Prethodni

Prilog 5

 

Maksimalno dozvoljene količine određenih kontaminenata u hrani i hrani za životinje

1. NITRATI

 

Hrana i hrana za životinje

Maksimalno dozvoljene količine (mg NO3/kg)

1.1.

Sveži spanać (Spinacia oleracea)(1)

Ubran od 1. oktobra do 31. marta

3000

Ubran od 1. aprila do 30. septembra

2500

1.2.

Prerađeni spanać, duboko smrznut ili smrznut

 

2000

1.3.

Sveža zelena salata (Lactuca sativa L.) (proizvedena u stakleniku i na otvorenom), izuzev zelene salate navedene pod tačkom 1.4.

Ubrana od 1. oktobra do 31. marta:

Proizvedena u stakleniku

4500

Proizvedena na otvorenom

4000

Ubrana od 1. aprila do 30. septembra

Proizvedena u stakleniku

3500

Proizvedena na otvorenom

2500

1.4.

Zelena salata tipa Iceberg

Proizvedena u stakleniku

2500

Proizvedena na otvorenom

2000

1.5. 

Prerađena hrana na bazi žitarica(2)

200

2. MIKOTOKSINI

2.1. Aflatoksini

Hrana i hrana za životinje

Maksimalno dozvoljene količine (μg/kg)

B1

Suma B1, B2, G1 i G2

M1

2.1.1.

Kikiriki i druge uljarice koji su predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuje pre upotrebe za ljudsku ishranu ili se koriste kao sastojak hrane, osim kikirikija i drugih uljarica za drobljenje za proizvodnju rafinisanog biljnog ulja

8,0(3)

15,0(3)

-

2.1.2.

Bademi, pistaći i jezgra iz koštica kajsija koji su predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuju pre upotrebe za ishranu ljudi ili se koriste kao sastojak hrane

12,0(3)

15,0(3)

-

2.1.3.

Brazilski orah ili lešnici koji su predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuju pre upotrebe za ishranu ljudi ili se koriste kao sastojak hrane

8,0(3)

15,0(3)

-

2.1.4.

Jezgrasto voće, osim jezgrastog voća navedenog u tač. 2.1.2. i 2.1.3. koje je predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuje pre upotrebe za ishranu ljudi ili se koristi kao sastojak hrane

8,0(3)

15,0(3)

-

2.1.5.

Kikiriki i druge uljarice koji su predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuju pre upotrebe za ishranu ljudi ili se koriste kao sastojak hrane, osim:
- sirovih biljnih ulja namenjenih za preradu i
- rafinisanog biljnog ulja

2,0

4,0

-

2.1.6.

Bademi, pistaći i jezgra iz koštica kajsija namenjeni za ishranu ljudi ili se koriste kao sastojak hrane(4)

8,0(3)

10,0(3)

-

2.1.7.

Brazilski orah ili lešnici namenjeni za ishranu ljudi ili se koriste kao sastojak hrane(4)

8,0(3)

10,0(3)

-

2.1.8.

Jezgrasto voće, osim jezgrastog voća navedenog u tač. 2.1.6. i 2.1.7. i proizvodi dobijeni od njih namenjeni za ishranu ljudi ili se koriste kao sastojak hrane

2,0(3)

4,0(3)

-

2.1.9.

Sušeno voće koje je predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuje pre upotrebe za ishranu ljudi ili se koriste kao sastojak hrane

5,0

10,0

-

2.1.10.

Sušeno voće i proizvodi dobijeni od njih koji su predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuje pre upotrebe za ishranu ljudi ili se koriste kao sastojak hrane

5,0

10,0

-

2.1.11.

Sve žitarice i svi proizvodi dobijeni od žitarica, uključujući i obrađene proizvode od žitarica, osim hrane navedene u tač. 2.1.12. i 2.1.15.

2,0

4,0

-

2.1.12

Kukuruz i pirinač koji su predmet sortiranja ili se drugačije fizički (mehanički) obrađuju pre upotrebe za ishranu ljudi ili se koriste kao sastojak hrane

5,0

10,0

-

2.1.13

Sirovo mleko, termički obrađeno mleko i mleko za proizvodnju mlečnih proizvoda

-

-

0,050

2.1.14

Sledeće vrste začina:
- Capsicum spp. (sušeni plodovi, celi ili mleveni, uključujući čili, čili u prahu, feferone i papričicu)
- Piper spp. (plodovi, uključujući beli i crni biber)
- Myristica fragrans (muškatni oraščić)
- Zingiber officinale (đumbir)
- Curcuma longa (kurkuma)
- Mešavine začina koje sadrže jedan ili više prethodno pomenutih začina

5,0

10,0

-

2.1.15.

Prerađena hrana na bazi žitarica(5)

0,10

-

-

2.2. Ohratoksin A

Hrana i hrana za životinje

Maksimalno dozvoljene količine (μg/kg)

2.2.1.

Neprerađene žitarice

5,0

2.2.2.

Svi proizvodi dobijeni od neprerađenih žitarica, kao i prerađeni proizvodi od žitarica i žitarice za neposrednu ishranu ljudi, osim hrane navedene u tački 2.2.9.

3,0

2.2.3.

Suvo grožđe (sve vrste)

10,0

2.2.4.

Pržena kafa i mlevena pržena kafa, osim instant kafe

5,0

2.2.5.

Instant kafa

10,0

2.2.6.

Vino (uključujući penušavo vino, osim likerskih vina i vina sa sadržajem alkohola ne manjim od 15% vol) i voćna vina(6)

2,0

2.2.7.

Aromatizovana vina, aromatizovana pića na bazi vina i aromatizovani kokteli na bazi vina(6)

2,0

2.2.8.

Sok od grožđa, rekonstituisani koncentrovani sok od grožđa, nektar od grožđa, šira i rekonstituisana koncentrovana šira namenjeni za neposrednu ishranu ljudi(7)

2,0

2.2.9.

Prerađena hrana na bazi žitarica(5)

0,50

2.2.10.

Sledeće vrste začina:
- Capsicum spp. (sušeni plodovi, celi ili mleveni, uključujući čili, čili u prahu, feferone i papričicu)
- Piper spp. (plodovi, uključujući beli i crni biber)
- Myristica fragrans (muškatni oraščić)
- Zingiber officinale (đumbir)
- Curcuma longa (kurkuma)
- Mešavine začina koje sadrže jedan ili više prethodno pomenutih začina

30 μg/kg do 30. juna 2012. godine
15 μg/kg od 1. jula 2012. godine

2.2.12.

Sladić - gospino bilje (Glycyrrhiza glabra, Glycyrrhiza inflate i druge vrste)

2.2.12.1.

Koren sladića - gospinog bilja, sastojak lekovitog bilja

20

2.2.12.2.

Ekstrakt korena sladića - gospinog bilja(8), za upotrebu kao hrana, a naročito za alkoholna pića i konditorske proizvode

80

2.3. Patulin

Hrana i hrana za životinje

Maksimalno dozvoljene količine (μg/kg)

2.3.1.

Voćni sokovi, rekonstituisani koncentrovani voćni sokovi i voćni nektari(7)

50

2.3.2.

Alkoholna pića(6), jabukovo vino (cider) i druga fermentisana pića dobijena od jabuka ili koja sadrže sok od jabuke

50

2.3.3.

Proizvodi od jabuke u čvrstom stanju, uključujući kompot od jabuke, pirea od jabuke, namenjeni za neposrednu ishranu ljudi

25

2.4. Deoksinivalenol(9)

Hrana i hrana za životinje

Maksimalno dozvoljene količine (μg/kg)

2.4.1.

Neprerađene žitarice(10), osim durum pšenice, zobi i kukuruza

1250

2.4.2.

Neprerađena durum pšenica i zob(10)

1750

2.4.3.

Neprerađeni kukuruz(10), osim neprerađenog kukuruza namenjenog za preradu vlažnim mlevenjem(11)

1750

2.4.4.

Žitarice, brašno, mekinje i klice žitarica namenjeni za neposrednu ishranu ljudi, osim hrane navedene u tač. 2.4.7, 2.4.8. i 2.4.9.

750

2.4.5.

Testenina (suva)(12)

750

2.4.6.

Hleb (uključujući male pekarske proizvode), pecivo, keks, snek proizvodi i žita za doručak

500

2.4.7.

Prerađena hrana na bazi žitarica(5)

200

2.4.8.

Frakcije samlevenog kukuruza sa veličinom čestica > 500 mikrona, koji pripadaju tarifnoj oznaci CN 1103 13 ili CN 1103 20 40, i drugi proizvodi od samlevenog kukuruza sa veličinom čestica > 500 mikrona koji se ne koriste za neposrednu ishranu ljudi, a koji pripadaju tarifnoj oznaci CN 1904 10 10

750

2.4.9.

Frakcije samlevenog kukuruza sa veličinom čestica ≤ 500 mikrona, koji pripadaju tarifnoj oznaci CN 1102 20 i drugi proizvodi od samlevenog kukuruza sa veličinom čestica ≤ 500 mikrona koji se ne koriste za neposrednu ishranu ljudi, a koji pripadaju tarifnoj oznaci CN 1904 10 10

1250

2.5. Zearalenon(9)

Hrana i hrana za životinje

Maksimalno dozvoljene količine (μg/kg)

2.5.1.

Neprerađene žitarice(10), osim kukuruza

100

2.5.2.

Neprerađeni kukuruz(10), osim neprerađenog kukuruza namenjenog za preradu vlažnim mlevenjem(11)

350

2.5.3.

Žitarice, brašno, mekinje i klice žitarica namenjeni za neposrednu ishranu ljudi, osim hrane navedene u tač. 2.5.6, 2.5.7, 2.5.8. i 2.5.9.

75

2.5.4.

Rafinisano kukuruzno ulje

400

2.5.5.

Hleb (uključujući male pekarske proizvode), pecivo, keks, snek proizvodi i žita za doručak, osim snek proizvoda od kukuruza i žita za doručak na bazi kukuruza

50

2.5.6.

Kukuruz namenjen za neposrednu ishranu ljudi, snek proizvodi od kukuruza i žitarice za doručak na bazi kukuruza

100

2.5.7.

Prerađena hrana na bazi žitarica (osim prerađene hrane na bazi kukuruza)(5)

20

2.5.8.

Frakcije samlevenog kukuruza sa veličinom čestica > 500 mikrona, koji pripadaju tarifnoj oznaci CN 1103 13 ili CN 1103 20 40, i drugi proizvodi od samlevenog kukuruza sa veličinom čestica > 500 mikrona koji se ne koriste za neposrednu ishranu ljudi, a koji pripadaju tarifnoj oznaci CN 1904 10 10

200

2.5.9.

Frakcije samlevenog kukuruza sa veličinom čestica ≤ 500 mikrona, koji pripadaju tarifnoj oznaci CN 1102 20 i drugi proizvodi od samlevenog kukuruza sa veličinom čestica ≤ 500 mikrona koji se ne koriste za neposrednu ishranu ljudi, a koji pripadaju tarifnoj oznaci CN 1904 10 10

300

2.6. Fumonizini

Hrana i hrana za životinje

Maksimalno dozvoljene količine (μg/kg)
Suma B1 i B2

2.6.1.

Neprerađeni kukuruz(10), osim neprerađenog kukuruza namenjenog za preradu vlažnim mlevenjem(11)

4000

2.6.2.

Kukuruz za neposrednu ishranu ljudi, hrana na bazi kukuruza namenjena za neposrednu ishranu ljudi, osim hrane navedene u tač. 2.6.3. i 2.6.4.

1000

2.6.3.

Žita za doručak na bazi kukuruza i snek proizvodi od kukuruza

800

2.6.4.

Prerađena hrana na bazi kukuruza(5)

200

2.6.5.

Frakcije samlevenog kukuruza sa veličinom čestica > 500 mikrona, koji pripadaju tarifnoj oznaci CN 1103 13 ili CN 1103 20 40, i drugi proizvodi od samlevenog kukuruza sa veličinom čestica > 500 mikrona koji se ne koriste za neposrednu ishranu ljudi, a koji pripadaju tarifnoj oznaci CN 1904 10 10

1400

2.6.6.

Frakcije samlevenog kukuruza sa veličinom čestica ≤ 500 mikrona, koji pripadaju tarifnoj oznaci CN 1102 20 i drugi proizvodi od samlevenog kukuruza sa veličinom čestica ≤ 500 mikrona koji se ne koriste za neposrednu ishranu ljudi, a koji pripadaju tarifnoj oznaci CN 1904 10 10

2000

3. METALI I NEMETALI

3.1. Olovo

Hrana i hrana za životinje

Maksimalno dozvoljene količine (mg/kg)

3.1.1.

Sirovo mleko, termički obrađeno mleko i mleko za proizvodnju mlečnih proizvoda

0,020

3.1.2.

Meso goveda, ovaca, svinja, konja i živine, osim iznutrica

0,10

3.1.3.

Iznutrice goveda, ovaca, svinja, konja i živine

0,50

3.1.4.

Meso riba(13)

0,30

3.1.5.

Rakovi, osim tamnog mesa kraba i glave i grudi jastoga i sličnih velikih rakova (Nephropidea i Palinuridae)

0,50

3.1.6.

Školjke

1,5

3.1.7.

Glavonošci (bez utrobe)

1,0

3.1.8.

Žitarice i leguminoze

0,20

3.1.9.

Povrće, osim kupusnjača, lisnatog povrća, svežeg začinskog bilja i pečurki. Kod krompira maksimalne količine odnose se na oljušteni krompir

0,10

3.1.10.

Kupusnjače, lisnato povrće i sledeće pečurke Agaricus bisporus (šampinjoni), Pleurotus ostreatus (bukovača), Lentinula edodes (šitaki pečurke)

0,30

3.1.11.

Voće, osim bobičastog i jagodasto voća

0,10

3.1.12.

Bobičasto i jagodasto voće

0,20

3.1.13.

Masti i ulja, uključujući mlečnu mast

0,10

3.1.14.

Voćni sokovi, rekonstituisani koncentrovani voćni sokovi i voćni nektari(2), voćni sirupi i baza citrusa (u razređenom stanju)

0,050

3.1.15.

Vino (uključujući penušavo vino, osim likerskih vina) i voćna vina(3)

0,20

3.1.16.

Aromatizovana vina, aromatizovana pića na bazi vina i aromatizovani kokteli na bazi vina(3)

0,20

3.1.17.

Bombonski proizvodi

0,5

3.1.18.

Čaj (Tea sinesis)

2,0

3.1.19.

Domaći čaj

5,0

3.1.20.

Čokolada

1,0

3.1.21.

Čokolada bez šećera

2,0

3.1.22.

Čokolada punjena

1,0

3.1.23.

Dekstroza

2,0

3.1.24.

Fruktoza

0,5

3.1.25.

Pečurke sveže i proizvodi od pečuraka u limenoj ili ambalaži druge vrste

1,0

3.1.26.

Pečurke sušene

5,0

3.1.27.

Hmelj

1,5

3.1.28.

Jaja i proizvodi od jaja (majonez i slični proizvodi)

0,25

3.1.29.

Jaja u prahu

1,0

3.1.30.

Kakao proizvodi (kakao zrno, kakao pogače i kakao prah, kakao masa i kakao lom)

2,0

3.1.31.

Kvasac

1,0

3.1.32.

Laktoza

1,0

3.1.33.

Likeri

0,50

3.1.34.

Mak

1,0

3.1.35.

Margarin i srodni proizvodi

0,10

3.1.36.

Med

0,50

3.1.37.

Maslac i kakao maslac

0,10

3.1.38.

Tvrdi sir

1,0

3.1.39.

Ostali proizvodi od mleka

0,40

3.1.40.

Gazirana pića

0,30

3.1.41.

Sušeno povrće i voće

3,0

3.1.42.

Pivo

0,30

3.1.43.

Proizvodi od povrća u limenoj i ambalaži druge vrste

1,0

3.1.44.

Trostruki koncentrat paradajza

2,0

3.1.45.

Proizvodi od voća u limenoj i ambalaži druge vrste

1,0

3.1.46.

Brašno i ostali proizvodi od žita

0,40

3.1.47.

Rakije prirodne od voća i grožđa, specijalne prirodne rakije i žestoka alkoholna pića

0,50

3.1.48.

Proizvodi ribarstva u limenoj i ambalaži druge vrste

2,0

3.1.49.

Riblje ulje

0,10

3.1.50.

Sirće

0,30

3.1.51.

Šećer beli rafinisani i tečni šećer

1,0

3.1.52.

Šećer smeđi

2,0

3.1.53.

Seme uljarica i uljano voće

1,0

3.2. Kadmijum

Hrana i hrana za životinje

Maksimalno dozvoljene količine (mg/kg)

3.2.1.

Meso goveda, ovaca, svinja i živine, osim iznutrica(6)

0,050

3.2.2.

Konjsko meso, osim iznutrica

0,20

3.2.3.

Jetra goveda, ovaca, svinja, živine i konja

0,50

3.2.4.

Bubrezi goveda, ovaca, svinja, živine i konja

1,0

3.2.5.

Meso sledećih riba(23):
palamide (Sarda sarda)
fratra (Diplodus vulgaris)
jegulje (Anguilla anguilla)
sivi cipal (Mugil labrosus labrosus)
skad (Trachurus species)
pučinke (Luvarus imperialis)
skuša (Scomber species)
sardine (Sardina pilchardus)
srdele(Sardinops species)
tuna (Thunnus species, Euthynnus species, Katsuwonus pelamis)
list (Dicologoglossa cuneata)

0,10

3.2.6.

Meso tune (Auxis species)(13)

0,20

3.2.7.

Meso(13) inćuna (Engraulis species) i sabljarke (Xiphias gladius)

0,30

3.2.8.

Meso riba(13), osim mesa riba navedenih u tač. 3.2.5, 3.2.6. i 3.2.7.

0,050

3.2.9.

Rakovi, osim tamnog mesa kraba i glave i grudi jastoga i sličnih velikih rakova (Nephropidea i Palinuridae)

0,50

3.2.10.

Školjke

1,0

3.2.11.

Glavonošci (bez utrobe)

1,0

3.2.12

Žitarice, osim mekinja, klica, pšenice i pirinča

0,10

3.2.13.

Mekinje, klice, pšenica i pirinač

0,20

3.2.14.

Soja

0,20

3.2.15.

Povrće i voće, osim lisnatog povrća, sveže začinsko bilje, pečurke, stablasto povrće, korenasto i krtolasto povrće uključujući krompir(14)

0,050

3.2.16.

Stablasto povrće, korenasto i krtolasto povrće uključujući krompir, osim celera(14). Kod krompira maksimalne količine odnose se na oljušteni krompir

0,10

3.2.17.

Lisnato povrće, sveže začinsko bilje, celer i sledeće pečurke(14): Agaricus bisporus (šampinjoni), Pleurotus ostreatus (bukovača), Lentinula edodes (šitake pečurke)

0,20

3.2.18.

Pečurke(14), osim pečurki navedenih u tački 3.2.17.

1,0

3.2.19.

Mleko

0,01

3.2.20.

Čokolada i proizvodi od čokolade

0,20

3.2.21.

Jaja i proizvodi od jaja (majonez i srodni proizvodi)

0,05

3.2.22.

Jaja u prahu

0,30

3.2.23.

Kafa i surogati kafe

1,0

3.2.24.

Kakao zrno

0,50

3.2.25.

Kakao pogače i kakao prah

0,20

3.2.26.

Kakao masa i kakao lom

0,40

3.2.27.

Mak

0,30

3.2.28.

Mast životinjskog porekla

0,05

3.2.29.

Med

0,03

3.2.30.

Tvrdi sir

0,10

3.2.31.

Ostali proizvodi od mleka, osim maslaca

0,020

3.2.32.

Gazirana pića

0,030

3.2.33.

Sušeno povrće i voće

0,30

3.2.34.

Pivo

0,030

3.2.35.

Proizvodi od povrća u limenoj i ambalaži druge vrste

0,050

3.2.36.

Trostruki koncentrat paradajza

0,10

3.2.37.

Proizvodi od voća u limenoj i ambalaži druge vrste, osim voćnih sokova, koncentrovanih voćnih sokova, voćnih sirupa i baza citrusa (u razređenom stanju)

0,050

3.2.38.

Voćni sokovi, koncentrovani voćni sokovi, voćni sirupi i baza citrusa (u razređenom stanju)

0,03

3.2.39.

Brašno

0,10

3.2.40.

Ostali proizvodi od žita, osim mekinja i klica

0,050

3.2.41.

Proizvodi ribarstva u limenoj i ambalaži druge vrste

0,15

3.2.42.

Proizvodi od glavonožaca u limenoj i ambalaži druge vrste

1,5

3.2.43.

Sirće

0,10

3.2.44.

Seme uljarica i uljano voće

0,50

3.2.45.

Vino (uključujući penušavo vino, osim likerskih vina) i voćna vina

0,10

3.3. Živa

Hrana i hrana za životinje

Maksimalno dozvoljene količine (mg/kg)

3.3.1.

Meso sledećih riba(13):
grdobina (Lophius sp.),
atlantski som (Anarhichas lupus),
palamida (Sarda sarda),
jegulja (Anguilla species),
zvezdooka (Hoplostethus species),
grenadira (Coryphaenoides rupestris),
velika ploča (Hippoglossus hippoglossus),
kingklip (Genypterus capensis),
marlina (Makaira sp.),
patarače (Lepidorhombus sp.),
trlja (Mullus sp.),
ružičasta jegulja (Genypterus blacodes)
štuka (Esox lucius),
atlantska pastirica (Orcynopsis unicolor),
ugotica (Trisopterus minutus),
portugalski morski som (Centroscymnus coelolepis),
raže (Raja sp.),
škarpine (Sebastes marinus, S. mentella, S. viviparus),
lepezasta sabljarka (Istiophorus platypterus),
Lepidopus caudatus,
Aphanopus carbo
arbuna (Pagellus species)
sve vrste morskih pasa,
lokarde (Lepidocybium flavobrunneum, Ruvettus pretiosus, Gempylus serpens),
jesetre (Acipenser sp.),
sabljarka (Xiphias gladius),
tune (Thunnus species, Euthynnus species, Katsuwonus pelamis)

1,0

3.3.2.

Meso riba(13) i proizvodi ribarstva, osim mesa riba i proizvoda ribarstva iz tačke 3.3.1, kao i rakovi, osim tamnog mesa kraba i glave i grudi jastoga i sličnih velikih rakova (Nephropidea i Palinuridae)

0,50

3.3.3.

Pečurke sveže i proizvodi od pečuraka u limenoj ili ambalaži druge vrste

0,5

3.3.4.

Pečurke sušene

3

3.3.5.

Jaja i proizvodi od jaja (majonez i srodni proizvodi)

0,05

3.3.6.

Jaja u prahu

0,1

3.3.7.

Mak

0,03

3.3.8.

Mast životinjskog porekla

0,30

3.3.9.

Meso goveda, ovaca, svinja, konja i živine, osim iznutrica

0,03

3.3.10.

Iznutrice goveda, ovaca, svinja, konja i živine, proizvodi od mesa i proizvodi od iznutrica

0,10

3.3.11.

Mleko

0,01

3.3.12.

Proizvodi od mleka (maslac, tvrdi sir, ostali proizvodi od mleka)

0,03

3.3.13.

Pirinač

0,05

3.3.14.

Povrće i voće sveže

0,02

3.3.15.

Sušeno povrće i voće

0,10

3.3.16.

Pivo

0,01

3.3.17.

Proizvodi od povrća u limenoj i ambalaži druge vrste

0,02

3.3.18.

Trostruki koncentrat paradajza

0,05

3.3.19.

Proizvodi od voća u limenoj i ambalaži druge vrste

0,02

3.3.20.

Brašno i ostali proizvodi od žita

0,03

3.3.21.

Proizvodi ribarstva u limenoj i ambalaži druge vrste, osim proizvoda od riba koje žive duže (tuna, sabljarka i dr.) i školjki i sl.

0,80

3.3.22.

Proizvodi ribarstva koje žive duže (tuna, sabljarka i dr.) i školjki i sl.

1,5

3.3.23.

Seme uljarica i uljano voće

0,10

3.3.24.

Žitarice

0,05

3.4. Kalaj (neorganski)

Hrana i hrana za životinje

Maksimalno dozvoljene količine (mg/kg)

3.4.1.

Hrana u limenoj ambalaži, osim pića

200

3.4.2.

Pića u limenoj ambalaži, uključujući sokove od voća i povrća

100

3.4.3.

Rakije prirodne od voća i grožđa, specijalne prirodne rakije i žestoka alkoholna pića

10,0

3.4.4.

Sirće

10,0

3.4.5.

Vino (uključujući penušavo vino, osim likerskih vina) i voćna vina

10,0

3.5. Arsen (ukupni)

Hrana i hrana za životinje

Maksimalno dozvoljene količine (mg/kg)

3.5.1.

Bombonski proizvodi

0,05

3.5.2.

Čaj (Tea sinesis) i domaći čaj

1,0

3.5.3.

Čokolada i proizvodi od čokolade

0,5

3.5.4.

Čokolada bez šećera i punjena čokolada

1,0

3.5.5.

Kakao prah, kakao pogače, kakao masa i kakao zrno

1,0

3.5.6.

Sveže i prerađene pečurke (samonikle i gajene)

0,3

3.5.7.

Sušene samonikle i gajene pečurke

1,0

3.5.8.

Jaja, jaja u prahu i proizvodi od jaja (majonez i srodni proizvodi)

0,1

3.5.9.

Kafa i surogati kafe

1,0

3.5.10.

Kvasac

0,5

3.5.11.

Ulja i masti, biljnog i životinjskog porekla, margarin i srodni proizvodi

0,1

3.5.12.

Nerafinisano ulje, riblje ulje i kakao maslac

0,4

3.5.13.

Meso goveda, ovaca, svinja, konja i živine, osim iznutrica

0,1

3.5.14.

Proizvodi od mesa goveda, ovaca, svinja, konja i živine

0,3

3.5.15.

Iznutrice goveda, ovaca, svinja, konja i živine i njihovi proizvodi

0,5

3.5.16.

Mleko i proizvodi od mleka

0,1

3.5.17.

Sirće

0,2

3.5.18.

Gazirana pića i pivo

0,3

3.5.19.

Voće i povrće

0,3

3.5.20.

Sušeno voće

0,5

3.5.21.

Sušeno povrće i koncentrat paradajza

1,0

3.5.22.

Riba(13) rečna i morska

2,0

3.5.23.

Bela morska riba

4,0

3.5.24.

Tuna, sabljarka, školjke i glavonošci

8,0

3.5.25.

Rakovi

15,0

2.5.26.

Proizvodi od rečne i morske ribe

3,0

3.5.27.

Proizvodi od bele morske ribe

6,0

3.5.28.

Proizvodi od tune, sabljarke, školjki i glavonožaca

12,0

3.5.29.

Proizvodi od rakova

22,5

3.5.30.

Sokovi od voća i povrća

0,2

3.5.31.

Šećer beli rafinisani, smeđi i tečni šećer

1,0

3.5.32.

Začini

5,0

3.5.33.

Sušeni luk

2,0

3.5.24.

Hmelj

2,0

3.5.25.

Žitarice i proizvodi od žitarica

0,5

3.5.26.

Dekstroza

1,0

3.5.27.

Fruktoza

1,0

3.5.28.

Laktoza

1,0

3.5.29.

Mak

0,5

3.5.30.

Med

0,50

3.5.31.

Proizvodi od povrća u limenoj ambalaži druge vrste

0,50

3.5.33.

Proizvodi od povrća u ambalaži druge vrste

0,30

3.5.34.

Proizvodi od voća u limenoj i ambalaži druge vrste

0,50

3.5.35.

Rakije prirodne od voća i grožđa, specijalne prirodne rakije i žestoka alkoholna pića

10,0

3.5.36.

Riblje ulje

0,40

3.5.37.

Seme uljarica i uljano voće

1,0

3.5.38.

Vino (uključujući penušavo vino, osim likerskih vina) i voćna vina

0,20

3.6. Gvožđe

Hrana i hrana za životinje

Maksimalno dozvoljene količine (mg/kg)

3.6.1.

Alkohol sirovi i rafinisani

10,0

3.6.2.

Samonikle i gajene pečurke u limenoj ambalaži

20,0

3.6.3.

Likeri

30,0

3.6.4.

Ulja i masti biljnog i životinjskog porekla, margarin i srodni proizvodi

1,5

3.6.5.

Nerafinisana ulja, masti i riblje ulje

5,0

3.6.6.

Kakao maslac

2,0

3.6.7.

Med

20,0

3.6.8.

Sirće

10,0

3.6.9.

Povrće i proizvodi od povrća u limenoj ambalaži

20,0

3.6.10.

Proizvodi ribarstva u limenoj ambalaži

30,0

3.6.11.

Voće i proizvodi od voća u limenoj ambalaži

30,0

3.6.12.

Sok od voća i povrća, koncentrirani sok, voćni sirup i baza citrus (razređeni) u limenoj ambalaži

15,0 a zbir cinka, bakra i gvožđa ne sme biti viši od 20 mg/kg

3.6.13.

Vino crveno

20,0

3.6.14.

Vino roze

15,0

3.6.15.

Vino belo

10,0

3.6.16.

Rakija i žestoka pića

10,0

3.7. Nikl

Hrana i hrana za životinje

Maksimalno dozvoljene količine (mg/kg)

3.7.1.

Ulja i masti biljnog porekla, margarin i srodni proizvodi

0,5

3.8. Bakar

Hrana i hrana za životinje

Maksimalno dozvoljene količine (mg/kg)

3.8.1.

Alkohol sirovi i rafinisani

10,0

3.8.2.

Čokolada

15,0

3.8.3.

Čokolada bez šećera

30,0

3.8.4.

Čokolada punjena

20,0

3.8.5.

Dekstroza i laktoza

2,0

3.8.6.

Fruktoza

2,0

3.8.7.

Proizvodi od jaja (majonez i srodni proizvodi)

2,0

3.8.8.

Kakao zrno

70,0

3.8.9.

Kakao pogače i kakao prah

50,0

3.8.10.

Kakao masa i kakao lom

30,0

3.8.11.

Likeri

30,0

3.8.12.

Margarin i srodni proizvodi

0,1

3.8.13.

Mast životinjskog porekla

0,4

3.8.14.

Med

1,0

3.8.15.

Jetra goveda, ovaca, svinja, konja i živine

80,0

3.8.16.

Proizvodi od povrća u limenoj i ambalaži druge vrste

5,0

3.8.17.

Trostruki koncentrat paradajza

20,0

3.8.18.

Proizvodi od voća u limenoj i ambalaži druge vrste, uključujući pržene i suvopečene plodove, semenke i srodne proizvode

10,0

3.8.19.

Rakije prirodne od voća i grožđa, specijalne prirodne rakije i žestoka alkoholna pića

10,0

3.8.20.

Proizvodi ribarstva u limenoj ambalaži

30,0

3.8.21.

Riblje ulje

0,4

3.8.22.

Sirće

5,0

3.8.23.

Voćni sokovi od raznog vrsta voća, koncentrovani voćni sokovi, voćni sirupi i baza citrusa (u razređenom stanju)

5,0

3.8.23.

Šećer beli rafinisani

1,0

3.8.24.

Šećer smeđi i tečni šećer

10,0

3.8.25.

Ulja i masti biljnog porekla rafinisana i hidrogenizovana

0,10

3.8.26.

Ulja i masti biljnog porekla nerafinisana i kakao maslac

0,40

3.8.27.

Vina

3,0

3.9. Cink

Hrana i hrana za životinje

Maksimalno dozvoljene količine (mg/kg)

3.9.1.

Alkohol sirovi i rafinisani

2,0

3.9.2.

Gljive u limenoj ambalaži

20,0

3.9.3.

Likeri

2,0

3.9.4.

Med

10,0

3.9.5.

Mesni proizvodi u konzervi

100

3.9.6.

Mesni proizvodi od iznutrica

100

3.9.7.

Proizvodi od voća i povrća u limenoj ambalaži

20,0

3.9.8.

Rakije prirodne od voća i grožđa, specijalne prirodne rakije i žestoka alkoholna pića

2,0

3.9.9.

Proizvodi ribarstva u limenoj ambalaži

100

3.9.10.

Sirće

5,0

3.9.11.

Sok od raznih vrsta voća u limenoj i ambalaži druge vrste

5,0

3.9.12.

Koncentrisani voćni sok, voćni sirup i baza citrusa (u razređenom stanju) u limenoj ambalaži

5,0

3.9.13.

Vina

5,0

4. 3-MONOHLOROPROPAN-1,2-DIOL (3-MCPD)

Hrana i hrana za životinje

Maksimalno dozvoljene količine (μg/kg)

4.1.

Hidrolizovani protein povrća(14)

20

4.2.

Sos od soje(15)

20

5. DIOKSINI I POLIHLOROVANI BIFENILI (PCB)

5.1. Maksimalno dozvoljene količine polihlorovanih bifenila (PCB) koje se primenjuju do 30. juna 2012.

Hrana i hrana za životinje

Maksimalno dozvoljene količine PCB (mg/kg)

5.1.1.

Mleko i proizvodi od mleka (na sadržaj masti)

1,0

5.1.2.

Meso goveda, ovaca, svinja, konja i živine i proizvodi od mesa goveda, ovaca, svinja, konja i živine (na sadržaj masti)

2,0

5.1.3.

Jaja (bez ljuske)

0,30

5.1.4.

Ribe, školjke, rakovi i mekušci (jestivi deo)

3,0

5.2. Maksimalno dozvoljene količine koje se primenjuju od 1. jula 2012. godine(16)

Hrana i hrana za životinje

Maksimalno dozvoljene količine

Suma dioksina
(WHO-PCDD/F-TEQ)(17)

Suma dioksina i PCB-a (WHO-PCDD/F-PCB-TEQ)(17)

5.2.1.

Meso i proizvodi od mesa (osim jestivih iznutrica) sledećih životinja(6):

- goveda i ovaca

3,0 pg/g masti(18)

4,5 pg/g masti(18)

- pernate životinje

2,0 pg/g masti(18)

4,0 pg/g masti(18)

- svinja

1,0 pg/g masti(18)

1,5 pg/g masti(18)

5.2.2.

Jetra kopnenih životinja iz tačke 5.1. i iz njih dobijenih proizvoda

6,0 pg/g masti(18)

12,0 pg/g masti(18)

5.2.3.

Meso ribe i proizvodi ribarstva, osim jegulja(13) i rakove, osim tamnog mesa raka te glave i grudi jastoga i sličnih velikih rakova (Nephropidae i Palinuridae)

4,0 pg/g

8,0 pg/g

5.2.4.

Meso jegulje (Anguilla anguilla) i njeni proizvodi

4,0 pg/g

12,0 pg/g

5.2.5.

Sirovo mleko i proizvodi od mleka, uključujući maslac

3,0 pg/g pg/g masti(18)

6,0 pg/g masti(18)

5.2.6.

Kokošija jaja i proizvodi od jaja

3,0 pg/g masti(18)

6,0 pg/g masti(18)

5.2.7.

Životinjske masti:

- goveda i ovaca

3,0 pg/g masti

4,5 pg/g masti

- živine

2,0 pg/g masti

4,0 pg/g masti

- svinjska

1,0 pg/g masti

1,5 pg/g masti

5.2.8.

Mešane životinjske masti

2,0 pg/g masti

3,0 pg/g masti

5.2.9.

Biljna ulja i masti

0,75 pg/g masti

1,5 pg/g masti

5.2.10.

Riblja ulja (ulje iz tela ribe, ulje iz riblje jetre i ulja iz drugih morskih organizama) namenjeno za ishranu ljudi

2,0 pg/g masti

10,0 pg/g masti

5.2.11.

Riblja jetra i proizvodi od riblje jetre, osim ulja drugih morskih organizama iz tačke 5.10.

-

25 pg/g(17)(19)

6. POLICIKLIČNI AROMATIČNI UGLJOVODONICI

6.1. Benzo(a)piren(20)

Hrana i hrana za životinje

Maksimalno dozvoljene količine (μg/kg)

6.1.1.

Ulja i masti (osim kakao maslaca) za neposrednu ishranu ljudi ili kao sastojak u hrani

2,0

6.1.2.

Dimljeno meso i dimljeni proizvodi od mesa

5,0

6.1.3.

Meso dimljene ribe, dimljeni proizvodi ribarstva(13), osim školjkaša, dimljeni rakovi, osim tamnog mesa raka, glave i grudi jastoga i sličnih velikih rakova (Nephropidae i Palinuridae) i osim školjki

5,0

6.1.4.

Meso ribe(13), osim dimljene ribe

2,0

6.1.5.

Rakovi, osim dimljenih rakova i tamnog mesa raka, glave i grudi jastoga i sličnih velikih rakova (Nephropidae i Palinuridae) i glavonošci, osim dimljenih

5,0

6.1.6.

Školjke

10,0

 

(1)

 

Maksimalno dozvoljene količine ne odnose se na sveži spanać koji se prerađuje direktno sa polja u objektu za preradu.

(2)

 

Maksimalno dozvoljena količina odnosi se na gotove proizvode, koji se stavljaju u promet ili su pripremljeni prema uputstvu proizvođača.

(3)

 

Maksimalno dozvoljene količine odnose se na jestivi deo kikirikija i jezgraste plodove. Ako se ispituje kikiriki i jezgrasti plodovi u ljusci, pri izračunavanju sadržaja aflatoksina smatra se da se ukupna kontaminacija odnosi na jestivi deo.

(4)

 

Kada se primenjuju maksimalno dozvoljene količine kontaminenata na hranu koja je sušena, razređena, prerađena ili koja je dobijena od više sastojaka, u obzir se uzima sledeće:

- promena koncentracije konataminenata zbog postupaka sušenja ili razređivanja,

- promena koncentracije konataminenata zbog postupaka prerade,

- relativni odnosi sastojaka u hrani,

- analitička granica kvantifikacije.

Subjekti u poslovanju hranom treba da obezbede i potvrde specifičnu koncentraciju, odnosno faktor razređivanja za postupke sušenja, razređivanja, prerade hrane i/ili mešanje hrane ili za postupke sušenja, razređivanja, prerade hrana i hrane koja je dobijena od više sastojaka.

(5)

 

Maksimalno dozvoljena količina odnosi se na suvu materiju

(6)

 

Kategorije hrane u skladu sa propisima kojima se uređuju proizvodnja, kategorisanje i deklarisanje vina, kao i proizvodnja, kvalitet i deklarisanje alkoholnih pića.

(7)

 

Kategorije hrane u skladu sa propisima kojima se uređuju voćni sokovi i njima srodni proizvodi.

(8)

 

Maksimalno dozvoljene količine primenjuju se na čist i nerazređen ekstrakt gde je 1 kilogram ekstrakta dobija od 3-4 kilograma korena sladića - gospinog bilja.

(9)

 

U svrhu primene maksimalno dozvoljenih količina deoksinivalenola i zearalenona, pirinač nije uključen u žitarice, a proizvodi od pirinča nisu uključeni u proizvode od žitarica.

(10)

 

Maksimalno dozvoljene količine koriste se za neprerađene žitarice koje se stavljaju u promet za primarnu obradu. Primarna obrada označava svaku fizičku ili toplotnu obradu zrna, osim sušenja. U sistemu integrisane proizvodnje i prerade, maksimalno dozvoljene količine odnose se na neprerađene žitarice, ako su namenjene primarnoj obradi.

(11)

 

Izuzetak je kukuruz kod koga je jasno navedeno (kroz označavanje) da je namenjen za preradu mokrom meljavom.

(12)

 

Testenina (suva) je testenina koja sadrži 12% vode.

(13)

 

Ako se ribe konzumiraju cele, maksimalno dozvoljena količina se odnosi na celu ribu.

(14)

 

Maksimalno dozvoljena količina odnosi se na voće i povrće nakon pranja i odvajanja jestivih delova.

(15)

 

Maksimalno dozvoljena količina odnosi se na tečni proizvod koji sadrži 40% suve materije, što odgovara dozvoljenoj količini od 50 μg/kg u suvoj materiji. Količina se prilagođava srazmerno sadržaju suve materije u proizvodu.

(16)

 

Dioksini (suma polihlorovanih dibenzo-para-dioksina-PCDD i polihlorovanih dibenzofurana-PCDF), izraženi kao toksični ekvivalent prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji-WHO, koristeći faktor ekvivalentne toksičnosti-WHO-TEF), kao i suma dioksina i dioksinu sličnih PCB (suma PCDD, PCDF i polihlorovanih bifenila-PCB, izražena kao toksični ekvivalent WHO koristeći WHO-TEF). WHO-TEF za procenu rizika za zdravlje ljudi zasnovana je na zaključcima zasedanja Svetske zdravstvene organizacije u Stokholmu u Švedskoj od 15-18.06.1997. (Van der Berg et al., (1998) Toxic Equivalency Factors (TEFs) for PCBs, PCDDs, PCDFs for Humans and for Wildlife Environmental Health Perspectives, 106 (12), 775).

 

 

Kongener

TEF

Kongener

TEF

Dibenzo-p-dioksini (PCDDs):
2,3,7,8-TCDD
1,2,3,7,8-PeCDD
1,2,3,4,7,8-HxCDD
1,2,3,6,7,8-HxCDD
1,2,3,7,8,9-HxCDD
1,2,3,4,6,7,8-HpCDD
OCDD



1
1
0,1
0,1
0,1
0,01
0,0001

Dioksinu slični PCB-i: Non-ortho = (ORTO) PCB + mono-orto = (ORTO) PCB:

Non ortho:

PCB 77
PCB 81
PCB126
PCB 169






0,0001
0,0001
0,1
0,01

Dibenzofurani (PCDFs):

2,3,7,8-TCDF
1,2,3,7,8-PeCDF
2,3,4,7,8-PeCDF
1,2,3,4,7,8-HxCDF
1,2,3,6,7,8-HxCDF
1,2,3,7,8,9-HxCDF
2,3,4,6,7,8-HxCDF
1,2,3,4,6,7,8-HpCDF
1,2,3,4,7,8,9-HpCDF
OCDF



0,1
0,05
0,5
0,1
0,1
0,1
0,1
0,01
0,01
0,0001

Mono-orto = (ORTO) PCB:


PCB 105
PCB 114
PCB 118
PCB 123
PCB 156
PCB 157
PCB 167
PCB 189




0,0001
0,0005
0,0001
0,0001
0,0005
0,0005
0,00001
0,0001

 

 

Korišćene skraćenice: "T" = tetra; "Pe" = penta; "Hh" = heksa; "Hp" = hepta; "O" = okta; "CDD" = hlorodibenzodioksin, "CDF" = hlorodibenzofuran, "CB" = hlorobifenil.

(17)

 

Gornje koncentracije: gornje koncentracije se izračunavaju na osnovu pretpostavke da su sve vrednosti različitih kongenera koje su ispod granice kvantifikacije jednake kvantifikacijskoj granici.

(18)

 

Maksimalno dozvoljena količina ne primenjuje se na hranu koja sadrži < 1% masti.

(19)

 

U slučaju konzervisane riblje jetre, maksimalna dozvoljena količina se odnosi na jestivi sadržaj konzerve.

(20)

 

Benzopiren, za koji su navedene maksimalno dozvoljene količine, koristi se kao pokazatelj prisustva i dejstva kancerogenih policikličkih aromatičnih ugljovodonika.