ODLUKA
O NAKNADAMA ODBORNIKA SKUPŠTINE GRADA POŽAREVCA, ČLANOVA SKUPŠTINSKIH RADNIH TELA, ČLANOVA GRADSKOG VEĆA GRADA POŽAREVCA I ČLANOVA RADNIH TELA GRADSKOG VEĆA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 1/2011)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se pravo na naknadu za vršenje funkcije, izgubljenu zaradu, troškove prevoza i dnevnicu odbornika Skupštine grada Požarevca, članova stalnih i povremenih radnih tela Skupštine grada Požarevca (komisija, saveta, odbora), članova Gradskog veća grada Požarevca, koji nisu na stalnom radu u gradu Požarevcu i članova stalnih ili povremenih radnih tela koje obrazuje Gradsko veće grada Požarevca (komisija, saveta, odbora, stručnih timova).

Član 2

Odbornici Skupštine grada Požarevca, izuzev predsednika i zamenika predsednika Skupštine, imaju pravo na mesečnu paušalnu naknadu za vršenje odborničke funkcije (odbornička naknada) u bruto iznosu od 46,55% od prosečne bruto zarade u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa za statistiku.

Odbornik neće primiti mesečnu paušalnu naknadu za mesec u kome je održana sednica Skupštine ili nastavak sednice Skupštine u sledećim slučajevima:

- ako do početka sednice Skupštine ne obavesti sekretara Skupštine, a u njegovom odsustvu predsednika Skupštine, usmeno ili u pisanoj formi, o opravdanosti odsustvovanja sa sednice Skupštine; i

- ako do početka nastavka sednice Skupštine ne obavesti sekretara Skupštine, a u njegovom odsustvu predsednika Skupštine, usmeno ili u pisanoj formi, o opravdanosti odsustvovanja sa nastavka sednice Skupštine.

Posle svake sednice Skupštine, a najkasnije poslednjeg radnog dana u mesecu u kome je zasedala Skupština, sekretar Skupštine obavestiće Odeljenje za privredu i finansije Gradske uprave grada Požarevca o odbornicima koji nisu opravdali svoj izostanak, pa da tako nemaju pravo na mesečnu paušalnu naknadu za mesec u kome je zasedala Skupština.

Za svaki dan učešća u zasedanju Skupštine svakom odborniku, izuzev predsedniku i zameniku predsednika Skupštine, pripada naknada u bruto iznosu od 6,23% od prosečne bruto zarade u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa za statistiku.

Predsedniku i zameniku predsednika Skupštine Grada, kada nisu na stalnom radu u Gradu, pripada naknada u visini utvrđenoj odlukom Komisije za izbor i imenovanja Skupštine Grada.

Članovi Gradskog veća grada, koji nisu na stalnom radu u gradu Požarevcu, imaju pravo na mesečnu paušalnu naknadu po osnovu učešća u vršenju funkcije Gradskog veća u bruto iznosu od 69,83% od prosečne bruto zarade u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa za statistiku.

Predsedniku ili u njegovom odsustvu zameniku predsednika radnog tela Skupštine, pripada naknada u bruto iznosu od 4,46%, a svakom članu radnog tela pripada naknada u bruto iznosu od 3,07% od prosečne bruto zarade u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa za statistiku, u skladu sa Pravilnikom o načinu rada i isplati naknada članovima stalnih i povremenih radnih tela koja obrazuje Skupština grada Požarevca, a na osnovu evidencije o prisustvovanju sednici, koju overava zaposleni Gradske uprave grada Požarevca.

Ukoliko Skupština grada Požarevca posebnim aktom utvrdi visinu naknade za rad određenog radnog tela, ili za to ovlasti Gradsko veće grada Požarevca, visina naknade radnog tela određuje se primenom donetog akta.

Za poslove radnih tela koja imaju određeni zadatak isplata naknada se može odrediti i u jednokratnom iznosu odlukom Skupštine Grada, kojom se formira radno telo.

Za svaki dan učešća u zasedanju Gradskog veća grada Požarevca svakom članu Gradskog veća, koji nije na stalnom radu u Gradu, izuzev gradonačelniku i zameniku gradonačelnika, pripada naknada u bruto iznosu od 6,23% od prosečne bruto zarade u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa za statistiku, a na osnovu evidencije o prisustvovanju sednici, koju overava zaposleni Gradske uprave grada Požarevca.

Predsedniku, ili u njegovom odsustvu zameniku predsednika radnog tela Gradskog veća grada Požarevca pripada naknada u bruto iznosu od 4,46%, a svakom članu radnog tela pripada naknada u bruto iznosu od 3,07% od prosečne bruto zarade u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa za statistiku, u skladu sa Pravilnikom o načinu rada i isplati naknada članovima stalnih i povremenih radnih tela koja obrazuje Gradsko veće grada Požarevca, a na osnovu evidencije o prisustvovanju sednici, koju overava zaposleni Gradske uprave grada Požarevca.

Za poslove radnih tela koja imaju određeni zadatak isplata naknada se može odrediti i u jednokratnom iznosu odlukom Gradskog veća grada Požarevca, kojom se osniva radno telo.

Član 3

Odbornicima u Skupštini, predsedniku, zameniku predsednika i članovima stalnih ili povremenih radnih tela Skupštine, članovima Gradskog veća, koji nisu na stalnom radu u Gradu, predsedniku, zameniku predsednika i članovima stalnih ili povremenih radnih tela koje obrazuje Gradsko veće, izuzev članovima Gradskog veća koji su na stalnom radu u Gradu, koji zbog učešća u radu Skupštine, Gradskog veća, stalnih ili povremenih radnih tela Skupštine i stalnih ili povremenih radnih tela koje obrazuje Gradsko veće, ne ostvaruju zaradu u preduzeću, ustanovi ili od samostalne delatnosti isplaćuje se i naknada izgubljene zarade i to:

- licima u radnom odnosu u visini izgubljene zarade, a na osnovu odgovarajuće potvrde preduzeća, ustanove ili drugog poslodavca o visini izgubljene zarade za vreme provedeno na sednici;

- licima zemljoradnicima, samostalnim privrednicima i licima koja obavljaju druge delatnosti kao osnovno zanimanje u bruto iznosu od 9,77% od prosečne bruto zarade u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa za statistiku.

Član 4

Za putovanje radi učešća u radu Skupštine, radnih tela Skupštine, Gradskog veća i radnih tela koje obrazuje Gradsko veće, odbornicima, članovima radnih tela Skupštine, članovima Gradskog veća, izuzev onim članovima koji su na stalnom radu u Gradu i članovima radnih tela koje obrazuje Gradsko veće, izuzev članova Gradskog veća koji su na stalnom radu, koji imaju prebivalište na teritoriji Mesne zajednice "Zabela", Mesne zajednice "Ljubičevo", Gradske opštine Kostolac i seoskih mesnih zajednica pripada naknada troškova prevoza do visine stvarnih troškova prevoza.

Član 5

Dnevnica za službeni put u zemlji pripada odborniku, sekretaru Skupštine, predsedniku, zameniku predsednika i članu radnog tela Skupštine, gradonačelniku, zameniku gradonačelnika, članu Gradskog veća i predsedniku, zameniku predsednika i članu radnog tela koje obrazuje Gradsko veće kada po službenom zadatku, na osnovu izdatog putnog naloga, treba van teritorije grada Požarevca da obavi određeni posao za potrebe Skupštine, radnog tela Skupštine, gradonačelnika, Gradskog veća i radnog tela koje obrazuje Gradsko veće.

Putni nalog za službeni put odbornika, sekretara Skupštine, predsednika, zamenika predsednika i člana radnog tela Skupštine potpisuje predsednik Skupštine, a u njegovom odsustvu zamenik predsednika Skupštine.

Putni nalog za službeni put gradonačelnika, zamenika gradonačelnika, člana Gradskog veća, predsednika, zamenika predsednika i člana radnog tela koje obrazuje Gradsko veća potpisuje gradonačelnik a u njegovom odsustvu zamenik gradonačelnika.

Član 6

Dnevnica za službeni put u inostranstvo pripada odborniku, sekretaru Skupštine, predsedniku, zameniku predsednika i članu radnog tela Skupštine, gradonačelniku, zameniku gradonačelnika, članu Gradskog veća, i predsedniku, zameniku predsednika i članu radnog tela koje obrazuje Gradsko veće, kada po službenom zadatku treba da obavi određeni posao za potrebe Skupštine, radnog tela Skupštine, gradonačelnika, Gradskog veća i radnog tela koje obrazuje Gradsko veće, u visini i na način koji propiše nadležni državni organ.

Putni nalog za službeni put odbornika, sekretara Skupštine, predsednika, zamenika predsednika i člana radnog tela Skupštine potpisuje predsednik Skupštine, a u njegovom odsustvu zamenik predsednika Skupštine.

Putni nalog za službeni put gradonačelnika, zamenika gradonačelnika, člana Gradskog veća, predsednika, zamenika predsednika i člana radnog tela koje obrazuje Gradsko veća potpisuje gradonačelnik a u njegovom odsustvu zamenik gradonačelnika.

Član 7

Prava na naknade utvrđene ovom odlukom pripadaju odbornicima od dana potvrđivanja do dana prestanka mandata, predsednicima, zamenicima predsednika i članovima radnih tela Skupštine, članovima Gradskog veća grada Požarevca, predsednicima, zamenicima predsednika i članovima radnih tela koje obrazuje Gradsko veće grada Požarevca od dana izbora, odnosno imenovanja pa do dana prestanka funkcije.

Član 8

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o naknadama odbornika Skupštine grada Požarevca, članova skupštinskih radnih tela, članova Gradskog veća grada Požarevca i članova radnih tela Gradskog veća ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 5/10).

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca", a primenjivaće se od 01.02.2011. godine.