 30,0 |
3.6.12. | Sok od voća i povrća, koncentrirani sok, voćni sirup i baza citrus (razređeni) u limenoj ambalaži | 15,0 a zbir cinka, bakra i gvožđa ne sme biti viši od 20 mg/kg |
3.6.13. | Vino crveno | 20,0 |
3.6.14. | Vino roze | 15,0 |
3.6.15. | Vino belo | 10,0 |
3.6.16. | Rakija i žestoka pića | 10,0 |
Hrana i hrana za životinje | Maksimalno dozvoljene količine (mg/kg) | |
3.7.1. | Ulja i masti biljnog porekla, margarin i srodni proizvodi | 0,5 |
Hrana i hrana za životinje | Maksimalno dozvoljene količine (mg/kg) | |
3.8.1. | Alkohol sirovi i rafinisani | 10,0 |
3.8.2. | Čokolada | 15,0 |
3.8.3. | Čokolada bez šećera | 30,0 |
3.8.4. | Čokolada punjena | 20,0 |
3.8.5. | Dekstroza i laktoza | 2,0 |
3.8.6. | Fruktoza | 2,0 |
3.8.7. | Proizvodi od jaja (majonez i srodni proizvodi) | 2,0 |
3.8.8. | Kakao zrno | 70,0 |
3.8.9. | Kakao pogače i kakao prah | 50,0 |
3.8.10. | Kakao masa i kakao lom | 30,0 |
3.8.11. | Likeri | 30,0 |
3.8.12. | Margarin i srodni proizvodi | 0,1 |
3.8.13. | Mast životinjskog porekla | 0,4 |
3.8.14. | Med | 1,0 |
3.8.15. | Jetra goveda, ovaca, svinja, konja i živine | 80,0 |
3.8.16. | Proizvodi od povrća u limenoj i ambalaži druge vrste | 5,0 |
3.8.17. | Trostruki koncentrat paradajza | 20,0 |
3.8.18. | Proizvodi od voća u limenoj i ambalaži druge vrste, uključujući pržene i suvopečene plodove, semenke i srodne proizvode | 10,0 |
3.8.19. | Rakije prirodne od voća i grožđa, specijalne prirodne rakije i žestoka alkoholna pića | 10,0 |
3.8.20. | Proizvodi ribarstva u limenoj ambalaži | 30,0 |
3.8.21. | Riblje ulje | 0,4 |
3.8.22. | Sirće | 5,0 |
3.8.23. | Voćni sokovi od raznog vrsta voća, koncentrovani voćni sokovi, voćni sirupi i baza citrusa (u razređenom stanju) | 5,0 |
3.8.23. | Šećer beli rafinisani | 1,0 |
3.8.24. | Šećer smeđi i tečni šećer | 10,0 |
3.8.25. | Ulja i masti biljnog porekla rafinisana i hidrogenizovana | 0,10 |
3.8.26. | Ulja i masti biljnog porekla nerafinisana i kakao maslac | 0,40 |
3.8.27. | Vina | 3,0 |
Hrana i hrana za životinje | Maksimalno dozvoljene količine (mg/kg) | |
3.9.1. | Alkohol sirovi i rafinisani | 2,0 |
3.9.2. | Gljive u limenoj ambalaži | 20,0 |
3.9.3. | Likeri | 2,0 |
3.9.4. | Med | 10,0 |
3.9.5. | Mesni proizvodi u konzervi | 100 |
3.9.6. | Mesni proizvodi od iznutrica | 100 |
3.9.7. | Proizvodi od voća i povrća u limenoj ambalaži | 20,0 |
3.9.8. | Rakije prirodne od voća i grožđa, specijalne prirodne rakije i žestoka alkoholna pića | 2,0 |
3.9.9. | Proizvodi ribarstva u limenoj ambalaži | 100 |
3.9.10. | Sirće | 5,0 |
3.9.11. | Sok od raznih vrsta voća u limenoj i ambalaži druge vrste | 5,0 |
3.9.12. | Koncentrisani voćni sok, voćni sirup i baza citrusa (u razređenom stanju) u limenoj ambalaži | 5,0 |
3.9.13. | Vina | 5,0 |
4. 3-MONOHLOROPROPAN-1,2-DIOL (3-MCPD)
Hrana i hrana za životinje | Maksimalno dozvoljene količine (μg/kg) | |
4.1. | Hidrolizovani protein povrća(14) | 20 |
4.2. | Sos od soje(15) | 20 |
5. DIOKSINI I POLIHLOROVANI BIFENILI (PCB)
5.1. Maksimalno dozvoljene količine polihlorovanih bifenila (PCB) koje se primenjuju do 30. juna 2012.
Hrana i hrana za životinje | Maksimalno dozvoljene količine PCB (mg/kg) | |
5.1.1. | Mleko i proizvodi od mleka (na sadržaj masti) | 1,0 |
5.1.2. | Meso goveda, ovaca, svinja, konja i živine i proizvodi od mesa goveda, ovaca, svinja, konja i živine (na sadržaj masti) | 2,0 |
5.1.3. | Jaja (bez ljuske) | 0,30 |
5.1.4. | Ribe, školjke, rakovi i mekušci (jestivi deo) | 3,0 |
5.2. Maksimalno dozvoljene količine koje se primenjuju od 1. jula 2012. godine(16)
Hrana i hrana za životinje | Maksimalno dozvoljene količine | ||
Suma dioksina | Suma dioksina i PCB-a (WHO-PCDD/F-PCB-TEQ)(17) | ||
5.2.1. | Meso i proizvodi od mesa (osim jestivih iznutrica) sledećih životinja(6): | ||
- goveda i ovaca | 3,0 pg/g masti(18) | 4,5 pg/g masti(18) | |
- pernate životinje | 2,0 pg/g masti(18) | 4,0 pg/g masti(18) | |
- svinja | 1,0 pg/g masti(18) | 1,5 pg/g masti(18) | |
5.2.2. | Jetra kopnenih životinja iz tačke 5.1. i iz njih dobijenih proizvoda | 6,0 pg/g masti(18) | 12,0 pg/g masti(18) |
5.2.3. | Meso ribe i proizvodi ribarstva, osim jegulja(13) i rakove, osim tamnog mesa raka te glave i grudi jastoga i sličnih velikih rakova (Nephropidae i Palinuridae) | 4,0 pg/g | 8,0 pg/g |
5.2.4. | Meso jegulje (Anguilla anguilla) i njeni proizvodi | 4,0 pg/g | 12,0 pg/g |
5.2.5. | Sirovo mleko i proizvodi od mleka, uključujući maslac | 3,0 pg/g pg/g masti(18) | 6,0 pg/g masti(18) |
5.2.6. | Kokošija jaja i proizvodi od jaja | 3,0 pg/g masti(18) | 6,0 pg/g masti(18) |
5.2.7. | Životinjske masti: | ||
- goveda i ovaca | 3,0 pg/g masti | 4,5 pg/g masti | |
- živine | 2,0 pg/g masti | 4,0 pg/g masti | |
- svinjska | 1,0 pg/g masti | 1,5 pg/g masti | |
5.2.8. | Mešane životinjske masti | 2,0 pg/g masti | 3,0 pg/g masti |
5.2.9. | Biljna ulja i masti | 0,75 pg/g masti | 1,5 pg/g masti |
5.2.10. | Riblja ulja (ulje iz tela ribe, ulje iz riblje jetre i ulja iz drugih morskih organizama) namenjeno za ishranu ljudi | 2,0 pg/g masti | 10,0 pg/g masti |
5.2.11. | Riblja jetra i proizvodi od riblje jetre, osim ulja drugih morskih organizama iz tačke 5.10. | - | 25 pg/g(17)(19) |
6. POLICIKLIČNI AROMATIČNI UGLJOVODONICI
Hrana i hrana za životinje | Maksimalno dozvoljene količine (μg/kg) | |
6.1.1. | Ulja i masti (osim kakao maslaca) za neposrednu ishranu ljudi ili kao sastojak u hrani | 2,0 |
6.1.2. | Dimljeno meso i dimljeni proizvodi od mesa | 5,0 |
6.1.3. | Meso dimljene ribe, dimljeni proizvodi ribarstva(13), osim školjkaša, dimljeni rakovi, osim tamnog mesa raka, glave i grudi jastoga i sličnih velikih rakova (Nephropidae i Palinuridae) i osim školjki | 5,0 |
6.1.4. | Meso ribe(13), osim dimljene ribe | 2,0 |
6.1.5. | Rakovi, osim dimljenih rakova i tamnog mesa raka, glave i grudi jastoga i sličnih velikih rakova (Nephropidae i Palinuridae) i glavonošci, osim dimljenih | 5,0 |
6.1.6. | Školjke | 10,0 |
(1) | Maksimalno dozvoljene količine ne odnose se na sveži spanać koji se prerađuje direktno sa polja u objektu za preradu. | |||||||||||||
(2) | Maksimalno dozvoljena količina odnosi se na gotove proizvode, koji se stavljaju u promet ili su pripremljeni prema uputstvu proizvođača. | |||||||||||||
(3) | Maksimalno dozvoljene količine odnose se na jestivi deo kikirikija i jezgraste plodove. Ako se ispituje kikiriki i jezgrasti plodovi u ljusci, pri izračunavanju sadržaja aflatoksina smatra se da se ukupna kontaminacija odnosi na jestivi deo. | |||||||||||||
(4) | Kada se primenjuju maksimalno dozvoljene količine kontaminenata na hranu koja je sušena, razređena, prerađena ili koja je dobijena od više sastojaka, u obzir se uzima sledeće: | |||||||||||||
- promena koncentracije konataminenata zbog postupaka sušenja ili razređivanja, | ||||||||||||||
- promena koncentracije konataminenata zbog postupaka prerade, | ||||||||||||||
- relativni odnosi sastojaka u hrani, | ||||||||||||||
- analitička granica kvantifikacije. | ||||||||||||||
Subjekti u poslovanju hranom treba da obezbede i potvrde specifičnu koncentraciju, odnosno faktor razređivanja za postupke sušenja, razređivanja, prerade hrane i/ili mešanje hrane ili za postupke sušenja, razređivanja, prerade hrana i hrane koja je dobijena od više sastojaka. | ||||||||||||||
(5) | Maksimalno dozvoljena količina odnosi se na suvu materiju | |||||||||||||
(6) | Kategorije hrane u skladu sa propisima kojima se uređuju proizvodnja, kategorisanje i deklarisanje vina, kao i proizvodnja, kvalitet i deklarisanje alkoholnih pića. | |||||||||||||
(7) | Kategorije hrane u skladu sa propisima kojima se uređuju voćni sokovi i njima srodni proizvodi. | |||||||||||||
(8) | Maksimalno dozvoljene količine primenjuju se na čist i nerazređen ekstrakt gde je 1 kilogram ekstrakta dobija od 3-4 kilograma korena sladića - gospinog bilja. | |||||||||||||
(9) | U svrhu primene maksimalno dozvoljenih količina deoksinivalenola i zearalenona, pirinač nije uključen u žitarice, a proizvodi od pirinča nisu uključeni u proizvode od žitarica. | |||||||||||||
(10) | Maksimalno dozvoljene količine koriste se za neprerađene žitarice koje se stavljaju u promet za primarnu obradu. Primarna obrada označava svaku fizičku ili toplotnu obradu zrna, osim sušenja. U sistemu integrisane proizvodnje i prerade, maksimalno dozvoljene količine odnose se na neprerađene žitarice, ako su namenjene primarnoj obradi. | |||||||||||||
(11) | Izuzetak je kukuruz kod koga je jasno navedeno (kroz označavanje) da je namenjen za preradu mokrom meljavom. | |||||||||||||
(12) | Testenina (suva) je testenina koja sadrži 12% vode. | |||||||||||||
(13) | Ako se ribe konzumiraju cele, maksimalno dozvoljena količina se odnosi na celu ribu. | |||||||||||||
(14) | Maksimalno dozvoljena količina odnosi se na voće i povrće nakon pranja i odvajanja jestivih delova. | |||||||||||||
(15) | Maksimalno dozvoljena količina odnosi se na tečni proizvod koji sadrži 40% suve materije, što odgovara dozvoljenoj količini od 50 μg/kg u suvoj materiji. Količina se prilagođava srazmerno sadržaju suve materije u proizvodu. | |||||||||||||
(16) | Dioksini (suma polihlorovanih dibenzo-para-dioksina-PCDD i polihlorovanih dibenzofurana-PCDF), izraženi kao toksični ekvivalent prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji-WHO, koristeći faktor ekvivalentne toksičnosti-WHO-TEF), kao i suma dioksina i dioksinu sličnih PCB (suma PCDD, PCDF i polihlorovanih bifenila-PCB, izražena kao toksični ekvivalent WHO koristeći WHO-TEF). WHO-TEF za procenu rizika za zdravlje ljudi zasnovana je na zaključcima zasedanja Svetske zdravstvene organizacije u Stokholmu u Švedskoj od 15-18.06.1997. (Van der Berg et al., (1998) Toxic Equivalency Factors (TEFs) for PCBs, PCDDs, PCDFs for Humans and for Wildlife Environmental Health Perspectives, 106 (12), 775). | |||||||||||||
|
| |||||||||||||
| Korišćene skraćenice: "T" = tetra; "Pe" = penta; "Hh" = heksa; "Hp" = hepta; "O" = okta; "CDD" = hlorodibenzodioksin, "CDF" = hlorodibenzofuran, "CB" = hlorobifenil. | |||||||||||||
(17) | Gornje koncentracije: gornje koncentracije se izračunavaju na osnovu pretpostavke da su sve vrednosti različitih kongenera koje su ispod granice kvantifikacije jednake kvantifikacijskoj granici. | |||||||||||||
(18) | Maksimalno dozvoljena količina ne primenjuje se na hranu koja sadrži < 1% masti. | |||||||||||||
(19) | U slučaju konzervisane riblje jetre, maksimalna dozvoljena količina se odnosi na jestivi sadržaj konzerve. | |||||||||||||
(20) | Benzopiren, za koji su navedene maksimalno dozvoljene količine, koristi se kao pokazatelj prisustva i dejstva kancerogenih policikličkih aromatičnih ugljovodonika. |