PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA IZBOR KORISNIKA SOCIJALNOG STANOVANJA U MONTAŽNOM OBJEKTU U NASELJU ZABELA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 1/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom propisuju se: uslovi, kriterijumi i merila za izbor korisnika stambenih jedinica u montažnom objektu u naselju Zabela, postupak oglašavanja i dokumentacija potrebna za učešće na oglasu, postupak izrade predloga i konačne liste reda prvenstva, postupak podnošenja prigovora i odlučivanja po prigovoru, postupak donošenja odluke o izboru korisnika socijalnog stanovanja kao i nadležnost Komisije za socijalna pitanja Skupštine grada Požarevca (u daljem tekstu: Komisija) u postupku izbora korisnika stambene jedinice za socijalno stanovanje u montažnom objektu u naselju Zabela.

Uslovi, kriterijumi i merila za izbor korisnika stambenih jedinica u objektu socijalnog stanovanja koji su utvrđeni ovim pravilnikom odnose se na stambene jedinice koje su poklon D.O.O. Privredno društvo za proizvodnju, promet i usluge "Caričin grad" iz Beograda, sa kojim grad Požarevac ima zaključen Ugovor o poklonu montažnog objekta u naselju Zabela.

II LICA KOJIMA SU NAMENJENE STAMBENE JEDINICE

Član 2

Stambene jedinice su namenjene socijalno ugroženim licima i porodicama sa prebivalištem na teritoriji grada Požarevca u cilju njihovog zbrinjavanja bilo da se radi o domicilnom ili izbeglim i raseljenim licima.

Član 3

Pod porodicom u smislu ovog pravilnika podrazumevaju se svi članovi porodičnog domaćinstva između kojih postoji srodstvo do trećeg stepena, između kojih postoji zakonska obaveza izdržavanja i koji vode zajedničko domaćinstvo.

III POVRŠINA STAMBENIH JEDINICA

Član 4

Površina stambenih jedinica koje predstavljaju predmet raspodele, u skladu sa kriterijumima propisanim ovim pravilnikom, je sledeća:

1) 2 stambene jedinice od po 33,77 m2; i

2) 2 stambene jedinice od po 46,10 m2.

Socijalno ugroženo lice, odnosno porodica, u smislu ovog pravilnika, može koristiti stambenu jedinicu manje površine, ako se sa tim saglasi u pisanoj formi.

IV USLOVI ZA IZBOR KORISNIKA

Član 5

Lice iz člana 2. ovog pravilnika može ostvariti pravo korišćenja stambene jedinice pod uslovom:

1) da ima državljanstvo Republike Srbije ili da je u postupku regulisanja istog;

2) da je stambeno ugroženo, odnosno da za sebe i članove svoje porodice nema rešeno stambeno pitanje;

3) da ne poseduje imovinu u Republici Srbiji ili u drugoj zemlji;

4) da nije korisnik donacije za obnovu imovine na Kosovu i Metohiji, niti u Hrvatskoj ili u Bosni i Hercegovini;

5) da nije korisnik nekog drugog programa koji podržava trajnu integraciju;

6) da nije prodao zamenio ili na drugi način otuđio nekretninu u Republici Srbiji ili drugoj zemlji;

7) da ima prebivalište na teritoriji grada Požarevca najmanje 5 godina;

8) da priloži potvrdu o psihofizičkom stanju o podobnosti za život u uslovima socijalnog stanovanja.

Ispunjenje uslova iz tačke 3, 4, 5. i 6. dokazuje se izjavom datom pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću pred ovlašćenim licem Gradske uprave ili sudom i izveštaja poverenika za izbeglice Gradske uprave grada Požarevca.

Uslovi iz stava 1. ovog člana moraju da ispune podnosilac zahteva i svi članovi porodičnog domaćinstva navedeni u zahtevu.

V KRITERIJUMI I MERILA ZA UTVRĐIVANJE LISTE REDA PRVENSTVA

Član 6

Pored uslova navedenih u članu 5. ovog pravilnika, pravo na rešavanje stambene potrebe može ostvariti ako je lice u predviđenim kriterijumima ugroženosti:

1) socio-ekonomska ugroženost;

2) stambena ugroženost;

3) samohrani roditelji sa decom;

4) ostale kategorije posebno socijalno ugroženih porodica;

5) porodice sa decom na redovnom školovanju;

6) starija lica sposobna da žive samostalno.

Član 7

Lista reda prvenstva se utvrđuje na osnovu sledećih kriterijuma i merila:

1. Socio-ekonomska ugroženost

- prihod do dvostrukog nivoa socijalne sigurnosti

15 bodova;

- prihod od dvostrukog do trostrukog nivoa socijalne sigurnosti

10 bodova;

- prihod preko trostrukog nivoa socijalne sigurnosti

5 bodova.

Socijalna ugroženost se dokazuje čekom od penzije ili drugim dokumentima o visini prihoda i primanja porodice ostvarenih u periodu od tri meseca koji prethode datumu objavljivanja oglasa rešavanja stambene potrebe.

2. Samohrani roditelj sa decom

Za porodično domaćinstvo samohranog roditelja 30 bodova.

Samohrani roditelj, u smislu ovog pravilnika, jeste roditelj koji sa decom rođenom u braku ili van braka živi u nepotpunoj porodici, odnosno ako je drugi roditelj preminuo, nepoznat ili ako mu je nepoznato prebivalište, odnosno boravište duže od šest meseci, a očigledno je napustio dete i kada drugi roditelj ne učestvuje u izdržavanju dece. Detetom se, u smislu ovog pravilnika, smatra dete starosti do 18 godina, odnosno starosti do 26 godina ako je na redovnom školovanju.

Samohranost roditelja se dokazuje: izvodom iz matične knjige umrlih ili rešenjem nadležnog suda o proglašenju nestalog lica za umrlo, rešenjem ili drugim aktom nadležnog organa, izvodom iz matične knjige rođenih deteta. U drugim slučajevima samohrani roditelj daje izjavu, overenu u gradskom organu uprave ili sudu, da se neposredno brine o detetu i da samostalno obezbeđuje sredstva za izdržavanje deteta, da u međuvremenu nije zasnovao bračnu ili vanbračnu zajednicu i da drugi roditelj ne učestvuje ili nedovoljno učestvuje u izdržavanju deteta.

3. Ostale kategorije posebno socijalno ugroženih porodica

Po osnovu invalidnosti i telesnog oštećenja punoletnog člana, porodičnom domaćinstvu pripada sledeći broj bodova:

a) Za oštećenje:

- za telesno oštećenje od 81% do 100%

15 bodova;

- za telesno oštećenje od 50% do 80%

10 bodova;

b) Za invalidnost:

- gubitak radne sposobnosti

20 bodova.

Telesno oštećenje i invalidnost se dokazuju rešenjem nadležnog organa, a boduje se po povoljnijem osnovu za člana porodičnog domaćinstva.

v) Porodično domaćinstvo sa detetom ometenim u razvoju:

- po porodičnom domaćinstvu

25 bodova.

Dokazuje se rešenjem nadležnog organa.

g) Porodično domaćinstvo sa teško obolelim članom porodice:

- po porodičnom domaćinstvu

15 bodova.

Zdravstveni problem ili hronična bolest se dokazuju lekarskim nalazom lekara specijaliste, ne starijim od 6 meseci.

4. Porodično domaćinstvo koje ima decu na redovnom školovanju

- po učeniku i studentu

15 bodova.

Dokazuje se potvrdom nadležne obrazovne institucije o redovnom školovanju.

5. Stambena ugroženost

- lica i porodice bez stana (podstanari)

20 bodova;

- lica i porodice korisnici stanova koji ne ispunjavaju osnovne uslove stanovanja (nedostatak vodovodnih, sanitarnih, elektro instalacija u stanu i sl.)

15 bodova.

Ovaj kriterijum se odnosi na lica i porodice smeštene u neadekvatnom privatnom smeštaju i boduje se po porodici.

Stambena ugroženost se dokazuje izjavom sa dva svedoka pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću pred ovlašćenim licem Gradske uprave ili sudom.

Komisija može izlaskom na licu mesta utvrditi uslove stanovanja lica i porodice korisnika stanova koji ne ispunjavaju osnovne uslove stanovanja.

Član 8

Prvenstvo se ostvaruje najvećim brojem bodova na listi reda prvenstva.

Ako dve, ili više socijalno ugroženih lica i porodica imaju isti broj bodova, prednost ima porodica gde je žena nosilac domaćinstva.

Član 9

Komisija može, u cilju utvrđivanja predloga konačne liste reda prvenstva, zatražiti i dodatne dokaze od ustanova, institucija i potencijalnog korisnika.

VI UTVRĐIVANJE REDA PRVENSTVA, ORGANI I POSTUPAK ODLUČIVANJA

Član 10

U pristupu izbora korisnika stambenih jedinica u objektima socijalnog stanovanja sačinjava se lista reda prvenstva, primenom merila po svim osnovima iz ovog Pravilnika.

Nove okolnosti od značaja za redosled na listi reda prvenstva uzimaju se u obzir do donošenja odluke o izboru korisnika stambenih jedinica.

Broj bodova na listi reda prvenstva, iz stava 1. ovog člana, utvrđuje se sa stanjem poslednjeg dana roka za podnošenje zahteva.

Lista reda prvenstva obuhvata samo one kategorije lica koja su navedena u članu 2. ovog Pravilnika.

Član 11

O izboru korisnika stambenih jedinica u objektima socijalnog stanovanja u skladu sa ovim pravilnikom odlučuje Komisija, na svojoj vanrednoj sednici.

Načelnik Gradske uprave grada Požarevca naknadno će odrediti lica, koja će za potrebe Komisije obavljati stručne i administrativne poslove.

O prigovorima na odluku Komisije odlučuje Gradsko veće grada Požarevca.

Član 12

Komisija raspisuje oglas kojim poziva zainteresovana lica da u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa podnesu pismeni zahtev za izbor korisnika socijalnog stanovanja i odgovarajuće dokaze koji su od značaja za utvrđivanje broja bodova po pojedinim kriterijumima i merilima. Dokaze koje treba podneti određuje Komisija shodno kriterijumima i merilima iz ovog pravilnika.

Pisani zahtevi koji su neblagovremeni, nepotpuni, podneti od neovlašćenog lica i izjave čija sadržina po izvršenoj proveri ne odgovara stvarnom stanju, Komisija neće razmatrati.

Član 13

Blagovremeno podneti zahtevi, sa kompletnom dokumentacijom i socijalnom anamnezom sačinjenom od strane stručnih radnika Centra za socijalni rad, predaju se na dalje postupanje Komisiji.

Komisija, postupajući po zahtevu zainteresovanog lica, utvrđuje navode i podnete dokaze i po potrebi vrši njihovu proveru, uvidom na licu mesta i na drugi način i o tome sačinjava zapisnik, odnosno službenu belešku.

Bodovanje se neće vršiti po kriterijumima i merilima za koje nisu priloženi odgovarajući dokazi.

Član 14

Na osnovu utvrđenog broja bodova Komisija sačinjava predlog liste reda prvenstva.

Predlog liste reda prvenstva sadrži: naziv organa, pravni osnov za sačinjavanje predloga, način izbora korisnika socijalnog stanovanja, redni broj, ime i prezime podnosioca zahteva, broj bodova po svakom osnovu, ukupan zbir bodova po svim osnovima, datum utvrđivanja predloga, datum javnog oglašavanja, rok i način podnošenja prigovora.

Član 15

Komisija objavljuje predlog liste reda prvenstva na način dostupan svim zainteresovanim licima (na oglasnoj tabli i sl.).

Na predlog liste reda prvenstva podnosilac zahteva može uložiti prigovor u roku od 15 dana od dana objavljivanja predloga liste reda prvenstva.

Gradsko veće grada Požarevca, posle provere navoda u prigovoru i utvrđenog činjeničnog stanja donosi konačnu listu reda prvenstva koju Komisija objavljuje na način iz stava 1. ovog člana.

Protiv konačne liste reda prvenstva ne može se ostvariti pravna zaštita.

Član 16

Komisija donosi odluku o izboru korisnika socijalnog stanovanja koji imaju prioritetno mesto na konačnoj listi reda prvenstva, u skladu sa ovim pravilnikom.

Odluka iz stava 1. ovog člana sadrži naročito:

1) naziv organa koji je doneo odluku i datum donošenja;

2) ime i prezime korisnika socijalnog stanovanja;

3) podatke o članovima njegovog porodičnog domaćinstva;

4) podatke o stambenoj jedinici (adresa, broj stana, broj soba i površina);

5) obrazloženje odluke;

6) pouka o pravnom sredstvu;

7) druga značajna pitanja.

Odluku potpisuje predsednik Komisije, odnosno njegov zamenik.

Član 17

Odluka o izboru korisnika socijalnog stanovanja objavljuje se na način iz člana 15. stav 1. ovog pravilnika a primerak iste dostavlja licu na koje se odnosi, u roku od 15 dana od dana njenog donošenja.

Protiv odluke Komisije, može se podneti prigovor Gradskom veću grada Požarevca u roku od 15 dana od dana objavljivanja odluke.

Nakon razmatranja i provere navoda u prigovoru odluka Komisije može biti potvrđena ili izmenjena.

Odluka doneta po prigovoru je konačna i objavljuje se na način iz stava 1. ovog člana, a primerak iste dostavlja licu na koje se odnosi.

Na osnovu konačne i pravnosnažne odluke zaključuje se ugovor o korišćenju stana.

Gradsko veće grada Požarevca, ovlašćuje lice za potpisivanje ugovora iz stava 5. ovog člana.

Član 18

Ako izabrani korisnik socijalnog stanovanja odbije da se useli u stan, Komisija će doneti odluku kojom će poništiti ranije donetu odluku i stan dati sledećem licu na listi reda prvenstva.

Član 19

Ugovor o korišćenju stana sadrži naročito: podatke o ugovornim stranama, naznačenje akta o davanju stana na korišćenje, podatke o stanu koji je predmet korišćenja (zgrada, ulica, broj stana, broj i vrsta prostorija u stanu, površina stana), podatke o članovima porodičnog domaćinstava za koje je dobijen stan (ime i prezime, srodstvo i matični broj), vreme trajanja korišćenja, odredbe o međusobnim obavezama ugovornih strana u vezi sa korišćenjem i održavanjem stana, zajedničkih prostorija i uređaja u zgradi, u skladu sa ovim pravilnikom i zakonom, datum i mesto zaključenja ugovora, potpis ugovornih strana i druga pitanja koja su od značaja za ovaj ugovorni odnos.

Komisija sačinjava predlog Ugovor o korišćenju stana, a saglasnost na tekst istog daje Gradsko veće grada Požarevca.

Član 20

Korisnik stana je dužan da se useli u stan u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora o korišćenju stana.

Ako se korisnik stana bez opravdanog razloga ne useli u stan u roku iz stava 1. ovog člana, ugovor o korišćenju stana prestaje da važi, u kom slučaju se stan daje sledećem licu na listi reda prvenstva.

Član 21

Korisnik ne može steći pravo svojine na stambenoj jedinici koja mu je dodeljena na korišćenje.

Korisniku stambene jedinice može prestati pravo korišćenja u skladu sa Ugovorom o korišćenju.

VII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 22

Ovaj pravilnik stupa na snagu u roku od 8 dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".