ODLUKA
O RAVNOPRAVNOSTI POLOVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 7/2011)

Član 1

Ovom odlukom uređuje se stvaranje jednakih mogućnosti ostvarivanja prava i obaveza zasnovanih na polu i rodu u organima grada Pančeva i javnim preduzećima, ustanovama i drugim pravnim licima čiji je osnivač grad Pančevo (u daljem tekstu: organi javne vlasti).

Član 2

Pod ravnopravnošću polova podrazumeva se ravnopravno učešće žena i muškaraca u svim oblastima javnog i privatnog sektora, u skladu sa zakonom.

Jednake mogućnosti predstavljaju poštovanje i ostvarivanje ljudskih prava zasnovanih na polu u svim oblastima društvenog života i mogućnost ravnopravnog korišćenja rezultata koji proizilaze iz razvoja društva.

Organi javnih vlasti grada Pančeva dužni su da poštuju i obezbede ravnopravnost žena i muškaraca.

Član 3

Princip ravnopravnosti polova obezbeđuje se prilikom kandidovanja za izbore na funkcije i prilikom imenovanja, postavljenja i izbora u organe javne vlasti, u skladu sa zakonom.

Član 4

Prilikom imenovanja, postavljenja i izbora predstavnika organa javnih vlasti, ovlašćeni predlagač je dužan da predloži najmanje 30% predstavnika manje zastupljenog pola.

Član 5

Princip rodne ravnopravnosti iz člana 4. ove odluke primenjuje se i u slučajevima obrazovanja delegacija grada Pančeva, koje učestvuju u radu na predstavljanju Grada u okviru ostvarivanja njegove nadležnosti.

Princip rodne ravnopravnosti integriše se u sve strateške dokumente grada Pančeva a naročito u Strategiju razvoja grada, Odluku o budžetu grada i akta kojim se uređuje način izrade i usvajanja budžeta.

Član 7

Savet za rodnu ravnopravnost aktivno učestvuje u izradi i usvajanju strateških dokumenata, naročito u izradi i usvajanju Strategije razvoja grada i kao savetodavno telo prilikom izrade Odluke o budžetu grada.

Savet u saradnji sa organom javne vlasti podnosi organima grada Pančeva na razmatranje odluke i druge posebne mere za postizanje ravnopravnosti žena i muškaraca kao i plan aktivnosti za ostvarivanje ravnopravnosti žena i muškaraca.

Član 8

Svi organi javne vlasti grada Pančeva, dužni su uskladiti svoje Statute i druga opšta akta sa ovom odlukom.

Član 9

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".