ODLUKA
O USTANOVLJENJU NAGRADE, POVELJE, ZVANJA POČASNOG GRAĐANINA I PLAKETE GRADA POŽAREVCA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 1/2011)

Član 1

Ustanovljava se nagrada grada Požarevca, koja se dodeljuje zaposlenima, privatnim preduzetnicima, mladim talentima, individualnim poljoprivrednim proizvođačima i građanima za ostvarene izvanredne rezultate i dostignuća u radu u oblasti: privrede, umetnosti, nauke, medicine, arhitekture i urbanizma, novinarstva, obrazovanja, sporta, doprinosa u akcijama socijalnog i humanitarnog karaktera, stvaralaštva mladih i drugim oblastima.

Dobitnicima nagrade se kao dokaz o dobijenoj nagradi uručuje povelja o nagradi grada Požarevca.

Ustanovljava se povelja grada Požarevca, koja se dodeljuje preduzećima, ustanovama, državnim organima, mesnim zajednicama, udruženjima i društvenim organizacijama za izvanredne rezultate i dostignuća u radu u oblasti: privrede, umetnosti, nauke, medicine, arhitekture i urbanizma, novinarstva, obrazovanja, sporta, doprinosa u akcijama socijalnog i humanitarnog karaktera, stvaralaštva mladih i drugim oblastima.

Nagrada i povelja dodeljuje se povodom proslave i svečanosti grada Požarevca i to dana Svete Trojice i 15. oktobra, dana oslobođenja grada Požarevca.

Član 2

Pri ocenjivanju izvanrednih rezultata i dostignuća pojedinaca ili pravnih lica koja su predložena za dobijanje nagrade ili povelje Odbor za dodeljivanje nagrada i povelja grada Požarevca (u daljem tekstu: Odbor) će davati prednost rezultatima i dostignućima koji su u funkciji afirmacije grada Požarevca u Republici Srbiji, ili međunarodnoj zajednici.

Član 3

Istom fizičkom, odnosno pravnom licu može se najviše 2 puta dodeliti nagrada, odnosno povelja grada Požarevca.

Istom fizičkom, odnosno pravnom licu može se i više od 2 puta dodeliti nagrada, odnosno povelja grada Požarevca, ukoliko Odbor oceni da je ponovo ostvarilo izvanredne rezultate i dostignuća u radu.

Član 4

Visina nagrade određuje se u dinarskoj protivvrednosti 500 evra, po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan odlučivanja o nagradi.

Član 5

Povodom Svete Trojice i 15. oktobra može se ukupno dodeliti najviše 5 nagrada i povelja.

Član 6

Povelja o nagradi i povelja je dimenzije A3, izrađena od kvalitetnog grafičkog ili akvarel papira, na kojoj je kaligrafskim slovima ispisan tekst:

"Povodom Svete Trojice, praznika grada Požarevca i slave Požarevca, Odbor za dodeljivanje nagrada i povelja grada Požarevca

dodeljuje

POVELJU O NAGRADI

za ostvarenje izvanredne rezultate i dostignuća u radu na privrednom, naučnom obrazovnom, zdravstvenom, sportskom i drugim poljima stvaralaštva

_________________________"

"Povodom Svete Trojice, praznika grada Požarevca i slave Požarevca, Odbor za dodeljivanje nagrada i povelja grada Požarevca

dodeljuje

POVELJU

za ostvarenje izvanredne rezultate i dostignuća u radu na privrednom, naučnom obrazovnom, zdravstvenom, sportskom i drugim poljima stvaralaštva

__________________________"

"Povodom 15. oktobra, dana oslobođenja grada Požarevca, Odbor za dodeljivanje nagrada i povelja grada Požarevca

dodeljuje

POVELJU O NAGRADI

za ostvarenje izvanredne rezultate i dostignuća u radu na privrednom, naučnom obrazovnom, zdravstvenom, sportskom i drugim poljima stvaralaštva

______________________"

"Povodom 15. oktobra, dana oslobođenja grada Požarevca, Odbor za dodeljivanje nagrada i povelja grada Požarevca

dodeljuje

POVELJU

za ostvarenje izvanredne rezultate i dostignuća u radu na privrednom, naučnom obrazovnom, zdravstvenom, sportskom i drugim poljima stvaralaštva

_______________________"

Povelja o nagradi i povelja uručuje se u futroli kraljevsko crvene boje.

Član 7

Ustanovljava se dodeljivanje zvanja počasnog građanina grada Požarevca značajnim ličnostima iz zemlje i inostranstva, koje nemaju prebivalište na teritoriji grada Požarevca, a dodeljuje se povodom praznika grada Požarevca, prilikom proslava i obeležavanja značajnih godišnjica, jubileja i poseta značajnih ličnosti iz zemlje i inostranstva.

Zvanje počasnog građanina grada Požarevca može se dodeliti za izuzetan i višegodišnji doprinos:

- razvoju Grada u različitim oblastima;

- afirmaciji Grada u zemlji i inostranstvu;

- afirmaciji vrednosti koje su utemeljene u istorijskoj ulozi Požarevca i njegovom značenju u razvoju moderne srpske države i doprinosu dobrobiti njegovih žitelja;

- u pružanju humanitarne pomoći i donacija;

- unapređenju i zaštiti životne sredine;

- razvoju demokratije;

- zaštiti i unapređenju ljudskih prava i sloboda; i

- unapređivanju i razvoju lokalne samouprave.

Inicijativu i pravo predlaganja kandidata imaju sva fizička i pravna lica grada Požarevca.

Zvanje počasnog građanina grada Požarevca dodeljuje se u obliku povelje.

Povelja je dimenzije A3, izrađena od kvalitetnog grafičkog ili akvarel papira, na kojoj je kaligrafskim slovima ispisan tekst:

"GRAD POŽAREVAC

dodeljuje

ZVANJE POČASNOG GRAĐANINA GRADA POŽAREVCA

____________________________
(ime i prezime)

u znak zahvalnosti za neizmeran doprinos njegovoj dobrobiti, razvoju i afirmaciji".

Povelja se uručuje u futroli kraljevsko crvene boje.

Odluku o dodeljivanju zvanja počasnog građanina donosi Skupština grada Požarevca, na predlog Odbora.

Povelju uručuje predsednik Skupštine, a u njegovom odsustvu gradonačelnik.

Član 8

Odluku o nagradi i povelji iz člana 1. ove odluke donosi Odbor.

Odbor se sastoji od predsednika, zamenika predsednika i 9 članova.

Predsednika i članove Odbora imenuje Skupština grada iz reda odbornika i građana.

Mandat članova Odbora traje 4 godine.

Predsednik Odbora je gradonačelnik.

Odbor može odlučivati ako sednici prisustvuje većina članova Odbora, a odluke se donose većinom glasova prisutnih članova.

Sednice saziva predsednik Odbora, koji predlaže dnevni red i rukovodi radom na sednicama.

Član 9

Predsednik Odbora objavljuje javni poziv za dostavljanje predloga za dodelu nagrada i povelja, sa rokom i uslovima za dodeljivanje priznanja, u jednom nedeljnom listu grada Požarevca, na internet stranicama grada Požarevca www.pozarevac. rs, na oglasnoj tabli Skupštine grada Požarevca, na oglasnoj tabli Skupštine Gradske opštine Kostolac i na oglasnim tablama mesnih zajednica grada Požarevca.

Član 10

Pravo predlaganja kandidata za nagradu i povelju imaju sva pravna i fizička lica, kao i odbornici Skupštine grada, članovi Gradskog veća i članovi Odbora.

Predlagači pravna lica dostavljaju svoje adrese sedišta, a predlagači fizička lica dostavljaju svoje lične podatke: ime i prezime, broj lične karte i adresu stanovanja.

Član 11

Predlog iz člana 9. ove odluke dostavlja se u pisanoj formi sa obrazloženjem i sadrži podatke o kandidatu, s navođenjem adrese stanovanja za fizička lica i adrese sedišta za pravna lica, podatke o delu koje se predlaže i rezultate rada kandidata.

Uz predlog se dostavlja i delo koje se predlaže, ili overena fotokopija odgovarajuće dokumentacije, ako po prirodi stvari delo nije moguće dostaviti, koja se posle odlučivanja o nagradi ili povelji ne vraća predlagaču.

Član 12

Doneta odluka se objavljuje u jednom dnevnom listu grada Požarevca, na internet stranicama grada Požarevca www.pozarevac.rs, a proglašava se na svečanostima povodom praznika, Svete Trojice i 15. oktobra.

Na svečanostima dobitnicima nagrade uručuje se nagrada i povelja o nagradi, a dobitnicima povelje uručuje se povelja.

Nagrade, povelje o nagradi i povelje uručuje gradonačelnik grada Požarevca, a u njegovom odsustvu predsednik Skupštine.

Član 13

Ustanovljava se Plaketa grada Požarevca, koja se može dodeliti domaćem ili stranom fizičkom, odnosno pravnom licu, kao i domaćim ili inostranim gradovima, ili institucijama, za izuzetan doprinos u afirmaciji i promovisanju grada Požarevca u zemlji i inostranstvu, kao i za pruženu pomoć gradu Požarevcu, ili građanima grada Požarevca.

Plaketa se izrađuje u veličini 12,5 x 8,5 cm, a uručuje se u kutiji, kraljevsko crvene boje.

Plaketa sadrži na levoj strani umetničku stilizaciju grba grada Požarevca, na desnoj strani naziv "Plaketa grada Požarevca", a u dnu je zgrada Skupštine grada Požarevca, u galvanizaciji pozlate.

Plaketu grada Požarevca dodeljuje gradonačelnik grada Požarevca, a u njegovom odsustvu predsednik Skupštine, prilikom proslava i obeležavanja značajnih godišnjica, jubileja i poseta značajnih ličnosti iz zemlje i inostranstva.

Član 14

Sredstva za dodeljivanje nagrade, povelje o nagradi, povelje, zvanja počasnog građanina grada Požarevca i plakete grada Požarevca obezbeđuju se u budžetu grada Požarevca.

O namenskom trošenju sredstava staraće se gradonačelnik grada Požarevca.

Član 15

Stručne i administrativno tehničke poslove za potrebe Odbora obavljaće Odeljenje za opštu upravu i skupštinske poslove, a finansijske poslove za potrebe Odbora obavljaće Odeljenje za privredu i finansije Gradske uprave grada Požarevca.

Član 16

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o ustanovljenju nagrade i povelje grada Požarevca, Spomen plakete grada Požarevca i o dodeljivanju zvanja počasnog građanina grada Požarevca ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 1/09).

Član 17

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".