PRAVILNIK
O NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJE O HEMIKALIJAMA

("Sl. glasnik RS", br. 31/2011)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način na koji je proizvođač, uvoznik, distributer i dalji korisnik, a koji stavlja u promet hemikalije (u daljem tekstu: snabdevač) dužan da vodi evidenciju o hemikalijama.

Član 2

Izraz upotrebljen u ovom pravilniku ima sledeće značenje:

- potrošač jeste fizičko lice kome se hemikalije isporučuju ili čine dostupnim i koji upotrebljava hemikalije za lične potrebe ili potrebe svog domaćinstva.

Član 3

Snabdevač je dužan da vodi evidenciju o svakoj hemikaliji bez obzira na količinu hemikalije koju je proizveo i stavio u promet, osim: biocidnih proizvoda, sredstava za zaštitu bilja, lekova i medicinskih sredstava, kozmetičkih proizvoda, hrane, prehrambenih aditiva i aroma, hrane za životinje i aditiva za tu hranu.

Član 4

Snabdevač je dužan da vodi evidenciju o hemikalijama koja sadrži podatke o identifikaciji, podatke o kupljenim hemikalijama, podatke o prodatim hemikalijama, kao i podatke o ukupnoj količini prodatih hemikalija potrošačima u toku kalendarske godine.

Identifikacioni podaci obuhvataju: trgovačko ime hemikalije, naziv proizvođača i zemlju porekla, CAS broj (ako je primenljiv), EC broj (ako je primenljiv) i klasifikaciju hemikalije.

Podaci o kupljenim hemikalijama obuhvataju: datum kupovine, naziv i adresu dobavljača, poreski identifikacioni broj (PIB), kao i količinu hemikalije.

Podaci o prodatim hemikalijama obuhvataju: datum prodaje, naziv i adresu kupca, PIB, kao i količinu hemikalije.

Podaci o prodatim hemikalijama potrošačima obuhvataju ukupnu količinu prodatih hemikalija i kalendarsku godinu u kojoj su hemikalije prodate.

Snabdevač je dužan da vodi evidenciju o hemikalijama na Obrascu koji čini sastavni deo ovog pravilnika.

Izuzetno od stava 1. ovog člana snabdevač nije dužan da vodi evidenciju o hemikalijama na Obrascu iz stava 1. ovog člana ako sve podatke iz ove evidencije vodi na način koji je uspostavljen pre stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 5

Obrazac iz člana 4. ovog pravilnika popunjava se tako što se u rubrici "naziv i adresa dobavljača" upisuju podaci o prvom neposrednom dobavljaču, a u rubrici "naziv i adresa kupca" upisuju podaci o prvom sledećem kupcu u lancu snabdevanja.

Član 6

Evidencija iz člana 3. ovog pravilnika vodi se u pisanom, odnosno elektronskom obliku. Obrazac mora biti potpisan od strane odgovornog lica i imati pečat, odnosno kvalifikovani elektronski potpis.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2012. godine.

 

Obrazac

Evidencija o hemikalijama

 

PODACI O IDENTIFIKACIJI

TRGOVAČKO IME HEMIKALIJE:

 

 

Naziv proizvođača i zemlja porekla

 

 

CAS broj (ako je primenljiv)

 

 

EC broj (ako je primenljiv)

 

 

Klasifikacija hemikalije

 

 

PODACI O KUPLJENIM HEMIKALIJAMA

Datum kupovine

Naziv i adresa dobavljača

PIB

Količina (u kg ili l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO: 

 

PODACI O PRODATIM HEMIKALIJAMA

datum prodaje

naziv i adresa kupca

PIB

Količina (u kg ili l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UKUPNO: 

 

UKUPNA KOLIČINA PRODATE HEMIKALIJE POTROŠAČIMA

Ukupna količina (u kg ili l): __________

Kalendarska godina: __________

 

 

Ime i prezime ovlašćenog lica:

Potpis ovlašćenog lica: