PRAVILNIK
O MINIMALNIM TEHNIČKIM USLOVIMA ZA TRGOVINU NA OTKUPNIM MESTIMA

("Sl. glasnik RS", br. 32/2011)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju minimalni tehnički uslovi za trgovinu na otkupnim mestima gde se vrši otkup poljoprivrednih proizvoda i domaćih životinja od poljoprivrednih proizvođača (u daljem tekstu: otkupno mesto), u pogledu prostora, uređaja i opreme, kao i načina prodaje.

Odredbe ovog pravilnika ne odnose se na robne berze, sajam, ostale privredne izložbe i tradicionalne manifestacije, pijace i veletržnice, a koje se uređuju posebnim propisima.

Član 2

Minimalni tehnički uslovi u smislu ovog pravilnika su uslovi, koji se odnose na: prostor, odnosno prostorije opremu, uređaje, spoljašnje odlike prostora, način prodaje robe, opremu i uređaje za skladištenje robe.

Predmet otkupa su poljoprivredni proizvodi dobijeni gajenjem biljaka, uključujući žetvu i ubiranje plodova i uzgojem domaćih životinja.

II USLOVI U POGLEDU PROSTORA, OBJEKATA, PROSTORIJA, UREĐAJA I OPREME

Član 3

Otkupno mesto mora da ima uređeni prostor, objekat, deo objekta, prostorije za prijem i merenje robe, prostor za skladištenje, utovar i istovar poljoprivrednih proizvoda, kao i posebno izgrađenog ili ograđenog prostora za prihvatanje, smeštaj i otkup domaćih životinja.

Na otkupnom mestu primenjuju se tehnički, higijenski i veterinarsko-sanitarni uslovi za prijem, merenje, skladištenje, utovar i istovar poljoprivrednih proizvoda i domaćih životinja, u skladu sa posebnim propisima

Član 4

Otkupno mesto ne može biti locirano pored đubrišta, deponija, nesanitarnih nužnika, otvorenih kanala, fabrika koje ispuštaju gasove, paru, dimove, prašinu, kao ni u blizini drugih objekata koji mogu štetno uticati na higijenske uslove u objektu, odnosno higijensku ispravnost poljoprivrednih proizvoda.

Slobodne površine oko otkupnog mesta se uređuju, a prilazni putevi ka objektu, interne saobraćajnice i platoi oko objekta izgrađuju se od čvrstog materijala (beton, asfalt, kamen i sl.).

Član 5

Prostor otkupnog mesta mora da ispunjava sledeće uslove:

1) da zemljište bude suvo i ocedito i da je na njemu osigurano odvođenje površinskih voda u skladu sa tehničkim i higijenskim uslovima;

2) da se fekalne i druge tekuće otpadne materije moraju odvoditi u javnu kanalizaciju, a ako ona ne postoji, da se odvođenje vrši zatvorenim prevoznim sredstvima do uređaja za prečišćavanje, odnosno do zatvorene vodonepropusne septičke jame;

3) da se čvrste otpadne materije moraju sakupljati na određenom i uređenom mestu u skladu sa propisima o higijensko-tehničkoj zaštiti i zaštiti čovekove sredine (zatvorene jame i dr.);

4) da otkupno mesto svojom funkcijom ne ugrožava životnu sredinu (stanje voda, tla, vazduha i dr.) i ne otežava normalno odvijanje saobraćaja, kao i da ispunjava uslove utvrđene važećim propisima kojima se definiše promet poljoprivrednih proizvoda i domaćih životinja;

5) da otkupno mesto ispunjava uslove, u skladu sa propisima kojima su utvrđeni uslovi za promet poljoprivrednih proizvoda i domaćih životinja.

Član 6

Prostorija otkupnog mesta se gradi od čvrstog materijala i mora da je suva, prozračna, sa prirodnim i veštačkim osvetljenjem, zaštićena od vlage i sa potrebnom ventilacijom, kao i da otkupljene proizvode obezbeđuje od kvarenja i propadanja.

Prostorija otkupnog mesta se gradi od materijala koji se lako čisti, pere i dezinfikuje (betoniran ili popločan tvrdim materijalom - kamen, betonske ploče, cigla i dr.) i mora da se redovno održava.

Član 7

Otkupno mesto mora imati stalan dovod higijenski ispravne vode, iz javnog vodovoda ili na drugi način.

Na otkupnom mestu čvrste otpadne materije sakupljaju se u higijenskim posudama i odlažu u kante ili kontejnere, koji su smešteni na uređenom prostoru.

Otkupno mesto mora imati higijenski izgrađen sanitarni čvor.

Član 8

Otkupno mesto mora imati najmanje jednu odgovarajuću poslovnu prostoriju za preuzimanje otkupljenih proizvoda, koja je po veličini, uređenosti i opremi podobna za privremeni smeštaj otkupljenih proizvoda.

Izuzetno od stava 1. ovog člana otkupno mesto ne sadrži prostoriju za skladištenje, ako se proizvodi otpremaju sa otkupnog mesta u roku koji ne narušava bezbednost i svojstva proizvoda koji se otkupljuju.

Član 9

Ako se na otkupnom mestu vrši razvrstavanje i klasiranje poljoprivrednih proizvoda, otkupno mesto mora imati obezbeđene uslove i opremu koja omogućava određivanje parametara kvaliteta pri prijemu, odnosno za razvrstavanje prema kvalitetu, odnosno klasi.

Otkupno mesto mora imati ispravno merilo sa važećim žigom i uverenje o overavanju merila, kao i opremu za utvrđivanje kvaliteta i uzimanje uzoraka.

III NAČIN PRODAJE NA OTKUPNIM MESTIMA

Član 10

Otkupno mesto mora biti obeleženo tablom sa sledećim podacima:

1) poslovno ime i PIB otkupljivača;

2) broj ili naziv i adresa otkupnog mesta;

3) period godine kada se vrši otkup i radno vreme otkupnog mesta;

4) vrsta proizvoda koji se otkupljuju;

5) obaveštenje o otkupnoj ceni sa PDV-om po kategorijama kvaliteta (klasama) i roku plaćanja.

Podaci iz stava 1. tač. 1) do 4) ovog člana dostavljaju se najkasnije u roku od 15 dana od dana početka otkupa ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede i trgovine.

Na otkupnom mestu mora biti istaknuto obaveštenje ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede i trgovine o pravima i obavezama učesnika trgovine na otkupnom mestu sa istaknutim brojevima telefona nadležnih inspekcijskih službi.

Član 11

Prilikom primopredaje poljoprivrednih proizvoda i domaće stoke na otkupnim mestima izdaju se isprave, u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo, koje sadrže sledeće podatke:

1) naziv otkupljivača, sedište, adresa, PIB i tekući račun;

2) naziv, adresa ili broj otkupnog mesta;

3) ime, prezime, prebivalište, adresa i JMBG poljoprivrednog proizvođača, broj registrovanog poljoprivrednog gazdinstva;

4) naziv, količina i kvalitet, odnosno klasa otkupljenih proizvoda;

5) cenu otkupljenih proizvoda po jedinici mere;

6) datum i rok isplate kao i način isplate.

Isprava iz stava 1. ovog člana mora biti potpisana od strane ovlašćenog lica otkupljivača i overena pečatom, kao i potpisana od strane poljoprivrednog proizvođača koji je predao poljoprivredni proizvod, odnosno domaću životinju.

Kopije izdatih isprava iz stava 1. ovog člana moraju se čuvati na otkupnom mestu, u skladu sa propisima o računovodstvu.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o higijensko-tehničkim i sanitarnim uslovima otkupnih stanica i otkupnih mesta za kupovinu poljoprivrednih proizvoda ("Službeni glasnik SRS", broj 26/86).

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".