ODLUKA
O MERAMA ZA SUZBIJANJE I UNIŠTAVANJE KOROVSKE BILJKE AMBROZIJA - AMBROSIA ARTEMISIIFOLIA L. SPP. NA PODRUČJU GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 1/2011)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se subjekti i mere za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozija - Ambrosia artemisiifolia L. spp. (u daljem tekstu: ambrozija) na području Grada Požarevca, u cilju uklanjanja uzročnika štetnih uticaja na zdravlje ljudi i smanjenja površina na kojima ona raste.

Član 2

Ambrozija se pojavljuje na poljoprivrednom obrađenom i neobrađenom zemljištu, na površinama šumskog i građevinskog zemljišta, na javnim zelenim površinama, nasipima i obalama uz vodotokove i kanale, na površinama pripadajućeg zemljišta uz javne puteve i železničke pruge, kao i na drugim površinama na kojima se može naći.

Član 3

Vlasnici i korisnici, kao i subjekti koji upravljaju površinama iz člana 2. ove Odluke su dužni da u toku vegetacione sezone, od početka kretanja vegetacije, u više navrata sa svojih površina redovno uništavaju ambroziju i to primenom sledećih mera:

- agrotehničkih - obradom zemljišta i negom useva;

- mehaničkih - čupanjem, redovnim košenjem i okopavanjem;

- hemijskih - upotrebom herbicida koje imaju odobrenje za promet i upotrebu, a u skladu sa uputstvom za primenu priloženo uz sredstvo.

Član 4

Nadzor nad primenom ove Odluke vrši inspekcija za zaštitu životne sredine, komunalna inspekcija i komunalna policija.

U vršenju inspekcijskog nadzora inspektor ima pravo da utvrđuje da li se ambrozija uništava na površinama iz člana 2. ove Odluke.

Ukoliko vlasnici i korisnici, kao i subjekti koji upravljaju površinama iz člana 2. ove Odluke, nisu izvršili uništavanje ambrozije po nalogu organa iz stava 1. ovog člana, drugostepeni organ izdaje rešenje o izvršenju uništavanja ambrozije od strane ovlašćenog lica.

Žalba na rešenje ne zadržava izvršenje rešenja.

KAZNENE ODREDBE

Član 5

Novčanom kaznom od 5.000,00 - 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako ne postupi ili postupi suprotno odredbama člana 3. ove Odluke.

Novčanom kaznom od 1.000,00 - 25.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu za prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom od 2.500,00 - 50.000,00 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom od 1.000,00 - 25.000,00 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaje iz stava 1. ovog člana.

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 6

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku" grada Požarevca.