ODLUKA

O OPŠTIM USLOVIMA ZA UREĐENJE GRADA

("Sl. list grada Niša", br. 23/2004, 104/2004, 14/2007 i 20/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se opšti uslovi za uređenje grada Niša: za postavljanje i održavanje objekata, uređaja i drugih predmeta na javnim površinama i spoljnim delovima zgrada; za održavanje objekata u opštoj upotrebi; za uređenje i održavanje spoljnih delova zgrada; za uređenje i održavanje dvorišta, neizgrađenog građevinskog zemljišta, prostora između zgrada i javnih dečijih igrališta; za raskopavanje javnih površina; za uklanjanje snega i leda; za rušenje objekata sklonih padu; opšta načela za obavljanje delatnosti u ugostiteljskim i trgovinskim objektima i za uklanjanje objekata, uređaja i drugih predmeta sa javnih površina i spoljnih delova zgrada.

Član 2

Javna površina u smislu ove odluke je:

1. izgrađeno građevinsko zemljište koje je u opštoj upotrebi, i to:

- kolovoz, trotoar, skver, trg, pešačka i biciklistička staza, pešačko ostrvo, prolaz, nadvožnjak, stepenište koje povezuje javne površine, most, kej;

- autobusko i taksi stajalište i parkiralište;

- javna zelena površina između i oko zgrada, ulični travnjak;

- javno kupalište, zajedničko dvorište zgrada kolektivnog stanovanja;

- sportski i zabavni teren i

- druge izgrađene površine namenjene za javno korišćenje.

2. neizgrađeno javno građevinsko zemljište koje je planom namenjeno za izgradnju javnih objekata od opšteg interesa i za javne površine i koje je u državnoj svojini.

II POSTAVLJANJE I ODRŽAVANJE OBJEKATA, UREĐAJA I DRUGIH PREDMETA NA JAVNIM POVRŠINAMA I SPOLJNIM DELOVIMA ZGRADA

Član 3

Na javnim površinama i spoljnim delovima zgrada mogu se postaviti sledeći objekti i uređaji:

1. firma, bilbord, reklamna oznaka, video bim i slični objekti,

2. rashladni uređaji za prodaju industrijskog sladoleda i napitaka,

3. slobodnostojeće i zidne vitrine,

4. posude sa biljnom dekoracijom i klupe,

5. zaštitne i usmeravajuće ograde i zapreke za vozila,

6. objekti za izvođenje zabavnih programa,

7. javni časovnici,

8. ulični i drugi otvori,

9. Trafike i slični objekti i

10. drugi objekti, u skladu sa posebnim propisima.

Na javnim površinama privremeno se mogu deponovati građevinski materijal i ogrev.

Član 4

Objekti, uređaji i predmeti mogu se postaviti na javnim površinama i spoljnim delovima zgrada u skladu sa uslovima utvrđenim ovom odlukom, na osnovu odobrenja nadležnog organa.

Član 5

Odobrenjem za postavljanje objekata, uređaja i drugih predmeta na javnim površinama i spoljnim delovima zgrada određuje se mesto, površina koja se može zauzeti, vrsta objekta, uređaja ili predmeta, vreme korišćenja zauzetog prostora kao i posebni uslovi u pogledu obezbeđenja prolaza pešaka, bezbednosti saobraćaja i način uređivanja i održavanja zauzetog prostora.

Član 6

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za postavljanje objekta, uređaja i drugih predmeta na javnim površinama i spoljnim delovima zgrada dužan je da, uz zahtev, priloži dokaze o ispunjenosti posebnih uslova utvrđenih ovom odlukom za postavljanje konkretnog objekta.

Član 7

Ako se zahtev odnosi na postavljanje objekata, uređaja i drugih predmeta na javnoj površini, koja predstavlja prostor od kulturno istorijskog značaja, ili na zgradama koje predstavljaju kulturna dobra, odnosno spomenike kulture, potrebna je i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Član 8

Ako se zahtev odnosi na postavljanje objekata, uređaja i drugih predmeta na javnim zelenim površinama potrebna je saglasnost preduzeća kome su povereni poslovi održavanja javnih zelenih površina.

Član 9

Objekti, uređaji i drugi predmeti ne mogu se postavljati na javnim površinama iznad priključaka, šahti, komunalne infrastrukture, telefonsko - telegrafskih i energetskih objekata.

Član 10

Zabranjeno je prljati i oštećivati objekte, uređaje i predmete postavljene na javnoj površini, odnosno spoljnjem delu zgrade; crtanje i ispisivanje grafita i drugih natpisa po njima; uklanjanje, premeštanje i postavljanje bez odobrenja ili suprotno odobrenju i sprečavanje postavljanja tih objekata, uređaja i predmeta.

Firma, bilbord, reklamna oznaka, video bim i slični objekti

Član 11

Firma, u smislu ove odluke, je tabla od metala, stakla i sličnog odgovarajućeg materijala, na kojoj je istaknut naziv ili ime, koje upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja određenu delatnost.

Pravna i fizička lica ističu firmu na spoljnoj strani ulaza poslovne zgrade, odnosno poslovne prostorije.

Istaknut naziv ili ime na firmi, u smislu stava 1. ovog člana, moraju biti ispisani na srpskom jeziku, ćiriličkim - pismom, osim zaštićenog znaka, ili ako se radi o stranom pravnom i fizičkom licu.

Naziv ili ime na firmi, pored ćiriličkog pisma, mogu biti ispisani i latiničkim pismom, ispod ili desno od ćiriličkog.

Član 12

Bilbord je slobodnostojeći reklamni pano odgovarajućih dimenzija i materijala, namenjen za postavljanje reklamnih poruka.

Član 13

Reklamne oznake mogu se postaviti na: posebnim objektima za reklamiranje, plakatiranje i oglašavanje; zidovima i krovovima zgrada; zaštitnim i drugim ogradama; transparentima; rotirajućim i prenosivim reklamnim tablama; razapetim platnima; stubovima javne rasvete; oglasnim stubovima; panoima; kontejnerima i posudama za smeće i drugim sličnim objektima.

Član 14

Bilbord, reklamna oznaka, video bim i slični objekti ne mogu se postaviti na stub ili naličje saobraćajnog znaka, stub ili naličje semafora, stablo drveta ili ukrasno zelenilo, u trouglu preglednosti raskrsnice ili ukrštanja puta sa železničkom prugom.

Član 15

Uprava nadležna za poslove planiranja, rešenjem određuje mesta za postavljanje bilbordova i posebnih objekata za reklamiranje, plakatiranje i oglašavanje, koje sadrži nazive ulica, bulevara i trgova i drugih javnih površina i spoljnih delova zgrada, broj objekata i bliže naznačenje mesta njihovog rasporeda.

Član 16

Odobrenje za postavljanje bilborda, reklamne oznake, video bima i sličnih objekata izdaje opštinska uprava gradske opštine.

Član 17

Odobrenje za postavljanje bilborda, reklamne oznake, video bima i sličnih objekata izdaje se na zahtev, uz koji je podnosilac dužan da priloži:

1. dokaz da je vlasnik objekta, odnosno da ima pravo korišćenja poslovnog objekta ili njegovog dela na koji se postavlja bilbord ili reklamna oznaka,

2. saglasnost vlasnika objekta, odnosno skupštine zgrade na koju se postavlja bilbord, reklamna oznaka, video bim i slični objekti,

3. nacrt javne površine sa tehničkim opisom i dizajnom bilborda, reklamne oznake, video bima i sličnih objekata i definisanjem materijala, boja i dr.

4. urbanističko - tehničke uslove i statistički proračun sigurnosti,

5. proračun i šemu instalacija i saglasnost elektrodistribucije, ako se zahtev podnosi za postavljanje bilborda reklamne oznake, video bima i sličnih objekata koji su osvetljeni, svetleći ili prosvetljeni.

Član 18

Vlasnici, odnosno korisnici poslovnih prostorija su dužni da firmu, bilbord, reklamnu oznaku, video bim i slične objekte održavaju u ispravnom stanju.

Neispravnim se smatraju firma, bilbord, reklamna oznaka, video bim i slični objekti na kojima je boja izbledela, slova nečitljiva, koji ne svetle u celini ili delimično, koji su skloni padu i slično.

Član 19

Bilbord, reklamna oznaka, video bim i slični objekti se postavljaju na javnim površinama i spoljnim delovima zgrada tako da svojom veličinom i položajem ne remete funkcionisanje saobraćaja i ne remete osnovnu funkciju objekata na koji se postavljaju.

Član 20

Natpisi na bilbordu, reklamnoj oznaci, video bimu i sličnim objektima moraju biti ispisani na srpskom jeziku, ćiriličkim pismom, osim zaštićenog znaka ili ako se radi o stranom pravnom i fizičkom licu ili proizvodu.

Bilbord, reklamna oznaka, video bim i slični objekti mogu biti osvetljeni, svetleći ili prosvetljeni.

Ako je bilbord, video bim i slični objekat osvetljen ili prosvetljen ili reklamna oznaka svetleća, izvor svetlosti mora biti postavljen tako da ne zaslepljuje učesnike u saobraćaju. Svetlost ne sme biti emitovana u isprekidanim intervalima.

Član 21

Reklame moraju biti svetleće na poslovnim prostorijama i poslovnim zgradama u BID, centralnoj i ekstra zoni i području Niške Banje koje pripada prvoj zoni.

Zone iz stava 1. ovog člana određene su Odlukom o lokalnim komunalnim taksama.

Član 22

Bilbord, reklamna oznaka i drugi slični objekti mogu da sadrže tekstualnu poruku, grafičku poruku ili obe vrste poruka.

Reklamna poruka iz stava 1. ovog člana može da bude sa jedne ili sa obe strane.

Član 23

Raspored boja i simbola na bilbordu i reklamnoj oznaci ne sme da podseća na saobraćajni znak.

Slova, brojevi i simboli na bilbordu i reklamnoj oznaci moraju da se visinom, bojom i oblikom razlikuju od slova, brojeva i simbola na saobraćajnom znaku.

Na obod reklamne oznake kružnog, elipsastog ili trouglastog oblika ne može da se nalazi neprekidni pojas crvene boje.

Član 24

Bilbord i reklamna oznaka mogu da se postave na trotoar, pod uslovom da je za nesmetan prolaz pešaka obezbeđena širina prolaza od najmanje 3,0 m.

Član 25

Bilbord, reklamna oznaka, video bim i slični objekti mogu da se postave na uličnu fasadu zgrade, pod uslovom da se obezbedi minimalna visina od 2,5 m od trotoara.

Član 26

Bilbord i reklamna oznaka moraju biti postavljeni tako da ne zaklanjaju saobraćajni znak. Minimalna udaljenost bilborda i reklamne oznake od saobraćajnog znaka je 15 m.

Član 27

Bilbord i reklamna oznaka se postavljaju tako da ne zaklanjaju postojeći bilbord ili reklamnu oznaku. Minimalno rastojanje između postavljenih bilborda i reklamnih oznaka je 15 m.

Član 28

Gornja ivica temeljne stope nosača bilborda i reklamne oznake ne sme biti iznad nivoa terena i mora biti prekrivena travom ili materijalom kojim je obrađen okolni teren.

Rashladni uređaji za prodaju industrijskog sladoleda i napitaka

Član 29

Rashladni uređaji za prodaju industrijskog sladoleda i napitaka mogu da se postave na javnim površinama na mestima gde postoji mogućnost priključka na električnu mrežu.

Elektro-energetski kabl za snabdevanje uređaja električnom energijom mora se postaviti tako da se obezbedi slobodan i bezbedan prolaz pešaka i motornih vozila, kojima je u pešačkim zonama dozvoljen prolaz i zaustavljanje.

Član 30

Rashladni uređaji na javnim površinama u BID, centralnoj i ekstra zoni postavljaju se u skladu sa ovom odlukom i Planom postavljanja rashladnih uređaja.

Plan postavljanja rashladnih uređaja za BID, centralnu i ekstra zonu donosi uprava nadležna za poslove planiranja i objavljuje se u "Službenom listu grada Niša".

Stručne poslove izrade plana obavlja Javno preduzeće Zavod za urbanizam Niš.

Odobrenje za postavljanje rashladnih uređaja izdaje opštinska uprava gradske opštine po sprovedenom postupku javnog oglasa u skladu sa propisom gradske opštine.

Član 31

Skupština gradske opštine, rešenjem određuje mesta za postavljanje rashladnih uređaja na javnim površinama koje ne pripadaju BID, centralnoj i ekstra zoni, i koje sadrži nazive ulica, bulevara i trgova i drugih javnih površina, broj uređaja, bliže naznačenje mesta njihovog rasporeda i period u kome se uređaji mogu postavljati.

Odobrenje za postavljanje rashladnih uređaja izdaje opštinska uprava gradske opštine po postupku propisanom odlukom gradske opštine.

Član 32

Lice koje je dobilo odobrenje za postavljanje rashladnog uređaja dužno je da obezbedi korpu za otpatke i da ih održava u čistom i ispravnom stanju.

Slobodnostojeće i zidne vitrine

Član 33

Slobodnostojeće vitrine su objekti napravljeni od odgovarajućeg materijala, koji se postavljaju na javnim površinama sa namenom za reklamiranje robe i oglašavanje kulturnih, sportskih i drugih javnih manifestacija.

Član 34

Slobodnostojeća vitrina može se postaviti na kolovozima, u zonama u kojima je zabranjeno kretanje vozila (pešačke zone) pod uslovom da se obezbedi minimalna slobodna širina kolovoza od 4 metara.

Član 35

Slobodnostojeća vitrina može se postaviti na zelenim površinama, odnosno travnjacima, po pribavljenom mišljenju preduzeća kome je povereno održavanje javnih zelenih površina.

Član 36

Slobodnostojeća vitrina može se postaviti u trouglu preglednosti na raskrsnicama pod uslovom da je režim saobraćaja tako uređen da se postavljanjem vitrine ne ugrožava bezbednost saobraćaja.

Dužina stranice trougla preglednosti određuje se u zavisnosti od režima saobraćaja u raskrsnici (horizontalna i vertikalna signalizacija, svetlosna signalizacija, brzina kretanja vozila i zaustavni put vozila).

Ispunjenost uslova iz ovog člana utvrđuje gradski organ uprave nadležan za saobraćaj.

Član 37

Slobodnostojeća vitrina može se postaviti na trotoaru ako se obezbedi:

- minimalna širina trotoara od 1,6 m, odnosno od 2,4 m, na mestima gde je povećana frekvencija pešaka,

- minimalna udaljenost vitrine od ivice kolovoza ili parkirališta od 0,65 m, a 0,50 m od ivice biciklističke staze.

Član 38

Zidne vitrine su objekti namenjeni reklamiranju robe i oglašavanju kulturnih, sportskih i drugih javnih manifestacija, izrađeni od odgovarajućeg materijala koji mogu da se postave na spoljnim delovima zgrada i u prolazima (pasažima), pod uslovom da se ne ometa slobodno kretanje pešaka i odvijanje saobraćaja.

Član 39

Odobrenje za postavljanje slobodnostojeće i zidne vitrine izdaje opštinska uprava gradske opštine.

Član 40

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za postavljanje slobodnostojeće vitrine uz zahtev mora da priloži dokaz o vlasništvu ili pravu korišćenja poslovnog objekta, odnosno prostora koji se nalazi u neposrednoj blizini javne površine na kojoj se postavlja slobodnostojeća vitrina.

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za postavljanje zidne vitrine mora da priloži saglasnost vlasnika, ili korisnika objekta, odnosno skupštine zgrade na koju postavlja zidnu vitrinu.

Član 41

Ukoliko ima više zahteva za postavljanje slobodnostojeće vitrine, prednost ima podnosilac čiji poslovni objekat ili prostor nema ulični izlog.

Ako ima više zahteva za postavljanje zidne vitrine, prednost ima onaj podnosilac čiji poslovni objekat ili prostor nema ulični izlog i nema postavljenu slobodnostojeću vitrinu.

Član 42

Lice kome je izdato odobrenje za postavljanje slobodnostojeće ili zidne vitrine dužno je da ih održava u čistom i ispravnom stanju i da ih estetski aranžira.

Posude sa biljnom dekoracijom i klupe

Član 43

Posude sa biljnom dekoracijom i klupe mogu se postavljati u parkovima, na trgovima i trotoarima tako da se ne ometa kretanje pešaka, i na kolovozima, u zonama u kojima je zabranjeno kretanje vozila (pešačke zone), pod uslovom da se obezbedi slobodno kretanje pešaka i vozila kojima je dozvoljen prolaz i zaustavljanje.

Posude sa biljnom dekoracijom i klupe postavlja preduzeće koje je nadležno za uređenje grada i održavanje javnih zelenih površina i čistoće.

Preduzeće iz stava 2. ovog člana je dužno da posude sa biljnom dekoracijom i klupe održava u čistom i ispravnom stanju.

Član 44

Posude sa biljnom dekoracijom i klupe na javnoj površini ispred svojih poslovnih zgrada i prostorija mogu postavljati vlasnici, odnosno korisnici tih poslovnih zgrada i prostorija, osim ako se poslovne prostorije nalaze u prizemlju stambene zgrade.

Vlasnici, odnosno korisnici iz stava 1. ovog člana su dužni da posude sa biljnom dekoracijom i klupe održavaju u čistom i ispravnom stanju.

Odobrenje za postavljanje posuda sa biljnom dekoracijom i klupa izdaje opštinska uprava gradske opštine na zahtev koji treba da sadrži skicu prostora predviđenog za postavljanje posuda sa biljnom dekoracijom i klupa.

Član 45

O održavanju posuda sa biljnom dekoracijom i klupa koje čine sastavni deo zgrade, ili izgrađenih prostora za biljne zasade koje pripadaju određenoj zgradi, staraju se vlasnici, odnosno korisnici te zgrade ili skupština zgrade.

Zaštitne i usmeravajuće ograde i zapreke za vozila

Član 46

Zaštitne i usmeravajuće ograde i zapreke za vozila su fizičke prepreke kojima se utvrđuje režim saobraćaja.

Zaštitne i usmeravajuće ograde i zapreke za vozila mogu se postaviti na saobraćajnim površinama, oko škola, poslovnih i stambenih zgrada, sportskih terena i slično.

Objekti iz stava 1. ovog člana postavljaju se na mestima koje odredi uprava nadležna za poslove saobraćaja i komunalnih delatnosti, koja određuje poziciju, veličinu, tip, oblik i druge bliže karakteristike objekta.

Objekte iz stava 1. ovog člana postavlja nadležno gradsko javno preduzeće, koje je dužno da ih održava u urednom i ispravnom stanju.

Objekti za izvođenje zabavnih programa

Član 47

Objekte za izvođenje zabavnih programa, sa svim pratećim sanitarnim i drugim uređajima i opremom (zabavni parkovi, aparati za zabavu dece, cirkus i slični objekti), postavlja preduzeće ili preduzetnik koji tim objektima upravlja, koji su dužni da ih održavaju u čistom i ispravnom stanju.

Ova obaveza odnosi se i na prostore koji su u funkciji korišćenja ovih objekata.

Javni časovnici

Član 48

Časovnici na javnim mestima (u parkovima, na trgovima, trotoarima, fasadama, u izlozima i drugim sličnim mestima) moraju se održavati u urednom i ispravnom stanju.

O održavanju i ispravnosti časovnika iz stava 1. ovog člana stara se vlasnik ili korisnik objekta ili prostora na kome se nalazi časovnik.

Ulični i drugi otvori

Član 49

Radi bezbednosti pešaka i sigurnosti saobraćaja, svi otvori na kolovozima, trotoarima, pijacama, parkovima, dvorištima, prolazima i drugim sličnim mestima moraju imati zatvarače ili poklopce.

Zatvarači ili poklopci za otvore izrađuju se od rebrastog (hrapavog) materijala, a pojedina polja nalivaju se asfaltom, kako bi se izbegla klizavost.

Zatvarači ili poklopci za otvore moraju biti spojeni za ram otvora s unutrašnje strane lancem, tako da se pri intervenciji mogu skloniti.

Član 50

Otvorima u smislu ove odluke smatraju se:

- otvori za vodovod, kanalizaciju, toplovod, električne, telefonske i telegrafske kablove i sl;

- otvori za ubacivanje ogrevnog i drugog materijala, podrumski prozori, otvori za osvetljavanje prostorija (vodoravni svetlarnici) i sl.

Preduzeće ili preduzetnik koji postavlja i održava instalacije u otvorima iz stava 1. alineja 1, i vlasnici, odnosno korisnici stambenih i poslovnih zgrada na kojima se nalaze otvori iz stava 1. alineja 2. ovog člana, dužni su da zatvarače i poklopce za otvore održavaju u ispravnom stanju, a dotrajale, izlizane i uklonjene, zamene novim.

Za vreme korišćenja i intervencija otvori se moraju ograditi preprekama i obeležiti vidljivim znacima, a po završenoj intervenciji i korišćenju moraju se propisno zatvoriti.

Član 51

Zabranjeno je oštećivati i uklanjati zatvarače ili poklopce sa otvora.

Član 52

U slučaju oštećenja ili uklanjanja zatvarača ili poklopca, pravnim i fizičkim licima koja su dužna da ih postavljaju i održavaju i licu koje ukloni ili ošteti zatvarač ili poklopac, komunalni inspektor će rešenjem naložiti postavljanje novog.

Trafike i slični objekti

Član 53

Na javnim površinama mogu se postaviti trafike na onim mestima na kojima je to dozvoljeno aktima drugih organa, i to Odlukom o postavljenju manjih montažnih objekata na javnim površinama na teritoriji grada i Planom razmeštaja manjih montažnih objekata.

Drugi objekti

Član 54

Na javnim površinama mogu se postavljati i drugi objekti (telefonske govornice, objekti i stubovi javne rasvete i PTT mreže, poštanski sandučići, nadstrešnice za autobuska stajališta, table sa redovima vožnje, spomenici i druga skulpturalna dela i slično), na onim mestima koja su određena aktima nadležnih organa, moraju se održavati u urednom i ispravnom stanju, a o njihovom održavanju staraju se vlasnici, odnosno korisnici tih objekata.

Deponovanje građevinskog materijala

Član 54

Na javnim površinama može se privremeno deponovati građevinski materijal i postaviti građevinska skela u cilju izvođenja građevinskih radova, radi izgradnje, rekonstrukcije ili održavanja objekta, odnosno građevinski materijal koji je nastao rušenjem objekta, ako za to ne postoji mogućnost na građevinskoj parceli.

Izvođač radova je dužan da nakon isteka roka za završetak građevinskih radova, privremeno zauzetu javnu površinu odmah opere, očisti i dovede u prvobitno stanje.

Član 55

Odobrenje za deponovanje građevinskog materijala i postavljanje građevinske skele na javnoj površini izdaje opštinska uprava gradske opštine, kojim se određuju uslovi, način i rok istovara i deponovanja građevinskog materijala i postavljanja građevinske skele.

Član 56

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za deponovanje građevinskog materijala i postavljanje građevinske skele na javnim površinama dužan je da uz zahtev priloži:

- odobrenje, odnosno drugi akt u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, kojim mu je odobrena izgradnja objekata, odnosno izvođenje radova na objektu;

- dokaz da je obezbedio postavljanje saobraćajne signalizacije u skladu sa saobraćajno - tehničkim rešenjem.

Istovar ili utovar ogreva

Član 57

Istovar ili utovar ogreva može se obavljati na trotoaru ili drugoj javnoj površini samo ako za to ne postoji druga mogućnost.

Ogrev se mora ukloniti u roku od 12 sati od momenta istovara ili utovara, a javne površine oprati, očistiti i dovesti u prvobitno stanje.

Za istovar ili utovar ogreva, koji traje duže od 12 sati mora se pribaviti odobrenje opštinske uprave gradske opštine za privremeno zauzeće javne površine.

III OBJEKTI U OPŠTOJ UPOTREBI

Tereni za sport i zabavu

Član 58

Tereni za sport i zabavu, sa svim pratećim sanitarnim uređajima i opremom (stadioni, hipodromi, autodromi, igrališta, strelišta, izletišta i slični prostori i objekti), moraju se održavati uredno i čisto, što je obaveza preduzeća, odnosno preduzetnika koji tim objektima upravlja.

Obaveza iz stava 1. ovog člana odnosi se i na prostore koji su u funkciji korišćenja terena, objekata i uređaja na njima.

Na prostorima i objektima iz stava 1. ovog člana na vidnom mestu moraju se istaći higijenska i tehnička uputstva i uputstva o radu.

Posetioci, odnosno korisnici su dužni da se pridržavaju ovih uputstava.

Član 59

Zabranjeno je prljati i oštećivati terene za sport i zabavu, objekte, uređaje i opremu u njima, odnosno prostore koji su u funkciji njihovog korišćenja.

Javna kupališta

Član 60

Javna kupališta su rečno javno kupalište i javni bazen za kupanje, koje čine uređeni vodeni i kopneni prostori sa objektima i uređajima za kupanje, razonodu i odmor korisnika.

Uslovi koje javno kupalište mora da ispunjava u pogledu opreme, uređaja i osoblja propisuju se posebnim propisima.

Član 61

Način rada i održavanje reda na javnom kupalištu uređuje preduzeće, odnosno preduzetnik, koji upravlja javnim kupalištem.

Način rada i održavanja reda moraju biti istaknuti na prostoru javnog kupališta.

Član 62

Preduzeće, odnosno preduzetnik koji upravlja javnim kupalištem, dužan je da stalno u toku sezone kupanja kontrolišu hemijsku i bakteriološku ispravnost vode i o tome obaveštava korisnike, i da ih održava u čistom i ispravnom stanju, kao i prostore koji su u funkciji njihovog korišćenja.

Član 63

Zabranjeno je prljati i oštećivati javna kupališta, objekte, uređaje i opremu u njima, odnosno prostore koji su u funkciji njihovog korišćenja.

Javni sanitarni i higijenski objekti

Član 64

Javni sanitarni i higijenski objekti (javna kupatila, toaleti i slično) moraju ispunjavati tehničko - sanitarne i higijenske uslove utvrđene posebnim propisima.

Član 65

O održavanju, dezinfekciji i upotrebi javnih sanitarnih i higijenskih objekata stara se nadležno gradsko javno preduzeće.

Objekti iz stava 1. ovog člana moraju biti opremljeni najnužnijom opremom koja zadovoljava njihovu namenu.

Član 66

Zabranjeno je prljati i oštećivati javne sanitarne i higijenske objekte i opremu u njima.

IV UREĐENJE I ODRŽAVANJE SPOLJNIH DELOVA ZGRADA

Član 67

Pod spoljnim delovima zgrade, u smislu ove odluke, podrazumevaju se fasade, ornamenti i svi drugi elementi fasade zgrade, terase, izlozi, portali, kapije, vrata, prozori i drugi otvori na zgradi, krovovi, dimnjaci, snegobrani, oluci i drugi građevinski elementi zgrade koji su vidljivi sa javnih površina.

Odredbe koje se odnose na spoljne delove zgrada odnose se i na fasade i zidove sporednih zgrada i pomoćnih objekata, kao i na samostojeće zidove i ograde kojima je zgrada, ili drugi objekat (sportski teren, park i sl.) ograđen prema javnoj površini.

Član 68

Vlasnici, odnosno korisnici zgrada su dužni da spoljne delove zgrada redovno održavaju u ispravnom i urednom stanju (sa pažnjom dobrog domaćina), i na takav način da spoljni delovi zgrade svojim arhitektonsko - građevinskim elementima i izgledom budu u skladu sa okruženjem.

Radove na održavanju spoljnih delova zgrada vlasnik, odnosno korisnik zgrade je dužan da izvodi u skladu sa ovom odlukom.

Član 69

Radove na održavanju neophodno je preduzeti ako spoljni delovi zgrade nisu u funkcionalnom i urednom stanju (nisu omalterisani, okrečeni, ofarbani, ako su oštećeni i zaprljani, ispisani grafitima, skloni padu) i u drugim slučajevima kada spoljni delovi zgrade narušavaju opšti estetski izgled grada.

Član 70

Prilikom izvođenja radova na spoljnim delovima zgrade kao što su: postavljanje ili zamena roletni, zastakljivanje lođa, postavljanje klima uređaja i slično, mora se voditi računa da se radovima ne nanosi šteta zgradi ili njenim delovima, ne ugrožava stabilnost zgrade i ne narušava jednobraznost i estetski izgled zgrade.

Kod postavljanja klima uređaja, mora se regulisati odvod vode iz klima uređaja tako da ne ometa prolaz pešaka.

Član 71

Zabranjeno je postavljanje klima uređaja na spoljnim delovima zgrada vidljivih sa javnih površina, ukoliko one predstavljaju kulturna dobra, odnosno spomenike kulture.

Član 72

Ako se na postojećoj zgradi izvode građevinski radovi kojima se menja horizontalni ili vertikalni gabarit zgrade, investitor tih radova je obavezan da u celini uredi fasadu zgrade.

Član 73

Zavod za zaštitu spomenika kulture daje saglasnost za izvođenje radova kod održavanja i izvođenja radova na spoljnim delovima zgrada, ukoliko one predstavljaju kulturna dobra, odnosno spomenike kulture.

Član 74

Izvođenje radova na spoljnim delovima zgrada vrši se na osnovu odobrenja uprave nadležne za poslove planiranja i izgradnje.

Član 75

Uz zahtev za odobrenje za izvođenje radova na održavanju spoljnih delova zgrada podnosilac je u obavezi da priloži skicu objekta sa opisom radova i materijala.

Član 76

Sredstva potrebna za izvođenje radova na održavanju spoljnih delova zgrade dužni su da obezbede vlasnici, odnosno korisnici zgrade, srazmerno učešću površine svojih stanova, odnosno drugih posebnih delova zgrade u površini svih stanova i drugih posebnih delova u zgradi, prema stvarno učinjenim troškovima.

Vlasnik, odnosno korisnik poslovne prostorije dužan je da u troškovima iz stava 1. ovog člana učestvuje u trostrukom, a vlasnik, odnosno korisnik stana u kome se obavlja poslovna delatnost u dvostrukom iznosu u odnosu na vlasnike, odnosno korisnike stanova i drugih posebnih delova zgrade.

Član 77

Grad može svojim sredstvima da učestvuje u održavanju spoljnih delova zgrade u skladu sa posebnim programom, koji donosi Gradonačelnik.

Član 78

Na spoljnim delovima zgrade mogu se naslikati murali, po odobrenju uprave nadležne za poslove planiranja.

Murali, u smislu ove odluke, su umetnička dela nekomercijalne sadržine, koji se slikaju na spoljnim delovima zgrade u cilju stvaranja kulturnog ambijenta i estetskog izgleda grada.

Na muralu se može staviti znak sponzora i potpis projektanta murala.

Za dobijanje odobrenja iz stava 1. ovog člana potrebna je saglasnost vlasnika, odnosno korisnika zgrade ili skupštine zgrade, ako je u pitanju zgrada kolektivnog stanovanja, i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, u slučaju kad se mural slika na spoljnim delovima zgrade koja predstavlja kulturno dobro, odnosno spomenik kulture.

Član 79

Vlasnici, odnosno korisnici poslovnih zgrada i poslovnih prostorija, dužni su da izloge pre početka upotrebe dovedu u stanje predviđeno tehničkom dokumentacijom, da ih održavaju u čistom i ispravnom stanju i da ih estetski aranžiraju.

Izlozi poslovnih prostorija u BID, centralnoj i ekstra zoni, koji nisu u funkciji, moraju se održavati na način koji neće ružiti izgled grada.

Član 80

Izlozi poslovnih prostorija i poslovne prostorije sa ulične strane koje nemaju izlog moraju biti osvetljeni noću od momenta paljenja do momenta gašenja javne rasvete.

Član 81

Gradonačelnik će, radi isticanja silueta zgrada i pojedinih objekata spoljašnjim ukrasnim osvetljenjem, svojim rešenjem odrediti zgrade i druge objekte koji će stalno ili povodom praznika, priredbi i drugih manifestacija biti osvetljeni.

Član 82

Na fasadama zgrada, iznad zidnih otvora, mogu se postaviti perde, konstrukcije sa odgovarajućim zastorom, sa namenom zaštite od sunca.

Vlasnik, odnosno korisnik zgrade, poslovnog prostora u zgradi ili posebne stambene jedinice u zgradi na čijoj fasadi se postavlja perda, uz zahtev za postavljanje perde dužan je da priloži urbanističko - tehničke uslove za postavljanje perde, i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ukoliko se perde postavljaju na zgradama koje predstavljaju kulturna dobra, odnosno spomenike kulture.

Član 83

Na zgradama sa ulične strane ističu se zastave pod uslovima i na način propisan posebnom gradskom odlukom.

Član 84

Na prozorima, terasama, lođama i balkonima zabranjeno je držati stvari, odnosno predmete, koji bi usled pada mogli povrediti ili uprljati prolaznike.

Cveće u saksijama može se držati na prozorima, terasama, lođama, balkonima ili na ivici istih, samo u određenim estetski oblikovanim posudama osiguranim od pada i izlivanja vode, a zalivanje cveća mora se obavljati tako da voda ne kvasi fasadu zgrade, balkone, terase, lođe ili prolaznike.

Član 85

Nije dozvoljeno preko prozora, terasa, lođa i balkona trešenje tepiha, posteljine i drugih stvari i držanje stvari i predmeta na njima, koje narušavaju izgled zgrade (nameštaj, ogrevni materijal i slično).

Zabranjeno je na spoljnim delovima zgrade ispisivati grafite i druge natpise ili ih na drugi način prljati i oštećivati.

Dekoracija spoljnih delova zgrada, javnih površina i objekata

Član 86

Dekorisanje spoljnih delova zgrada, javnih površina i objekata na njima za vreme novogodišnjih, državnih i verskih praznika, proslava, kulturnih i drugih javnih manifestacija, poseta grada od strane izuzetnih ličnosti i u sličnim prilikama, vrši "JKP "Gorica" Niš", na osnovu plana dekoracije.

Član 87

Planom dekoracije grada određuje se kada će se i u kojim prilikama grad ukrasiti, koji delovi grada, način dekorisanja i slično.

Plan iz stava 1. ovog člana donosi "JKP "Gorica" Niš" kao sastavni deo Programa održavanja komunalnih objekata u gradu za tekuću godinu.

Naknada za poslove dekorisanja grada isplaćuje se iz sredstava budžeta za te namene.

V UREĐENJE I ODRŽAVANJE DVORIŠTA, PROSTORA IZMEĐU ZGRADA I JAVNIH DEČIJIH IGRALIŠTA I NEIZGRAĐENOG GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 88

Dvorišta, prostori između zgrada kolektivnog stanovanja i poslovnih zgrada moraju se održavati uredno i čisto i ozelenjavati.

Član 89

U dvorištu zgrada kolektivnog stanovanja i poslovnih zgrada i prostorima između zgrada ne mogu se saditi biljke koje na bilo koji način mogu prouzrokovati oštećenje na zgradama, podzemnim i nadzemnim instalacijama, narušavati vidik i zaklanjati svetlost.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, komunalni inspektor naložiće uklanjanje dela ili cele biljke, uz prethodno pribavljeno mišljenje preduzeća kome su povereni poslovi održavanja zelenih javnih površina i preduzeća čije su instalacije ugrožene, a na teret vlasnika odnosno korisnika zgrade ili skupštine zgrade.

Član 90

O uređivanju i održavanju dvorišta zgrada kolektivnog stanovanja i poslovnih zgrada i prostora između zgrada, stara se javno komunalno preduzeće koje je grad osnovao za obavljanje delatnosti održavanja čistoće.

Član 91

Bašte i drugi zatvoreni prostori uz restorane i druge objekte moraju biti čisti, uredni i ozelenjeni, o čemu se staraju vlasnici, odnosno korisnici objekta.

Član 92

Kućno smeće, pepeo i drugi otpatci ubacuju se u posude za smeće na mestima koja su za to određena.

Prostori i posude za smeće moraju se održavati uredno i čisto.

Član 93

Dvorište, odnosno prostor oko zgrade stanari zgrade mogu koristiti za uobičajene potrebe: sušenje veša, istresanje tepiha, istovar ogreva i drugog materijala i slično, na mestima koja su za to određena.

U BID, centralnoj i ekstra zoni nije dozvoljeno sušenje rublja na prozorima, terasama, lođama i balkonima, vidljivim sa javnih površina.

Isprašivanje ili istresanje kroz prozore, sa terasa, lođa i balkona, bacanje smeća i drugih predmeta i prosipanje vode nije dozvoljeno.

U dvorištu zgrada kolektivnog stanovanja i poslovnih zgrada, prostoru između zgrada i parking prostoru ne može stajati duže od mesec dana vozilo koje nije u funkciji i kome su skinute registarske tablice, auto i kamp prikolice.

Vozila i prikolice iz stava 4. ovog člana nadležno gradsko javno preduzeće dužno je da odveze na prostor, koji grad odredi, na zahtev vlasnika ili po nalogu komunalnog inspektora, a o trošku vlasnika.

Član 94

Uređenje prostora za igru i zabavu dece, stanari zgrade ili više zgrada, odnosno skupštine zgrada mogu urediti u skladu sa odobrenjem uprava nadležnih za poslove planiranja i komunalnih delatnosti.

Stanari zgrade ili više zgrada, odnosno skupštine zgrada iz stava 1. ovog člana dužni su da prostor za igru i zabavu dece održavaju u čistom i ispravnom stanju.

Član 95

Vlasnici, odnosno korisnici neizgrađenog građevinskog zemljišta, koje se ne koristi u skladu sa posebnim propisima, dužni su da ga uredno održavaju.

Član 96

Zabranjeno je nanositi bilo kakvu štetu zelenilu u dvorištima, na prostorima između zgrada, neizgrađenom građevinskom zemljištu i drugim sličnim prostorima.

Zabranjeno je u dvorištima kuća i zgrada, na prostorima između zgrada i neizgrađenom građevinskom zemljištu deponovati smeće i druge otpatke.

VI RASKOPAVANJE JAVNIH POVRŠINA

Član 97

Javne površine mogu se raskopavati radi postavljanja podzemnih objekata, instalacija i priključaka, radi njihovog održavanja i rekonstrukcije i radi postavljanja nadzemnih objekata kao što su: stubovi, nosači bilbordova i reklamnih oznaka, slobodnostojeće vitrine, zaštitne ograde i zapreke za motorna vozila i slično.

Preduzeće, odnosno preduzetnik i fizičko lice koji vrši raskopavanje javne površine, ukoliko naiđe na arheološke predmete, dužno je da odmah prekine radove, obavesti o tome Zavod za zaštitu spomenika kulture i preduzme mere da se nalaz ne ošteti, ne uništi i sačuva na mestu na kome je otkriven.

Član 98

Raskopavanje javnih površina dozvoljeno je obavljati po pribavljenom odobrenju uprave nadležne za poslove komunalnih delatnosti.

Odobrenjem za raskopavanje javnih površina određuje se početak i završetak radova, mere koje se moraju preduzeti radi bezbednosti ljudi, imovine i saobraćaja i način i vreme dovođenja raskopanih javnih površina u ispravno stanje.

Uprava će o izdatom odobrenju za raskopavanje javnih površina, obavestiti preduzeće u čijoj je nadležnosti održavanje te javne površine i nadležnog inspektora.

Za raskopavanje javnih površina plaća se naknada za rad organa uprave u skladu sa posebnom odlukom.

Član 99

Raskopavanje javnih površina sa savremenim zastorom (asfalt, beton, kocka i slično) i njihovo dovođenje u prvobitno stanje vrši preduzeće, odnosno preduzetnik kome su ti poslovi povereni, a ostale javne površine i fizička lica.

Član 100

Radi otklanjanja posledica nastalih dejstvom više sile, ili kvara, čijim hitnim neotklanjanjem može biti ugroženo javno dobro, zdravlje ili imovina ljudi, može se vršiti raskopavanje javnih površina i bez prethodno pribavljenog odobrenja.

Izvođač radova je u ovim slučajevima dužan da bez odlaganja o tome obavesti nadležne inspektore, i da najkasnije u roku od 3 dana od dana nastanka više sile, odnosno saznanja za kvar, upravi nadležnoj za poslove komunalnih delatnosti podnese zahtev za izdavanje odobrenja za raskopavanje javne površine, sa naznakom opravdanosti započetog raskopavanja i roka do koga će završiti radove.

Izuzetno, kada radove iz stava 1. ovog člana izvode preduzeća čiji je osnivač Grad, ista su dužna da o nastanku više sile ili kvara bez odlaganja obaveste nadležnog inspektora, ostala JP i JKP koja održavaju komunalnu infrastrukturu od opšteg interesa i nadležnu upravu i da nakon otklanjanja posledica više sile ili kvara raskopanu površinu vrate u prvobitno stanje.

Član 101

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za raskopavanje javnih površina dužan je da u zahtevu navede mesto i vreme trajanja radova i podnese: projekat objekta, odnosno instalacije ili priključka zbog kojih se vrši raskopavanje; plan tehničkog regulisanja saobraćaja; dokaz od preduzeća koje vrši raskopavanje da su obezbeđena sredstva za dovođenje javnih površina u ispravno stanje; saglasnost preduzeća na čiju se instalaciju vrši priključak kao i drugih preduzeća koja na toj javnoj površini postavljaju i održavaju podzemne ili nadzemne objekte, instalacije i priključke; saglasnost JP Direkcije za izgradnju grada i saglasnost uprave nadležne za poslove saobraćaja, kad je u pitanju raskopavanje saobraćajnih površina.

Kod izgradnje i rekonstrukcije instalacija potrebno je pored dokaza iz stava 2. ovog člana priložiti i odobrenje za izgradnju i rekonstrukciju.

Član 102

Raskopavanje javnih površina može se obavljati u periodu od 1. marta do 1. decembra.

Izuzetno, može se vršiti raskopavanje javnih površina van perioda iz stava 1. ovog člana u slučaju iz člana 100. ove odluke.

Član 103

Pri izgradnji nove ulice i rekonstrukciji postojeće, investitor je dužan da na 6 meseci pre otpočinjanja ovih radova o tome obavesti sva preduzeća koja postavljaju i održavaju podzemne ili nadzemne objekte, instalacije i priključke, kao i vlasnike, odnosno korisnike objekata koji se nalaze u toj ulici, da svoje instalacije ili uređaje povežu na mrežu.

Član 104

Novoizgrađene i rekonstruisane ulice ne mogu se raskopavati u roku od 3 godine od završetka izgradnje ili rekonstrukcije ulice, osim u slučajevima predviđenim ovom odlukom.

Član 105

Ukoliko se radovi, zbog kojih je raskopavanje javnih površina izvršeno, ne mogu izvršiti u određenom roku, preduzeće, odnosno preduzetnik ili fizičko lice, koji vrše raskopavanje javne površine su dužni da zatraže produženje roka za raskopavanje, koje ne može biti duže od mesec dana za izgradnju podzemnih objekata, odnosno 5 dana u svim ostalim slučajevima.

Član 106

Preduzeće, preduzetnik ili fizičko lice, koji vrši raskopavanje javne površine dužno je da, po završetku radova dovede raskopanu javnu površinu u prvobitno stanje, a najkasnije u roku određenom odobrenjem za raskopavanje, ili u naknadno produženom roku.

VII UKLANJANJE SNEGA I LEDA

Član 107

Uklanjanje snega i leda sa saobraćajnih površina obavlja se prema Programu rada zimske službe.

O uklanjanju snega i leda sa trotoara i puteva koji nisu obuhvaćeni programom iz stava 1. ovog člana, staraju se građani, preduzeća, druga pravna lica i preduzetnici.

Član 108

Preduzeća, druga pravna lica i preduzetnici dužni su da otklanjaju sneg i led sa prilaznih puteva i staza do poslovnih zgrada i prostorija koje koriste.

Vlasnici, odnosno korisnici stanova i stambenih zgrada dužni su da uklanjaju sneg i led sa trotoara ispred stambenih zgrada.

Preduzeća, druga pravna lica i preduzetnici koji su vlasnici, odnosno korisnici poslovnih prostorija u prizemlju stambenih zgrada dužni su da uklanjaju sneg i led sa trotoara ispred poslovne prostorije.

Izvođač radova dužan je da uklanja sneg i led sa trotoara ispred objekta u izgradnji.

Preduzeće kome su povereni poslovi održavanja čistoće dužno je da ukloni sneg i led sa javnih površina koje nisu predviđene stavom 1, 2, 3. i 4. ovog člana.

Član 109

Obaveza uklanjanja snega i leda sa javnih površina obuhvata pored čišćenja snega i leda i posipanje javne površine odgovarajućim materijalom u slučaju poledice, kao i uklanjanje snega i leda sa krova zgrade, ako sneg, odnosno led predstavlja opasnost za prolaznike ili samu zgradu.

Pri uklanjanju snega i leda sa krova zgrade moraju se upozoriti prolaznici, voditi računa da se ne oštete vazdušne instalacije i vodovi i da se oluci i slivnici ne zatrpavaju.

Uklonjeni sneg se deponuje na ivici trotoara, a ako je trotoar manje širine od 1,5 m na ivičnjak kolovoza, tako da ne ometa prolaz pešaka trotoarom i saobraćaj na kolovozu.

Deponovan sneg sa kolovoza i trotoara odvozi na deponiju za sneg preduzeće kome su povereni poslovi održavanja čistoće.

VIII RUŠENJE OBJEKATA SKLONIH PADU

Član 110

Zgrade i drugi objekti koji su skloni padu ili predstavljaju opasnost po život i zdravlje ljudi, saobraćaj ili susedne objekte, moraju se porušiti, odnosno ukloniti, ako se ovi nedostaci ne mogu otkloniti u skladu sa propisima o izgradnji objekata.

Rušenje, odnosno uklanjanje objekata iz stava 1. ovog člana vrši vlasnik, odnosno korisnik objekta, o svom trošku, na osnovu rešenja građevinskog inspektora.

IX OPŠTA NAČELA ZA OBAVLJANJE DELATNOSTI U UGOSTITELJSKIM I TRGOVINSKIM OBJEKTIMA

Član 111

Vlasnici, odnosno korisnici ugostiteljskih objekata i objekata u kojima se priređuju zabavne igre i igre na sreću moraju organizovati rad u njima tako da ne remete javni red i mir.

Član 112

Ugostiteljski objekti na teritoriji grada mogu biti otvoreni radnim danom do 24,00 sata, a petkom na subotu i subotom na nedelju do 2,00 sata.

Odredba iz stava 1. ovog člana ne odnosi se na ugostiteljske objekte u sastavu autobuske, železničke stanice i aerodroma, noćne barove, ugostiteljske objekte van naseljenih mesta i ugostiteljske objekte za smeštaj turista.

Član 113

Priređivanje muzičkog programa, odnosno emitovanje muzike u ugostiteljskim objektima dozvoljeno je radnim danom do 23,00 sata, a petkom na subotu i subotom na nedelju do 2,00 sata.

Priređivanje muzičkog programa, odnosno emitovanje muzike nije dozvoljeno pre 8,00 sati, kao i u vreme popodnevnog odmora od 15,00 do 18,00 sati.

Priređivanje muzičkog programa, odnosno emitovanje muzike na otvorenom prostoru dozvoljeno je do jačine akustične muzike, bez ozvučenja, a u samom ugostiteljskom objektu na sobnoj jačini.

Član 114

Gradske opštine mogu svojim propisom regulisati radno vreme ugostiteljskih objekata i priređivanje muzičkog programa, odnosno emitovanje muzike u njima u dužem trajanju od propisanog: u dane dočeka Nove godine i Srpske nove godine; slava grada i gradskih opština; održavanja značajnih manifestacija ("Filmski susreti Niš", Muzički festival "Nisomnia" i slično) i u slučajevima organizovanog porodičnog slavlja (svadbe, rođendani i slično).

Za produženje radnog vremena i priređivanje muzičkog programa, odnosno emitovanja muzike u dužem trajanju od propisanog, vlasnicima, odnosno korisnicima ugostiteljskih objekata potrebno je posebno odobrenje opštinske uprave gradske opštine.

Za dane dočeka Nove godine i Srpske Nove godine nije potrebno odobrenje za produženje radnog vremena i priređivanje muzičkog programa, odnosno emitovanje muzike u dužem trajanju od propisanog.

Član 115

Objekti u kojima se priređuju zabavne igre i igre na sreću, osim kazina, objekti za obavljanje vašarskih aktivnosti, bez obzira da li pored navedenih obavljaju i ugostiteljsku delatnost i internet klubovi mogu biti otvoreni do 23,00 sata.

Član 116

U ugostiteljskim objektima, objektima za zabavne igre i igre na sreću, odnosno trgovinskim objektima registrovanim za promet alkoholnih pića nije dozvoljena prodaja alkoholnih pića maloletnim licima.

Član 117

Pravna lica i preduzetnici, koji obavljaju ugostiteljsku i trgovinsku delatnost, dužni su da istaknu oznaku da nije dozvoljena prodaja alkoholnih pića maloletnim licima.

Oznaka se ističe na vidnom mestu u prostoriji ili delu prostora objekta u kojem se vrši promet alkoholnih pića.

Ako se promet alkoholnih pića vrši u kiosku ili sličnom montažnom objektu, prodajom ovih proizvoda preko šaltera, oznaka iz stava 1. ovog člana postavlja se na vidno mesto iznad ili pored šaltera.

Oznaka iz stava 1. ovog člana je bele boje, pravougaonog oblika, najmanje veličine od 210x300 mm i sadrži tekst: "Nije dozvoljena prodaja alkoholnih pića maloletnim licima", ispisan ćiriličkim slovima crne boje.

Član 118

Pravnim licima i preduzetnicima, koji obavljaju delatnost maloprodaje cigareta i duvanskih proizvoda, zabranjuje se prodaja cigareta i drugih duvanskih proizvoda maloletnim licima.

Član 119

Pravna lica i preduzetnici, koji obavljaju delatnost maloprodaje cigareta i duvanskih proizvoda, dužni su da istaknu upozorenje o zabrani prodaje cigareta i drugih duvanskih proizvoda maloletnim licima, na način i u obliku propisanom posebnim propisom.

X UKLANJANJE OBJEKATA, UREĐAJA I DRUGIH PREDMETA SA JAVNIH POVRŠINA I SPOLJNIH DELOVA ZGRADA

Član 120

Licu, koje bez odobrenja nadležnog organa postavi objekat, uređaj ili drugi predmet na javnoj površini ili spoljnjem delu zgrade, komunalni inspektor će naložiti da iste, najkasnije u roku od tri dana, ukloni sa javne površine, odnosno spoljnjeg dela zgrade.

Lice kome je izdato odobrenje za postavljanje objekta, uređaja ili drugog predmeta na javnoj površini ili spoljnjem delu zgrade dužno je da najkasnije u roku od 3 dana od dana prestanka važenja odobrenja iste ukloni sa javne površine, odnosno spoljnjeg dela zgrade.

Ukoliko lice ne postupi u roku iz stava 1. i 2. ovog člana, komunalni inspektor sprovešće postupak prinudnog uklanjanja objekta, uređaja ili drugog predmeta.

Prinudno uklanjanje izvršiće preduzeće kome su povereni ovi poslovi, po nalogu komunalnog inspektora, a o trošku lica koje je postavilo objekat, uređaj ili drugi predmet na javnoj površini ili spoljnjem delu zgrade.

Član 121

Ako vlasnik, odnosno korisnik ne preuzme prinudno uklonjen objekat, uređaj ili drugi predmet u roku od 30 dana od dana prinudnog uklanjanja, isti se mogu prodati na javnoj licitaciji. Sredstva ostvarena od prodaje koriste se za podmirenje troškova uklanjanja i čuvanja. Ukoliko sredstva nisu dovoljna naplaćuju se od vlasnika, odnosno korisnika objekta, uređaja ili drugog predmeta, po cenovniku preduzeća koje je izvršilo prinudno uklanjanje.

XI NADZOR

Član 122

Ništavo je svako odobrenje za postavljanje objekata, uređaja i drugih predmeta na javnim površinama i spoljnim delovima zgrade, za izvođenje radova na spoljnim delovima zgrada i za raskopavanje javnih površina, ako je izdato suprotno odredbama ove odluke.

Član 123

Upravni nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrše uprave nadležne za poslove planiranja i komunalnih delatnosti.

Izveštaj i nalaz o izvršenom upravnom nadzoru uprava dostavlja Gradonačelniku i predsedniku gradske opštine, radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti.

Član 124

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove odluke i pojedinačnih akata donetih na osnovu ove odluke vrši nadležni inspektor.

Član 125

U vršenju inspekcijskog nadzora nadležni inspektor dužan je da naredi uklanjanje objekta, uređaja i drugog predmeta sa javne površine ili spoljnih delova zgrade, ako su postavljeni bez odobrenja ili suprotno izdatom odobrenju.

Nadležni inspektor narediće vlasniku, odnosno korisniku objekta, uređaja i drugog predmeta da odmah ukloni objekat i robu pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Ako se lice iz prethodnog stava ne nalazi na licu mesta, nadležni inspektor će, bez saslušanja stranke, doneti rešenje kojim će se naložiti da se objekat, uređaj i drugi predmet, kao i stvari koje se nalaze u njima, uklone u određenom roku, koji se može odrediti na časove. Rešenje se nalepljuje na objekat, uređaj i drugi predmet, uz naznačenje dana i časa kada je nalepljeno i time se smatra da je dostavljanje izvršeno.

Ako lice ne postupi po datom nalogu, nadležni inspektor izvršiće uklanjanje objekta, uređaja i drugog predmeta na teret vlasnika, odnosno korisnika, preko drugog lica.

Član 126

Ako se objekat ili uređaj ne održava u skladu sa odredbama ove odluke nadležni inspektor naložiće vlasniku, odnosno korisniku ili licu koje je dužno da ih održava da ukloni uočene nedostatke, u roku koji će biti određen u zavisnosti od obima i složenosti radova koje je potrebno izvesti.

Ako vlasnik, odnosno korisnik ili lice koje je dužno da održava objekte i uređaje ne postupi po nalogu nadležnog inspektora, izvođenje potrebnih radova izvršiće drugo lice na teret vlasnika, odnosno korisnika ili lica koje je dužno da iste održava.

Izuzetno, ako vlasnik, odnosno korisnik bilborda, reklamne oznake, rashladnog uređaja za prodaju industrijskog sladoleda i napitaka, slobodnostojeće ili zidne vitrine ne postupi po nalogu nadležnog inspektora, izvršiće se uklanjanje objekta i stvari u njima na teret vlasnika, odnosno korisnika objekta, preko drugog lica.

Član 127

Ukoliko investitor po završetku građevinskih radova iz člana 72. ne uredi fasadu zgrade u celini, nadležni inspektor će rešenjem naložiti investitoru da izvede ove radove u roku koji će biti određen u zavisnosti od obima i složenosti radova koje je potrebno izvesti.

Ako investitor ne postupi po datom nalogu inspektora, potrebne radove izvršiće drugo lice na teret investitora.

Član 128

Ako vlasnik, odnosno korisnik zgrade ili dela zgrade ne održava ili izvodi radove na spoljnim delovima zgrade suprotno odredbama ove odluke, nadležni inspektor će rešenjem naložiti vlasniku, odnosno korisniku zgrade da otkloni uočene nedostatke u roku koji će biti određen u zavisnosti od obima i složenosti radova koje je potrebno izvesti

Izuzetno, na predlog vlasnika, odnosno korisnika zgrade, nadležni inspektor može odobriti produženje roka za izvođenje radova.

Ukoliko vlasnik, odnosno korisnik zgrade ne postupi po rešenju nadležnog inspektora, izvođenje potrebnih radova izvršiće se na teret vlasnika odnosno korisnika, preko drugog lica.

Član 129

Ukoliko preduzeće ili fizičko lice, koje vrši raskopavanje javne površine, po završetku radova, ne dovede javnu površinu u ispravno, odnosno prvobitno stanje, nadležni inspektor će rešenjem odrediti rok za izvršenje ove obaveze.

Ukoliko preduzeće iz stava 1. ovog člana ne postupi po nalogu inspektora radove će izvršiti dugo lice a na teret preduzeća.

Član 130

Ukoliko subjekti iz člana 108. ove odluke ne izvrše obavezu uklanjanja snega i leda u skladu sa odredbama ove odluke, nadležni inspektor će naložiti da je odmah izvrše.

Ukoliko subjekti ne postupe po datom nalogu inspektora, preduzeće kome su povereni poslovi održavanja čistoće, odnosno puteva izvršiće obavezu na račun tih subjekata.

Član 130a

Komunalno-policijske poslove obavlja komunalni policajac.

Komunalni policajac u obavljanju komunalno-policijskih poslova, pored zakonom utvrđenih ovlašćenja, podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje utvrđene ovom odlukom.

Ukoliko komunalni policajac, u obavljanju komunalno-policijskih poslova, uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa, obavestiće odmah o tome, pisanim putem, nadležni organ.

XII KAZNENE ODREDBE

Član 131

Kazniće se za prekršaj pravno lice ako bez odobrenja nadležnog organa postavi objekat, uređaj i drugi predmet na javnoj površini i spoljnim delovima zgrade, izvodi radove na spoljnim delovima zgrade ili raskopa javne površine, novčanom kaznom od 50000 do 500000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 5000 do 100000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom od 2500 do 30000 dinara.

Član 132

Kazniće se za prekršaj pravno lice ako suprotno odobrenju nadležnog organa postavi objekat, uređaj i drugi predmet na javnoj površini i spoljnim delovima zgrada, izvodi radove na spoljnim delovima zgrada ili raskopa javnu površinu, novčanom kaznom od 50000 do 500000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 5000 do 100000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom od 2500 do 30000 dinara.

Član 133

Kazniće se za prekršaj pravno lice novčanom kaznom od 50000 do 500000 dinara ako naziv ili ime na firmi, natpisi na bilbordovima i reklamnim oznakama nisu ispisani na srpskom jeziku i ćiriličkim pismom, osim zaštićenog znaka ili ako se radi o stranom pravnom i fizičkom licu ili proizvodu (član 11. i 20).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 5000 do 100000 dinara.

Član 134

Kazniće se za prekršaj pravno lice novčanom kaznom od 50000 do 500000 dinara ako ne održava u čistom i ispravnom stanju:

1. firmu, bilbord, reklamnu oznaku, video bim i slične objekte (član 18. stav 1),

2. rashladne uređaje za prodaju industrijskog sladoleda i napitaka (član 32),

3. slobodnostojeće i zidne vitrine (član 42),

4. posude sa biljnom dekoracijom i klupe (član 43. stav 3, član 44. stav 2. i član 45),

5. zaštitne i usmeravajuće ograde i zapreke za vozila (član 46. stav 4),

6. objekte za izvođenje zabavnih programa (član 47),

7. javne časovnike (član 48. stav 2),

8. ulične i druge otvore (član 50. stav 2. i 3),

9. druge objekte (član 53),

10. javnu površinu nakon deponovanja građevinskog materijala i postavljanja građevinske skele (član 54. stav 2),

11. javnu površinu nakon istovara ili utovara ogreva (član 57. stav 2),

12. terene za sport i zabavu (član 58),

13. javna kupališta (član 62),

14. javne sanitarne i higijenske objekte (član 65),

15. spoljne delove zgrada (član 68),

16. izloge (član 79),

17. dvorišta, prostore između zgrada kolektivnog stanovanja i poslovnih zgrada (član 88. i 90),

18. bašte i druge zatvorene prostore uz restorane i druge objekte (član 91),

19. prostore i posude za smeće (član 92),

20. prostor za igru i zabavu dece (član 94. stav 2),

21. zemljište između zgrada kolektivnog stanovanja, slobodne prostore koji se ne koriste u skladu sa posebnim propisima i neizgrađeno građevinsko zemljište (član 95),

22. ako postavi klima uređaj na spoljnim delovima zgrada vidljivih sa javnih površina, ukoliko one predstavljaju kulturna dobra, odnosno spomenike kulture (član 71),

23. ako u celini ne uredi fasadu zgrade nakon izvođenja građevinskih radova kojima se menja horizontalni ili vertikalni gabarit zgrade (član 72).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 5000 do 100000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom od 2500 do 30000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana tačke 8, 10, 11, 15, 16, 17, 19, 20, 21, 22. i 23. kazniće se fizičko lice, novčanom kaznom od 2500 do 30000 dinara.

Član 135

Kazniće se za prekršaj fizičko lice, novčanom kaznom od 2500 do 30000 dinara ako:

1. prlja i oštećuje objekte, uređaje i predmete i javnu površinu, odnosno spoljne delove zgrada na kojima su postavljeni; crta i ispisuje grafite i druge natpise po njima (član 10),

2. prlja i oštećuje terene za sport i zabavu, objekte, uređaje i opremu u njima, odnosno prostore koji su u funkciji njihovog korišćenja (član 59),

3. prlja i oštećuje javna kupališta, objekte, uređaje i opremu u njima, odnosno prostore koji su u funkciji njihovog korišćenja (član 63),

4. prlja i oštećuje javne sanitarne i higijenske objekte i opremu u njima (član 66),

5. drži stvari, odnosno predmete na prozorima, terasama, lođama i balkonima, koji bi usled pada mogli povrediti ili uprljati prolaznike; ako ne drži cveće u posudama osiguranim od pada (član 84),

6. trese tepihe, posteljinu i druge stvari preko terasa, lođa i balkona; drži stvari i predmete na istim, koje narušavaju izgled zgrade; ispisuje grafite i druge natpise ili na drugi način prlja i oštećuje spoljne delove zgrade (član 85),

7. ako suši rublje na terasama, lođama i balkonima zgrade, vidljivim sa javnih površina, i ako se one nalaze u BID, centralnoj i ekstra zoni (član 93. stav 2),

8. ako vrši istresanje ili baca smeće i druge predmete i prosipa vodu (član 93. stav 3),

9. ako u dvorištu zgrada kolektivnog stanovanja i poslovnih zgrada, prostoru između zgrada i parking prostoru drži duže od mesec dana vozilo koje nije u funkciji i kome su skinute registarske tablice, auto i kamp prikolice (član 93. stav 4),

10. nanosi štetu zelenilu u dvorištima, prostorima između zgrada, neizgrađenom građevinskom zemljištu i drugim sličnim prostorima; deponuje smeće i druge otpatke (član 96).

Član 136

Kazniće se za prekršaj preduzeće koje vrši raskopavanje javne površine, ako ne dovede raskopanu javnu površinu u prvobitno stanje novčanom kaznom od 50000 do 500000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice, novčanom kaznom od 2500 do 30000 dinara.

Član 137

Kazniće se za prekršaj pravno lice ako ne uklanja sneg i led sa trotoara, prilaznih puteva i staza do poslovnih zgrada i poslovnih prostorija (član 108), ili ne postupi u skladu sa članom 109, novčanom kaznom od 50000 do 500000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 5000 do 100000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom od 2500 do 30000 dinara.

Kazniće se za prekršaj skupština zgrade ako ne uklanja sneg i led sa trotoara, prilaznih puteva i staza do stambene zgrade, ili ne postupi u skladu sa članom 109, novčanom kaznom od 50000 do 100000 dinara.

Kazniće se za prekršaj fizičko lice ako ne uklanja sneg i led sa trotoara, prilaznih puteva i staza do stambenog objekta, ili ne postupi u skladu sa članom 109, novčanom kaznom od 2500 do 30000 dinara.

Član 138

Kazniće se za prekršaj pravno lice novčanom kaznom od 50000 do 500000 dinara, ako:

1. drže otvoren ugostiteljski objekat radnim danom posle 24,00 sata, a petkom na subotu i subotom na nedelju posle 2,00 sata (član 112),

2. priređuju muzički program, odnosno emituju muziku u ugostiteljskom objektu radnim danom posle 23,00 sata a petkom na subotu i subotom na nedelju posle 2,00 sata (član 113. stav 1),

3. priređuju muzički program, odnosno emituju muziku pre 8,00 sati, kao i u vreme popodnevnog odmora od 15,00 do 18,00 sati (član 113. stav 2),

4. priređuje muzički program, odnosno emituje muziku na otvorenom prostoru i u samom objektu preko dozvoljene jačine (član 113. stav 3),

5. drže otvoren ugostiteljski objekat u dužem trajanju od propisanog, bez posebnog odobrenja (član 114. stav 2),

6. drže otvorene objekte u kojima se priređuju zabavne igre i igre na sreću, osim kazina, objekte za obavljanje vašarskih aktivnosti, bez obzira da li pored navedenih obavljaju i ugostiteljsku delatnost i internet klubove posle 23,00 sata (član 115),

7. prodaju alkoholno piće maloletnom licu (član 116),

8. ne istaknu upozorenje o zabrani prodaje alkoholnih pića maloletnim licima (član 117),

9. ne istaknu upozorenje o zabrani prodaje cigareta i duvanskih proizvoda maloletnim licima (član 119).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 5000 do 100000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom od 2500 do 30000 dinara.

XIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 139

(Brisan)

Član 140

Pravna i fizička lica čiji naziv ili ime na firmi nije ispisano u skladu sa članom 11. ove odluke, dužna su da u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ove odluke, istaknu firmu sa ispisanim nazivom ili imenom u skladu sa Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma i članom 11. ove odluke.

Član 141

Klima uređaje, koje su vlasnici, odnosno korisnici zgrada, postavili na spoljnim delovima zgrada vidljivih sa javnih površina, a koje predstavljaju kulturna dobra, odnosno spomenike kulture, dužni su da ih uklone najkasnije u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ove odluke, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Član 142

Pravnom ili fizičkom licu, kome je nadležni inspektor tri puta u toku godine doneo rešenje zbog kršenja odredaba ove odluke, nadležne uprave grada i gradskih opština ne mogu izdati odobrenje koje se tiče korišćenja javnih površina, u periodu od dve godine.

Član 143

Gradske opštine su dužne da usaglase svoje propise sa odredbama ove odluke i u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 144

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".