PRAVILNIK
O POSTUPANJU KOMISIJE ZA UTVRĐIVANJE STANJA NA OBJEKTIMA I POSLOVNOM PROSTORU NA KOJIMA JE NOSILAC PRAVA KORIŠĆENJA GRAD POŽAREVAC

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 1/2011)

Član 1

Ovom odlukom se utvrđuju način, uslovi i postupci pri proceni stanja u kome se nalaze objekti i poslovni prostor na kojima je nosilac prava korišćenja Grad Požarevac, kao i procedure u postupku prijema poslovnog prostora po prestanku ugovora o zakupu sa zakupcem i predaje poslovnog prostora lokala novom zakupcu.

Član 2

Komisija za utvrđivanje stanja na objektima na kojima pravo korišćenja ima Grad Požarevac (u daljem tekstu: Komisija) utvrđuje stanje i dostavlja izveštaj o utvrđenom stanju Gradonačelniku Grada Požarevca i Gradskom veću Grada Požarevca.

Član 3

Komisija utvrđuje stanje objekta u kome se nalazi poslovni prostor po nalogu Gradonačelnika Grada Požarevca ili na zahtev zakupca poslovnog prostora.

Komisija može izvršiti proveru stanja objekta i poslovnog prostora i u drugim situacijama kada se za to ukaže potreba.

Član 4

Grad Požarevac predaje poslovni prostor zakupcu po pravilu u ispravnom stanju, odnosno od zakupca se po prestanku važenja ugovora o zakupu prima poslovni prostor u ispravnom stanju.

Ako se u izuzetnim situacijama poslovni prostor predaje zakupcu u neispravnom stanju, Komisija je dužna da sačini zapisnik u kome se detaljno opisuje stanje u kome se poslovni prostor nalazi u trenutku predaje poslovnog prostora zakupcu.

Zapisnikom iz stava 2. ovog člana se konstatuje i izjava zakupca da je prihvatio lokal u postojećem stanju.

Zapisnik iz stava 2. ovog člana potpisuju predsednik Komisije i ovlašćeni predstavnik zakupca.

Član 5

U slučaju da na objektu ili u poslovnom prostoru u toku korišćenja poslovnog prostora dođe do oštećenja krova, fasade, podova, zidova, plafona, elektroinstalacija, instalacija vodovoda i kanalizacije, i drugih oštećenja, koja nisu nastupili kao posledica nepravilnog korišćenja objekta i poslovnog prostora, zakupac je dužan da o tome odmah obavesti zakupodavca.

Procenu vrednosti dovođenja objekta i poslovnog prostora u ispravno stanje u slučajevima iz stava jedan ovog člana vrši Komisija.

Član 6

Zakupac može iz sopstvenih sredstava da izvrši potrebne radove za dovođenje poslovnog prostora u ispravno stanje pod uslovom da pribavi prethodno saglasnost zakupodavca.

Uz zahtev za davanje saglasnosti za izvođenje radova na dovođenju poslovnog prostora u ispravno stanje, zakupac je dužan da Komisiji dostavi ponudu pribavljenu od ovlašćenog preduzeća ili radnje za obavljanje delatnosti koje se odnose na predmetne radove, sa jasno specificiranim radovima po vrsti, količini i vrednosti tih radova.

Opravdanost izvođenja radova i visinu troškova procenjuje Komisija.

Član 7

Ukoliko zakupac želi iz sopstvenih sredstava da u poslovnom prostoru izvrši radove na adaptaciji prostora ili instalacija koje su mu potrebne radi obavljanja delatnosti, a koji se ne smatraju dovođenjem poslovnog prostora u ispravno stanje, radove može izvoditi samo uz saglasnost zakupodavca.

Zahtev za dobijanje saglasnosti zakupodavca iz stava 1. ovog člana zakupac podnosi Gradskom veću Grada Požarevca. Uz zahtev je zakupac dužan da dostavi detaljan opis radova sa predmerom i predračunom radova.

Član 8

Na zahtev zakupca da se njegova ulaganja u dovođenje poslovnog prostora u ispravno stanje obračunaju kao uplaćena zakupnina, Komisija vrši procenu opravdanosti zahteva i vrednosti koja se može priznati i obračunati kao uplaćena zakupnina.

Ulaganja zakupca u adaptaciju poslovnog prostora koja nisu dovođenje poslovnog prostora u ispravno stanje po pravilu se ne mogu uračunavati u zakupninu.

Izuzetno se ulaganja zakupca iz stava 2. ovog člana mogu uračunati u zakupninu pod uslovom da se radi o ulaganjima u adaptaciju kojom se bitno poboljšava funkcionalnost poslovnog prostora, pa samim tim i vrednost poslovnog prostora, kao što je to izgradnja sanitarnog čvora u prostorima koji nemaju sanitarni čvor i sl.

Odluku o priznavanju ulaganja iz stava 3. ovog člana donosi Gradsko veće kao sastavni deo saglasnosti za izvođenje radova na adaptaciji i rekonstrukciji poslovnog prostora.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".