ODLUKA
O PROGLAŠENJU EROZIVNIH PODRUČJA I PROPISIVANJU PROTIV EROZIVNIH MERA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 11/2011)

Član 1

Ovom Odlukom se utvrđuju i proglašavaju erozivna područja i propisuju protiveroznvne mere u cilju zaštite zemljišta na području grada Vranja.

Član 2

Kao erozivno zemljište smatra se svako područje na kome, usled dejstva vode, nastaju pojave spiranja, jaružanja, brazdanja, podrivanja i kliženja, zemljište koje može postati podložno ovim uticajima zbog promena načina korišćenja (seča šuma, degradacija livada, izgradnja objekata na nestabilnim padinama i drugo), kao i zemljište rudničkih i industrijskih jalovišta.

Član 3

Teritorija grada Vranja pripada slivu reke Južne Morave, osim reke Koćurice, koja pripada slivu reke Pčinje.

Sliv reke Južne Morave čine slivovi 28 većih reka i potoka, a reke Veternica 16 pritoka. Najveće slivno područje poseduju: reka Banjštica (114,60 km2), Korbevačka reka (76,30), Tibuška reka (49,60) i Koštanička i Moštanička reka sa po 30 km2.

Pored navedenih vodotokova, pojavu jakih erozivnih procesa zemljišnog pokrivača ovog područja prouzrokuju veći broj bezimenih potoka, dolina i useka.

Član 4

Na području grada Vranja prema intenzitetu, utvrđuju se tri stepena erozije: slaba, srednja i jaka erozija.

I. stepen - slaba erozija, izražena je na područjima niže nadmorske visine nagiba zemljišta manjeg od 12%.

II. stepen - srednja erozija, izražena je na brdsko-planinskom području čiji je nagib zemljišta od 12 do 18% i koje je delimično pošumljeno i zatravnjeno.

III. stepen - jaka erozija, karakteristična je za područje gde je izraženo formiranje bujičnih tokova bez zelenog pokrivača i degradiranih šuma.

Član 5

U cilju zaštite zemljišta od erozije i bujica ovom Odlukom se određuju preventivne mere, grade i održavaju vodni objekti za zaštitu od erozije i bujica i izvode zaštitni radovi.

1. Preventivne mere smatraju se naročito sledeće zabranjene radnje:

- pustošenje, krčenje i čista seča šuma;

- ogoljavanje površina;

- nekontrolisano kopanje i preoravanje livada, pašnjaka i neobrađenih površina radi uzgoja jednogodišnjih kultura;

- zatrpavanje izvora i nekontrolisano sakupljanje i odvođenje tih voda;

- dugotrajno skladištenje čvrstog materijala;

- izgradnja objekata bez odgovarajuće planske i projektne dokumentacije;

- eksploatacija rečnih nanosa sa dna ili padina, osim za potrebe obezbeđenja propusne sposobnosti korita bujica;

- izgradnja objekata koji bi mogli da ugroze stabilnost zemljišta (vodenice, brane, kanali, ribnjaci i sl.);

- i druge radnje kojima se pospešuje erozija i stvaranje bujica.

2. Izgradnja i održavanje vodnih objekata:

- regulacija donjih tokova bujica,

- izgradnja uzdužnih i poprečnih objekata na uređene bujične potoke,

- izgradnja kineta, odvodnih kolektora, pregrada i sl.

- izgradnja malih akumulacija za vodu, bujične nanose i sl.

3. Zaštitni radovi na poljoprivrednom i šumskom zemljištu (bio-tehnički i biološki):

- krčenje rastinja;

- zatravljivanje;

- terasiranje;

- podizanje voćnjaka i veštačkih livada;

- melioracija pašnjaka;

- održavanje zaštitnih šuma čija je prioritetna funkcija zaštita zemljišta od erozije;

- pošumljavanje;

- melioracija i obnova šikara;

- intenzivna nega mladih šuma u svim fazama razvoja i sl.;

- čišćenje rečnih korita i drugi slični radovi.

Član 6

Preventivne mere i zaštitne radove na poljoprivrednom zemljištu sprovodi služba za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Sekretarijata za privredu i finansije Gradske uprave grada Vranja.

Preventivne mere i zaštitne radove na poljoprivrednom zemljištu i uređenju rečnih korita utvrđuju se operativnim planom zaštite od poplava i erozije.

Član 7

Mere zaštite šuma od degradacije i erozije i održavanje zaštitnih šuma, a u cilju uravnoteženja vodnih odnosa i sprečavanje bujica i poplavnih talasa i zaštite zemljišta, naselja i infrastrukture od erozije i klizišta sprovodi nadležna Šumska gazdinska jedinica na teritoriji grada u skladu sa Zakonom o šumama.

Mere zaštite utvrđuju se Godišnjim planom gazdovanja šumom a na osnovu utvrđenog stanja na terenu (sastojinske inventure).

Člana 8

Prilikom izvođenja građevinskih radova, izgradnje akumulacije za vodosnabdevanje i navodnjavanje, eksploatacije mineralnih sirovina i drugih investicionih radova na erozivnom području, investitor je dužan da u postupku izrade tehničke dokumentacije predvidi sprovođenje protiverozivnih mera.

Član 9

Korisnik akumulacije za vodosnabdevanje i navodnjavanje dužan je da sačini plan protiverozivnih mera za slivno područje akumulacije i da se pridržava istog.

Član 10

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vršiće Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, preko nadležnih inspekcija.

Za nesprovođenje protiverozivnih mera predviđenih ovom Odlukom primenjivaće se kaznene odredbe iz Zakona o vodama i Zakona o šumama.

Član 11

Na osnovu intenziteta i karakteristike teritorije, izvršene kategorizacije erozivnog područja i položaja i načina korišćenja zemljišta za teritoriju grada Vranja izrađena je Karta erozivnog područja koja je sastavni deo ove Odluke.

Član 12

Donošenjem ove Odluke prestaje da važi Odluka o proglašenju erozivnih područja i propisivanju protiv erozivnih mera doneta na sednici Skupštine opštine Vranje, broj 320-16/97-08 od 31.01.1997. godine.

Član 13

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".